A hangadó: Lakner Péter

Rendhagyó interjúval folytatódik A hangadó rovatunk, hiszen ezúttal a ManUtdFanatics.hu főszerkesztőjével, Lakner Péterrel beszélgettünk múltról, jelenről és a jövőről is.


Mióta szurkolsz a Manchester Unitednek és mi volt, vagy mik voltak azok a tényezők, amiért a Vörös Ördögöket megszeretted?

1997 óta szurkolok a Manchester Unitednek. Két dolgot tudnék kiemelni ebből az időszakból. Az egyik, hogy az 1997-98-as szezontól elkezdte az MTV1 sugározni az angol bajnokság összefoglalóit hétvégente. Nagyon szimpatikus volt a csapat játéka és az, hogy sok fiatal játszott. A másik hatás pedig az volt, hogy abban az évben jelent meg Magyarországon a BRAVO Sport magazin, amit csütörtökönként lehetett megvásárolni az újságárusoknál és mindig vártam, hogy mit lehet majd olvasni a csapatról.
 

Ami pedig bebetonozta a klub iránti rajongásom, az a '99-es Bajnokok Ligája döntője volt. Akkor 10 éves voltam és korábban kellett volna lefeküdnöm aludni, mint a mérkőzés időpontja, de úgy alakult az élet, hogy mégis láthattam a meccset. A vége felé már úgy voltam vele, hogy inkább kikapcsolom a TV-t, de nem tettem és nem bántam meg.

 

A ManUtdFanatics.hu immár 11. éve folyamatosan működik és jelenleg Magyarország legnagyobb Manchester United szurkolói közössége tartozik hozzá. Miként indult az oldal, illetve mi volt a ManUtdFanatics.hu előtt?

Valóban kicsit korábbról indítanék. 2005 körül lett olyan otthoni internetem, amivel már napi szinten tudtam online lenni és el is kezdtem keresgélni a magyar nyelvű United tartalmak után. Konkrétan magyar Unitedes oldalakat addig nem olvastam, csak az Origo fórum formájában jutottam hozzá a meccseken kívüli információkhoz, illetve a Nemzeti Sportban csíptem el egy-egy cikket a kedvencekről.
 

Ahogy keresgéltem, megtaláltam egy United Best nevezetű oldalt, akik szerkesztőket kerestek. Jelentkeztem és fel is vettek. Az első 1 hétben viszont csak én csináltam hírfordításokat, más nem is történt. Engem ez kicsit zavart, hogy csak rajtam múlik, hogy mennyire friss az oldal tartalma.
 

Ezután ráakadtam a UnitedWorld nevű felületre. Itt kommentelgettem, majd át is nyergeltem hozzájuk, mint szerkesztő. Ez egy már kialakult kis közösség volt, majd átváltott ManUtdWorld névre. Itt egészen komoly kis csapat állt össze, motiváltak voltak és sok munkát tettünk bele az oldalba. Ahogy komolyodott a történet, akkor megjelent némi belső ellenzék és voltak, akik másfelé léptek volna, de akkor nem történt kenyértörés a tagok között. Sajnos szűkösebb anyagi lehetőségeink miatt az oldalt gyakran érték hacker támadások és egyszer annyira feltörték, hogy egyszerűen megszűnt létezni. Minden elveszett, amit addig építettünk. Nem is sikerült visszahozni azokat a tartalmakat.
 

A társaság akkor javarészt diákokból állt és át kellett gondolni a további lépéseket, hiszen az anyagi lehetőségek korlátozottak voltak. Viszont páran a ManUtdWorldös csapatból a háttérben megszerezték a manutd.hu domaint, majd "felajánlották", hogy a korábbi csapat tagjai csatlakozhatnak hozzájuk. Engem viszont ez a "hátbatámadás" annyira felbosszantott, hogy mindenképp egy önálló, saját oldalt szerettem volna létrehozni. Abból a csapatból, akikkel a United World-öt csináltuk, tevékenyen sajnos nem maradt meg igazán senki. Viszont az online térben ekkor találkoztunk Balog Attilával, alias ATijs-sal és újraindítottuk az oldalt. Eleinte ez csak egy erre a célra létrehozott fórumon történt, ahol a hírek egy-egy topic voltak, de közben Attila bátyja révén készült az új oldal, a ManUtdFanatics.hu.
 

