Exkluzív: Solskjaer búcsúinterjúja

Ole Gunnar Solskjaer távozik a Manchester United menedzseri posztjáról, a leköszönő szakember pedig megragadta a lehetőséget arra, hogy búcsúüzenetet küldjön.


Vasárnap jelentették be, hogy az Old Traffordon töltött 3 év után Solskjaer távozik posztjáról. Az általa a csapatra gyakorolt hatás, valamint a hosszútávú sikerek építésében végzett munkájának köszönhetően pedig rengeteg pozitív üzenetet kapott a klub egykori legendás játékosa, aki örökre legenda is marad a klub történetében a pályán és azon kívül is egyaránt.

 

A bejelentést követően Ole szerette volna megragadni még az utolsó lehetőséget, hogy kifejezze elismerését a játékosok, a személyzet, a szurkolók és mindenki más számára a Manchester Unitednél azért a támogatásért cserébe, amit a Manchester Unitednél töltött ideje alatt kapott. Azért a leköszönő menedzser még egyszer, utoljára leült beszélgetni a klubmédia riporterével, Stewart Gardnerrel, hogy egy érzelmes interjú keretein belül elbúcsúzhasson szeretett klubjától.

 

Ole, ez egy szomorú nap sok ember számára, akik szeretnek téged, de te mégis úgy döntöttél, hogy szeretnél beszélni erről.

"Tudod, hogy mit jelent számomra ez a klub, hogy mit szerettem volna elérni a klubnak, a szurkolóknak, a játékosoknak és a stábnak is. Azt akartam, hogy tegyük meg a következő lépést a bajnoki cím felé, hogy trófeákat nyerjünk és úgy éreztem helyesnek, ha ezeket még én mondhatom el. Nem akarok mindenki kérdéseire válaszolni. Tudom, hogy újságírók fognak keresni, de nem akarok erről több interjút. Elviszem magammal a dolgokat úgy, hogy a főbejáraton távozom, hiszen mindent beleadtam ezért a klubért. Ez a klub jelent számomra mindent és nagyszerű meccseken vagyunk túl együtt, de sajnos nem tudtam elérni a szükséges eredményeket és ideje távoznom."

 

Közel három éve irányítod a csapatot. Büszke vagy, amikor visszatekintessz az elmúlt időszakra?

"Nagyon, nagyon büszke, hiszen ez az egyik dolog, amiről álmodoztam életemben. Játékosként, utánpótlás edzőként is a következő szint járt a fejemben, hogy az egyetlen dolog, ami eddig nem sikerült az megvalósulhasson, ami pedig ennek a klubnak az irányítása és nekem végül megadatott. Olyan volt ez, mint egy jó meccs. Az elsőtől az utolsó percig élvezetes, úgyhogy köszönetet kell mondanom minden játékosnak, mert az első perctől kezdve, ahogy beléptem ide  ők voltak a legjobbak számomra, nagyszerű emberek. Érkeztek hozzájuk néhányan és voltak, akik távoztak, de mindegyikükkel élvezetes volt együtt dolgozni. Szeretném megköszönni a vezetőségnek, a tulajdonosoknak, hogy megadták nekem a lehetőséget, mert ezt nem mindenki kapja meg, nekem pedig volt rá lehetőségem. Megtisztelő számomra, hogy rám bízták a klubot és nagyon remélem, hogy úgy látják, hogy jobb állapotban hagyom itt az utódomnak, mint, ahogy én átvettem. Nagyszerű barátokra tettem szert és ismét felvettem a kapcsolatot néhány régi baráttal. Új munkatársak érkeztek, akikkel szintén remek viszony alakult ki. A személyzettel is nagyon jó volt a viszonyunk és ez nagyszerű dolog egy ekkora klubnál. A szurkolókkal is remek volt a kapcsolatom, mindig elképesztőek voltak. Az első cardiffi naptól kezdve egészen mostanáig. Ők a legjobbak és még találkozni fogunk."

