A hangadó: Szabó Péter

Hétvégén izgalmas rangadó elé néznek a Vörös Ördögök, ennek kapcsán pedig érkezik A hangadó rovatunk legújabb interjúja.


Január 30-án az Arsenal fogadja a Manchester United csapatát a bajnokságban. A két együttes őszi mérkőzésén az Old Traffordon az Ágyúsok tudtak győzni 0-1-re az Álmok Színházában, a Vörös Ördögök azonban a PL-ben legutóbb 2017.05.07-én tudták legyőzni az Arsenalt hazai pályájukon (1-3).

 

Mindkét csapat átélt mélypontot az aktuális bajnokság során és egyaránt elmondható az is, hogy a két menedzser alatt forró volt a talaj. Végül úgy látszik, hogy a United Sheffield elleni bakiját leszámítva magára talált a két gárda és tudják hozni az elvárt eredményeket.

 

Arról, hogy mire számíthatunk a találkozón Szabó Péterrel beszélgettünk, aki a boxtobox.hu és az Unibet Magyarország szakírója, a Spíler TV szakértői csapatának tagja és nem utolsó sorban hivatásos Arsenal szurkoló is.

 

 

Noha szerdán a United meglepetésre kikapott a sereghajtótól, Solskjaer és Arteta csapata is magára talált a bajnokságban. Az Ágyúsok elkezdtek felfele lépkedni a tabellán, a United pedig a dobogó tetején is állt az elmúlt napokban a bajnokságban. Mire számíthatnak a szurkolók a két csapat londoni találkozóján 30-án?

Az Arsenalnak kétségtelenül sokat segített, hogy a karácsonyi időszak óta Emile Smith Rowe személyében egy valódi tízes is bekerült a csapatba, aki a vonalak között mozogva folyamatos passzopciót nyújtva kiszámíthatatlanabbá tudja tenni a korábban igencsak merev játékot, és ebben fog segíteni a kölcsönbe szerződtetett Martin Ödegaard is. Persze nem szabad megfeledkezni Bukayo Saka, Kieran Tierney, vagy épp Thomas Partey remek játékáról sem.

 

Összességében persze az elmúlt hetekben a sorsolás is segítette az Ágyúsokat, a neheze még csak most jön. Az első komolyabb akadályt sikerült venni a Southampton ellen, de a Manchester United egyértelműen nagyobb falat. Az őszi mérkőzés finoman szólva sem hozott látványos játékot, de ott Arteta taktikailag felül tudta múlni Solskjaert, és most is hasonló párharc várható. Az Arsenalnak mindenképp figyelnie kell a Manchester United kontráira, mert ha sebességből kell játszani, akkor jelenleg a Vörös Ördögök igencsak magas minőséget képviselnek. Ugyanakkor azt láthattuk az elmúlt hetekben is, hogy felállt védelem ellen többnyire az egyéni villanások döntöttek a javukra, vagy épp az sem, ha épp a Sheffield United elleni meccsből indulunk ki. Összességében persze csak a játékerőt képviselve a Manchester United esélyesebb, de egy döntetlenen senki se lepődjön meg, pláne, ha Solskjaer csapatának rangadóit nézzük ebben a szezonban.

 

 

A londoniak inkább decemberben, a manchesteriek pedig a szezon elején és leginkább hazai pályán mutattak hajmeresztő teljesítményt. A Tottenham elleni zakó és az Arsenal elleni hazai verség után senki nem számított arra, amit most a tabellán látunk. Minek tudhatjuk be ezt a formaingadozást? Okolható a koronavírus miatt kialakult helyzet és az, hogy jóformán a nyári pihenő és felkészülés most kimaradt?

Alapvetően jelentős változást nem látok a Manchester United játékában a szezon elejéhez képest. A védelem továbbra is képes egészen hajmeresztő dolgokra (a Fulham találata és a Sheffield United győztes gólja is elrettentő példa), viszont a támadósorban Cavani révén tovább mélyült az opciók sora, a lockdown utáni időszakhoz hasonlóan a teljesen egészséges Pogba és Fernandes együttes szerepeltetése is jót tett a Unitednek, és elöl összességében is képvisel olyan minőséget ez a csapat, hogy már sikerül többnyire bedarálni a kisebb csapatokat, ami mondjuk egy éve Andreas Pereirával vagy Jesse Lingarddal még csak álom volt. Persze ki kell emelni, hogy Solskjaer bizonyos mérkőzéseken igencsak jól alkalmazkodott az ellenfélhez, gondolok itt elsősorban a Leeds United elleni meccsre és McTominay szerepkörére, vagy épp Pogba szélen való használatára néhány találkozón.

