Taktikai mágnestábla: Téli átigazolási időszak

Eltelt január első fele, így eljött az idő, hogy összegezzük mit láthattunk a pályán a német menedzsertől és ehhez a filozófiához milyen játékosokat kereshetnek a piacon.


Köszöntelek titeket újra itt Taktikai mágnestábla Olvasók! 

Ezúttal nézzük meg közösen, hogy milyen elképzelések mentén keres a csapat játékosokat. Első körben kicsit foglalkozunk a két Aston Villa mérkőzéssel, azonban épp, hogy csak meg fogjuk kapargatni most a felszínt. Utána pedig rátérünk a sokkal bulvárabb izgalmasabb témára.

 

Manchester United vs Aston Villa két felvonásban

 

Majdnem sikerült duplázni a liverpooli legenda Steven Gerrard által vezetett Aston Villa ellen. A két mérkőzésen azért a szerencsével sem állt hadilábon kedvenc csapatunk. Ettől függetlenül az FA-kupában ki tudták harcolni a továbbjutást, míg a Premier League-ben 0-2-ről sikerült egy pontot odaajándékozni a birminghami egyesületnek. Rangnick a két mérkőzésen próbálgatta a csapatát elég erőteljesen. Teljesen felhagyni látszik az 1-4-2-2-2-s felállással. Az FA-kupában ugyanis a 1-4-2-3-1-s felállást használta, míg a Premier League-ben érkezett a 1-4-3-3 Matic főszereplésével. A két mérkőzésen teljesen látszott, hogy Fred és McTominay közül egyik játékos sem vérbeli védekező középpályás. Igen, még mindig itt tartunk! Körülbelül 2-3 éve kiált ez a keret egy vérbeli Matic-klón védekező középpályásért. Aki nem csak elkéri a labdákat a védelemtől, de a mélységi passzaival át is szaggatja a védekező vonalakat.

 

 

Egy biztos, Rangnick is kezd rájönni, hogy sem Fredre, sem a skót kollégájára egy személyben nem bízhatja Matic szerepét. A másik nagy kérdés a szélső védők szerepe. Itt is nagy kérdőjelek vannak. Első lendületében a német menedzser teljesen feltolta őket, ahogy az RB projektben megszokta. Azonban hamar csalódnia kellett, ugyanis a két szélen egyaránt nem azt a minőséget kapta támadásban és védekezésben egyszerre, mint amit várt. Az FA-kupában még bátran tolta fel a szélső védőket, azonban a 4-3-3 alkalmával a bajnokságban már sokkal visszafogottabb volt a csapat ezen része. Többnyire ha az egyik szélső védő belépett a támadásba, akkor a másik már nem annyira. Érthető módon, öngyilkosság lett volna az egy Maticcsal középen még a két szélső védőt is teljesen feltolni. Az én véleményem, hogy a visszafogottabb szerepkör nem állt rosszul a két védőnek. Az idegenbeli mérkőzésen inkább Telles lépett be a támadásba, Dalot pedig az egyensúlyt igyekezett adni.

 

 

Amiben azonban látni a fejlődést az a fegyelmezettség. Ugyanis az Aston Villa elleni idegenbeli mérkőzésen többször látszott, hogy a 4-3-3 fix és a játékosok akár az eredeti pozíciók feladásával ugyan, de betöltötték a posztokat. Nem volt fegyelmezetlen ide-oda járkálás, az első mindig a posztok hátulról való betöltése volt. Erre mutatok egy példát, amikor Cavani tűnik fel Fred helyén, a brazil pedig a csatárposzton.

 

 

A jövő Manchester Unitedja mindenképpen a fegyelmezettségre alapulhat és a fiatalokra. Mondhat bárki bármit, nekem a tegnapi napon nagyon tetszett Elanga játéka. Olyan dinamikusan és fegyelmezetten támadta a labdást és helyezte nyomás alá, amit már rég nem láttam a szélsőinktől sajnos. Olvastam a mérkőzés előtt, hogy hüledeztek a United szurkolók, hogy Sancho a padon, Elanga a kezdőben. Én azonban azon a véleményen vagyok, hogy nem játszott rosszul a fiatal szélső. Újabb csiszolatlan gyémánt a United akadémiájáról?

Azonban van meló bőven a keretet és a játékot illetően...

