Sir Alex, az elterelés nagymestere

A skót híresen kreatív volt a kifogások terén, ha játékosai bőrét akarta menteni.


Sir Alex egyik legemlékezetesebb húzása egy 1996-os Southampton elleni idegenbeli bajnokin történt, ami a Premier League-éra egyik legszokatlanabb momentumává vált.

 

A Vörös Ördögök az első félidőben még az Umbro idegenbeli szürke mezét viselték, majd a következő játékrészre már a harmadik számú szerelést húzták magukra, a Szentek és szurkolóik pedig csak vakarták a fejüket a meglepetéstől.

 

A menedzser mezcseréjének ötletét először valamiféle babonának titulálták, de a valós indok ennél sokkal egyszerűbb volt.

 

Az 1996 áprilisában a The Dell-stadionban (amelyet 2001-ben váltott fel a St. Mary's) történtekre a Goal.com tekintett vissza, és próbálta feltárni az események mögött rejlő okokat.

 

Miért cserélt mezt a szünetben a United?

Ferguson szerint azért volt erre szükség, mert a játékosok nem látták elég jól egymást a pályán.

 

A manchesteriek a meccset megelőzően sorozatban 12 találkozón maradtak veretlenek, 3 fordulóval a bajnokság vége előtt 5 ponttal vezették a tabellát a Newcastle előtt. Viszont meglepetésre 3-0-ra égtek a szünetben a később csak a gólkülönbségének köszönhetően bentmaradó együttessel szemben.

 

"Más színű mezben jönnek ki a gyepre" - kommentálta Clive Tyldesley. "Azt a hírt kaptuk, hogy nem igazán tudták megkülönböztetni egymást a hazaiaktól."

 

"A játékosok nem szeretik a szürke felsőt. Nem tudják kiszűrni egymást az ellenfél futballistái közül" - fogalmazott az ügy kapcsán Ferguson.

 

"Azt mondták, mikor felemelik a fejüket, nem látják távolról a másikat."

 

"Semmi köze nincs ennek a babonához" - tette hozzá.

 

"Ez a klub 26 évig nem nyert bajnokságot, mégse gondolkoztak azon, hogy le kéne cserélni a vörös mezt. Ez teljen független dolog minden hiedelemtől."

 

 

Gary Neville elmondása szerint, aki részt vett az összecsapáson, Ferguson szakembert is igénybe vett, aki azt állította, a szürke szín nem segíti elő a pontos átadásokat.

 

"A szakember több szem- és éberségvizsgálatot végzett. Kiderült, hogy más színeket jobban meglát az ember, a háttérben a közönség pedig igazán zavaró hatást kelthet emiatt" - magyarázta Gary egy podcast műsorban.

 

Milyen mezre cseréltek a félidőben?

Eldobták a problémás árnyalatú mezt és egy feltűnő kék-fehér csíkos szerelésben játszották le a mérkőzés második 45 percét.

 

Le Tissier bevallotta, nem is tűnt fel számára a váltás.

 

"Őszintén szólva észre sem vettem a meccs utánig" - mondta a Sky Sports-nak a Soton' korábbi támadó középpályása.

 

"A parkolóban kérdezett meg az esetről egy újságíró. Eddig a pontig fogalmam sem volt az egészről, pedig nem apró változás történt."

 

 

Okozott-e különbséget a csere?

A United számára nem hozott szerencsét Fergie újítása. A hazaiak már a szünetben Ken Monku, Neil Shipperly és Matt Le Tissier góljaival magabiztosan vezettek, és annak ellenére, hogy Ryan Giggs góljával csökkentették hátrányukat a vendégek, végül nem sikerült megszorongatniuk Dave Merrington gárdáját.

 

A 3-1-es vereség azt jelentette, hogy tovább folytatódott a szürke mez átka, immáron 5 alkalomból egy pont se jött össze a Fergie-legénységnek.

 

A kudarcokba fulladó fellépések után végül célt értek a skót menedzser szavai, a vezetőség belement abba, hogy többször ne használják ezt a mezt, az Umbro még az eladási árát is kénytelen volt csökkentenie a terméknek.

 

A Unitedet azonban az előírt protokoll megszegése miatt 10.000 fontra bírságolta az FA, amely összeget később a "leghasznosabban elköltött 10.000 fontjának" vélte Sir Alex.

 

Habár a mezcsere nem hozta meg a várt eredményt a találkozón, de jó elterelésnek bizonyult arról, hogy a csapat milyen gyenge produkcióval vesztette el a mérkőzést.

 

"Ferguson mesterien vonta el a figyelmet a nem jól teljesítő labdarúgóiról" - jegyezte meg Neville.

 

Le Tissier nem hitt a mez okozta kalamajkában, szerinte egyszerűen simán felülmúlták a Manchester Unitedet azon a napon.

 

"Az egyik legrosszabb kifogás volt, amit életemben hallottam" - mondta.

 

"Ez tipikus esete annak, amikor a menedzser le akarja venni a terhet a játékosai válláról. Lejátszottuk őket az első félidőben, elképesztőek voltunk."

 

"Emlékszem, a végén sikerült betalálniuk, de a mez egyáltalán nem játszott közre a mérkőzés alakulásában."

 

Sir Alex sokszor folytatott hasonló pszichológiai hadviselést a versenytársakkal és a bírókkal szemben. Igaz, a mezcsere ötlete az ellenfél gondolatait nem terelte el, de a média inkább ezzel foglalkozott, mintsem a mutatott teljesítmény milyenségével. A "Fergie-time-ról" is elhíresült edző önéletrajzi könyvében leírta, hogy szerinte azért volt annyira kiemelkedő az irányítása alatt a csapata a hosszabbításokban, mert el tudta vonni az ellenfelek figyelmét azzal, hogy hevesen a karórájára mutogatott, ha a rendes játékidő vége felé nem állt jól a United szénája. Így rögtön arra készültek, hogy a lefújásig hatalmas elánnal fogja majd őket beszorítani a kapu elé a gólra törő brigád, s ezzel valójában nem is az volt az első számú célja, hogy minél hosszabb ráadást csikarjon ki a bírónál.


Goal.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!