Taktikai Mágnestábla: Manchester United 1-0 Watford

Örülök, hogy újra itt vagy! Nem mondom, hogy ezúttal az év mérkőzését hozta a Watford elleni FA-kupa mérkőzés, de azért pillantsunk be a díszletek mögé. Hogyan alakult a két csapat vetélkedése a pályán! Gyere tarts velem! Remélem érdekfeszítővé tudom neked varázsolni ami a pályán történt!


 

A Watford csapatáról azt hiszem mindenki tudja, hogy tavaly estek ki a Premier League-ből. Azt sem árt tudni, hogy a két osztály között nagy a szakadék. Ezért talán tökéletes 3. fordulós ellenfele volt ezúttal a másodosztályú csapat a Manchester Unitednek. Várható volt, hogy ezúttal egy felforgatott kezdőcsapattal fog neki vágni Ole Gunnar Solskjaer a találkozónak. Hiába az FA-kupa hagyományai, a kicsik csatája a góliátok ellen, az igazán nagy csapatok (TOP 6 Angliában) egyre jobban elszakadnak az alacsonyabb osztályú csapatokkal szemben. Könnyű mérkőzés természetesen nem várt a Unitedre, de mindenesetre kényelmessé tette, hogy még kimozdulni sem kellett az Old Traffordról. Szóval beszéljünk egy kicsit a taktikáról. Mi is tartozik a taktika címszó alá? Itt állj meg és gondold végig egy pillanatra!



Szóval nálam a taktika egyrészről a játékrendszer. De korábban is már leírtam, hogy egy fajta játékrendszert lehet többféleképpen is játszani. Mert másrészről nem mindegy a felfogásom. Védekező vagy támadó?! Van-e stílusom, amit ráerőltetek a keretre, vagy hagyom őket szabadabban játszani? Plusz ugye talán sokszor túl nagy jelentőséget is adunk az edző személyének, mert divatos is lett velük foglalkozni. Az igaz viszont, hogy sok mindenben az edző dönt, valószínűleg ezért is vagyunk hajlamosak sokszor hibáztatni őket. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a végén a pályán mindig a játékoson múlik minden. Az FA-kupában ennek megfelelően Ole egy olyan kezdőt rakott fel, mintha megnyitotta volna a garázsvásárt. Előkerült valamelyik belső polcról Lingard, megmutatta Williams, hogy képes jobb lábas játékosként jobb hátvédet is játszani, Greenwood végre csatár poszton bizonyíthatott, Mata pedig ismét jobb szélsőként mutathatta meg, mennyire jó irányító még mindig.

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 4-4-2

 

A mérkőzés egy hamisíthatatlan 4-2-3-1 és 4-4-2 csatáját hozta. Ez a két felállás egészen a mérkőzés végéig megmaradt.

 

 

A magam részéről mikor megláttam a kezdőt egyből arra gondoltam, hogy szerencsétlen Van de Beek végre kezdő. Aztán megláttam, hogy Lingard is, így az jutott eszembe, hogy pedig de megnéztem volna támadó középpályás posztján.

 

 

Ki emlékszik még arra a Daniel Jamesre, aki berobbant a Manchester Unitedbe? Akkor rendszeresen a bal oldalon kapott szerepet. Rossz hír számára, hogy azóta Rashford kinőtte magának azt az oldalt.

2019.08.24.

 

via GIPHY

 

2019.08.31. Az ellenfél a Soton.

 

via GIPHY

 

Pedig Daniel ezúttal is próbálkozott arról az oldalról. Emlékeiben még él, hogyan kellene játszani a bal szélső posztján. Azóta azonban eltelt több, mint egy év és sajnos a fejlődése megtorpant. McTominay mindenesetre jól dobta ki hozzá a labdát, azonban ezúttal középre tartott a lövése.

