Ismerd meg: Alex Telles

Alex Telles személyében egy igen tapasztalt játékost szerződtetett a Manchester United, aki már bizonyította képességeit a védelem baloldalán Európa legerősebb bajnokságaiban.


A 27 éves brazil igazán sokoldalú; ugyanannyira jó a széleken való fellépésekben, mint az ellenfelek támadásainak megakadályozásában. Telles emellett a kapu előtti rátermettségét is bizonyította már és olyan százalékban értékesíti helyzeteit, hogy az nem csak a védők, de a szélső középpályások között is megállná a helyét.

 

1992 december 15-én Caxias do Sulban született, majd a brazil Juventude korosztályos csapatait végigjárva 2011-ben, hazája negyedosztályú bajnokságában debütálhatott felnőtt szinten. Mindazonáltal az akkor rögtön egyértelművé vált, hogy a fiatal játékos előtt nagy jövő áll, amelyet hamarosan az első osztályú Gremiohoz történt igazolása követett.

 

A Porto Alegre-i klub színeiben Telles a világ egyik legígéretesebb szélső védőjévé avanzsált és miután csak két bajnokit hagyott ki a szezonban, 2013-ban beválasztották a brazil Serie A Szezon Csapatába.

 

Egyértelműnek tűnt, hogy a baloldali bekk a fiatal brazil játékosok által már kitaposott utat fogja járni és Európába szerződik. Egy brazil első osztályú szezont követően így is tett és a 2014 januári átigazolási időszakban a Galatasaray játékosa lett.

 

A török bajnokságban Telles folytatni tudta tündöklését. Az isztambuli óriásklubbal töltött másfél éve alatt kétszer hódította el a török kupát, a 2014/15-ös szezonban pedig bajnok lett velük. A Dél-Brazíliából származó játékos pályafutása során először beleszagolhatott az európai kupaporond légkörébe is és két egymás utáni szezonban angol klubok közül a Chelsea-vel és az Arsenallal is szembe találta magát a Bajnokok Ligájában.

 

A rákövetkező idényt Telles kölcsönjátékosként az olasz Internazionale együttesénél töltötte, így első tapasztalatait is begyűjthette a kontinens "top 5" bajnokságának egyikében. Olaszországban nyújtott lenyűgöző teljesítményének köszönhetően felkeltette a Porto érdeklődését, akik 2016-ban véglegesen szerződtették.

 

 

A portugál klubnál eltöltött négy éve során Telles majdnem 200 mérkőzésen lépett pályára és a 2017/2018-as, illetve a 2019/20-as szezonban is bajnoki címhez segítette a Sárkányokat.

 

A védő, aki a középpályán is megállja a helyét, a Portonál töltött időszaka során hozzászokott, hogy Európa top csapataival kerül szembe, a Bajnokok Ligájában ugyanis a Liverpool, a Juventus és az RB Leipzig ellen is pályára léphetett.

 

Telles elmúlt években mutatott fejlődése a portugál futballt rendszeresen követők számára egyértelmű volt. Utolsó három Portoban töltött szezonjában egyaránt beválasztották a Primeira Liga Év Csapatába, a 2017/18-as idényben pedig házon belül választották az Év Játékosának klubjánál. Azonban a portoiaknál töltött utolsó szezonja volt az, amely igazán felkeltette Európa top klubjainak érdeklődését.

 

Balszélső védő létére Telles 31 mérkőzésen lenyűgöző 11 gólt szerzett és 8 asszisztot adott a bajnokságban. Teljesítménye azonban nem csak a támadásokban való közreműködésre korlátozódott, Alex ugyanis kulcsszerepet vállalt az egész bajnoki szezon során csak 22 gólt kapó védelemben is.

 

Veszélyes távoli lövéseivel, kiváló beadásaival és az ellenfél védőinek villámgyors megverésével Telles az európai klubfutball egyik leginkább keresett szélső védőjévé avanzsált, mielőtt 2020 októberében a Unitedhez szerződött volna.

 

Remek produkcióival 2019 márciusában kivívta a brazil válogatott meghívóját is, első válogatott fellépése pedig egy Panama elleni 1-1-re végződött találkozó volt.

 

Néhány héttel azt megelőzően, hogy Vörös Ördöggé vált volna, Telles ismét meghívást kapott hazája képviseletére a Bolívia és Peru elleni kulcsfontosságú világbajnoki selejtezőkön. Ő lesz a United történetének nyolcadik brazil játékosa, aki pályára léphet a felnőtt csapatban.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!