 

Téli átigazolási időszak 

 

Január elején robbant a bomba, hogy nagyon sok United játékos boldogtalan jelenleg az Old Traffordon. Akár 10+ távozó is lehet legkésőbb a nyáron a klub háza tájáról. Első körben nézzük meg a lehetséges távozókat akár már télen:

 

1. Cristiano Ronaldo

 

Rögtön első helyre egy igazi bombameglepetést tennék. Bár nem valószínű, hogy a portugál zsenit hagyják távozni már a télen, de ,,nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél". A portugál csatár egy valamiben nagyon jó, 8/6 vagy 5 helyzetet értékesít. Azonban a mostani modern fociban ez már nem biztos, hogy elég. Sajnos vagy nem sajnos az egyéniségek teljes mértékben kezdenek kikopni a top futballból. Sokkal inkább felértékelődtek a csapatszintű mozgások és képességek. Ronaldo amikor a 4-2-2-2-s rendszerben játszott, akkor az látszott, hogy nagy intenzitással nyomást gyakorolni már 90 percen keresztül nem képes. Legtöbbször Fernandes vagy a csereként pályára küldött Cavani próbálta meg pótolni a ,,hiányosságait". A Rangnick-féle letámadás alappillére azonban nem tud úgy lenni egy csatár, ha közben miatta már elcsúszik az egész koncepció. Mindenesetre a PSG-vel, Real Madriddal és Barcelonával is összeboronálták a télen. Érdekes nyilatkozatokat lehetett tőle hallani, és a ,,kényszer pihenőnél" sem tudni igazán mi a távolmaradásának oka. Állítólag nagy bomba lenne, ha a télen távozna, de erre reális esélyt én személy szerint nem igazán látok. A 2022-es nyár az már egy másik kérdés lesz. Összejöhetne Párizsban a Neymar - Messi - Ronaldo hármas Mbappe lehetséges távozásával?! Még maga a galaktikus építő Florentini Perez is megirigyelné, az már egyszer biztos.

 

*a kép az Aston Villa elleni bajnoki mérkőzés előtt készült

 

2. Van de Beek

 

A holland középpályásról már rengeteg szó esett különböző fórumokon a Manchester United szurkolók körében. Egy biztos, valami nincs rendben a holland középpályással. Mindenki azt várta, hogy Solskjaer a ,,hülye", mert nem alkalmazta őt, erre jött egy új menedzser, aki szintén nem sűrűn tette be a kezdőbe. Amikor pedig lehetőséget kapott, nem igazán tudott nagyot alkotni sajnos. Így még kellemetlen helyzetbe sem tudta hozni a német menedzsert a csapat keret hirdetéseknél.  Van de Beeknek felajánlotta a United, hogy a Dortmund és a Newcastle is szívesen kölcsön venné a tavaszi szezonra és próbáljon szerencsét. Azonban a dolgot nehezíti, hogy októberben kirúgta az addigi ügynökét és jogi vita van jelenleg az új képviselő és a régi ügynök között. Bár kezdetben arról szóltak a hírek, hogy Van de Beek megszeretne küzdeni a helyéért Manchesterben, azonban jelenleg azon dolgozik, hogy valóban kölcsönbe kerülhessen. Ha nekem kellene választani, valószínűleg Angliában maradnék az újjáépülő Newcastleben. Onnan még lehetne visszaút Manchester vörös felére. Dortmundból ezt már nehezen tudom elképzelni. Meglátjuk mit hoz nála a jövő. Mindenesetre érdekes történet az ő ,,bukása" az Old Traffordon.

 

 

 

3. Dean Henderson

 

Henderson még decemberben közölte Rangnickkal, hogy szeretne távozni az Old Traffordról. Legalábbis az FA-kupa mérkőzés után Rangnick beszélt róla, hogy megkeresre a kapus a kérésével. A német edző azonban szeretné ha maradna az angol portás a csapatnál legalább a nyárig. Nincs könnyű dolga, mert De Gea ismét nagyon nagy formában véd az idei év során és számos alkalommal mentette már meg a csapat seggét a mérkőzéseken. A 23 éves saját nevelés azonban érzi, hogy a fejlődése és a karrierje szempontjából sincs jó helyen csak a kispadon ülve. Jövőre ráadásul világbajnokság és joggal érezheti úgy, hogy még a repjegyre sem lesz esélye, nem hogy a csapat kezdőjébe kerülni a jelenlegi szerepében. Állítólag több klub is figyeli a kialakult helyzetét az Old Traffordon, a Southampton pedig már jelezte is vételi szándékát a Manchester Unitednek.