 

Említetted a Cardiffot. El is méláztam a közös emlékeken. Az az első meccs is az volt, igaz?

"Természetesen. Marcus  három perc alatt gólt szerzett és utána remek sorozat vette kezdetét már nem is tudom hány győzelemmel. Büszke voltam erre és minden más sorozatra, amit együtt elértünk. Az első 10 győzelmünk, ha jól tudom rekord is. Az idegenbeli veretlenségi sorozat is olyan, amire mindig büszke leszek. A sorozat közben nem beszéltünk róla a stábbal, mert az nem ránk vall, azonban utólag visszagondolva büszke vagyok erre."

 

Meg kell említenünk Párizst is...

"Igen, micsoda éjszaka. Valószínűleg ez volt az első este, amikor ezek a srácok megtapasztalták igazán, hogy miről szól a Manchester United. Mivel lent voltunk mindenki úgy gondolta, hogy nincs esélyünk egy ilyen jó csapat ellen, amely tele van kiváló játékosokkal, de ők megmutatták a United jellemét és büszkeségét. Nagyon jól emlékszem arra a meccsre és őrzök egy remek képet is, melyen Sir Alex és Eric Cantona társaságában ünnepelhetek, illetve az öltözőn belüli ünneplések is szép emlékek számomra."

 

Mi a helyzet a csapat újjáépítésével? Ha megnézed, hogy milyen volt akkor, amikor megérkeztél és most, amikor távozol, akkor mit látsz? Történt javulás?

"Nos, amint azt az interjúimban nagyon sokszor elmondtam éreztem a támogatást. A vezetőség támogatott ebben, hogy jó játékosokat, jó embereket igazolhassunk és azt hiszem, nem is, inkább tudom, hogy jobb csapattal hagyom el ezt a klubot. Fantasztikus volt a környezet és büszkén távozom, mert élveztem az elmúlt időszakot. Nem akarok jóslásokba bocsátkozni, de a két alkalommal, amikor távoztam a Molde csapatától, akkor a következő években megnyerték a bajnokságot. Szóval, minden jót annak, aki átveszi a helyem, mert ez az elvárás."

 

A lehetőségek adottak ehhez...

"Szerintem van potenciál ebben a klubban. Mindannyian szeretjük a klubot és mindannyian látni szeretnénk a folytatást."

 

Az Akadémia is része volt annak, amit csináltál és számos fiatal játékos kapott lehetőséget tőled. Úgy gondolom, hogy az Akadémia egyértelműen újjáéledt az ittléted alatt.

"Ez a Manchester United, az Akadémia része a Manchester United DNS-ének. Jó embereket és jó játékosokat kell idecsábítanunk és jók vagyunk ebben. Az Akadémia Nick Cox irányításával és Mark Dempsey munkájával a legjobb kezekben van és egyre több játékost fogunk látni, akik onnan érkeznek."

 

Nem hiszem, hogy ma sokat böngészted volna a közösségi médiát, de rengeteg pozitív üzenetet kaptál a szurkolóktól. Mindig is nagyszerű volt a kapcsolatod velük, nem csak az elmúlt 3 évben, hanem az elmúlt 25-ben is. Szóval, mit üzennél nekik?

"Szurkoljunk továbbra is ennek a csapatnak, bíztatnunk kell őket. A szurkolók csodálatosan viselkedtek velem az első labdaérintésem óta egészen mostanáig. Biztos vagyok benne, hogy még találkozunk, mert, ha valahol jó meccseket nézni, az az Old Trafford."

 

 

Szóval találkozunk még?

"Egyértelműen. Ha azt akarod, hogy melletted legyek a pályán, ott leszek. Nagyon boldog és büszke vagyok arra, amit jóbarátok között tehettem és mindnekinek a legjobbakat kívánom. Ismerem az itteni személyzetet és rengeteg mindent átéltünk a kritikáktól kezdve a jó dolgokig és csodálom őket azért, ahogy nap mint nap viselkednek és ahogy és amilyen tudással dolgoznak. Általában reggel 7-kor, olykor fél 7-kor érkeztem munkába és mindig az járt a fejemben, hogy ma megelőzöm őket, de erre nem volt esélyem, mindig megelőztek."