Új nevet akartunk, ha már új oldalt csinálunk és meg akartuk jeleníteni a névben a fanatikus szurkolóságunkat, illetve a "fanatics" elnevezés utal arra is, hogy a csapások ellenére újra jelen tudunk lenni az online térben. Az én életemben így 2005-től volt a United Best és World egészen 2010-ig. A manutdfanatics.hu indulása pedig 2010 augusztusában történt és azóta is folyamatosan és tevékenyen jelen vagyok az oldal életében.
 

Volt még egy nagyobb esemény a konkurencia kapcsán, méghozzá a szurkolói klub megalapításával kapcsolatban, de ez egy hosszabb történet. Ők jelenleg oldalként már nem is üzemelnek, amit kicsit sajnálok, mert egy erős vetélytárs, egy egészséges verseny két oldal között jót tehet a szerkesztői csapatnak, illetve plusz motivációt adhat, hogy mi legyünk a jobbak és fejlődjünk. Jelenleg pedig nincs másik, a kínálatot tekintve hozzánk hasonló oldal Magyarországon, amivel nagy mértékben össze lehetne hasonlítani a ManUtdFanatics.hu-t. Persze így sincs hiány motivációban és lelkesedésben.

 

Nápolyban is 'United Till I Die'

 

Kicsit kutakodtam és csak a Fanaticson a Te nevedhez nagyjából 6000 cikk fordítása, megírása kötődik. Beszéljük kicsit arról, hogy mit is takar a ManUtdFanatics.hu szerkesztősége, hogy működik az oldal?

A szerkesztőség tagjai önkéntesen vesznek részt a munkában. Vannak fix feladatok, amik le vannak osztva egyes szereplőkre, például a Beharangozó rád, az Összefoglaló Attilára, a Játékosértékeléseket pedig én csinálom. Ezeken kívül pedig vannak az aktuális hírek, amik folyamatosan jönnek. Meccs előtti és utáni napon több a hír, míg két meccs között változó a frissen megjelenő hírek mennyisége.
 

Mint főszerkesztő, igyekszem a cikkek fordításában az élen járni, hiszen vannak olyan hűséges olvasók, akik megérdemlik, illetve remélem, hogy számítanak is rá az emberek, hogy itt a legfrissebb információkat találják. Ha esetleg valamit nem tudok vállalni, akkor pedig elosztjuk a feladatokat.
 

A rendszer úgy működik, hogy a felvinni kívánt hírt foglalni kell, ezzel kerülve el a duplikációt, majd jöhet a fordítás, szerkesztés és megjelenítés. Az én munkám az oldalon még a különböző adminisztráció is, például tippverseny, meccscenter, eredmények kiértékelése. Főleg most, hogy heti 2 mérkőzést játszik a csapat, sok a tennivaló, illetve az oldal mögött álló Egyesület elnökeként is vannak háttér feladataim.

 

Említetted, hogy az elmúlt hónapokban több a tennivaló a nagyobb mérkőzésszám miatt. Mennyire egyeztethető össze a munka és magánélet a főszerkesztői feladatokkal?

A munkával szerencsére viszonylag könnyedén sikerül, mert annak köszönhetően folyamatosan a számítógép előtt ülök és igyekszem időt szakítani arra, hogy az oldalon mindig időben megjelenjenek a legfrissebb hírek.
 

A magánélettel kicsit nehezebb, de azért páromnak köszönhetően sikerül ott is megtalálni az egyensúlyt. Ezért is fontos, hogy ne egy „one man show” legyen ez a történet és ne csak attól függjön az oldal sorsa, hogy én most éppen mit csinálok. Jelen pillanatban elég jó a helyzet, de volt olyan az elmúlt időszakban, hogy Attila vagy én voltunk csak leginkább jelen és nehezebb volt az oldal frissítése. Arra törekszünk, hogy legalább napi 4-5 friss anyag felkerüljön.