 

 

4. Anthony Martial

 

Érdekes a francia csatár helyzete jelenleg az Old Traffordon. Rangnick, aki nem tudta feltölteni a keretét az Aston Villa elleni idegenbeli mérkőzésre, arra a kérdésre, hogy Martial mért nem volt a keretben azt válaszolta: "Mert nem akart játszani"! Majd jött Martial, aki pedig azt állítja a médiában, hogy ő sosem mondott ilyet. Egyet leszögezhetünk, rég volt olyan hangos a média Manchester United belügyektől, mint jelenleg. Ha Solskjaer valamiben nagyon jó volt, akkor az az, hogy ezeket a dolgokat az öltöző falain belül tudta tartatni. Rangnicknak azonban nem igazán sikerül ezt összehoznia. Több játékos is már nyíltan lázad a mostani rendszer ellen. Nyilván nincs könnyű helyzetben az új menedzser, mert egy darabszámra igen nagy keretet örökölt meg az elmúlt évekből és mindenki azt várta, hogy az új edző új esélyt is jelent számukra. Azonban amikor a kezdőcsapat 80%-a nem változott, hirtelen távozni szeretnének a ,,kegyvesztett" játékosok. Nem igazán szeretnék megvárni a következő menedzser által nyíló esélyt. Martialnál egy probléma van, hogy Rangnick nyíltan beleszállt a sajtóban, amikor azt nyilatkozta, hogy nyugodtan mehet amerre lát. A gond csak ezzel az: jelenleg nem érkezett érte ajánlat! Finom szólva sem egy önbizalom növelő megnyilvánulás volt ez az új menedzsertől. Állítólag a Sevilla bejelentkezett korábban érte, de azok a tárgyalások korán félbeszakadtak. Opció lehet neki is akár egy Newcastle United, bár ők most igazoltak csatárt, így egy lehetőséggel lehet, hogy kevesebb vagy nyitva számára. Nem igazán látni egyelőre, hogy melyik lesz az a klub, amely versenyképes fizetést tud neki majd adni és nem nagy visszalépés számára. Martial még csak 26 éves, így azért lehetne 3-4 jó év legalább a karrierjében. Vélhetően a mostani fizetésének töredékéért tudna találni magának csapatot, ami szintén nem könnyíti meg a váltást. Nehéz elképzelni, hogy sok szerepe lenne a jövőben a csapatban, ha esetleg úgy alakul, hogy marad az Old Traffordon.

 

 

 

5. Paul Pogba

 

Mindig nagy kérdés a francia középpályása helyzete a Manchester Unitedben. Lejár a nyáron a szerződése, irgalmatlan heti fizetésekről beszél a klub és az ügynöke. Ezenfelül sportszakmailag sem látni annyira a helyét a csapatban. Nem Rangnick lenne az első edző, aki megküzd ezzel a problémával. Gyakorlatilag Jose Mourinho óta itt tartunk, hogy 4-2-3-1-ben sem találják a helyét Pogbának. A hírek vele kapcsolatban arról szóltak, hogy heti 500 000 fontos fizetéssel marasztalja a klub Pogbát. Ezzel szemben az ügynöke nem rég lenyilatkozta, hogy nyár óta nem kaptak hivatalos ajánlatot a Manchester Unitedtől. Amit nyáron kaptak, azt pedig elutasították. Pogba jelenleg a külföldi klubokkal szabadon tárgyalhat. Azonban nem szeretné elkapkodni a lehetőségei felvázolását, így elképzelhető, hogy csak a szezon után fog döntés születni a jövőjével kapcsolatban. Az egyik opció számára a Barcelona lehet. Xavi nem rég nyilatkozta le, hogy most a télen biztosan nem igazolják le Pogbát. Mit hoz a tél számára? Jelenleg sérült ugyan, de elképzelhető, hogy esik be érte egy kisebb összegű átigazolási ajánlat, amin a United is elgondolkozik. Mindenesetre a klub szégyenfoltja lenne, ha másodszor is ingyen hagynák távozni minden idők legdrágább igazolását (aki egyébként saját nevelésnek is számít).

 

 

Egyéb esetek pár szóban

 

Juan Mata - Szóba hozták La Ligás csapatokkal. Amikor kérdezték a jövőjéről, akkor elutasította a válaszadás lehetőségét.

Andreas Pereira - Flamengo venné kölcsön az idény második felére és 8 millió fontért a nyártól végleg meg is vásárolná.

Eric Bailly - Szóba került a kölcsönadása, amit a játékos elutasított. Az AC Milan érdeklődik jelenleg iránta.

