Ördögfiókák: reddevil7

Új sorozattal jelentkezik a ManUtdFanatics.hu szerkesztősége, amiben az oldal aktív tagjaival beszélgetünk. Első beszélgetőpartnerem nem más, mint reddevil7 felhasználónk.


Mióta vagy United szurkoló?

Több mint 16 évvel ezelőtt, 2004 őszén kezdtem el rendszeresen követni az angol bajnokságot és szerettem meg a Unitedet. Hétfőnként a Sport1 csatornán adták le egymás után a Top 5 bajnokság meccsösszefoglalóit, én pedig siettem haza az iskolából, hogy mindegyiket végignézhessem.

 

Az ezt megelőző években főleg a válogatottak meccseit néztem, EB, vb, magyar válogatott. Emlékszem, hogy minden a brazilokról és a Real Madridról szólt akkoriban, de hála a jó égnek mégsem lettem Realos. Lehet pont dacból, mert mindenki más nekik drukkolt. Aztán Beckham is odaigazolt és még nagyobb őrület vette őket körül.

 

Visszakanyarodva az angol focira, a 2003/04-es szezonban az Arsenal veretlenül nyerte meg a bajnokságot és alakulóban volt egy brutálisan erős Chelsea, de mégis a United játéka fogott meg leginkább a szellemiségük miatt.

 

A nagy egyéniségek is segítettek gyorsan eldönteni, hogy értük fogok szorítani. 2004-ben igazolta le a klub Wayne Rooney-t és az a szenvedély, mentalitás és őserő ami benne megvolt, kiegészülve Roy Keane tüzességével és keménységével, Scholes passzaival és rakétáival, a kőkemény védőinkkel, na meg Nistelrooy zseniális befejezéseivel és Ronaldo cseleivel…. huhh, hát ebbe a csapatba most is nagyon könnyű lenne beleszeretni, nemhogy 11 éves kis srácként.

 

Mi a legmeghatározóbb Unitedes élményed?

Egyértelműen a 2008-as Chelsea ellen megnyert moszkvai BL döntő. Az akkor aktuálisan legnagyobb angol riválisunk ellen egy rendkívül feszült és izgalmas, sok helyzetet és kemény belépőket hozó 90 perc, majd hosszabbítás után drámai tizenegyespárbajjal megnyerni a trófeát, nekem ez igazi katarzis volt. Kitörölhetetlen emlék! El sem tudom képzelni, hogy milyen lehetett élőben az 1999-es BL győzelmet átélni. Irigylem azokat, akik ott lehettek, de én sem panaszkodok.

 

Ha picit távolabbról, más értelmezésben nézem a kérdést, akkor a legmeghatározóbb Unitedes élményem az az egész, majdnem 9 éves utazás a sikerekkel és a kudarcokkal együtt, amit mióta 2004-ben megszerettem a csapatot átélhettem egészen Sir Alex Ferguson 2013-as visszavonulásáig.

 

Ki volt, vagy ki a kedvenc játékosod a Vörös Ördögök közül?

Wayne Rooney a kedvenc játékosom. Voltam olyan szerencsés, hogy gyakorlatilag teljesen végigkövethettem a pályafutását és a fejlődését, valamint ezzel együtt a klub újbóli felemelkedését. Igaz, ő már alapból csodagyerekként úgy érkezett meg, hogy berúgta az ajtót egy Fenerbahce elleni mesterhármassal. A szenvedélye, a győzni akarása, az agresszív és legalább ennyire technikás játéka, egy ilyen ”pitbull” nagyon hiányzik nekem a mostani csapatból.

 

Jártál már az Old Traffordon United meccsen? Ha igen, akkor melyiken, milyen emlékeket őrzöl erről? Ha nem, akkor milyen mérkőzésre látogatnál ki, ha lesz rá lehetőséged?

