Ole sajtótájékoztatója a YB meccs előtt

Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United menedzsere és David de Gea, a csapat kapusa nyilatkozott a médiának a Bajnokok Ligájaba való visszatérésük előestéjén.


A páros válaszolt az újságírói kérdésekre a berni sajtótájékoztatón, ahol a Vörös Ördögök a Young Boys ellen megkezdik a nemzetközi viadal idei szezonját az F csoportban. 

 

A sajtótájékoztatón a norvég menedzser beszélt a kedd esti ellenfélről, a saját játékosairól és azokról a tapasztalatokról, amiket Cristiano Ronaldo, illetve Raphael Varane csapatbeli jelenléte jelent a United számára.

 

Ole Gunnar Solskjaer

 

Két negyeddöntőben is szerepeltetek, de egy olyan klubnak, mint a Manchester United gondolom ez nem elég, igaz? Feltételezem, hogy az aktuális és a soron következő szezonokban ezen szeretnétek javítani.

"Természetesen. Ahogy mondod, nagyon-nagyon jó éjszakákat, történelmi pillanatokat élt meg a klub ebben a sorozatban, mely esték a legjobbak közé tartoznak. Számomra is az a cél, hogy ezt megismételjük, de ez nagyon nehéz feladat volt mindig is. A kerethez adtunk némi minőséget, tapasztalatot és fiatalokat is és igyekeztünk idénre sokkal jobban felkészülni."

 

Mennyire fontosak az újonnan érkezők, különösen Cristiano Ronaldo és Raphael Varane tapasztalatai?

"Úgy gondolom, hogy néha messzire lehet jutni fiatalokkal is, de bizonyos meccseken a tapasztalat nagy szerepet játszik, míg más meccseken a fiatalság bátorságára van szükség. Nehéz mérkőzésre számítok, így szükségünk lesz a tapasztalt játékosainkra, hogy nyugalmat teremtsenek és, hogy megfelelően irányítani tudjuk a játék menetét."

 

Gyakran beszélnek arról, hogy a csapatoknak tapasztalatokat kell gyűjteniük, csalódásokat átélniük, mielőtt megtapasztalják a végső sikert. Gondolod, hogy a mostani csapatban már megvan minden ahhoz, hogy akár megnyerjék a sorozatot?

"Elegendő csalódást éltünk át, ez biztos, de természetesen volt néhány nagy pillanatunk is. Ez a csapat folyamatosan fejlődött az elmúlt években és gyarapodott. Ez is volt a terv, amikor 3 évvel ezelőtt belevágtunk a dolgokba, hogy olyan csapatunk legyen, amelyben ötvözve van a minőség és a tapasztalat, amelyeknek köszönhetően mindenki számára kihívást jelenthetünk. Évek óta vannak olyan játékosaink, mint David, vagy Harry, megvan a tapasztalatuk és a megfelelő minőségük is. Raphael és Cristiano pedig kiegészítik ezt természetesen. Persze ez a kirakós nem az, aminél megtalálod az utolsó darabot, mert mindig hozzá kell tenni valami pluszt. Ezt sok esetben úgy lehet megtenni, ha megvásárolod, ezt megtanultuk. Ez a csapat különleges, vigyáznak egymásra a srácok és a hangulat is remek és ez nagyon jó nekünk."

 

Mindannyian láttuk, hogy mire képes Cristiano Ronaldo a pályán, de szemmel láthatóan a pályán kívül is fontos a jelenléte. Lee Grant egy interjúban azt mondta, hogy péntek este a játékosok a vacsorát követően még desszertet sem ettek a szállodában. Viccet félretéve, ez mennyire mutatja, hogy milyen hatással van a pályán is a társaira?

"Ez nyilvánvalóan csak vicc volt Granty részéről. Nincs arról szó, hogy Cristiano érkezése előtt óriási lakomákkal terheltük volna le magunkat, majd ő mindent megváltoztatott. Persze ő az évek során bizonyította, hogy odafigyeléssel vigyázni tudott magára, ami biztos vagyok benne, hogy számos játékos számára jó példa lesz, hogy miként lehet a karriert meghosszabbítani. Én magam már átéltem és tapasztalatból mondom, hogy amikor visszavonulsz, az első dolog, hogy visszatekintessz a pályafutásodra, életed legjobb időszakára, szóval ha minél tovább játékban maradsz és megőrzöd a profi hozzáállást, akkor elégedetten tekinthetsz majd vissza a mögötted álló évekre."

 

Cristiano Ronaldo mentalitása ragályos és látható a körülötte lévő játékosokon, hogy ezt teljesen átveszik tőle, ami a sikerek tekintetében fontos lehet. Gondolod, hogy ez kihathat Paul Pogbára is, hogy sikerüljön őt meggyőzni, hogy a következő években nincs jobb hely számára a Manchester Unitednél?

"Nos, csak rajtunk múlik, hogy milyen eredményeket tudunk elérni, hogy milyen trófeákat sikerül megszereznünk. Azt gondolom, hogy mindenki, aki a Manchester Unitedhez igazol, az azért jön, mert trófeákat akar nyerni. A világ legvarázslatosabb érzése, ha részese lehet egy győztes Manchester Unitednek. Mindenki arra koncentrál, hogy a lehető legjobban teljesítsen és, majd meglátjuk, hogy merre haladunk."

 

Mi a helyzet Edinson Cavani állapotával?