Jesse Lingard - Ő sem boldog a jelenlegi helyzetével az Old Traffordon. A tavalyi csúcsformás tavasz után nem véletlen, hogy a West Hammel boronálják össze. Azonban Londonból a hírek szerint még egy kérője van, a Spurs személyében. A West Ham hajlandó lenne most a télen ajánlatot tenni Lingardért, ez azért nagy szó, mert nyáron ő is ingyen igazolhatóvá válik.

Amad Diallo - Wayne Rooney dobna mentőövet a fiatal szélsőnek, akit tárt karokkal várnak a Derby County csapatában. A dolgot hátráltatja, hogy a ,,kosoknak" nem sok pénzük van, viszont kevés. Ezért a Birmingham City lehet a befutó, akik már januártól kölcsönvehetik Diallot.

Bruno Fernandes - Állítólag a nyáron Xavi első számú célpontja lehet, ha nem sikerül a Haaland üzlet a Barcának. Elég erős kacsaszagot érzünk.

Edison Cavani - Az uruguayi csatár szerződése is lejár a nyáron. Őt is összeboronálták a Barcelonával, ahol azonban a jól értesültek tudni vélik, hogy a szerződés hosszon nem sikerült megegyezni.

 

Jó hírrel is szolgálhatok. Sajtóhírek szerint Rashford és Elanga is új szerződésről tárgyal a Manchester Uniteddel. 

 

Lehetséges érkezők

 

Váltsunk át a lehetséges távozók után az érkezők listájára. Szokás szerint nagyon sok névvel boronálták össze a Manchester Unitedet. Az én véleményem az, hogy akire valóban nincs szüksége a klubnak és csak fizetik a bérüket, nyugodtan hagyják őket távozni. Eleve nem szabadott volna ennyi játékosnál megvárni, hogy a szerződések lejárjanak és nagyon sok pénzt bukva megadni a lehetőséget nekik az ingyen távozásra. Elég amatőr dolognak tartom ezt. Ha pedig a Rangnick-féle filozófia mellett teszi le a klub a voksát, akkor igenis tessék olyan játékosokat igazolni akik beleillenek ebbe a rendszerbe. Télen egyértelmű célpontnak kell lennie egy vérbeli védekező középpályásnak és középhátvédnek. Azonban ahogy feljebb elemeztük, a szélső védőkkel sem lehet maradéktalanul elégedett a stáb és a védekező középpályás posztja is egy nagy igazolásért kiált!

 

1. Declan Rice

 

Lassan Sancho kettő lesz az ő ügye a Manchester United háza táján. Lassan nincs olyan átigazolási ablak, amikor nem hozzák szóba a csapattal. A West Ham nyitott lenne elengedni Ricet, akár Lingard bevonásával is. Azoban a 100 millió fontos cetli eddig elriasztotta a Unitedet a vásárlástól. Nagyon túlárazottnak tűnik az angol középpályás. Azonban már megszokhattuk, hogy angol játékost a Premier League-ből már csak piaci áron felül lehet venni. A filozófiába beleillene, hiszen fiatal középpályásról van szó. Mindössze 22 éves. Szerződése pedig 2024 nyaráig szól, egy egy éves hosszabbítási opcióval. Megér ennyi pénzt? Valószínűleg nem, de mindenképp erősítést jelentene a középpályára.

 

 

2. Rúben Neves

 

A Wolverhampton 24 éves középpályását is szóba hozták a Vörös Ördögökkel. Kémiával vélhetően nem lenne gond, hiszen ő is portugál, így Ronaldo, Fernandes és Dalot után újabb azonos nemzetiségű játékos érkezhetne vélhetően a kezdőbe. Pályafutása legjobb 3-4 éve következik. Kellően tapasztalt, ismeri a Premier League-et, hiszen már 2017 óta áll a Wolves alkalmazásában. Piaci értéke 40 millió euróra van jelenleg becsülve, szerződése 2024 nyaráig szól jelenlegi egyesületénél. Mit gondoltok, illene a Unitedbe?