 

Amikor átvetted a klub irányítását, akkor nehéz helyzetben voltak, de aztán feljöttetek a 3., majd a 2. helyre is. Ha erre visszatekintessz, akkor mit gondolsz? Tisztességes teljesítmény volt ez?

"Büszke vagyok arra, amit tettünk. Nagyon élvezetes volt már az első nekifutás is, aztán, amikor 3. helyen végeztünk emlékszem az utolsó meccsre. Jesse gólt lőtt. Fantasztikus volt, ahogy sikerült menetelnünk és megcsípni a 3. helyet. Nagy erőfeszítés kellett hozzá mindenki részéről. Az Európa-liga 2. helyezése is nagyszerű eredmény, közel voltunk a trófeához is és erre mindig emlékezni fogok. Tudom, hogy a csapat alapja megvan és készen állnak a folytatásra és biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog nekik."

 

Az egyik legrosszabb dolog, hogy sokszor közel volt a trófea, melynek fontosságáról mindenki beszélt a sajtótájékoztatókon, interjúkon. Olyan közel volt...

"Igen és lehet, hogy ha sikerült volna megnyerni az Európa-ligát, akkor most sokkal sikeresebbnek élnénk meg mindent, de ugyanakkor nem csak a trófeák jelentik a mindent. Azon a napon nekünk kellett volna ünnepelnünk, de ugyanakkor tudtuk azt is, hogy a befektetett munka megtérül és az is nagyon fontos volt, hogy a döntőbe bekerültünk, mert nagyon sok jó döntést kellett meghoznunk az oda vezető úton. Sajnos nem tudtunk nyerni a büntetőpárbajban, de én büszkén nézek vissza minden egyes pillanatra."

 

Nehéz időszak van most a hátad mögött Ole, hogyan tovább?

"A családommal töltök egy kis időt. Ez volt a legnehezebb a világjárvány miatt, amikor Norvégia nyitva volt, de itt pedig minden zárva. A család visszaköltözött Norvégiába és külön éltünk. Szóval most velük fogok időt tölteni. Aztán persze figyelni fogom a csapatot, hogy ki lesz a következő menedzser és szurkolni fogok nekik. Azt akarom, hogy az utódom sikeres legyen. Tudom, hogy jó vagyok abban, amit csinálok és létre fogok hozni egy futballkörnyezetet és visszatérek a labdarúgás világába dolgozni."

 

Szóval továbbra is szurkoló maradsz?

"Szurkoló is vagyok és minden jót kívánok a játékosoknak. Nagyon-nagyon jó játékosok, emberek vannak itt. Biztos vagyok benne, hogy látni fogjuk, ahogy emelt fővel fognak hajtani és győzni."

 

 

Tehát figyelni fogod a srácokat, mit üzennél nekik a Villarreal elleni meccs előtt? 

"Ahogy reggel is mondtam nekik, bízzatok magatokban és tudjátok, hogy jobbak vagytok. Nem tudtuk ezt megmutatni az elmúlt időszakban, de fel kell állni és emelt fővel továbbmenni. Élvezni, hogy a Manchester United játékosai vagytok és Európa legnagyobb színpadán, a Bajnokok Ligájában szerepelhettek. Ha sikerül megnyerni a meccset, akkor meglesz a továbbjutás is a kieséses szakaszba. Michael fogja vezetni őket, akit nagyon tisztelek, nagyon szeretem őt. Most kicsit elérzékenyültem. Figyelni fogom őket és szurkolni fogok nekik."

 

Mindig szívesen látunk majd az Old Traffordon.

"Remélem így lesz."

 

Nagyszerű volt veled együtt dolgozni, köszönöm szépen!

"Nagyon szépen köszönöm, hamarosan találkozunk."


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!