A United top 50 kútba esett igazolása – 2. rész

Zinedine Zidane, Virgil van Dijk, Ronaldo és Ronaldinho is azon játékosok közé tartoznak, akiket a United végül nem tudott leigazolni.


A Manchester United számos jó játékost szerződtetett, de le is csúszott néhány, talán még jobb igazolásról.

 

Ha a listán szereplő összes játékost megvásárolták volna, akkor valószínűleg minden évben megnyerték volna a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját, és ez nem túlzás.

 

Íme, az 50 legjobb játékos, akiket nem sikerült leigazolni, és néhány, akiket valószínűleg nem is akartak…

 

40. Paulo Dybala

 

 

A csereügyletek soha nem mennek könnyedén. Igazából mindig nehéznek bizonyul a nyélbe ütésük.

 

A Juventus szerette volna leigazolni Romelu Lukakut tavaly nyáron, és a United el is engedte volna, de a Juventus szerette volna Paulo Dybalát is bevonni az üzletbe.

 

A United szívesen látta volna Dybalát, elvégre szükségük volt egy kreatív játékosra, és az argentin megfelelt ennek az elvárásnak, de volt egy probléma: Dybala nem igazán akarta a váltást.

 

Aztán felmerültek problémák a játékjogok harmadik fél általi tulajdonlása és a játékos képfelhasználási joga kapcsán is, amelyek aztán mind Dybala Torinóban maradását eredményezték.

 

Lukaku az Inter csapatához szerződött, a United pedig hat hónappal később leigazolta Bruno Fernandest.

 

39. Aaron Ramsey

 

2008. júniusában Ramsey mindössze 17 éves volt. Akkor vásárolt magának egy citromzöld Ford Fiestát, és a világ a lábai előtt hevert. Ő volt az ország legkeresettebb fiatal játékosa. Huszonkét mérkőzésen játszott a Cardiffban, és készek voltak megválni tőle 5 millió fontért.

 

A Manchester United, az Arsenal és az Everton egyaránt szerették volna megszerezni a játékost, de a United számított a legesélyesebbnek. Az átigazolásával szerették volna megerősíteni az esélyeiket, hogy első klubként megvédjék címüket a Bajnokok Ligájában.

 

Ramsey beszélt Fergusonnal, de végül az Arsenalt választotta, miután azok minden követ megmozgattak érte. Privát repülővel Svájcba vitték, hogy találkozzon Arsene Wengerrel. Ramsey később azt mondta, hogy azért nem a Unitedet választotta, mert az Arsenal több fiatalnak ad lehetőséget.

 

"Melyik világban él?" – válaszolta Ferguson. "Az ő saját döntése volt, hogy nem a Unitedet választotta, és nekem semmi problémám ezzel. Nálunk nagyobb versenyhelyzetbe került volna, hogy bekerüljön az első csapatba."

 

38. Les Ferdinand

 

 

 

A United szeretett volna új csatárt igazolni 1994. decemberében, és Ferguson Les Ferdinand után érdeklődött. A játékos nevet szerzett magának az eredményességével a Queens Park Rangersben, akik készek voltak elengedni a játékost a megfelelő összegért.

 

Ferguson felhívta Ray Wilkinst, aki játszott Ferdinanddal a QPR-ban, hogy többet megtudjon a játékos karakteréről. Wilkins csak jókat tudott mondani, szóval a United megtette az ajánlatát. Ezzel egyidőben Wilkins felhívta Ferdinandot, elmesélte neki a történteket és, hogy hamarosan várható egy ajánlat.

 

Másnap Ferdinand találkozott a QPR elnökével, Richard Thompsonnal, és azt a választ kapta, hogy elengedik, ha szeretne távozni. "Ez a Manchester United" – mondta Ferdinand abban a hitben, hogy közel a megegyezés. De itt kezdett minden rosszra fordulni.

 

A QPR menedzsere, Gerry Francis lemondott, miután megtudta, hogy Ferdinandot el fogják adni. Thompson nem veszíthette el a menedzserét és a sztárcsatárát egyazon héten, szóval meggyőzte Ferdinandot, hogy maradjon.

 

Pár nappal később, Ferdinand meglepve konstatálta, hogy Wilkins lett az új edzője a QPR-nál. Wilkins egy feltétellel fogadta el Thompson ajánlatát: ha Ferdinandot nem adják el.

 

"Fontos leckét tanultál" – mondta Wilkins Ferdinandnak. "Ebben a játékban vigyáznod kell a legjobbadra."

 

37. Matthijs De Ligt

 

Matthijs De Ligt remek igazolás lett volna a Unitednek tavaly nyáron. A 20 éves középhátvéd hozzásegítette az Ajaxot elérni a Bajnokok Ligája elődöntőjét. De az ügynöke Mino Raiola, így az átigazolásra nem volt esély, és végül a Juventusnál kötött ki.

 

36. Neville Southall

 

 

 

Neville Southall a modern kor egyik legjobb kapusa volt. Két bajnoki címet nyert az Evertonnal 1985-ben és 1987-ben. Az angol klubokat abban az időben kizárták Európából, máskülönben az Evertonnak és Southallnak remek esélye lett volna, hogy megnyerjék a BEK-et is.