 

Mindkét csapat élén olyan menedzser áll, akik korábban a klub játékosai voltak. Nem közvetlenül váltották a nagy elődöket (Wenger és Ferguson), de felmerül a kérdés, hogy felérhetnek-e olyan magasságokba aktuális csapatukkal, mint a francia, vagy a skót mester?

Nehéz kérdés, de valószínűleg nem. Ez a két ember olyan szintet képviselt, ahova csak nagyon kevesen érhetnek fel, és szinte biztos, hogy Solskjaer és Arteta sem fog annyi időt a mostani csapatuknál tölteni, mint ők. Sikeresek ettől persze még lehetnek.

 

Miben különbözik a jelenlegi két menedzser által képviselt játékstílus, taktika? Mik az erősségeik és mik a gyengéik?

Solskjaernak alapvetően nincs kialakult játékfilozófiája, ami köré szervezné a csapatát, nagyon erősen támaszkodik az egyéni képességekre és döntéshozatalra, főleg a támadóharmadban, emellett van egy jó alkalmazkodókészsége, ami egy-egy meccsen nagy előnyt jelent a Manchester United számára.

Arteta egyértelműbb elképzelésekkel rendelkezik arról, milyen játékot is szeretne viszont látni a pályán, de az elmúlt egy évben a keret adottságai (vagy inkább annak hiányosságai) miatt nagyon sok kompromisszumot kellett kötnie ennek megvalósításában.

 

A Wenger (17 trófea) és Ferguson (37 trófea) érában volt mindkét csapat a csúcson. A United rekordbajnok lett és az Ágyúsok is kiemelkedő eredményeket értek el, gondolok itt a veretlenül megnyert bajnokságra, vagy arra, hogy az Arsenal pedig az FA-kupa rekordere. Ki lehetett volna hozni azokból a csapatokból többet, vagy mindkét menedzser elérte, amit csak el lehetett érni a klubcsapataikkal?

Az Arsenalnál egyértelműen a legfájóbb pont a Bajnokok Ligája győzelem elmaradása. Ahogy Wenger fogalmazott, a párizsi döntő elvesztése a Barcelona ellen örök sebként marad meg a szívén. A legközelebb ezen kívül egyértelműen a 2003/04-es szezonban jártak a győzelemhez, ahol végül drámai körülmények között a Chelsea búcsúztatta az Arsenalt a legjobb nyolc között. Bár lehet, hogy ha ott összejön a menetelés, akkor most nem beszélhetünk veretlen bajnokcsapatról.

Utóbbi még Fergusonnak sem jött össze, de őt pedig alighanem vigasztalja a két Bajnokok Ligája győzelem.

 

A legsikeresebb években a United és az Arsenal rendkívül élvezetes mérkőzéseket játszott egymás ellen. A United szurkolók számára az Old Traffordon lejátszott 8-2-re végződött találkozót mondhatjuk annak az időszaknak a legemlékezetesebb találkozójának. Arsenal szurkolóként melyik meccsre emlékszel a legszívesebben a Wenger érából?

A legjobb eredményeket az Arsenal abban az időszakban érte el a Manchester United ellen, amikor én még nem követtem a csapatot, szóval az én szívemhez a legközelebb a 2015-ös győzelem áll az FA-kupából, amikor 2006 után először sikerült nyerni az Old Traffordon, ráadásul az alig pár hónapja a Unitedtől kiebrudalt Welbeck góljával. Hab a tortán, hogy utána a kupát is sikerült megnyerni.

 

 

A Manchester kispadján Moyes, Van Gaal és Mourinho sem tudta megváltani a világot, Wenger utódja pedig Unai Emery volt Arteta előtt, aki szintén nem tudta azt hozni, amit vártak volna tőle a klub vezetésében és a szurkolók is. Véleményed szerint kiknek kellett volna egyből váltani a kispadon Wengert és Fergusont?