Sajnos még nem jártam az Old Traffordon, de mindenképp szeretnék eljutni egyszer. Ha lehetne választani akkor egy tavaszi mérkőzésre látogatnék ki, amikor már csak pár meccs van hátra és a bajnoki címért küzdünk, biztos hatalmas élmény lenne. De hosszútávú terveim között szerepel egy idegenbeli meccs is bármelyik riválisunk ellen a szurkolás fanatikusabb hangulata miatt.

 

 

Mióta olvasod a ManUtdFanatics.hu-t?

Valahogy 2006-2007 körül kezdtem el olvasni az igényesebb, rendszeresen frissülő Unitedes szurkolói oldalakat és a múltkori Lakner Péteres interjúból van meg az akkori oldal neve is, a ManUtdWorld, illetve szintén ebből az interjúból van meg a ManUtdFanatics.hu 2010 augusztusi indulásának pontos dátuma is. Szóval már az indulás óta követem a Fanatics oldalát, de már az elődjét is követtem.

 

Hasznosnak tartod, hogy a cikkek, illetve posztok alatt az olvasók el tudják mondani saját véleményüket, megvitathatják az aktuális történéseket egymás között?

Én kifejezetten hasznosnak tartom és amikor időm engedi szoktam is kommentelni. Érdekel, hogy más United drukkerek hogyan látják az adott témát és mi a véleményük.

 

Gondolatébresztő és fontos, hogy ne csak a saját szemszögünkből lássuk a dolgokat. Lesznek vélemények, amik nem tetszenek, de ha annyira nem érdekel, vagy zavar, akkor a beleolvasás után tovább kell görgetni és ignorálni. Azt pedig mindenki pontosan érzi, hogy kivel lehet és érdemes is eszmét cserélni, vitatkozni.

 

Mostanában egyre többen panaszkodnak a hozzászólások színvonalának esése miatt, de erre csak azt tudom mondani, hogy hajrá! Amikor az ember ideje engedi akkor le kell írni a véleményét, különben nyilván kevesebb értelmes vita fog kialakulni. Egy értelmes komment értelmesebb reakciókat is generál. Szóval csak aktívabbnak kell lennie azoknak, akik erre panaszkodtak az elmúlt időben. Ha valaki úgy érzi esett a színvonal, akkor ezen így lehet változtatni, a kommentszekció színvonala csak tőlünk, az összes olvasó aktivitásától függ. Egy ekkora közösségben pedig sajnos természetes, hogy vannak néha alpári megnyilvánulások is, de abszolút nem ez a jellemző.

 

Lezárult február hónap, ami a kezdetben sikeres és bizakodásra okot adó téli időszak első részét követően kicsit elmaradt az előzetes várakozásoktól. Mit gondolsz mi volt az oka annak, hogy nem úgy alakultak az eredmények (főleg a bajnokságban), ahogy azt sokan várták?

Ez a szezon a sűrű menetrend miatt minden csapat számára megterhelőbb. A valaha volt legrövidebb idő alatt kell lebonyolítani a teljes szezont, Premier League tempóban játszva.

 

Minden csapatnak voltak és még lesznek is hullámvölgyei, de amit én problémának látok a körülmények mellett, hogy Ole keveset rotálja a csapatot, pedig a kvalitás és a keret mélysége meglenne.

 

Termesztésen nem teljes sorcserére gondolok az egyes meccsek között. A rotálást úgy is meglehetne oldani, hogy nem csak 4-2-3-1-ben játszik a csapat, hanem mondjuk gyémántban, vagy 4-3-3-ban.

 

Azt is problémásnak látom és számomra teljesen érthetetlen is, hogy majdnem minden meccsen későn cserélünk. Ég a ház és a 75., vagy inkább a 80. percnél előbb mégsem változtatunk, de a már eldőlt meccsekre is ugyanúgy igaz ez. A fáradtság tehát elég nagy befolyásoló tényező a negatív eredmények kapcsán, de ezt a körülmények ellenére lehetne és kellene is sokkal jobban kezelni.

 

Mit gondolsz, mi a legégetőbb probléma a csapat háza táján, amit az edzői stábnak, illetve a vezetőségnek mielőbb, de legkésőbb a nyár folyamán orvosolnia kell?

