A United top 50 kútba esett igazolása – 5. rész

Zinedine Zidane, Virgil van Dijk, Ronaldo és Ronaldinho is azon játékosok közé tartoznak, akiket a United végül nem tudott leigazolni.


A Manchester United számos jó játékost szerződtetett, de le is csúszott néhány, talán még jobb igazolásról.

 

Ha a listán szereplő összes játékost megvásárolták volna, akkor valószínűleg minden évben megnyerték volna a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját, és ez nem túlzás.

 

Íme, az 50 legjobb játékos, akiket nem sikerült leigazolni, és néhány, akiket valószínűleg nem is akartak…

 

10. Alan Shearer

 

 

 

Nem sok játékos utasítja vissza a Manchester Unitedet. Alan Shearer kétszer is megtette.

 

Első alkalommal akkor, amikor elhagyta a Southamptont a Blackburn kedvéért 1992-ben, majd négy évvel később ismét, amikor a Newcastle-höz igazolt.

 

A Unitednek azt mondták 1996-ban, hogy Shearer szeretett volna az Old Traffordra menni, és a góljai csak még jobbá tették volna azt a csapatot, amelyik akkor duplázott ismét.

 

Voltak tárgyalások Shearerrel és az ügynökével. Úgy tűnt, hogy minden rendben van, mígnem Shearer ügynöke felhívta Fergusont, és azt mondta neki, hogy úgy döntöttek, a Newcastle-t választják helyettük.

 

Ferguson a sebeit nyalogatva nagy bevásárlást tartott. Megvásárolta Ronny Johnsent, Jordi Cruyff-ot, Karel Poborskyt, Raimond van der Gouw-ot és egy fiatal norvég csatárt, akit Ole Gunnar Solskjaernak hívtak.

 

Solskjaer hat bajnoki címet, két FA-kupát és Bajnokok Ligáját nyert az Old Traffordon. Shearer 148 alkalommal talált be a gyerekkora kedvenc csapatában, de semmit sem nyert, noha ragaszkodik hozzá, hogy nincs benne megbánás, amiért nem a Unitedet választotta.

 

9. Eden Hazard

 

 

 

Eden Hazard 2012-ben a United játékosa is lehetett volna. Egészen addig, amíg végül a Chelsea-hez nem igazolt 32 millió fontért.

 

A Manchester City és a Tottenham is szerette volna leigazolni a Lille-től, de Hazard elmondása szerint azután döntött a Chelsea mellett, miután beszélt Didier Drogbával és Joe Cole-lal.

 

Mások nem annyira biztosak ebben. Ferguson szerint a kért összeg túl magas volt, és a United megtagadta a 6 millió font kifizetését Hazard ügynökének, hogy az üzlet megtörténjen.

 

Hazard az egyik legjobb külföldi játékossá nőtte ki magát az angol futballban, és hét szezont húzott le a Stamford Bridge-en, mielőtt a Real Madridhoz igazolt tavaly nyáron 130 millió font ellenében.

 

Ami a Unitedet illeti, miután lemaradtak Hazardról, leigazolták Shinji Kagawát a Borussia Dortmundtól.

 

8. Robert Lewandowski

 

 

Robert Lewandowski garantáltan gólokat jelent, és ha a dolgok másképp alakulnak, hétvégente az Old Traffordon ünnepelhetett volna az Allianz Aréna helyett.

 

Lewandowski szerint 2012-ben beszélt a Uniteddel, és meggyőzőnek találta, amit hallott, de a Dortmund nem engedte el. És ki hibáztathatja ezért őket. A lengyel válogatott játékos 30 alkalommal talált be, ezzel segítve zsinórban második bajnoki címéhez a csapatot Jürgen Klopp irányítása alatt.

 

Lewandowski végül két évvel később csatlakozott a Bayern Münchenhez, és azóta 230 gólt szerzett, illetve 5 alkalommal nyerte meg zsinórban a Bundesligát.

 

7. Patrick Vieira

 

 

 

Alex Ferguson mindig a legjobb játékosokat szerette volna leigazolni, és ide tartozott az egyik legnagyobb riválisának kapitánya is.

 

A United 2001-ben és 2003-ban is megpróbálta leigazolni Vieirát, de ez mindig távoli lövésnek tűnt. Ferguson úgy vélte, hogy Vieira akarta a váltást, és voltak beszélgetések egy 22 millió fontos üzletről, miután eladták David Beckhamet a Real Madridnak 2003 nyarán.

 

Lehet, hogy benne volt a pakliban a megállapodás, mert Vieirának mindössze egy év volt hátra a szerződéséből a Highburyben, de a United szurkolói nem élték bele magukat, és jó okkal.

 

Augusztus 12-én az Arsenal bejelentette, hogy a csapatkapitányuk új, négyéves szerződést írt alá, heti 70 ezer fontért.

 

6. Rivaldo

 

 

 

Volt valami a levegőben 1999 nyarán. A United akkor triplázott, és voltak szóbeszédek arról, hogy Rivaldo az Old Traffordra érkezik.

 

Rivaldo megnyerte az Aranylabdát és a FIFA Az Év Játékosa díjat a Barcelonában, de a kapcsolata az edzőjével, Louis van Gaallal nem volt tökéletes.