 

via GIPHY

 

A mérkőzés egyébiránt nagy taktikai csatát nem hozott. A Watford védekezésben a 4-4-2-s formációt választotta, míg a hazai csapat a 4-2-3-1-ben bízott. Mata és Lingard sokszor cserélt helyet, ezzel is próbálta megzavarni az ellenfelet.

 

 

A hazai csapat védekezésben szokásos módon a 4-4-2-s formációra állt át, elöl Greenwood és Lingard személyében. Az ő feladatuk nem volt más, mint hogy a Watford két belső középpályását ne tudják hátulról megjátszani, így a szélre kényszerült a vendég csapat.

 

 

Van de Beek szerepeltetése miatt csettintettem még a mérkőzés kezdőcsapatát olvasva. Már ugye leírtam csalódottságom, hogy ismét nem a CAM pozícióban kapott lehetőséget. Tegnap 1-2 kivételtől eltekintve annyira látványosan nem játszott, azonban a hátulról való támadásépítésekben elengedhetetlen szerepe volt. Sok labda folyt át rajta. McTominay egyértelműen inkább a védekezésért felelt, de bejátszotta szinte az egész pályát, addig Van de Beek feladata pedig az volt, hogy fellépjen a támadásoknál Lingard mellé a középpályán.

 

 

Van de Beek leglátványosabb megoldása a tegnapi napon pedig az a sarok passz volt, amit Matanak adott a tizenhatoson belülre.

 

via GIPHY

 

A mérkőzés végül talán nem várt módon már a mérkőzés elején eldőlt. McTominay 5. percben szerzett fejes góljával.

 

via GIPHY

 

Ha azt nézem, hogy Ole és a stáb lehetőséget adott jó pár játékosnak a bizonyításra az alap United rendszerben, akkor elgondolkodtató, hogy ki élt vele?! Lingard az tuti, hogy nem mostanában lesz a keretben sem. James próbálkozott, erőlködött. Bailly sajnos ismét megsérült, hihetetlen, hogy vele mindig van valami. Telles is nagyon kellene, hogy formába lendüljön, ne csak Shaw legyen a balhátvéd posztra. Mata egyértelműen remek irányító még mindig. Apropó Mata: ezeket a labdákat remekül adja. A Watford ellen Jamest ugratta ki, de előfordult már hasonló korábban is.

 

 

Korábban hasonló elképzelésből gólt ünnepelhetett a csapat.

 

 

A Watford oldalán a legveszélyesebb Ismaila Sarr volt egyértelműen, Tellesnek meg is gyűlt vele a baja. Ezért fordulhatott elő, hogy mind a két csapat a bal oldalán vezette a támadásai nagy részét.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Egy félgőzzel elért siker lett a végeredmény. Brutális hajtós időszak után, a B keret sikeresen abszolválta a feladatot. Nem tudom, hogy itt a garázsvásáron valaki felhívta-e magára a figyelmet. Erre majd január hátralevő részében választ kapunk. Mindenesetre elgondolkodtató sok játékos formája. Gondolok itt a James - Greenwood - Lingard és akár - Van de Beek játékosokra. Ole azért jó lenne, ha energiát fektetne arra is, hogy aki nem jut játéklehetőséghez, az ne visszafejlődjön. Mert akkor hosszútávon kár 18 év körüli srácokat igazolni, mert nekik pont a fejlődés szakasz van még meg a karrierjükben. Ha az Old Traffordon nem tudnak fejlődni, akkor változtatni kell a stratégián és olyan 23-27 év közötti komplett játékosokra van szükség, akik már visszafejlődni is nehezen tudnak. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hova fog kifutni ez a szezon. Az FA-kupa pedig Van Gaal kirúgása óta tudjuk, hogy olyan sokat nem nyom a latba a menedzsmentnél, hiába rangos hazai kupasorozat!

 

Köszönöm a figyelmet! Ha van bármi meglátásod, akkor nyugodtan írd meg a kommentszekcióban!

Források:

https://new.instatscout.com/en/video/index/kind/FullMatches/match-id/1852029


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!