 

Alan Keegannel 2015-ben a szurkolói klubok világtalálkozóján

 

Egy hozzánk hasonló oldalhoz képest korábban és most is több saját tartalom is megjelenik. Gondolok itt például a Beharangozókra, Összefoglalókra, Játékosértékelésekre, amelyek a szerzők sajátjai és nem egy konkrét cikk fordításai. Vagy ott van a nemrég elindított Taktikai Mágnestábla rovat is, ami a statisztikák szerelmeseinek kínál csemegét mérkőzésről mérkőzésre. Fontosnak tartod a saját kezdeményezéseket?

Abszolút fontosnak tartom. Nem a saját tartalmak ellen mondom, amit most mondok, de sokszor látni olyan kommentet az oldalon, hogy mi "csak ide másolunk angol oldalakról cikket". Nyilván egy szurkolónak az információkat a közösségi média korában összeszedni nem okoz nehézséget, de azért ezeket a cikkeket megtalálni, gyorsan reagálni rá, lefordítani úgy, hogy érdekes is legyen, illetve szakmai szempontból is kifogástalan, az már nagyobb munka. Főleg, ha abból indulok ki, hogy immár 16. éve csinálom ezt, tudom, hogy mivel jár ez a folyamat. A saját tartalmak esetében pedig az az érdekes, hogy rengeteg olyan dolog van bennük, amiket máshol nem lehet elolvasni.
 

Itt van például az általad is említett Taktikai Mágnestábla sorozat, ami saját szellemi terméke a szerzőnek. Korábban évekig volt nistelrooy nevű tiszteletbeli szerkesztőnk, aki a negyedéves és az éves pénzügyi beszámolókat elemezte eléggé élvezetes és érthető formában. De úgy gondolom, hogy az Összefoglaló, Játékosértékelés, vagy egy Beharangozó megírása sem egy egyszerű történet, mert rengeteg oldalt fel kell keresni a pontos információk és statisztikák, adatok begyűjtéséhez. A szerkesztőtársak beleteszik a saját idejüket, energiájukat a munkába és azért csináljuk ezt, hogy az olvasókat a legmagasabb színvonalon tudjuk kiszolgálni.

 

A ManUtdFanatics.hu mára már nem csak egy internetes oldal, hanem egy közel 28000 fős követőtáborral rendelkező Facebook oldal is tartozik hozzá, valamint egy hivatalosan bejegyzett szurkolói klub is. Mire vagy a legbüszkébb az elmúlt évekből?

A hivatalos szurkolói klub megalapítása egy fontos mérföldkő volt az életünkben. Megküzdöttünk azért, hogy ez a klub létrejöhessen és, hogy a létezését maga a Manchester United is elismerje. Itt tudni kell azt is, hogy a klub nem csak Magyarországon van egyesületként bejegyezve, hanem a Manchester United is nyilván tartja, mint hivatalos szurkolói közösséget.
 

Számomra talán a legbüszkébb pillanat az volt, hogy a hivatalos szurkolói klub tagsággal együtt jár az is, hogy a United által 2 évente szervezett hivatalos szurkolói klubok világtalálkozóján többször részt vehettem az Old Traffordon. Ezen a találkozón a United által hivatalosan bejegyzett szurkolói klubok vezetői találkozhatnak. A legutóbbira, ami 2020 januárjában volt, például egy olyan installációval készült a klub, hogy a teremben, ahol összegyűltünk, minden szurkolói klubnak kirakták piros-fehér-fekete zászlóra írva a nevét és nagyon jó érzés volt ez a gesztus. A zászlót utána pedig megkaphattuk és a mai napig féltve őrzöm.