 

Tizenhét szezont töltött el a Goodison Parkban. A legendák szerint azonban ez lehetett volna csak tíz is, ha egy esetleges váltás a Unitedbe nem hiúsult volna meg 1991 nyarán, amikor a United egyik első számú célpontja volt a walesi.

 

Voltak tárgyalások, de miután nem történt megállapodás, a United figyelme Dánia felé fordult, és megkötötték az üzletet, amelyet Ferguson az évszázad üzletének nevezett, hiszen 500,000 fontért leigazolták Peter Schmeichelt a Brondbytől.

 

35. Raphael Varane

 

Raphael Varane a világ egyik legjobb védője, szóval nem meglepő, hogy folyamatosan szóba hozzák a Uniteddel.

 

Tudod, hogy nyár van, ha elkezdenek sztorizni Varane-ról és a Unitedről. Az egyetlen probléma, hogy a Real Madrid játékosa, szóval nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy abszolút esélytelen, hogy valaha is a Unitedhez igazoljon.

 

A cinikusok azt mondanák, hogy a keresőképessége minden egyes alkalommal növekszik, amikor felmerül, hogy a United érdeklődik a leigazolása iránt.

 

34. Peter Beardsley

 

 

 

Az emberek néha elfelejtik, hogy milyen briliáns játékos volt Peter Beardsley. Gólokat szerzett, előkészített, tökéletes csatártárs volt. Minden egyes alkalommal bizonyította ezt, amikor a Liverpoolban és az angol válogatottban játszott.

 

A United a Vancouver Whitecapstől igazolta le 1982-ben 250,000 fontért, de egyetlen meccs után visszaengedték Kanadába. Egy évvel később nem éltek a lehetőséggel, hogy újból leigazolják 500,000 fontért.

 

Beardsley ehelyett a Newcastle-höz igazolt, és 1987-ben, miután 61 gólt szerzett négy szezon alatt a St James Parkban és az angol válogatottban is jó benyomást tett, 1.9 millió fontért a Liverpoolba szerződött.

 

A United, immár Ferguson irányításával megpróbálta leigazolni Beardsley-t, de az ajánlatukat elutasították.

 

33. Michael Ballack

 

Senkit sem lepett meg, hogy Michael Ballack 2006-os Chelsea-be való igazolása minden idők egyik legjobb ingyen transzfere lett.

 

Világklasszis középpályás volt, és klubok – a United mellett – mint például az Inter és a Milan is szerették volna leigazolni.

 

Ballack elmondta, hogy azért választotta a Chelsea-t, mert úgy gondolta, hogy ott van a legjobb esélye megnyerni a Bajnokok Ligáját. Talán azt gondolhatta, hogy a United lefelé csúszik, de zsinórban háromszor nyerték meg a bajnokságot miután a német középpályás nem őket választotta.

 

És Ballack Bajnokok Ligája jóslata is visszafelé sült el, miután 2008-ban a United éppen a Chelsea-t verte büntetőkkel a fináléban, hogy harmadik alkalommal nyerje meg a BL-t.

 

32. Jordan Henderson

 

 

 

Jordan Henderson az a játékos, aki a Liverpoolt egésszé teszi. A 2011-es Sunderlandből való odaigazolása óta az egyik leghatékonyabb középpályássá nőtte ki magát.

 

De ez teljesen máshogy is alakulhatott volna. Steve Bruce, a Sunderland akkori menedzsere beajánlotta Hendersont a korábbi klubjának, de nem mindenki volt meggyőzve az Old Traffordon.

 

A United közelről figyelte a játékost és jelentéseket írtak. Végül a futási stílusa miatt döntöttek a leigazolása ellen.

 

"Azt vettük észre, hogy térdből fut, egyenes háttal" – mondta Ferguson. "A modern játékos csípőből fut, és azt gondoltuk, hogy ez a tartás problémákat okozhat majd neki a későbbi karrierjében."

 

Nyolc évvel később Henderson magasba emelte a BL-trófeát a Liverpool csapatkapitányaként, és a Vörösök hajtóereje volt, miközben 25 pontos előnyre tettek szert a Premier League-ben  az idei szezonban.

 

31. Pedro

 

Senki sem nyert több trófeát a jelenlegi angol futballban játszók közül, mint Pedro. A legutóbbi számítások szerint 25 trófea szerepel a neve mellett. Nem csoda, hogy a United megpróbálta leigazolni a Barcelonától 2015 nyarán.

 

Az azonban vitatható, hogy mennyire keményen próbálkoztak. Az év augusztusának közepén a Chelsea bejelentette, hogy leigazolták Pedrót a Barcelonától 21 millió fontért. Louis van Gaal a sajtótájékoztatókon cáfolta, hogy a United lecsúszott a játékosról.

 

Eközben Jose Mourinho, aki akkoriban a Chelsea-t irányította, azt mondta, hogy kihasználta a lehetőséget. "A United akarta Pedrót" – mondta. "Aztán mégsem akarták."


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!