 

 

 

3.  Amadou Haidara

 

Rangnick számára ismerős arc érkezhetne Haidara személyében az Old Traffordra, az RB Lipcse középpályását is szóba hozták ugyanis a Manchester Uniteddel. Haidara a klasszikus Red Bull utat járta be. Osztrák 2. osztály Liefering, onnan Salzburg, majd Lipcse és következhet a kiteljesedés. Ami előny nála, hogy rendkívül fiatal ő is, hiszen csak 23 éves. Piaci értéke 24 millió euró, azonban ár/érték arányban akár jobban is járhatna vele az MU, mint bármelyik Premier League opcióval. Ami hátránya is egyben, hiszen neki meg kellene szoknia a Premier League színvonalát. Viszont még mellette szólhat, hogy a filozófiát kívülről fújja, hiszen az RB projekt alapjait a mostani edző rakta össze és a mai napig ezt használják a Red Bull csapatoknál. Véleményem szerint abszolút egy jó igazolás lehetne. Rossz hír azonban, hogy az új gazdag Newcastle United is erősítést lát benne, így könnyen előfordulhat, hogy még a Manchester Unitednál is előnyösebb szerződést kínálnak neki a Szarkák. Utána pedig már csak az ügynökén és rajta múlik, hogy a kiesés ellen vagy a Bajnokok Ligájáért szeretne küzdeni a szezon hátralevő részében. Ami még kicsit gondolkodásra adhat vele kapcsolatban okot, az az, hogy ő sem a kimondott védekező középpályás típus, sokkal inkább egy középső középpályás. Így mellé mindenképp kellene igazolni egy védekező középpályást is.

 

 

4. Erling Haaland

 

A következő név sem ismeretlen az Old Trafford környékén Haaland személyében. Mivel a Moldeban Solskjaer játékosa volt, így már az ő regnálása alatt is szóba hozták a Uniteddel. A norvég csatár körüli pletykákat felerősítette a nemrégiben tett nyilatkozata, mely szerint a Dortmund arra kérte, hogy január végéig döntse el hol szeretné folytatni a pályafutását. Így a csapatoknak most kell eldönteni, hogy szeretnék-e komolyan venni a játékos leigazolását. A nyáron érkezett Cristiano Ronaldo a csatár posztra, így szinte kizárt, hogy ő is és Haaland is a csapatnál legyen egyszerre. Állítólag Rangnick kapna egy kis bónuszt a vezetőségtől ha meg tudná győzni a Dortmund csatárát, hogy az Old Traffordon folytassa pályafutását. Persze utóbbi híresztelés csak a pletykalapok műve lehet. Haaland állítólag Madridban képzeli el a jövőjét. A Manchesterbe való érkezését, az sem könnyíti meg, hogy az ügynökével nem nagyon szeret a United tárgyalni.

 

 

Egyéb pletykák pár szóban:

 

Ousmane Dembele - A Barcelona állítólag nem zárkózna el egy csereügylettől. Dembeléért cserébe Martialt kérnék a katalánok. Ki járna jobban az üzlettel? Emlékszünk még a Sanchez - Mkhtaryan üzletre?

Boubacar Kamara - A Marseille fiatal tehetségét is szívesen látnák az Old Traffordon. Az üzletet nehezíti, hogy a José Mourinho-féle Roma győzködi a játékost, hogy náluk jobb helye lenne, mint az ,Álmok Színházában.

Tyler Adams - A középhátvéd poszt sem kerüli el a klub figyelmét. Az RB Lipcse középhátvédjét a szakmai stábhoz frissen csatlakozott Chris Armas ajánlgatja, mert korábban három évig dolgoztak együtt. Az új filozófiába mindenképpen beleillene.

Sergej Milinkovic-Savic: Az ő neve sem először merül fel a Uniteddel kapcsolatban. Az ő kegyeiért állítólag a Liverpool, a Real Madrid és a Manchester United küzd jelenleg. Hisszük ha látjuk...

Denis Zakaria - Nem meglepő, hogy a német piacról több névvel is összeboronálták a Unitedet. Más kérdés, hogy én nem sok olyan játékost tudok, akik a Bundesligából érkezve nagyot alkottak volna a Premier League-ben. Nem kell messze menni az időben, hogy lássuk a Chelsea mennyi pénzt költött Wernerre és Havertzre és mi lett belőlük. Zakaria ettől függetlenül egy robosztus középpályás, jelentős Bundesliga tapasztalattal. Kora: 25 év, értéke: 27 millió euró.

 

Igyekeztem összefoglalni a várható játékosmozgásokat a United házatáján. Ezúttal nem csak a télre gondolva, de a nyári átigazolási ablakra is már. Ti kinek a távozásának vagy érkezésének örülnétek a fenti játékosok közül? Mivel a Unitedről van szó, így bármikor beeshet egy általunk nem felsorolt játékos érkezése vagy távozása is. Remélem jól szórakoztatok, komment szekcióban várom a véleményetek!


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!