A hangadó: László Ági

A következőkben interjút olvashattok a Kislány, nagy foci blog szerzőjével, László Ágival, aki nem titkoltan Manchester United-drukker.


Ági nevével gyakran találkozhattok a Digi Sport Reggeli Start című műsorában, ahol rendszerint a Vörös Ördögökkel kapcsolatban kérdezik, de Facebook-oldalán is számos érdekes bejegyzést olvashattok, legyen szó labdarúgással kapcsolatos könyvekről, sztorikról, a Premier League történéseiről, vagy egyéb bajnokságokban zajló eseményekről. Ezúttal azonban szigorúan csak szeretett klubunkról, a Manchester Unitedről lesz szó.

 

 

Kevesen gondoltak arra, hogy januárra a United a tabellán ilyen előkelő helyen fog állni. Mit gondolsz, minek köszönhető ez a „feltámadás”? A csapat teljesítménye javult fel ennyire, vagy a többi csapat gyengélkedik? Lehet esélye a végső győzelemre?

Amikor a szezon kezdete előtt a DIGI Sport Háromoroszlán című műsorában leadták a tippeket, akkor Sallói István azt jósolta, hogy a Manchester United lesz a bajnok. Bevallom, jót mosolyogtam rajta. Nem gondoltam reálisnak. Azonban, ha jobban belegondolunk, abban mi a kockázat, ha valaki a Liverpoolt vagy a Manchester City-t mondja? Ehhez képest egy hazai Crystal Palace elleni kínos vereséggel indult az idény. Októberben szintén az Old Traffordon a Spurs megalázó 6-1-es vereséget mért a Unitedre, így akkor a bajnoki cím borzasztóan távolinak tűnt.

 

Ezt csak fokozta az Arsenal elleni kilátástalan játékkal elbukott mérkőzés. Viszont ezután tényleg valamiféle feltámadásnak lehettünk szemtanúi, mivel az Ágyúsok elleni vereség óta, azaz 2020. november 1. óta nem kapott ki a csapat a bajnokságban. És az utóbbi időben volt néhány meccs, amikor olyan érzések kerítettek hatalmukba, mint a Ferguson-érában. Például a Leeds United elleni találkozón vagy a Southampton ellen, amikor 2-0-ról fordítottak.

 

Egyrészt az időnek tudom be a változást, kezd igazi csapattá formálódni a Manchester United. Másrészt egyre több az igazi karakter, látszik rajtuk a győzni akarás, amit átragasztanak a többiekre is. Marcus Rashford, Bruno Fernandes, Edinson Cavani, Scott McTominay. És az általam is sokat kritizált csapatkapitány, Maguire, mintha összekapta volna magát: vezérként viselkedik, sokkal magabiztosabbnak tűnik és ez a teljesítményén is meglátszik.

 

Ugyanakkor ennek a kaotikus koronavírus uralta időszaknak köszönhetően nincs olyan együttes, amelyik ne botlott volna már, és itt most elsősorban a bajnoki címre leginkább esélyes klubokat emelném ki: a Liverpool 7-2-es veresége az Aston Villa ellen, a Southampton ellen szintén bukták a 3 pontot, és jó néhány meglepő döntetlenjük volt: (Brighton, Fulham, West Brom, Newcastle).

 

A Manchester Citynek is van már két vesztes bajnokija és jó néhány döntetlenje. Tehát a sansz megvan a bajnoki címre, de nem gondolom, hogy elvárás lenne, és nem tartom reálisnak sem, de álmodozni jó!

 

 

Összességében elégedett vagy az eddig látottakkal?

Ha a tabellára nézek, akkor összességében elégedett vagyok. Inkább félig telinek látom azt a bizonyos poharat, de ugyanakkor van bennem hiányérzet: a Bajnokok Ligája kiesés fájdalmas élmény volt és a Spurs elleni 6-1-es vereség is komoly mélypont volt.

 

 

Mi az, amin változtatnál, ha a Te kezedben lenne a döntés joga a csapat egészére nézve? Menedzser-csere, játékosok eladása, vásárlása? Ha bárkit leigazolhatnál a csapatba, ki lenne az?

Solskjaert soha nem szidtam olyan nagy lendülettel, mint ahogyan azt sokan megtették. Bár nem tagadom, olykor felhúzott néhány döntésével. Nem látok rá okot, hogy most elküldjék, és újra kezdődjön egy másik menedzserrel az építkezés. Annak nagyon örülök, hogy Fletcher csatlakozott az edzői stábhoz.

 

A sportigazgató kinevezése már ősidők óta napirenden van, de nem történt semmilyen fejlemény az ügyben. Pedig szükség lenne rá! Rio Ferdinandot vagy Edwin van der Sart szívesen látnám ebben a szerepben.

