Így fogja Solskjaer a támadókat tanítani

A Bournemouth meccset megelőző sajtótájékoztatóján Ole Gunnar Solskjaer elárulta, hogyan szeretné fejleszteni a klub rendelkezésére álló támadó játékosokat.


"A kapu előtti mozgás nem velem született képesség volt. Tanulmányoztam a helyzetek befejezését, tanulmányoztam a gólokat, és tanulmányoztam a pályán való mozgást is, de a mentalitásomon is dolgoztam, mert az kulcsfontosságú."

 

"Tudod, hogy ki fogsz hagyni helyzeteket, de ezzel nem tudsz mit csinálni. Minden a következő helyzetről szól. Csatárként mindig egy lépéssel előrébb kell járnod ahhoz, hogy megteremtsd a számodra szükséges területet, ugyanis a labdán kívül a terület a legjobb barátod."

 

"Az első munkám a klubnál - a játékos karrierem után - a csatárok edzése volt. Cristiano Ronaldóval, Wayne Rooney-val, Danny Welbeckkel és Carlos Tevezzel dolgoztam. Ez remek kezdés volt a számomra. Ez volt az erősségem, a helyzetek befejezése. Biztos vagyok benne, hogy tudok majd tanácsot adni a srácoknak a gólszerzéssel kapcsolatosan, mert fizikailag és tehetség szintjén is jobban el vannak látva, mint én."

 

"Marcus Rashfordban megvan a motiváció és a szükséges inspiráció, hogy a lehető legtöbbet tudja kihozni magából. Rengeteget gyakorol és fizikálisan sokkal erősebb, mint én voltam - gyors, erős, remekül lő a tizenhatoson kívülről."

 

"Remélhetőleg meg tudom tanítani neki, hogyan tudtam okosan mozogni a kapu előtt, hogyan tudtam magamról lerázni a játékosokat, és hogyan kell nyugodtnak maradni a kapu előtt. Mondjuk könnyen beszélek, mert én 27-29 éves voltam,  Marcus pedig még csak 21, és még mindig tanul."

 

"Ennek ellenére most az a legfontosabb, hogy lenyugtassuk a kapu előtt. Láttam, hogy nem egyszer elkapkodta a befejezést, mintha azt gondolná: 'Muszáj gyorsan kapura lőnöm.' Néha elég csak a kapus mellett bepasszolni a labdát, mert egy védő mellett vagy elpasszolod, vagy lecselezed és elhúzol mellette, a kapu viszont nem megy sehova. Alig várom, hogy ezt a rengeteg tehetséget, amivel szerencsém van együtt dolgozni, a pályán is láthassam."

 

 

"Át fogom adni nekik a tapasztalatomat. Ezen fogok dolgozni, de ehhez meg kell tanulnom az összes programot, amit itt használnak, és meg kell néznem az összes videót a játékosokról. Bepillantást akarok nyerni a fejükbe, meg akarom érteni, hogyan gondolkoznak, mert ez az egyetlen dolog, amit uralni tudnak - hogyan közelítenek meg különböző helyzeteket."

 

"Nem vagyok meglepve, hogy ennyi tehetséges támadónk van, mert a klubnál mindig szenzációs csatárok játszottak. Mindig. Sok ilyen játékossal játszottam együtt. A győzelemhez gólok kellenek, ha pedig gólokat akarsz szerezni, akkor a legjobb csatárokra van szükséged. Nekünk nagyon jó góllövőink vannak, de az önbizalomnak is fontos szerepe van."

 

"Erről már beszéltem a norvég sajtóban. Otthon van egy naplóm. Amikor játékosként először találkoztam Bill Beswick sportpszichológussal, elmagyarázta, hogy mennyire fontos az önbizalmunkkal is foglalkozni. A naplóm nem arról szól, hogy mit csináltunk, hanem arról, hogy hogyan gondolkodtam, hogyan reagáltam különböző meccseken, különböző helyzetekre."

 

"Úgy kezdődik, hogy 'Elegem van a rossz meccsekből és az önbizalomhiányból'. Ezt 27 évesen írtam. Azokról, akikről most beszélünk, Alexis-t leszámítva, mind 27 évesnél fiatalabb játékosok, úgyhogy ez csak természetes, hogy dolgoznunk kell a játékosok mentalitásán."

 

"Ennek a munkának a része, hogy koncentrálsz és rengeteg gólt lősz az edzéseken. Ha nem lőttél elég gólt edzésen, akkor azzal zárod a napot, hogy plusz gyakorlatként a befejezéseden dolgozol.  Én mindig is azt mondtam, hogy a helyzetek befejezése és a kapura lövés, két különböző dolog."

 

"A gondolkozás folyamatát az edzéseken kell elvégezni, és akkor ez a meccseken már természetes lesz. Hosszú-hosszú órákig ülhetnénk itt, és beszélgethetnénk befejező-gyakorlatokról illetve a góllövés tudományáról, mert mindig is ez volt a szenvedélyem. Amikor az edzésnek vége van, akkor mindig időt szakítok arra, hogy külön dolgozzak a srácokkal. Egyetlen módja van annak, hogy jobb legyél, ez pedig a gyakorlás a pályán, és a pályán kívül is."


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!