Taktikai Mágnestábla: Brighton 0-3 Manchester United

Kedves Olvasó! Tekintsük át közösen mit hozott a második Brighton elleni mérkőzés a Manchester United számára. Ezúttal a Ligakupa küzdelmeiben esett egymásnak a két együttes.


Felállások:

 

Alaposan megváltozott mind a két csapat felállása a hétvégéhez képest. Igyekeztem egymás mellé tenni a kettő kezdőt. A Unitednél borítékolható volt, hogy az úgymond B keret fog fontos játékperceket kapni. Meglepetésre a Brighton is Dunk kivételével az egész csapatát lecserélte. Ez természetesen mind a hazai, mind a vendégoldalon minőségi változást hozott a csapatokban.

 

 

Ha a játékosok átlagos pozíciójára tekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy a Brighton ezúttal inkább csak papíron és védekezésben alkalmazta az 5 (vagy 3) védős rendszert. Érdekes volt látni, hogy labdakihozataloknál átálltak a 2 belső védőre. Egyértelműen a kísérletezésre áldozta fel a hazaiak menedzsere ezt a mérkőzést. A vendégek oldaláról nem árult zsákbamacskát OGS. A játékosokat kicserélte, az elvek maradtak. Abszolút cél a továbbjutás mellett az volt, hogy mindenki játékba lendülhessen a keretben. A BL miatt nagyon erőltetett lesz a menet az ősszel.

 

Van de Beek vonal mellé történő kimozgásai üde színfoltok voltak a szememben a második Brighton elleni mérkőzésen. Rengeteget változtatta a helyét. Ez látszik is a lenti ábrán. Jamesszel remek összhangot alkottak.

 

 

A mérkőzés elején a Brighton egy 5-4-1-es dupla falat húzott fel a United előtt. A képen látszik, ahogy a Unitednél a szélességet ezúttal is a két szélső védő és a szélre kimozgó Van de Beek adta.

 

 

Valószínűleg a hétvége után videóztak Manchesterben is, mert Mata is többször maradt kint a szélen. Azért a befele mozgást nem sikerült most sem teljesen elfelejtenie. Azonban ha kint maradt az oldalvonalnál, ahogy egy szélsőtől illik, akkor a mozgásával gyakran próbálta széthúzni a Brighton védekezését.

 

 

Valamint ezen a mérkőzésen kiemelendő James és Mata védekező munkája is. Hiába forgatta át többnyire a Brighton az egyik oldalról a másikra a labdát, ezúttal kettő United játékos állt a szélen érkező játékossal szemben. Ehhez azért zárójelben jegyezném meg, hogy a Brightonnál a leromlott minőség azt eredményezte, hogy ez a súlypontáthelyezés lassabb volt. Azaz több idő volt a vendégeknek rendeződni. De remek, hogy kijavították ezt a hibát pár nap alatt.

 

 

A Brighton ezúttal a 4 védős labdakihozatalokat erőltette. Ami egyből jobban feküdt a Manchester United számára is. Főleg a mérkőzés elején volt szembetűnő, hogy a hazai csapatot megfojtja a United a jó helyezkedésével.

 

 

A vendégek letámadása még mindig nem tetszik nekem. Tudom, kritikus vagyok, de szerintem a csapatrészek között túl nagy a távolság. Mutatok egy példát mire gondolok. Ugye a felső kép a 3. percből való. Ott egyébként egy ívelés lett a Brighton labdakihozatalának a vége.

 

Mutatok egy ellenpéldát is, ami azt mondom, hogy az esetek 40%-ban előfordult, mint kimenetel az egész mérkőzést tekintve. Látszólag a United jól áll fel a hazai csapat támadásépítése ellen. Fred ugyan 1v2-es szituációban van, de Van de Beek bent áll a passzsávban, így az a játékos veszélytelen. Ezért a Brighton kidobja a labdát a bal oldali belső védőnek, akit én is jelöltem a képen. Igen ám, de erre Van de Beek el is indul presszingelni. Mögötte azonban Fred ezt nem követi, inkább felszívódik. Aminek az eredménye az, hogy a kapussal egy hármast alkotva már meg is lehet játszani hazai oldalról a védekező középpályást. A United megint kiürítette a pálya közepét. Ami számomra érthetetlen még mindig.

 

 

Megmutatom, hogy egy hasonló szituációban mit kaptunk a Brightontól. Utána pedig mutatok egy átlagos Unitedes labdakihozatalt a mérkőzésről.

 

Ezt a jelenetet amúgy is bele akartam rakni az elemzésbe, mert Henderson passzai nekem tetszenek. Sokszor választja a nem egyértelműt, és ezzel lehet zavart okozni majd az ellenfeleknél. Persze még fiatalabb és vakmerőbb, mint De Gea. Szóval a Brighton is látszólag kiürítette a területet, de amint Fredhez kerül a labda, addigra már csak az ellenfél kapujának háttal tudja átvenni a labdát. A United játékosok labdaátvételei amúgy is hagynak kívánnivalót maguk után. Sokszor az ellenfél kapujának háttal teszik ezt meg, ezáltal lassabb a játékuk. Míg a fenti jelenetnél a Brighton kihozta a labdát, addig az alsón a United nem tudta.