 

Azt megnyugvással láttam, hogy azok a játékosok, akik nem tudtak bizonyítani, ők vagy kölcsönbe kerültek vagy végleg távoztak. Ezt folytatni kellene. Daniel Jamesnek elképesztő a sebessége, de nagyon rosszul használja. Végig vágtázik a pályán, majd rossz megoldást választ: rosszul passzol vagy kapura lövi, de célt téveszt. Jesse Lingard sem tud hozzáadni semmilyen pluszt a csapat teljesítményéhez. Mindenképp megválnék tőlük.

 

Martial és Pogba ingadozó formája mindig is aggasztott, lehet, hogy ők és a Manchester United is jobban járnának, ha másik csapatban folytatnák.

 

Wan-Bissaka alternatívájaként el tudnék képzelni egy támadóbb szellemű játékost, a brightoni Tariq Lamptey játéka nekem nagyon tetszett. Nyáron pedig Jadon Sancho leigazolását várom. Ha az előző idényben látott formáját tudná hozni (17 gól és 17 gólpassz a Bundesligában), akkor az nagyon sokat lendítene a csapat teljesítményén!

 

Ha bárkit igazolhatnék, akkor Haalandot és Mbappét mondanám, mert akkor mindig több gólt szerezne a csapat, mint az ellenfél!

 

 

Pogba úgy néz ki, hogy összekapta magát és az elmúlt találkozókon nagyjából azt a játékot láthattuk tőle, amit várunk is mi, szurkolók. Mit gondolsz, csak egy önmarketing az egész, hogy nyáron távozhasson?

Pogbát nagyon sokszor kritizáltam. Talán ő az a játékos, aki legtöbbször felidegesített a meccseket nézve: az eladott labdái, a flegma testbeszéde, a nyilatkozatai a folyamatos elvágyódásról... Úgy nem lehet jól teljesíteni, ha valaki fejben már teljesen máshol jár.

 

Viszont az utóbbi meccseken odatette magát és jól játszott. Ennek hangot is adtam a blogon, mert úgy fair, ha valakiről nem csak akkor írsz, amikor gyenge produkciót nyújt. Viszont megfordult az én fejemben is, amire konkrétan rákérdeztél! Csak azért kapta össze magát, hogy végre távozhasson. Ha ez így van, nem bánom, de akkor még tegye oda magát minden egyes meccsen és távozzon, mondjuk PL-győztesként.

 

 

Pellistrihez hasonlóan vajon Diallo is a tartalékoknál fog a következő hónapokban pallérozódni, mielőtt bemutatkozhat majd a felnőtt csapatban? Milyen sors várhat ezekre a fiatal játékosokra hosszú távon?

Amad Diallóról 2019. október 30-án írtam először a blogomon. Akkor még Amad Traoré volt, a 18. születésnapján változtatott nevet. A bejegyzés témája az volt, hogy Diallo volt az első 2002-ben született játékos, aki gólt szerzett a Serie A-ban. Gasperini egy Udinese elleni 7-1-es góleső alkalmával cserélte be és 6 perccel később már a gólját ünnepelte. Öt nappal a bajnoki debütálása előtt az Ifjúsági Bajnokok Ligájában csillogtatta meg tehetségét: a Manchester City elleni győzelem során gólt és gólpasszt is jegyzett. A Serie A-s bemutatkozás után egy nappal pedig az Atalanta Primavera csapatával szerezte meg a Szuperkupát, melyhez két assziszttal járult hozzá. A bejegyzést azzal zártam, hogy fényes jövő áll előtte. Ezt most már hatványozottan remélem így, hogy a Manchester Unitedbe igazolt, és kívánom neki, hogy ne csak az Ifjúsági BL-ben tapasztalja meg, hogy milyen a városi rivális City kapuját bevenni.

 

Az imént leírtakból azt gondolom, hogy ez a srác bírja a terhelést, és a Premier League-ben erre szükség is lesz! Solskjaer még nem tudta megmondani, hogy az U23-as csapatban vagy a felnőtteknél számol Diallóval. Egy biztos: az olasz tartalékbajnokságban, a Primaverában már bizonyított. Az Atalanta két bajnoki címében főszerepet vállalt. De az is tény, hogy a felnőtt futballban még nincs sok tapasztalata: egy perc híján egy óra játékidő.

 

Viszont az, hogy a 19-es számú mezt kapta meg, talán jelent valamit. Gondolom sokaknak Dwight Yorke ugrott be rögtön a 19-esről. Ha feleannyira lesz sikeres, mint Yorke, akkor már jól jártunk. És az érte kifizetett összeg sem azt jelzi, hogy hosszútávon a tartalékcsapatban számolnának vele. Akár 40 millió euróig is felkúszhat az ára bizonyos feltételek teljesülése esetén.