Szerintem sokkal gördülékenyebb játékra lenne szükség, akár új felállások kipróbálásával és a már korábban említett rotálás, cserék, meccsbenyúlás is mehetne jobban. Van hova fejlődni taktikai területen. De elsőként a védelmet kellene stabilabb alapokra helyezni.

 

Ha Baillyra továbbra sem lehet számítani, akkor Maguire és egy új érkező szerintem működhet, ahogy Bailly mellett is egyértelműen jobban megy a játék Harrynek. Nem csípem annyira Harryt, de tény, ha ő most kiesne, akkor nagy bajban lennénk. Kellene mellé egy igazi vezér és ő is feljavulna.

 

A sok hiányosság ellenére most állunk a legközelebb szellemiségben a régi Untedhez Sir Alex visszavonulása óta. Olének megvan a tudása, elképzelése, a nyilatkozataiból is teljesen ez jön le, de valamiért mégsem sikerül átadnia ezt a játékosoknak és viszontlátni a meccseken. Ha ez nem változik 1-1,5 éven belül, akkor elköszönnék tőle. De addig is kitartok mellette, mert ez a legtöbb, amit tehetek, ami nem jelenti azt, hogy sohasem fogom őt kritizálni. Eddig is megtettem, de ez nem egyenlő azzal, hogy ne bíznék benne, amíg nem ad rá nyomósabb okot. A lényeg, hogy egyelőre még hagynám vezetőedzőnek Olét, amíg épít és nem rombol. Egyelőre épít még, ha lassan is.

 

Hadd idézzek a valaha volt legnagyobb edzőtől, Sir Alex Fergusontól: „Your job is now to stand by the new manager”. Nem csak ezért osztom, hogy Ole mellett kell állni, hanem azért, mert ez a klub sosem az edzőkeringőkről, a kapkodásról és a bizalmatlanságról szólt, ettől más a UNITED így csupa nagy betűvel, ettől vagyunk mi a futball történelem egyik legnagyobb klubja.

 

Mi nem a Chelsea vagyunk, akik 2 évente edzőt cserélnek.

 

Az én véleményem az, hogy lehet hosszabb lesz Oléval megtenni ezt az utat, de hogy ennél igazibb, manchesteribb, United way-esebb nem lehetne, ha sikerül az is biztos. Úgy lehet stabil alapokon tartani a klubot, ha nem 2 évente cserélgetjük a sztárnak titulált edzőket. Láttunk erre példát Loius van Gaal és Mourinho személyében, nem működött jól.

 

Nagelsmannt emlegetik sokan, de őt is zsebre rakták már párszor, legutóbb a bukdácsoló, megtizedelt Liverpool, de minket sem iskolázott le két meccs alatt. Nincs most a piacon elérhető, jó edző. Talán Nagelsmann lehet az pár éven belül, ha fejlődik, de addig Ole is fejlődhet.

 

Én bízom Solskjaerban és abban, hogy a csapattal együtt képes lesz fejlődni ő is. Ezerszer inkább ez, minthogy egy összevásárolt zsoldosok klubja legyünk, akik ugyan két évente nyernek egy-egy kupát, de nincs identitásuk. A pillanatnyi sikerekért nem dobnám el a klub építését.

 

Lehet ezért nem leszek népszerű, de nem tudtam igazán örülni a Mourinhos trófeáknak, hiányérzetem volt a leírt dolgok miatt. Ez a klub ugyanis nem csak a trófeákról szól. Nekem is volt olyan, hogy nagyon megingott a bizalmam a norvég menedzserben, de ezeket a sorokat leírva sikerült átgondolnom és talán először így megfogalmaznom magamban, hogy mit is gondolok róla és, hogy miért bízom benne továbbra is.

 

Természetesen nem az ésszerűtlenség határáig, mert ahogy már fentebb említettem, amennyiben nem lenne előrelépés és inkább rombolna, mint építene, akkor ott meg kell neki köszönni, de addig is a legtöbb, amit tehetünk, hogy bízunk benne.