"Volt egy kis sérülése a nemzetközi szünet alatt az egyik házon belüli meccsünkön. Keményen dolgozik, hogy visszatérjen."

 

Mi a véleményed a Young Boys teljesítményéről a Ferencváros ellen? Elemeztétek a mérkőzést?

"Nem csak a Ferencváros elleni találkozóikat néztük meg, hanem a Zürich elleni meccset is ami lenyűgöző volt. Nagyon meggyőzőek, energikusak, atletikusak és támadó szelleműek voltak. Volt jópár játékosuk, akik nagyszerű teljesítményt nyújtottak. Tudjuk, hogy nehéz mérkőzés lesz. Természetesen tudjuk, hogy a hazai pálya előnyt jelent számukra, de meg kell tudnunk birkózni a kihívással."

 

 

Paulnak már 7 gólpassza van a szezonban, ez pedig több, mint az ezt megelőző két szezonban. Minek köszönhető ez? 

"Paul remek formában tért vissza a nyáron és nagyon keményen dolgozott. Mondhatni karcsú és fitt volt. Nem is tudnék kiemelni csak egy ilyen megmozdulást tőle. Melyiket nézzük meg? Amit Brunonak adott, vagy amivel Masont hozta helyzetbe? Ő az egyik legjobb egész Európában ezen a téren. Eddig is ugyan ilyen jó volt, más kérdés, hogy a közösségi média és a sajtó ebből mit hoz ki. Ami biztos, hogy Paul egy nagyszerű játékos. De ennyi erővel Anthony Martialt is megemlíthetnénk, mert azzal, hogy átlépte a labdát a Newcastle elleni mérkőzésen ugyan akkora érdemei vannak Jesse góljában, mint Paulnak. De rengeteg egyéb statisztikát is megnézhetnénk a futballban."

 

A svájci válogatott jól szerepelt az Európa-bajnokságon és a franciákat is legyőzték. A Young Boys csapatából négy játékos is szerepelt a kontinensviadalon. Mi a véleményed általában a svájci futballról?

"Nagyon lenyűgöző teljesítményt nyújtottak Franciaország ellen, amikor 3-1-es hátrányból felálltak, de remekül játszottak az egész tornán. A Molde menedzsereként játszottunk a Basel ellen és nagyszerűek voltak. Úgy gondolom, hogy az olaszok elleni meccsük is megsüvegelendő volt és azt kell mondjam, hogy nagyon jó játékosok ellen fogunk pályára lépni. A fiatal középpályásuk lenyűgöző, biztosra veszem, hogy legalább 15 km-t fut meccsenként. Energikus és hihetetlen kvalitásokkal rendelkezik."

 

Most idegenben kezditek a Bajnokok Ligáját, majd a hétvégén egy nagy mérkőzés vár rátok a Premier League-ben. Hogy érzed, megvan most a megfelelő játékos mennyiség és minőség, hogy rotálni tudd a csapatod?

"Igen, de nem mondhatjuk azt, hogy fáradtak vagyunk csak azért, mert játszottunk egy meccset hétköznap is. Most sokkal fittebbek vagyunk, erősek voltunk eddig is, de sokat fejlődtünk tavaly óta. Megbirkóztunk a helyzettel a járvány ideje alatt is, amikor nagyon sűrű volt a program és elégedett voltam a srácokkal akkor is. Persze most, hogy bővült a keret könnyebb a rotálás is. Bízom a keretben, nincs más dolgunk, mint felvenni a ritmust, játszani és folyamatosan regenerálódni a meccsek után. Egyébként azt gondolom, hogy ez a lehető legjobb ritmus a meccsek ütemezésében, amiben most vagyunk."

 

David de Gea

 

David, olyan játékos vagy, akire a csapattársai évek óta felnéznek. Cristiano Ronaldo most érkezett a klubhoz. Mekkora hatással volt eddig az öltözőre?

"Nagyszerű, hogy Cristiano hazatért. Már az első pályára lépésekor megmutatta, hogy milyen hatást képes gyakorolni a mérkőzésre, hiszen két gólt is szerzett, nagyon fontos gólokat számunkra. Tudjuk nagyon jól mire képes és a tapasztalata pedig elképesztő. Nagyszerű, hogy velünk van, hiszen ő már most egy legenda ennél a klubnál. Hatalmas dolog számunkra, hogy visszatért."

 

Láttuk, hogy erős közted és Dean Henderson között a versengés. Ettől jobb kapussá tudsz válni? Úgy érzed sikerült visszatérned a régi formádhoz?

"Sok nagyszerű kapussal dolgoztam együtt ebben a klubban, mint például Sergio Romero, Victor Valdes, vagy Anders Lindegaard. Nem folyik harc sem a kapusok, sem a mezőnyjátékosok között. Ide mindig a legjobb játékosokat próbálják meg hozni és megy a versengés a pozíciókért. Ez a Manchester United, ambíciózusnak kell lenni. Minden a futballról szól."

 

Remek formában kezdted a szezont és gondolom, hogy minden mérőzésen a kezdőben szeretnél lenni. Hogy érzed magad?

"Nagyon jól érzem magam. Erős és magabiztos vagyok és nagyon boldog. Remekül kijövök a csapattársakkal és a személyzettel is. Minden nap maximálisan odateszem magam az edzéseken és próbálok a tapasztalataimmal segíteni a fiataloknak is. Nagyon-nagyon jól érzem magam."


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!