 

 

A United labdakihozatalánál senkit nem lep meg, ha azt mondom, hogy a klasszikus 4 védős 2 védekező középpályásos felállással valósult meg?! A szélen bontott jellemzően a vendégcsapat. Ugyanis a kettő védekező középpályást többnyire őrizték középen.

 

 

A gólok története:

 

Csak, hogy ne legyek tipikus magyar és ne mindig a rosszról beszéljek. Nézzük meg milyen gólokat rúgott kedvenc csapatunk. Elvégre is sima 0-3 lett az eredmény.

 

0-1 McTominay 44. perc.

 

Mata rögzített helyzetből történő beadását McTominay fejelte be a hosszú sarokba. Bevallom őszintén, amikor néztem a mérkőzést, akkor egyből az jutott eszembe, hogy oké jó vezetünk, de megint nem akció gólt rúgtunk. Ekkor még nem tudtam persze, hogy sima 0-3 lesz a vége.

 

 

0-2 Mata 73. perc

 

Kezdjük ott, hogy a 69. percben James helyére bejött Pogba, ami már teljesen felborította a játék alapdolgait. Először itt is megmondom őszintén, nem értettem, hogy ebből mi fog kisülni. Hisz egyértelmű volt, egy szélső helyére egy belső középpályás érkezik. Aztán láttam, hogy Van de Beek tolódik ki a baloldalra és Pogba játszik középen. Utána láttam, hogy mind a ketten középen, sőt még a jobb szélső Mata is bent játszik. Végül azt konstatáltam, hogy ebből a látszólag káoszból gólt rúg a United.

 

 

Szóval játszunk el a gondolattal, hogy Fred nem jól passzolja oda a labdát Van de Beeknek. Akkor most azt elemezném, hogy milyen rosszul helyezkedett itt a Pogba – Mata és Van de Beek trió. Hiszen egymás elől futották el a területet, ráadásul ketten passzárnyékban megjátszhatatlanul állnak. (következő kép teteje)

 

Ehelyett mivel gól lett, most azt fogom leírni, hogy Pogba és Beek zseniálisan széthúzta a Brighton védekezését. A két belső védő között nyertek egy körülbelül 10 méteres területet, ahova Van de Beek zseniális passza után Mata be tudott futni. Hát ettől szép ez a foci, és talán ezzel a kettősséggel tudom érzékeltetni, hogy a góltól függetlenül mennyire vegyesek az érzéseim. De akkor nevezzük rendezett káosznak a történetet.

 

 

Na jó, mondjuk nekem mindegy, végre láttam egy amúgy szép akciógólt a kedvenc csapatomtól. Szóval szomorkodásra semmi ok.

 

Mert aztán jött Pogba és bevágta innen a harmadikat a 80. percben. Ezzel kialakítva a végeredményt.

 

 

Legyünk realisták, ne csak az eredményt nézzük. A két csapat B sora közti minőségbéli különbséget remekül mutatja az eladott labdák száma. Ezen a mérkőzésen a Brighton 33 alkalommal a United 18 alkalommal tette ezt meg.

 

A United 18 alkalomból nyolcszor a saját térfelén bukta már el a labdát, érdekesség, hogy a Brighton ezzel szemben a 33 labdavesztésnél csak kilencszer bukta el a saját térfelén. Arányaiban sajnos látszik, hogy a United támadások már sokszor a saját térfélen elakadnak.

 

Piros a Brighton, kék a United, ha van esetleg olyan, aki megakarja nézni, hogy jól számoltam-e.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Tipikus Ligakupa mérkőzésen vagyunk túl. A Brighton más szellemben futballozott, mint ahogy azt tette pár nappal korábban. A United látszólag tanult a hibáiból. A 4-2-3-1 az megmaradt teljesen.

 

Az eredmény simának tűnik. Rúgtunk akció gólt végre, szóval elkezdhetjük várni a José elleni vasárnapi rangadót.

 

Túl sokat nem vártam a mérkőzéstől előzetesen, hozta is. Nem hiszem, hogy ebben az évben látva a United BL csoportját a Ligakupa sokáig élvezne bármilyen prioritást.

 

Bajnokok Ligájára kitérve egy gondolatra. Nagyon meg kell küzdeni majd a továbbjutásért is. PSG, Lipcse és még egy mindig kiszámíthatatlan török együttes. Talán a Ferencvárosnál csak a United szívott nagyobbat a sorsoláson. Nagyon kemény ősz elé néz Ole Gunnar Solskjaer csapata. Főleg, hogy most sűrítve lesznek a játéknapok.

 

Forrás:
eredmenyek.com
whoscored.com


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!