 

A United meccseit nézve viszont nagyon nagy szükség van egy ilyen kreatív srácra! Sokszor előfordult már, hogy olyan érzésem volt, mintha kézilabdameccset néznék. Körbe passzolgatnak a tizenhatoson kívül és nem történik semmi. Diallo nagy erénye, hogy rendkívül jól cselez, gyors, dinamikus. A jobb szélről betörve komoly fejtörést okozhatna az ellenfél védőinek.

 

 

Többek által hangoztatott kérdés, hogy vajon mi lesz a sorsa Donny van de Beek-nek? Te több játéklehetőséget adnál a hollandnak, vagy egyetértesz azzal, hogy jelenleg leginkább csereként kap lehetőséget a bizonyításra? Megvan benne az a potenciál, hogy stabil kezdő lehessen a szezon második felére vagy esetleg jövőre?

Solskjaer mindig türelemre inti a sajtót, amikor szóba kerül, hogy Donny van de Beek miért játszik olyan keveset. Mindig elmondja, hogy a klasszis játékosoknak is idő kell a beilleszkedésre.

 

Nem szívesen vitatkozom Solskjaerral, mert mégiscsak ő az, aki az edzéseken látja a hollandot, és ő a szakember. Szurkolói szemmel viszont minden egyes pályára lépésekor azt látom, hogy Van de Beek rendkívül intelligens játékos, nagyon jól lát a pályán, szenzációs megoldásai vannak: ott volt például a Watford elleni zseniális sarkazós passza a tizenhatoson belül.

 

A Newcastle elleni bajnokin is nagyon megmaradt bennem, amikor 1-1-es állásnál beküldték csereként a 76. percben, és utána szerzett három gólt a United. Sokat lendített a játékon. Biztos, hogy időre van szüksége, hogy összeszokjon a csapattal, de kár lenne eltékozolni, mert képes megváltoztatni a játék menetét és azt a bizonyos különbséget jelenteni.

 

 

Csalódottan konstatáltuk, hogy az FA eltiltotta Cavanit 3 mérkőzésre. Neked mi az álláspontod?

Cavani olyan szövegkörnyezetben használta a "Gracias Negrito"-t, ami teljesen ártalmatlan volt, pusztán kedvességből írta egy barátjának, ami Latin-Amerikában megszokott. Az Angol Labdarúgó Szövetség szűklátókörűségéről tett tanúbizonyságot.

 

Felháborítónak és igazságtalannak tartom az eltiltást. Ráadásul nyelvészek nyilatkoztak az ügyben, bár ez sem hatotta meg a Szövetséget. Egy olyan játékost hurcoltak meg, akire abszolút nem jellemző a balhés viselkedés, főként nem a rasszizmus! Ez nagyon súlyos vád és rágalom és egyértelműen rontja Cavani megítélését!

 

 

Arról mi a véleményed, hogy egyes stadionokban vannak szurkolók, míg máshol zárt kapus meccsek vannak?

Nem tartom igazságosnak a helyzetet, de megértem. Elméletben úgy lenne fair, ha egyik stadionban sem lennének nézők. De sok klubot érzékenyen érintett a nézők elmaradása miatti bevételkiesés. Így gazdaságilag védhető a döntés, hogy ahol a járványügyi szabályok engedik, ott bemehetnek a nézők.

 

Számomra inkább az a furcsaság, hogy beengednek 2000 drukkert egy több, mint 50 ezres stadionba, de ők szinte mind ugyanazon a lelátórészre tömörülnek, szorosan egymás mellett. Ennek így nem sok értelmét látom!

 

 

Nem mehetünk el szó nélkül a vasárnapi derbi mellett. Mire számítasz a Liverpool ellen?

Ha a Burnley ellen csak döntetlent értünk volna el, akkor a tippem egy nagy 0-0 lenne. De így a Liverpool kénytelen kockáztatni és támadni. Ez viszont lehetőséget biztosít majd a Unitednek a kontrákra. Fantasztikus lenne, ha a Manchester United szakítaná meg a Liverpool maratoni hazai veretlenségét. De a tippem 1-1 és, ha így alakul, akkor sem leszek szomorú, mert maradna a 3 pont különbség a két csapat között. A móka kedvéért a gólszerzőket is megtippelem: Mané és Rashford.

 

 

A végére pedig a szokásos nóta: ismét felharsantak a hangok a napokban, ahogy minden átigazolási időszak idején szoktak és jön a Ronaldo leigazolása lemez. Volna helye a csapatban Cristianonak? Lehet egyáltalán esélye annak, hogy CR-t még valaha United mezben látjuk játszani?

A közös múlt miatt és amiatt, hogy még mindig világklasszis, volna helye. De nem látok rá reális esélyt, hogy Cristiano Ronaldo a jövőben újra a Manchester United játékosa legyen. Ha becsukom a szemem, akkor a Juventus után David Beckham csapatában, az Inter Miamiban látom őt.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!