 

Manchester United Supporters' Club 'Thank You Dinner' - 2020. január, Old Trafford 

 

Miként kell elképzelni egy ilyen találkozót? Lehetőség van találkozni menedzserrel, játékosokkal? Milyen programok vannak?

Az Old Trafford egyik konferenciatermében (Europe Suite) szokott a rendezvény lenni és minden szurkolói klub 2 főt delegálhat. Kb. 250-en, vagy annál is többen szoktunk lenni. Első találkozómon például egy jordán szurkolói klub vezetőjével ültem egy asztalnál, akivel egyébként a mai napig tartjuk a kapcsolatot és jóban vagyunk, de a világ minden tájáról jönnek, Thaiföld, Ausztrália, valamint a kisebb angol városokból is.
 

A műsorvezető mindig az Old Trafford hangja, Alan Keegan szokott lenni. Általában valamelyik korábbi játékost hívják meg. Amikor én először voltam, akkor Dwight Yorke és Andy Cole volt ott például, de Jesper Blomqvist, Ronny Johnsen, illetve Park Ji-Sung, valamint a női csapat menedzsere, Casey Stoney is tiszteletét tette. Velük lehet beszélgetni, kérdezni, nagyon interaktív ez a része a találkozónak.
 

Van egy vacsora a nap végén, ahol lehet iszogatni, beszélgetni, tombola sorsoláson részt venni. Legutóbb például trófeákat is kiállítottak és azokkal lehetett fotózkodni. Ez egy úgynevezett „Thank you dinner”, amivel megköszönik a szurkolói kluboknak világ szinten a támogatást és a hűséget.

 

Old Trafford stadion túra 2015

 

Magyarországon a pandémiás időszak előtt voltak közös meccsnézések az oldal szervezésében, például 2016.05.21-én a Crystal Palace elleni kupadöntő, amit 2-1-re megnyert a United. Nagyjából 150-200 ember volt ott velünk Budapesten a Jégkertben. Milyen emlékeid vannak ezekről a szurkolói találkozókról?

Korábban még közös szurkolói focit is rendeztünk az olvasókkal. Aztán igyekeztünk a döntő alkalmakat együtt nézni. Ami szerintem még kiemelkedik a találkozók közül, az a 2017-es Európa-liga döntője az Ajax ellen, ahol szintén sokan összegyűltünk a Jégkertben. Nagyon jó így együtt lenni, együtt szurkolni.
 

Szerintem az lenne a jó, ha még minél többször tudnánk ezt ismételni, mert az azt jelentené, hogy a csapatnak jól megy és folyamatosan versenyben van kupákért. Nyilván nem annyira egyszerű megszervezni egy ilyen eseményt, mert az oldal szerkesztőségének tagjai javarészt vidékiekből állnak. Persze az lenne a legjobb, ha minden meccset közösen tudnánk nézni, de például én Pécsről ezt nehezen tudnám hetente kivitelezni. Viszont szezononként egy, vagy két alkalommal egy-egy döntő miatt örömmel felutazom Pestre. Jó látni, amikor 100-200 ember a mi szervezésünkben összegyűlik és együtt tudunk örülni a sikereknek.

 

A 2016-os Crystal Palace elleni győztes FA-kupa döntőn a Jégkertben

 

A hivatalos szurkolói klubnak köszönhetően számos magyar szurkoló álma vált már valóra és kijuthatott az Old Traffordra, ahol élőben is láthatta a kedvenceit. A jelenlegi pandémiás időszak miatt sajnos ezt a tevékenységet a klub nem tudja végezni, viszont a későbbiekben szeretnétek folytatni a túraszervezéseket?

Igen, mindenképp szeretnénk folytatni. Korábban szezononként legalább 5-6 meccsre szerveztünk utazásokat. A pandémia most gátol minket, illetve mindenkit, de például pont a koronavírus járvány kitörése előtt még volt egy tervezett utazásunk a Sheffield elleni találkozóra, amire már sajnos nem tudtak elutazni azok, akik befizettek a túrára.
 