 

 

Ha a Te kezedben lenne a döntés, akkor a meglévő keretet miként alakítanád át? Eladnál, igazolnál? Ha igen, akkor kiket?

A következő játékosokat adnám el: Romero, Jones, Pereira, Lingard, Mata és Van de Beek. Utóbbi kettő, ha ennyire kevés lehetőséget kap nincs értelme itt tartani őket, pedig mindkettejük játékát szeretem és lenne is helyük a csapatban, de leginkább Van de Beeket sajnálnám.

 

Kölcsönbe kerülne Daniel James, Chong még maradhatna 1 évet Belgiumban, hátha lesz belőle egy Lingardhoz hasonló, rotálásra használható játékos, mert ilyen is kell a keretbe.

 

Baillyban én még bízok, hátha nem lesz ennyit sérült. Nálam abszolút az elsőszámú belsővédő lenne, de ezt ha jól vettem ki majdnem mindenki így gondolja itt az oldalon is.

 

Érkezők kapcsán először leszögezném, hogy szerintem alapból erős a keretünk és ha három poszton tudunk erősíteni, akkor már nem lehet kifogás semmilyen szinten a keret minőségére, de ha csak kettő posztra lesz keret, akkor jobbszélső és belsővédő érkezzen mindenképpen.

 

Szerintem az alábbi három posztra történő igazolás tudna lendíteni a csapaton:

 

Támadónak érkezne Sancho vagy Grealish, de nálam Sancho a favorit.

 

Belsővédőnek Koundé (Sevilla), Konaté (RB Leipzig), vagy Fofana a Leicesterből, aki nagyon meggyőzően játszik. Upamecanot sajnos elvitte a Bayern, ő lett volna még egy erős jelölt. Esetleg Alabát lehetne még kipróbálni, de vele kapcsolatban bizonytalan vagyok.

 

Középpályára Ndidi, Ruben Neves vagy Declan Rice érkezne. Rajtuk kívül biztos, hogy sok tehetség van a francia ligában, vagy lehet találunk egy csiszolatlan gyémántot, de személyes tapasztalatom ezekkel a játékosokkal van, őket láttam többször is jól játszani. Velük biztosan erősödnénk.

 

Dalot-ot visszahívnám kölcsönből és Williams is rendszeresen lehetőséget kapna nálam legalább rotálásként a szélsővédő posztokon.

 

Amad Dialloé és Pellistrié lenne a jobbszél Sanchóval. Ezen a poszton évek óta szerencsétlenkedés megy, aminél csak jobbat tudhat akár Pellistri is. De nagyon kellene Sancho és akkor Pellistri maradhatna kölcsönben még. Így Diallo lenne Sancho cseréje.

 

Leírva ez tökéletesnek tűnik és Greenwoodot még nem is említettem, de ő tud játszani kilencest is, igaz még nem túl hatékonyan.

 

Mi lenne az álomkezdőd a következő szezonra?

Henderson stílusa jobban illik a Premier League-hez és, ha valóban számolni szeretnénk vele, akkor minél hamarabb kezdjük is el játszatni. Ha De Gea véd, akkor sincs gond, nem ez a legégetőbb posztunk, kapusok terén szerencsére egészen jó helyzetben vagyunk.

 

Az én kezdőm a következő szezonra ez lenne:

 

Henderson – Wan-Bissaka – Koundé/Bailly – Maguire – Shaw – Fred/Ndidi – Pogba – Bruno – Sancho – Cavani - Rashford

 

Szalai Attila rajza

 

Végül tippeket kérnék a szezon végével kapcsolatban, hogy szerinted az alábbi sorozatok közül melyik miként fog sikerülni:

Premier League: 3. helyezés, éppen lecsúszva a 2. helyről és 72 ponttal fogjuk zárni a bajnokságot.

FA-kupa: elődöntő

Európa-liga: döntőbe jutunk, de sajnos nem nyerjük meg


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!