Cavani: Ösztönösen kell mozogj csatárként

Ha egy pillantást vetünk az európai top bajnokságok vezető góllövőire megállapíthatjuk, hogy számos tapasztalt csatár szerzi sorra a góljait meccsről-meccsre.


Talán sokan úgy gondolják, hogy a kapusok harmincéves korukig érnek be, és minél idősebbek, annál jobbá válnak, azonban talán a csatárokról is elmondható egy hasonló fejlődési ív.

 

Az kétségtelen, hogy Edinson Cavani ésszel és komoly minőséggel rendelkezik, mozgásával pedig korán lehengerelte a szurkolókat, kifejezetten a Fulham elleni 2-1-es győzelem során, ahol gólszerzése mellett hatalmas mezőnymunkájával emelkedett ki. Zlatan Ibrahimovic, Robert Lewandowski, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mind úgy festenek, hogy életük formájában vannak, míg Jamie Vardy ismét ott van a Premier League góllövőlistájának elején, továbbá az olyanok, mint Luis Suarez, vagy Ciro Immobile is remek számokat hoznak idén. Arról kérdeztük Edit, mit gondol erről az újonnan kialakuló trendről.

 

"Mindig is úgy gondoltam, hogy egy személy érettsége az élet minden területén fontos, mert segít sokkal gyorsabban megoldani egyes problémákat" - mondta Cavani a United Review-nak egy exkluzív interjúban a vasárnapi mérkőzést megelőzően. "Ahogy mások mondanák, segít megtalálni a legrövidebb utakat a cél felé és sokkal egyszerűbbé tenni a dolgokat."

 

"Ugyanígy van ez a futballban is. Úgy hiszem, hogy minél érettebb vagy a pályán, annál több tapasztalatot és önbizalmat szedhetsz magadra. Ez azt is jelenti, hogy ahogy telnek az évek, sokkal jobban érzed magad a bőrödben, és egyre inkább azt tapasztalod, hogy képes vagy felvenni a versenyt másokkal és folyamatosan a pályán szerepelni."

 

"Úgyhogy igen, szerintem nagyon fontos a tapasztalat. Attól függetlenül, hogy rengeteg tehetséges fiatal szaladgál a pályákon, én mélységesen hiszek benne, és mindig is hangsúlyoztam, hogy nem elég, ha volt egy, két, vagy három jó mérkőzésed. Amire igazán szükséged van a pályán az, hogy kemény versenyhelyzetet teremts, és kiegyensúlyozott legyél. Nagyon nagy önfegyelemre van szükséged ahhoz, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújts. Egy, kettő, három, vagy négy éven keresztül is fenn kell ezt tartanod, ugyanis ezzel szerzed meg a szükséges érettséget, ami lehetővé teszi, hogy arra a szintre lépj, ahol képes vagy felvenni a versenyt."

 

 

Arról is kérdeztük Cavanit, hogy az elképesztő labda nélküli mozgása olyasvalami, ami ösztönös, vagy a fiatalabb támadók képesek tanulni tőle a játék ezen részében.

 

"Igen" - válaszolta. "Ahogy az előbb is mondtam, idővel egyre érettebb leszel, fejlődni és tanulni fogsz. Ugyanakkor minden az önfegyelmeden, és a felelősségvállalási képességeden múlik, ezt azonban saját magad is fejlesztheted és megtanulhatod."

 

"Csak úgy tudsz elérni dolgokat, ha játszol és folyamatosan versenyzel, tudod mire gondolok: kemény, fárasztó munkára. Ha egy csatár mozgásáról beszélünk, az első dolog, ami eszünkbe jut az az, hogy túl tudj járni a védőd eszén. Ez azonban csak is ösztönösen tud jönni, úgyhogy kulcsfontosságú egy támadó számára az is, hogy megfelelő megérzései legyenek."

 

"Számos alkalommal, számos csatár képes rögzített pozícióból betalálni" - magyarázta. "Megérkezik hozzájuk a labda, nagyszerűen befejezik a támadást, és gólokat szereznek. De más típusú csatárra is szükséged van, olyanra, akinek megvan a képessége arra, hogy előre lássa, hogy egy beadás hová fog megérkezni, vagy egy indítás pontosan hogyan érkezik a védő mögé, vagy mikor fog sor kerülni egy keresztlabdára."

 

"Nagyon sokat dolgoztam azon, hogy ösztönösen előre lássam a játékot. Ránézek a csapattársamra és látom, hogy hová fog érkezni a passz. Mindeközben figyelem a védőt, hogy hogyan mozog, így tudok egy olyan elfutást eszközölni, ami előnyt fog számomra jelenti. Ezen pedig dolgoznod kell, ami szintén már koncentráció kérdése, amikor tudatosan figyelsz arra, hogy mit csinálsz, nem pedig természetes módon, vagy azért, mert ahhoz van kedved."


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester United - Liverpool

FA-kupa 4. forduló, ÉLŐ

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!