Taktikai mágnestábla: Manchester United vs 3in1 (Aston Villa, Leicester, Liverpool)

Kedves Olvasó! Izgalmas héten vagyunk túl. Három mérkőzést is játszott nagyon rövid idő alatt a Manchester United. Nézzük meg, hogy sikerült abszolválni ezt az extra megmérettetést a gyakorlatban.


Vasárnap - kedd - csütörtök! Nem tudom kinek jutott ez eszébe, de abszolút eszement ez a terhelés, így a szezon vége előtt nem sokkal. Még akkor is, ha a saját szurkolói miatt magának köszönhette a United ezt a helyzetet. Az eredményekre pillantva azt mondhatjuk, hogy a United elérte minden célkitűzését, ami a bajnokságot illeti. Biztos Bajnokok Ligája hely jövőre, és készülhet egy európai kupa döntőjére. Ami a májust illeti, mert egyelőre négy mérkőzést játszott le a United ebben a hónapban, már nem annyira szép az összkép. Egy erőteljes kipukkanást - vagy nevezhetjük visszaesésnek - tapasztalhatunk.

 

 

Akárhogy is nézem, ez négy mérkőzésen három vereség. Ha csak a három Premier League bajnokit nézzük, akkor pedig 3/1 az arány. Kettő vesztes mérkőzés az Old Traffordon (Meglepődik ezen még bárki? Hogy lehetne egy stadion erőd, amikor a zárt kapuk alkalmával még a szurkolók is be tudják venni?) Természetesen idegenben jött a siker az Aston Villa ellen. Solskjaer örülhet, hogy Rómában nem fordult át a mérkőzés a második félidő első harmadában a horror kategóriába. Nehezen lenne most magyarázható egy ottani kiesés, majd ezek a vereségek. A futball és a sorsok néha tényleg egészen kis dolgokon múlnak.

 

Szóval három mérkőzés (itt tartottunk), 6 rúgott gól és 7 kapott. Kilenc megszerezhető pontból három megszerzett. Ez lett a nagy hajtásnak a mérlege. Azt gondolom, hogy itt szerepet játszott már a motiváltság kérdése is, hiszen a Leicester és a Liverpool is harcban van a top 4-ért. Később pedig látni fogjuk, hogy a Leicester elleni hazai vereség alkalmával igencsak B csapat szagú kezdő került fel a pályára. Érdekesség, hogy háromból kettő mérkőzésen ismét hátrányba került a United. Amikor pedig vezetett, akkor vereséget szenvedett a Liverpool ellen.

 

Kezdő csapatok

 

Nézzük meg először az időrendben kettő régebbi mérkőzést, az Aston Villa és Leicester elleni kezdő csapatokat. A Villa Parkba egy római kirándulás után érkezett meg a csapat. Az első mérkőzés és a második között óriási kontrasztot vélhetünk felfedezni. Solskjaer nem a vegyes rotálást választotta. Ránézésre teljesen feladta a Leicester elleni összecsapást. Nem tudni, hogy ezzel az angol Futball Szövetségnek akart-e üzenni? Mégpedig, hogy a Bajnokok Ligája helyekért folytatott csatába egyértelműen beleszól azzal, hogy tálcán kínálja fel a Leicesternek a három pontot. Végül is Klopp megvédte a csütörtöki mérkőzés előtt a norvégot, mondván, ő is ezt csinálta volna. Jutalmul megkapta a maga három pontját Klopp is. Ennek talán a West Ham, Chelsea páros nem örült igazán. Főleg úgy, hogy a Chelsea közben képes volt az utolsó motivációját is elveszítő (Európa-liga kiesés) Arsenaltól kikapni. (Mostanáig nem értem.) Közben Maguire-t elvesztette a csapat az Aston Villa elleni mérkőzésen. Tudom, hogy sokan nem kedvelik a kapitányt. Kár, hogy most azt láthatjuk, nélküle bizony még a védelem annyira sem jó, mint eddig.

 

 

Majd jött a csütörtök és érkezett a Liverpool. Meg persze újra a szurkolók a stadionon kívülre. Nagyon el akarják üldözni a tulajdonost. Eddig a hírek szerint 200 millió fontot sikerült már elüldözniük, mert az egyik szponzor visszavont egy 200 millió fontos szerződést. Értem én, hogy mire megy ki a játék, de ha már csinálják, akkor csinálják rendesen. Mert ebből egyelőre a klub biztosan nem profitál.

