A hangadó: Rizó Attila

A hangadó rovatunk aktuális részében Rizó Attilával beszélgetünk az elmúlt hónapokról, szurkolói szemszögből.


Attilával már korábban is találkozhattatok a ManUtdFanatics.hu oldalain abból az apropóból, hogy szurkolótársunk kint él Manchesterben és 2014 óta mindösszesen 2 hazai találkozót hagyott ki, leszámítva ugye a pandémia időszakát és az emiatt zárt kapus meccseket. Az alábbi interjúban az ő, illetve a Manchesterben élő szurkolók szemszögéből is szemügyre vesszük az elmúlt hónapok eseményeit.

 

Attilát az érdeklődők YouTube csatornáján keresztül is követhetik, melyen rengeteg, a Manchester Uniteddel kapcsolatos tartalom is megtalálható.

 

Manchesterben élő szurkolóként hogyan élted meg, hogy az elmúlt 14 hónapban nem lehetett mérkőzésekre járni?

Elképesztően hosszú volt, de még nincs is vége, hisz ki tudja mikor lehet újra telt ház. Az első pár hónap volt a legnehezebb, ahogy hirtelen félbe lett szakítva a szezon, aztán nyáron, amikor folytatták üres stadionban, nagyon fura volt. Azóta már olyan sok idő eltelt, hogy hozzászoktam ehhez.

 

Voltak lehetőségek arra ebben az időszakban, hogy a szurkolók bármilyen formában összejöjjenek és legalább a képernyők előtt közösen szurkolhassanak?

Tavaly novemberig mehettünk pubokba, ahol lehetett nézni a meccseket közösen. Azóta eléggé ellehetetlenítették a dolgot.

 

Milyen fogadtatása volt a Kormány és Premier League részéről meghozott lazításnak, amely szerint a Fulham elleni találkozón már 10000 hazai szurkoló ott lehetett a stadionban? Egyáltalán mi alapján választották ki azt a 10000 szerencsést?

Már nagyon ki volt rá éhezve mindenki, szóval számoltuk vissza a napokat. Azonban több, mint 50 ezer bérletes van, szóval a nagy része csalódott, mert a 10000 ember sorsolásos alapon jutott jegyhez. Mint a lottó, csak jobb esélyekkel. Így működik az idegenbeli jegyek kiosztása is nagyjából.

 

 

Azok, akik nem kerültek bele ebbe a limitált keretbe, csalódottak voltak? Az aktuális szabályoknak megfelelően esetleg volt valamilyen közös esemény szervezve a stadionhoz?

Én személy szerint nagyon csalódott voltam és vagyok még mindig. Főleg, hogy minden nap látom a stadiont, de még mindig nem sikerült meccsre menni. Sajnos a sorsolás az ilyen. Csalódással jár, de ez az egyetlen igazságos módja a jegyeladásnak. Itt a környéken nem volt szervezve semmi alternatív közös meccsnézés.

 

Ha jól tudom testközelből követted a szurkolók tüntetését az Old Trafford mellett, amellyel a tulajdonosok elleni véleményüknek adtak hangot a United szimpatizánsai. Mindhárom eseményen ott voltál? Milyen volt a hangulat?

Igen, ott voltam mindegyik tüntetésen. Olyan szempontból fantasztikus volt, hogy ennyi idő után újra együtt volt egy csomó United szurkoló az Old Traffordon. Másfelől viszont érezni lehetett, hogy nem éppen pozitív események hatása miatt gyűltünk össze.

 

A Liverpool elleni találkozó előtti tüntetés alkalmával kicsit elszabadult a pokol és többen betörtek a stadionba is, míg a tömeg nagy része pedig békésen tüntetett. Többekben felmerült, hogy azok, akik az erőszakos tömeggel tartottak, nem is igazán United szurkolók. Mit gondolsz, valóban így van? Vagy csak ennyire nagy a csalódottság és ennyire megrendült a hit a klub tulajdonosaival szemben?

Két ember volt, akik berúgtak egy üveg ajtót. Akik viszont a pályára mentek fel, őket beengedték, amiről videó is van fent a neten. Egy nyitott ajtón én is átsétálhattam volna. Akkor már nem vagyok United fan?