A hivatalos szurkolói klubként történő elismeréshez kapcsolódó túraszervezés United által támasztott elvárása, hogy legalább 50 hivatalos, érvényes membership kártyával rendelkező klubtagunk legyen, tehát akik a Unitednél váltják ki a tagságot. Az utóbbi években ezzel nem volt probléma, mert minden évben 100 fölött voltunk. Ez azért is fontos, mert a klub ez alapján osztályozza a szurkolói klubokat, hogy hány aktív membershippel rendelkező tagjuk van és ez alapján igényelhetnek és kaphatnak jegyeket a mérkőzésekre.
 

Illetve a szabályok változásától is függ, hogy milyen lehetőségek lesznek, mert korábban például azt sérelmezték a United részéről, hogy bizonyos szurkolói klubok esetében egyes meccsekre van igény, míg másokra nincs. Például bajnoki kontra kupameccs. Ami valahol érthető, mert más a meccs presztízse, illetve a szurkolói kluboknak is nehezebb ezeket leszervezni, mert a kupameccseknél jóval kevesebb idő áll rendelkezésre, hogy leszervezzenek mindent.
 

Amit megkezdtünk, folytatni szeretnénk és segíteni is fogunk az olvasóknak, szurkolóknak, tagoknak abban, hogy kijuthassanak Manchesterbe.

 

Te hány alkalommal tudtál már az Old Traffordon szurkolni a csapatnak?

Ha jól számolom, akkor 6 alkalommal. Legutóbb 2020 elején, a Norwich City elleni hazai bajnokin voltam (4-1-re nyertünk) kint. A legemlékezetesebb viszont az 2011-ben az Aston Villa elleni meccsem volt. Az első percben gólt lőtt a United, ráadásul arra a kapura, ami mögött helyet foglaltunk. Egy ilyen meccs lehengerlő élmény, ahogy a stadion túra, múzeumlátogatás is. De volt szerencsém nyílt edzést is látni, valamint a szurkolói klub találkozókon egyéb helyekre is eljutni.

 

A közel 50 fős társaság egy része egy West Ham elleni hazai bajnokira szervezett túrán 

 

Nagyjából hány szurkolótársunk jutott ki az Old Traffordra és vált valóra az álma a klub szervezésében?

Pontos számot nem mernék mondani, de szerintem 1000 fő felett. Pár évvel a túráztatás elindulását követően, amikor első alkalommal én is részt vettem, ötvenen voltunk. Mondjuk több ekkora létszámú túrát nem is szerveznék, mert ennyi embert egyben tartani nagyon nehéz feladat. Illetve azt is tudni kell, hogy anyagi, illetve szabad kapacitás okán mi nem mindig tudunk személyesen jelen lenni a túrákon. Mi alapvetően a teljes utazás szervezését intézzük, a szállást, a belépőt, a repülőjegyet és bár a legtöbb esetben ott van valaki a csapattal közülünk, de ez nem mindig jön össze.

 

A jövőre nézve vannak terveid az oldalfejlesztéssel, cikkekkel kapcsolatban?

Tervek vannak, több is, de most még nem szeretném lelőni a poénokat előre :). Maradjunk annyiban, hogy az olvasóknak lesz lehetősége még aktívabbnak lenni, valamint veled is tervezünk egy teljesen új, közösségformáló cikksorozatot, amit ha jól tudom, hamarosan útjára is indítasz.

 

Kommentszekciót akár Facebookon, akár a ManUtdFanatics.hu-n nehéz kezelni? Sokan vagyunk, eltérő vélemények, ellentétek. Szerinted jó ez a sokszínűség a közösség szempontjából?

Nyilván lehetne minden hozzászólást moderálni, ha nem foglalkozna mással az ember, de azt gondolom, hogy a véleményütköztetés jó dolog. Vannak olyan olvasók is, akik például rendszeresen aktív hozzászólói a cikkeknek, vagy akár a közösségi médiában is folyamatosan ott vannak.
 