 

 

A Liverpool ellen már ismét az alapcsapatot jelölte ki Solskjaer. Maguire a sérülése miatt természetesen nem léphetett pályára. Talán a játékosoknak is egyértelművé vált, hogy kik azok, akikre A vagy B szinten számít az edző. A játékos nem hülye, ezt leszögezném itt. Ő is tud olvasni a sorok között. Aki a Leicester ellen kezdőként lehetőséget kapott, várható volt, hogy a Liverpool ellen nem fog. Nem szeretnék a három mérkőzés cseréibe belemenni, egy cserét emelnék ki. 86. perc: Égsz 2-3-ra odahaza a Liverpool ellen az Old Traffordon és pályára küldöd a védekező középpályás Maticot a támadó szellemű Van de Beek helyett. Ez az a csere, ami azért elmondja, hogy Van de Beekben mennyire bízik Ole.

 

 

Mivel most rendhagyó módon három mérkőzéssel is szeretnék foglalkozni, így nézzünk most tendenciákat. Hasonló dolgokat. Taktikai oldalról három különböző felfogásban játszó ellenfelet láthattunk.

 

 

Játszottak a United ellen 4-2-3-1-et, 4-3-3-at és 4-4-2-es rendszert is. A mérkőzések között 48 óra telt el nagyjából. Nem egyszerű ennyire más stílusban játszó ellenfelek ellen felkészülni. Solskjaer végig a 4-2-3-1-es (meta) formációt választotta az összecsapásokra.

 

 

Szerzett gólok

 

Ami nekem egyre jobban tetszik, az Wan-Bissaka egyre bátrabb támadójátéka. Az elmúlt három Premier League mérkőzésen már gólok is születtek a bátrabb támadó szerepből. Nézzük csak!

 

Aston Villa vs MU 1-2

Nem mondom, hogy a tudatos támadójáték mintapéldája ez a bátor szélső védő fellépés, azonban Greenwood elé egy gólpasszt rakott le az angol jobbhátvéd. Addig táncolt a jobb oldalon, amíg be tudta játszani a labdát középre, mozgásával pedig még a védők figyelmét is lekötötte.

 

 

Aston Villa vs MU 1-3

Itt a gólnál ugyan labdába nem ér, azonban a mozgása pont elég volt arra, hogy egy védő figyelmét lekösse. Ebben a jelenetben inkább azt díjazom, hogy ennyire magasan láthatjuk a támadásnál.

 

 

MU vs Liverpool 1-0

A harmadik gól, amiben Wan-Bissaka is kivette a részét, legutóbb a Liverpool ellen esett. A Leicester ellen nehezen tudott volna szerepet vállalni bármiben is, hiszen nem lépett pályára a találkozón.

 

Ismét remekül tört be a tizenhatoson belülre, Rashford megfelelő ütemben ugratta ki, majd pedig Fernandes elé tálalt AWB. Igaz, kellett ehhez a Liverpool védő balszerencsés mozdulata is, de az elv egyértelműen látszott az angol jobbhátvéd mozgásánál. Megtörte a Liverpool védekező vonalát és hátrébb is tolta azt.

 

 

MU vs Leicester 1-1

A következő gólt azért szeretném kiemelni, mert Amad kiosztott egy számára nagyon fontos gólpasszt. Az ő játékán egyelőre a mérkőzéshiány látszott legjobban. Kíváncsi vagyok, hogy azok a tehetségek, akiket Solskjaer elvileg az új filozófia miatt igazolt, mikor és hogyan tudnak a jövőben berobbanni. Ne felejtsük el, hogy tavaly nyáron érkezett Pellistri, télen pedig Diallo is. Utóbbit már láttuk a pályán, Pellistriről pedig még hírmorzsák sem nagyon érkeznek. Mi lesz a sorsuk ezeknek a játékosoknak? Főleg ha azt nézzük, hogy Ole játékosokért kuncsorog már az interjúk alkalmával is. Greenwoodot is dicséret illeti, mert az utóbbi időben nagyon feljavult a játéka. Ha már a fiatal játékosokról beszélünk. Itt is egyébként Greenwood a gólszerző.

 

 

Kapott gólok

 

Sajnos a negatív oldalról is tudtam válogatni a három mérkőzés alapján. Nézzük meg, milyen következtetést tudunk levonni a védekező oldalról. Ezen a három mérkőzésen is kijöttek a United alapvető védekezési hiányosságai. Maguire kiesésével talán még jobban felnagyíthatóak.

