Mourinho kontra Benitez: örök ellenségek?

Vasárnapi ütközetük előtt a Sky Sports felidézte a két menedzser legikonikusabb megjegyzéseit, amit a másikra tett a múltban. A hét utolsó napján a Newcastle-höz látogatnak a Vörös Ördögök.


Mindkét szakember 2004-ben szerződött első ízben Angliába – Benitez a Liverpool, Mourinho pedig a Chelsea kispadját vette át abban az évben, mindössze két hét különbséggel.

 

Ezt egy felejthetetlen viszály követte aztán, és mivel az első három szezonban nem kevesebb, mint 15 alkalommal találták magukat egymással szemben, épp elég lehetősége volt a két karakán menedzsernek a másik orra alá dörgölni egy-egy „zrikát”.

 

 

A rivalizálás az évek múltával valamelyest csillapodott, de amikor 2015-ben a tetőfokára hágott, odáig is elfajult a kettejük ellenségeskedése, hogy még Benitez felesége is becsatlakozott a szócsatába.

 

„Mondhatnánk akár azt is, hogy az asszisztens szerezte a gólt. A holdról érkezett, vagy az Anfield Road lelátóiról. A jobbik csapat veszített és nem érdemelt vereséget. Miután vezetést szereztek, csak az egyik csapat játszott, a másik az egész meccsen védekezett.” (Mourinho, 2005 májusa)

 

Mourinho nem volt hajlandó elfogadni, hogy Luis Garcia lövése áthaladt a gólvonalon, amikor a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján az Anfielden találkozott a két csapat, majd álláspontját továbbra is fenntartotta, amikor a következő idényben a csoportkörben összesorsolták a feleket.

 

 

„Nem szereztek gólt az elődöntőben, de elfogadom, hogy megvertek minket.” (Mourinho, 2005 szeptember)

 

Benitez aztán végül reflektált, miután a Chelsea 0-0-s döntetlent ért el az Anfielden az első csoportmeccsükön.

 

„Ami engem illet, az Arsenal sokkal jobb focit játszik. Meccseket nyernek és izgalmas őket nézni. A Barcelona és a Milan ugyanez a kategória. Izgalmat keltenek az emberben, szóval hogy mondhatja valaki, hogy a Chelsea a legjobb csapat a világon?” (Benitez, 2005 szeptembere)

 

A Chelsea Liverpool elleni veresége után az FA-kupa elődöntőjében, Mourinho nem volt hajlandó kezet fogni Benitezzel, ehelyett emlékeztette kollégáját a kettejük sikereiben fellelhető óriási különbségekre, angliai kinevezésük óta.

 

„A jobbik csapat nyert? Nem hinném. Egy meccsen talán meglephetnek és megcsinálhatják. A Premiershipben a csapatok között 45 pontnyi különbség van az elmúlt két szezont tekintve.” (Mourinho, 2006 áprilisa)

 

Aztán ellentétük belépett harmadik szezonjába is, ekkor Benitez volt az, aki először tüzelt, kipécézve Mourinho önjelölt „special one” titulusát, majd szóvá téve, hogy az Anfieldnek sosem lesz szüksége holmi zászlókra, hogy kellő atmoszférát teremtsen.

 

„Nekünk is megvannak a saját ’special one’-jaink, mégpedig a szurkolóink, akik mindig szívvel-lélekkel játszanak. Nekünk nincs szükségünk arra, hogy zászlókat osztogassunk a közönségnek, hogy lengessék azokat. A mi drukkereink mindig a megfelelő lélekjelenléttel jönnek a stadionba, és nekünk csak és kizárólag erre van szükségünk. A szurkolók szenvedélye, ami győzelemhez segíti a csapatot, nem zászlók.” (Benitez, 2007 áprilisa)

 

 

Mourinhót menesztették a Chelsea-től döcögősre sikerült szezonkezdete miatt a 2007/08-as kiírásban, de távozása után hét hónappal is megtalálta a módját, hogy odabökjön Beniteznek.

 

„Hány bajnokságot nyert Benitez, amióta a Liverpoolhoz szerződött? Egyet se. És hány nevet dobtak fel a sajtó munkatársai, akik helyettesíthetnék őt? Egyet se.” (Mourinho, 2008 áprilisa)

 

Mourinho 2010-ben aztán az Inter Milant triplázó csapatként hagyta el, az ember, aki átvette a helyét a San Siróban pedig nem más volt, mint Rafa Benitez. A spanyol hat fronton is trófeákért állt harcban.

 

„Remélem, hogy Mancininél és Mourinhónál is többet nyerek majd. Akár hat trófeát is nyerhetünk ebben a szezonban.” (Benitez, 2010 júniusa)

 

 

Ámbár Mourinho nem osztozott Benitez optimizmusában…

 

„Egy dolog biztos. Benitez nem fog jobb munkát végezni, mint én. Egy másik dolog szintén biztos, hogy illik megnyernie az Interkontinentális-kupát, csupán két meccse lesz az én tizenhármamhoz képest. Tehát igazából az is az én serlegem lesz, nem az övé.” (Mourinho, 2010 augusztusa)

 

Mourinho ezt követően csalódását fejezte ki, amikor elárulta, hogy arra számított, Benitez legalább megköszöni neki, hogy az Intert eljuttatta a 2010-es Klubvilágbajnokságra.