Más kérdés, hogy ha valaki úgy ír mondjuk negatív hozzászólást, véleményt, hogy el sem olvasta miről is szól a cikk. Ez mondjuk nem csak itt, hanem a teljes közösségi médiában meglévő jelenség napjainkban.
 

Azt gondolom, hogy a hozzászólás lehetősége hozzátartozik egy ilyen közösséghez és nem szabad elvenni ennek lehetőségét. Volt olyan konkurens oldal, ahol tudom, hogy nem lehetett kommentelni, mert hogy abban lehet negatív dolog is. Nyilván mi, akik ezt az egészet csináljuk, tisztában vagyunk azzal, hogy véleményt alkothatnak rólunk. A kritikával nincs gond, mert tanulhatunk belőle és ezáltal fejlődünk is. Ami szerintem nem elfogadható, az az értelmetlen és sértő, néhol személyeskedésbe áthajló megnyilvánulás, ha valakinek nem tetszik valami, vagy valamivel nem ért egyet. Ilyenkor mindig azzal nyugtatom magamat, hogy rengetegen vannak, aki számítanak ránk és várják az újabb és újabb híreket, cikkeket és miattuk ezeket ki kell bírni.
 

Illetve amiért nagyon hálás vagyok, hogy a nemrég elindult támogatási lehetőség az oldal üzemeltetésével kapcsoltban sokakat megmozgatott és több olvasónk, szurkolótársunk lehetőségeihez mérten segíti a működésünket, amit ezúton is nagyon szépen köszönök nekik az egész csapat nevében.

 

Kanyarodjunk át napjaink történéseire. Miként látod a csapat idei teljesítményét az ínségesebb évek után?

Én azt gondolom, hogy kezdi megtalálni a csapat azt az utat, amit járni szeretne, bár lehet még a felénél sem járunk ennek az útnak. A vártnál jobb mostani teljesítményhez szerintem hozzájárul az, hogy a sérüléseket sikerült minimálisra csökkenteni, hogy vannak vezérek a pályán, akik a hátukra tudják venni a csapatot. Az is nagyon jó, hogy ez nem mindig ugyanaz a játékos. Az edzői stáb pedig megtalálta azt a csapatot, amire lehet építeni, nincs az a nagy rotálás, ami éveken keresztül volt, viszont ez lehet kétélű fegyver is, mert ha valaki vagy valakik lesérülnek, akkor az okozhat nehézségeket.

 

Számítasz arra az idei szezonban, hogy a még aktív sorozatok valamelyikéből győztesen kerülhet ki a United?

A bajnokság megnyerése nagy vágyálom lenne, de a realitás inkább az, hogy nem várhatjuk, hogy bajnok legyen a csapat. Első körben az lenne a nagy előrelépés, ha nem kellene azon rágnunk a körmünket, hogy a csapat tudja-e tartani a top négyes helyek valamelyikét a szezon végére, vagy sem. Ha a mostani távolságot lehetne idén tartani az ellenfelektől, amiben most vagyunk, akkor az jó lenne. Persze nem lefutott még a bajnokság sem, de az alapvető célnak én azt nevezném meg, hogy ezt a 2. helyet megtartsuk.
 

Az FA-kupában, vagy az Európa-ligában lehet esélyünk. A kupában 3 meccsre vagyunk egy trófeától. Sokan gondolják szurkolói oldalról, hogy ezeket a kupákat el kell engedni és a bajnokságra koncentrálni, viszont ezzel azért nem értek egyet, mert fontos lenne a csapat számára trófeát, vagy trófeákat nyerni, mivel nagyon motiváló lenne a srácok számára, ha tudnának a vitrinbe tenni valamit.
 

Ha megnézzük például a Mourinho féle csapatot, akik EL-t és Ligakupát is nyertek, akkor láthatjuk, hogy a következő szezonban a csapat 2. lett a Premier League-ben, előtte lévő években pedig 4., vagy 5. helyek voltak csak jobb esetben. Az elmúlt években 4-5 elődöntőt is elbuktunk, így illő lenne végre, hogy megnyerjünk egy kieséses rendszerű kupasorozatot, legyen az bármelyik. Annak örülnék, ha ezeken a találkozókon többet tudna rotálni a menedzser és több játékost vonna be, ne csak 1-2 meccset kapjanak egyesek.