 

MU vs Leicester

Hiába a felforgatott hátsó alakzat, szembetűnő, hogy egy másik védelem is ugyanazokat a hibákat követi el. Elsőként szeretném kiemelni az eltolódást a labda irányába. Az első gólnál lehet talán magyarázatot adni, hogy egy fellazult védelem csúszott el. Azonban ha megnézzük kicsit alaposabban, akkor a lényegen nem változtatnak a körülmények sem. Érkezik egy beadás és a hosszú oldalon teljesen szabadon tud érkezni az ellenfél játékosa. Nyilvánvalóan itt az azonos oldali szélső besegíthetett volna, de eleve a védekezést nagyon szétszedték, hiszen a jobb oldali belső védőnek már fel kellett adni a pozícióját, ezért Williamsnek követnie kellett. A védelem pedig elfogyott.

 

 

A második gól már kevésbé megmagyarázható. Nem fogom most előkeresni a korábban bekapott szöglet utáni gólokat. Lenne miből válogatni, ha hasonló jeleneteket akarnék találni. Számomra hihetetlen, hogy ha a szögletet be tudják rúgni a hosszú oldali ötös sarkára, akkor abból általában gólt kap a csapat. Most már azt mondom, hogy mindegy ki áll a tizenhatoson belül.

 

 

MU vs Liverpool

Első félidő hosszabbítása. Tényleg csak ezt a szabadrúgást kell megúszni, ezt kell kibekkelni. A United balszerencséjére ismét a hosszúra ívelte be egy csapat a pontrúgását. Jött is a meglepetés és a gól. Ehhez hasonló jelenetet is vágtunk ki eleget a szezonban már.

 

 

Egyébként nem kell nagyon messze menni az időben ahhoz, hogy két olyan kapott gólt találjak, amikor az ellenfelek tudatosan a hosszú oldalt választották közvetlenül a gól előtt.

 

 

 

Igen, jól látod. Rómában két olyan gólt is sikerült "összehozni", ami a szélső védő mögötti területre érkező beadás után született. Szerintem a Villarrealnál is ki fogják videózni ezeket a jeleneteket. Bár reméljük, hogy elfeledkeznek róla, vagy nem lesz annyira szembetűnő.

 

Összességében a három mérkőzésről

 

Számomra megmutatta a keret, hogy darabszámra megvan a United, talán minőségre is. Nagyon sok játékos azonban érthető módon mérkőzéshiánnyal küzd. Az év elején azt lehetett mondani, hogy nagyon komplex az egész keret, lehet rotálni. Ezek a rotációk az év előrehaladtával valahogy elmaradtak. Solskjaer valószínűleg megtalálta a csapatát és a gerincét csapágyasra járatta. Ez a három mérkőzés mutatta meg igazán, mennyire rövid is ez a United keret. Értem ezt úgy, hogy amikor baj van, akkor kevés játékosra lehet számítani. Mindenképp el kell adni a nyáron jó pár embert, mert ha még hoznak ide 4-5 játékost, azzal csak a keret fog duzzadni. A típushibák sajnos megvannak. Talán erre volt jó a Leicester elleni B csapat, hogy megmutassa, a lehető legjobb rendelkezésre álló játékosokat látjuk hétről hétre. Igen, ide értem Lindelöföt is.

 

Elköltött a United az utóbbi években temérdek pénzt, de igazán azokra a játékosokra lehet büszke, akiket felnevelt. Bruno Fernandes és Maguire az üdítő kivétel. Én így láttam a három mérkőzést! Ti hogy láttátok? Milyen érzéseket keltett bennetek?

 

 

Ahhoz, hogy hatékonyabban ki tudjátok fejezni, hogy mit gondoltok. Ezúttal nem csak a kommentszekciót adom, mint lehetőséget, hanem egy menti.com-os szavazást is. 1-10-es skálán, hat kategóriában tudod kifejezni, mennyire vagy/voltál elégedett az elmúlt hét napban lejátszott mérkőzéseken látottakkal.

 

A szavazni a következő linken lehet: https://www.menti.com/u4t46hizev

vagy pedig a kódot kell beírni a menti.com-ra: 7459 2012

 

Hajrá!

 

 

Kettő mérkőzés maradt hátra a bajnokságból. Ha minden igaz, akkor már bizonyos számú nézők előtt. MU vs Fulham és Wolves vs MU. Én szeretném, hogy meglegyen az ezüstérem. Azonban ha az Európa-liga döntő miatt az utolsó fordulós Wolves kirándulást kissé spórolósra veszi Solskjaer a kerethirdetésnél, azt is megérteném.

 

Köszönöm, hogy elolvastad!

 

 

Források:

https://www.instagram.com/p/CO0_ocRorJC/

https://www.sofascore.com/

https://football.instatscout.com/

https://understat.com/team/Manchester_United/2020


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!