 

Bármennyire is voltak problémák, nem voltak elég nagyok ahhoz, hogy a Barcelona fontolóra vegye a legjobb játékosának eladását az egyik európai riválisuknak.

 

"Soha nem volt alkalom, hogy a Barcelona kész lett volna az eladására" – mondta Ferguson.

 

5. Gabriel Batistuta

 

 

 

Gabriel Batistuta. Micsoda játékos. Micsoda ember. Úgy nézett ki, mint Jon Bon Jovi, és néhányat ő szerzett a legszebb gólok közül, amit valaha láttál.

 

A 90-es években folyamatosan szóba hozták a Uniteddel, és minden más nagy klubbal Európában. Minden érdeklődés ellenére 9 évig maradt a Fiorentinában, amíg a Romához nem igazolt 2000-ben.

 

Batistuta akkor volt a csúcson a gólszerzésben, amikor a Serie A mérkőzéseit élőben közvetítették az Egyesült Királyságban. Nem kellett nemzetközi játékosügynöknek lenned ahhoz, hogy lásd, milyen remek játékos volt, csak a Channel 4-ra kellett váltanod vasárnap délutánonként.

 

Ferguson kedvelte őt és a United megpróbálta leigazolni, de az idézett számok csillagászatiak voltak.

 

Évekkel később megkérdezték Batistutát, hogy miért nem igazolt egy nagyobb klubba, mint például a United, a Real Madrid vagy az AC Milan, amikor lehetősége volt rá. "A nyugalmat részesítettem előnyben a Fiorentinában játszva" – mondta.

 

4. Paul Gascoigne

 

 

 

Ez az egyik legnagyobb talánya az angol futballnak. Mi van, ha Paul Gascoigne a Unitedhez igazol a Tottenham helyett?

 

Képes lett volna Ferguson leállítani Gascoigne-t az ivásról a karrierje alatt és után? Vajon Gascoigne mindent megnyert volna, és még jobb játékossá vált volna, mint amilyen lett?

 

Ki tudja? Azt azonban tudjuk, hogy Ferguson megpróbálta leigazolni 1988-ban. Gascoigne 20 éves volt, és bár az angol válogatottban még nem lépett pályára, a tanácsadói azt akarták, hogy ő legyen a United legjobban fizetett játékosa heti 2,500 fonttal.

 

Sohasem történt meg, de a személyes beszélgetések után Ferguson magabiztos volt, hogy meggyőzte Gascoigne-t, hogy igazoljon a Unitedbe. Ferguson a nyaralása alatt – állítólag a medence partján fekve – kapta a rémisztő híreket.

 

Gascoigne találkozott a Spurs menedzserével, Terry Venables-szel, miközben Ferguson Máltán volt, és a találkozás jól sikerült. Olyan jól, hogy Gascoigne a Spurs mellett döntött.

 

"Úgy igazolták le, hogy vásároltak az édesanyjának és az édesapjának egy házat északkeleten" – mondta Ferguson. "Elveszíteni őt a legnagyobb csalódás volt."

 

3. Ronaldinho

 

 

 

2003 különös nyár volt a United szurkolóinak. David Beckhamet eladták a Real Madridnak, és a United látszólag közel volt ahhoz, hogy leigazolja a brazil szenzációt, Ronaldinhót.

 

Az egyetlen probléma az volt, hogy a Barcelona is szerette volna megszerezni a játékost, miután lemaradtak Beckhamről, és nem volt meglepő, hogy a Nou Campban látták zsonglőrködni a labdával, miután 30 millió eurós megállapodást kötöttek a Paris Saint-Germainnel.

 

Bár nem vesztett el mindent a United. Később, azon a nyáron szerződtették Cristiano Ronaldót a Sporting Lisszabontól, sőt, még egy brazilt is tudtak vásárolni, Kleberson személyében.

 

2. Zinedine Zidane

 

 

 

Nyilvánvaló volt, hogy Zinedine Zidane távozik a Bordeaux-tól 1996 nyarán. Az Év Játékosa lett Franciaországban, és Európa legnagyobb klubjainak megfigyelői követték figyelemmel.

 

A United átigazolási célpontjainak listáján is szerepelt, és Eric Cantona jelezte Fergusonnak, hogy le kellene igazolnia.

 

A United volt elnöke, Martin Edwards szerint azért nem tettek lépést Zidane felé, mert Ferguson úgy vélte, hogy nem ő volt az, akire szükségük volt akkor.

 

Zidane azon a nyáron elhagyta a Bordeaux-t, és a futball néhány legnagyobb trófeáját nyerte meg a Juventus, a Real Madrid és a francia válogatott színeiben.

 


1. Ronaldo

 

 

 

A fenomén. Az eredeti. Ronaldóban minden megvolt: Erő, sebesség, ügyesség és félelmetes befejezés. A United érdeklődött, és 1996-ban felkínálták a lehetőséget, hogy megvásárolják. Az egyetlen akadály az volt, hogy a PSV 20 millió fontot akart.

 

Őrületes pénz volt akkoriban, bár, nem elég őrületes a Barcelonának. Kifizették. Ronaldo 47 gólt szerzett az első szezonjában a Nou Campban, és minden idők egyik legjobb játékosává nőtte ki magát.

 

Eközben a United szurkolóinak további hét évet kellett várni arra, hogy egy Ronaldót láthassanak a vörös mezben. Kiderült, hogy még jobb is, mint a brazil.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!