 

A rotálásra kitérve, van olyan játékos (Donny van de Beek), akin nagyon érződik az, hogy meccshiánya van és nem tudja azt a teljesítményt hozni, amire egyébként képes lehetne. Persze vannak olyanok is, akiknek meg érkezett posztriválisa (Shaw – Telles) és azóta mintha kicserélték volna.

Remélem ez lesz Wan-Bissakával is. Ha úgy, hogy visszahozzák Dalot-ot, akkor azért, vagy ha igazolnak egy másik jobbhátvédet, akkor azért, mert ha egy sérülés történik, ne olyan kényszermegoldást kelljen alkalmazni, hogy egy középső védőt kell a szélen játszatni. Illetve a meccsterhelés miatt sem árt, ha van elég elérhető játékos adott posztra, plusz az ebből fakadó motiváció sem hátrány.
 

Dalot egyébként nagyon jó szezont fut a Milannál és úgy gondolom, hogy nálunk nem is igazán kapta meg azt a lehetőséget, ami járt volna neki. Mindenképp adnék neki lehetőséget és nem adnám el első körben.

 

A 2017-es Európa-liga és Ligakupa trófeákkal az Old Traffordon

 

Az elmúlt mérkőzések alapján ismét megerősödött az a vélemény, hogy a csapat védelme nem mindig áll stabil lábakon. Szerinted mely szekció szorulna erősítésre akár már a nyár folyamán?

A legégetőbb az egy középső védő lenne, illetve amit már említettem, hogy Wan-Bissaka mögé egy játékost hozzanak riválisnak, akivel lehetne rotálni. Valamint a szerintem még mindig megoldatlan jobb szélső középpályás posztja is. Ezt a posztot mondjuk megkaphatja Diallo is, aki elég ígéretesnek tűnik. A középpálya többi része szerintem megfelelően telített, még akkor is, ha esetleg Matic a nyáron távozna.
 

Diallo remek lenne, ha beválna, mert bár nem lennék szomorú, ha Sancho érkezne a nyáron, de sokallom az árát, amit valószínűleg nem is fog kifizetni érte a United.

 

Mit gondolsz, mikor jöhet el az ideje, hogy Diallo bemutatkozzon a felnőtt csapatban?

Én azt gondolom, hogy heteken belül, de akár már februárban pályára fog lépni. Talán nem is az EL-ben, mert szerintem az a meccs nem fog nagy tűzijátékot hozni, de bajnokin a közeljövőben simán bemutatkozhat, vagy márciusban az FA-kupában. Mivel a padon volt már a West Ham ellen is, hogy ha nem ilyen szorosra sikerül az a találkozó, akkor már a múlt héten is megkapta volna a lehetőséget.

 

Szerinted Solskjaer be tudja betonozni magát a United menedzseri székébe? Hagynád tevékenykedni tovább a norvégot?

Solskjaer nem fog fergusoni etapot eltölteni a csapat élén, de a jelen pillanatban ismert edzők közül is bárki jönne a kispadra, nem hiszem, hogy azt meg tudnák ismételni, amit a skót mester letett az asztalra. Ha hosszabb távon nézzük, akkor a klubnak 2-3 éven belül ott kell lenni fixen a BL legjobb 4 csapata között, valamint a bajnokságban is a dobogón. Ha ezt nem fogja tudni teljesíteni amellett, hogy a hazai kisebb sorozatokban kupákat nyer, akkor menni fog.
 

Tény, hogy elég jó csapatot kezd formálni a menedzser, de még mindig vannak meglepetés vereségek, viszont a szezon elejéhez képest pedig határozottan látszik a fejlődés és előre lépés. Elég csak azt említeni, hogy a bajnokság januári vezetését megelőzően a csapat utoljára 7 éve állt a tabella élén.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!