 

„Számítottam volna legalább egy köszönömre, amiért szereztem neki egy diadalt. Csak kérdezzék meg az Inter szurkolókat, hogy mit gondolnak rólam és róla.” (Mourinho, 2010 decembere)

 

Később aztán Mourinho volt, aki Benitezt váltotta, méghozzá ismét a Chelsea kispadján, hogy megkezdje második felvonását is a Stamford Bridge-en 2013 nyarán, azt követően, hogy a spanyol az Európa-ligába vezette a londoniakat. Igaz Mourinho korántsem volt lenyűgözve a teljesítménnyel.

 

„Nem akarom megnyerni az Európa-ligát. Nagy csalódás lenne számomra. Nem akarom, hogy a játékosaim úgy érezzék, hogy az Európa-liga a mi kupánk.” (Mourinho, 2013 júliusa)

 

 

Mourinho aztán folytatta verbális ostromát Benitez munkásságán a Chelsea-nél, miután a portugál csapata megverte a Manchester City-t az Etihadban 2013 októberében.

 

„Minden City elleni meccsét megnéztem a Chelsea-nek a tavalyi szezonban. Láttam a Wembley-ben lejátszott meccset, a hazait és a City-nél lejátszottat is, de láttam valamennyit a barátságos meccseikből is, amit az Államokban rendeztek. Kész őrültség. Semmi taktika. Semmi. Őrület. Még a feltételezéstől is rettegtek. Nem mertek támadni. Nem merték kijelenteni, hogy nyerni akarunk, képesek vagyunk győzni.” (Mourinho, 2013 októbere)

 

Majd 2014-ben, Benitez igyekezett rámutatni néhány tényre a Chelsea menedzserének Európában elért mutatóit illetően.

 

„Mourinho rengeteget beszél mindenféle emberről, de én jobban szeretek tényekről beszélni. A Liverpoolnál egy feleolyan piaci értékű csapattal, mint, ami a Chelsea volt, kétszer is kiütöttük őket a Bajnokok Ligájából. Később a legértékesebb csapattal a Real Madridnál semmit se ért a Bajnokok Ligájában. Most azt állítja, hogy többszáz milliós ajánlatokkal Hazardért és Oscarért talán képes egy olyan erős csapatot felépíteni, amivel nyerhet valamit.” (Benitez, 2014 márciusa)

 

Ki nem találná az ember, hogy következő lépésként Benitez követte Mourinhót a Real Madrid kispadján, amit már a spanyol felesége sem bírt élcelődés nélkül, azt állítva, hogy férje egész karrierjét azzal tölti, hogy feltakarítja a szemetet a „Special One” után.

 

„A Real Madrid már a harmadik olyan csapata Rafának, amit előtte Jose Mourinho irányított. Mi takarítjuk fel a mocskát! Ha jobban belegondol az ember, nem meglepő, hogy keresztezik egymás útját. Mindössze pár világklasszis klub van.” (Montserrat Seara, 2015 júliusa)

 

 

Mourinho természetesen nem hagyhatta szó nélkül a vádakat…

 

„A hölgyemény kissé zavarodott, minden tisztelettel mondom ezt. Nem nevetek. Zavarodott, mert a férje azért ment a Chelsea-hez, hogy Roberto Di Matteót helyettesítse, és azért igazolt a Real Madridhoz, hogy Carlo Ancelottit váltsa fel. Az egyetlen klub, ahol a férje követett engem közvetlenül, az az Inter Milan volt, ahol hat hónap alatt lerombolta Európa akkori legjobb csapatát. És ami őt illeti, meg azt, hogy velem foglalkozik és rólam beszél, hát azt hiszem, jobb lenne, ha inkább lefoglalná magát valamivel. Ha többet gondoskodna a férje diétájáról, kevesebb ideje maradna arra, hogy engem emlegessen.” (Mourinho, 2015 júliusa)

 

Benitez azt már nem látta indokoltnak, hogy a súlyára utaló megjegyzést lereagálja, a két menedzser rivalizálása aztán alább is hagyott és csak a novemberi 4-1-es Manchester United győzelem alkalmával kerültek ismét szembe újra, mindenféle drámától mentesen.

 

Ennek ellenére mindenki biztosra veheti, hogy csupán egy szikra is elég ahhoz, hogy újra kitörjön a nyilatkozat-háború, ám minden bizonnyal a felek ezzel együtt munkájukra koncentrálnak, és ezúttal céljaik is meglehetősen kontrasztosak a szezonban. Kíváncsian várjuk az újabb találkozást vasárnap a St. James’ Parkban.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!