A Manchester United ebből a szempontból nagyon nehéz helyzetben volt, hiszen Ferguson a szezon közben jelentette be a visszavonulását. Ő volt szinte maga a klub, és megfelelő struktúra hiányában csoda lett volna, ha sikerül megfelelően pótolni. Más kérdés, hogy a Unitednél mintha azóta is messiásvárás zajlana, és nem sikerült felépíteni egy sportszakmailag működőképes klubmodellt. Az Arsenal helyzete ebből a szempontból más, hiszen ott már előre készültek Wenger távozására, össze is állt egy vezetői stáb Ivan Gazidis, Raúl Sanllehi és Sven Mislintat személyében, akik kiválasztották az új edzőt. Sajnos Unai Emeryről már előre lehetett sejteni, hogy nem alkalmas a feladatra (nem is volt ott első körben a kiválasztottak között), és sok mindent elmond az azóta történtekről, hogy az őt kiválasztók közül már senki sincs a klubnál.

Én akkoriban azt mondtam, hogy Mikel Artetát kellene kinevezni, aki bár akkor még tapasztalatlanabb volt, de az akkori keretben olyan játékosokkal, mint a még nem teljesen kicsinált Mesut Özil, Aaron Ramsey, Alex Iwobi és Henrikh Mkhitaryan, sokkal könnyebben meg tudta volna valósítani az általa preferált futballt. Ehhez képest az elmúlt fél szezon nagy részében az Arsenalnak konkrétan kreatív középpályás nélkül kellett futballoznia, és láttuk az eredményét.

 

A két csapat több alkalommal is igazolt játékost a másik féltől. A Vörös Ördögöknél Robin van Persie és Alexis Sanchez neve ugrik be, az Ágyúsoknál pedig Danny Welbeck és Henrikh Mkhitaryan. A United részéről a holland leigazolása telitalálat volt, a chilei inkább a horror fizetése miatt maradt emlékezetes. Arsenal szurkolóként az említett két játékos közül véleményed szerint tudta bármelyik is hozni azt, amit elvártak volna tőle?

Kedves, hogy Silvestre-t nem hoztad fel. :) Én Welbecket kifejezetten kedvelem. Igazi melós, sokoldalú játékos, akire számos taktikai feladatot lehet bízni. Bár nem a leggólerősebb játékos, viszont épp a fentiek miatt hasznos tagja volt a keretnek, de sajnos a két súlyos sérülése miatt közel sem tudott annyit rendelkezésre állni, mint az optimális lett volna. Mkhitaryan nem kezdett rosszul Wenger utolsó fél évében, és Emery első szezonjában sem volt rossz, de nagyon kiegyensúlyozatlan volt a teljesítménye. Ő tipikusan az a játékos, akinek egy megfelelő edző és megfelelő rendszer kell a kiteljesedéshez. Erre remek példa a mostani szereplése a Románál. Alighanem most sokan elcserélnék őt Willianra...

 

A bajnokság jelenlegi állása szerint és a két csapat játékát rendszeresen látva mit gondolsz, visszatérhetnek arra az útra, hogy évről-évre számolni kell velük a bajnoki versenyfutásban?

A Manchester Unitednél az anyagi háttér adott ehhez. A keretet sikerült megerősíteni és mélyíteni az elmúlt évben, és ha ez folytatódik, akkor nem látok akadályt a komolyabb sikerek eléréséhez. Persze lehet, hogy ehhez idővel egy magasabb kvalitású edzőre is szükség lesz.

Az Arsenal ebből a szempontból nehezebb helyzetben van, a keretet borzasztóan sikerült menedzselni az elmúlt években, ráadásul a Bajnokok Ligája szereplések rendszeres elmaradása is komolyan sújtotta a csapatot anyagi értelemben. Természetesen megfelelő szakmai munkával nem lehetetlen a feltámadás, de a Manchester United egyértelműen nagyobb előnnyel indul.

 

A célok eléréséhez mindkét csapatnak a győzelem és a 3 pont megszerzése szükséges a találkozón. Londonban elég régen, 2014.02.14-én játszottak legutóbb döntetlent bajnokin, azóta mindig billent a mérleg nyelve valamelyik irányba. Mit tippelsz, mi lesz az Arsenal – Manchester United találkozó végeredménye?

Sose voltam jó a tippelésben, bármit is mondok, úgyis az ellenkezője jön majd be. Úgyhogy most azt mondom, hogy bár reális a döntetlen, a Manchester United fog nyerni. :)


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Arsenal - Manchester United

Premier League 21. forduló, ÉLŐ

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!