A rongálást és a rendőrökkel való összetűzést én sem tartom helyesnek. Másfelől itt mindenki United szurkoló és sok éves elnyomott csalódottság és frusztráció szabadult ki az emberekből. Egy tízezres tömegben a nagy számok törvénye alapján mindig lesz pár hülye, akik nem tudják, hogy hol a határ. De ezeknek az embereknek a nagy része itt született, generációs United fan, világ életükben az Old Traffordra jártak. Valószínűleg ők jobban átérzik, hogy mit jelent ennek a klubnak szurkolni, mint mi külföldiek.

 

Összejöhet a szurkolók számára a tüntetésekkel azon eredmények elérése, melyeket célul tűztek ki? Akár az is, hogy a tulajdonosok úgy döntenek, hogy eladják a klubot? Mi lenne az a végkimenetel, amivel már elégedettek lennének a most rendkívül dühös és csalódott szurkolók?

A tüntetések nagyon jók arra, hogy valami komolyabb elkezdődjön, de önmagában ez szerintem nem lesz elég. Sok módja van, amivel megpróbálhatjuk kikényszeríteni a klub eladását és mindent meg kell tenni.

Glazerék nyilván idén nyáron megpróbálják megvásárolni a szurkolók bizalmát egy sztár igazolással, mint Kane vagy Sancho. Sokan valószínűleg be is fognak ennek dőlni, de szerencsére rengeteg szurkoló van, aki ezen átlát.

A minimum végkimenetel, amivel elégedettek lennénk, hogy a klub 51%-át adják el, de inkább az egészet. A Glazerek nemkívánatosak a Unitednél és ezen semmi nem fog változtatni.

 

 

Hogyan értékelnéd a csapat 2020/21-es szezonját? Valóban a fejlődés útjára lépett Ole irányításával a csapat és képesek lesznek jövőre valódi esélyesként ringbe szállni a bajnoki aranyért? Reális cél lehet a bajnoki cím megnyerése?

Felülteljesítettünk a szezonban, de az Európa-ligán áll, vagy bukik, hogy sikeresnek tekinthető-e a szezon. Ne felejtsük el, hogy csak azért vagyunk ott, mert a BL csoportból kiestünk.

Egyértelműen fejlődünk, bár ez nagyrészt egy embernek köszönhető, ő pedig Bruno Fernandes. Tavaly a szezon közepén hoztuk el és akkor indultunk meg felfelé. Ez az első teljes szezonunk vele, szóval várható volt, hogy egy teljes szezonban jobbak leszünk mint egy fél szezonban. Ez viszont azt is bizonyítja, hogy jó igazolásokkal igenis jók lehetnénk.

Semmi esélyt nem látok a bajnoki címre. A Citynek jobb a menedzsere, a kezdője és a kispadja. Ehhez 2-3 igazolás nem lesz elég. Arról nem is beszélve, hogy ők is erősíteni fognak.

 

Mi, vagy ki/kik hiányoznak az igazán nagy sikerekhez? Min változtatnál, ha a Te kezedben lenne a döntés joga?

A fejétől bűzlik a hal, szokták mondani. Glazerékkel én nem számítok komoly sikerekre, mert ők nem azért vették meg a klubot.

Ha tehetném, ide hoznám bármi áron Edwin van der Sar-t, vagy egy másik, tapasztalt és bizonyított szakembert a sportigazgató posztra és teljhatalmat adnék neki. Ilyen Woodward-féléket nem alkalmaznék a vezetőségben, akiknek semmilyen futballmúltjuk nincs, vagy, aki csak egy "igen embere" a Glazeréknek.

 

Európa-liga döntőre készül a csapat a Villarreal ellen, akikkel eddig 4 meccset játszottunk és mind a 4 alkalommal 0-0 lett a végeredmény. Az biztos, hogy május 26-án valamelyik fél így, vagy úgy, de megnyeri a finálét. Mit gondolsz, örülni fogunk a végén?

Menedzsertől és ellenféltől függetlenül a spanyol csapatok ellen valahogy mindig szenvedünk. Illetve a spanyol csapatok szinte verhetetlenek európai kupa döntőkben már hosszú ideje. Unai Emery pedig EL specialista. A múlt minden szempontból ellenünk szól. Idén azonban ez a spanyol átok megtörni látszik, szóval szerintem nyerünk. De ismerve a Unitedet, egyáltalán nem lepődnék meg, ha nagyon megnehezítenénk a saját dolgunkat. Lehet, hogy nem fog kezdeni, de szerintem Greenwood lesz a nyerőember.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!