Taktikai Mágnestábla: Manchester United - Southampton 0-0

Nézzük meg közösen mi történt a Southampton elleni döntetlen alkalmával.


Gondolom nem én voltam az egyetlen, aki vasárnap délután úgy ült le meccset nézni, hogy a Betis elleni produkció után azt gondoltam, a kérdés csak az, mekkora lesz a két csapat között a különbség. Sajnos nem nekünk lett igazunk, ugyanis a futball ismét bebizonyította, hogy bármikor történhet egy nem várt esemény bármelyik mérkőzésen. Így tehát nem úgy sikerült ez a vasárnap délután, ahogy Manchester vörös felén előzetesen eltervezték. Nyilvánvalóan ebbe közrejátszott Casemiro jogos/jogtalan kiállítása. Nagyon nehéz szituáció még mindig. Szerencsétlen is nagyon nagy részt, hiszen a labdáról csúszott felfelé a lába. Mi azonban koncentráljunk arra, amit a mérkőzésen taktikai szempontból láttunk.

 

 

 

Felállások 4-1-4-1 vs 4-2-3-1

 

 

A felállási formából látható, hogy a United ezúttal a 4-1-4-1-es formációval kezdett. Sancho a pálya közepén található egyre többször Ten Hag rendszerében. Fernandessel ezúttal igyekeztek Casemiro előtt játszani, így illeszkedett rá a United a Southampton 4-2-3-1-es formációjára. Letámadásban Antony - Sancho felelt a jobb oldalért, Fernandes - Rashford a bal oldalt igyekezett kontrollálni, míg Weghorst a tőle megszokott magas intenzitást hozta a pálya legmagasabb részén.

 

 

Nézzünk meg egy másik példát is arra, hogy milyen az amikor a presszingszörny elszabadul. Szépen kirajzolódik a középpályások által rajzolt 4-1-4-1-es felállás is. Az már egy külön tanulmány lenne, hogy Weghorst labdakergetős futása mennyire hasznos? Itt ugyanis egy 1v3, vagy ha tágabbra nyitjuk a látásunk akkor akár 1v4 elleni szituációnak is láthatjuk a történetet. Mivel a következő vonal nagyon mélyen helyezkedik a presszingelő csatárhoz képest. Szerintem néha azért illene ezt összekommunikálni Fernandesékkel is, mert így sokszor érzem azt, hogy oké hajtja a labdát, az ellenfelet, de mennyire hasznos?!

 

 

A United mostani rendszerére nagyon jellemző, hogy az első hármas belül állandóan cserélgeti egymást. Weghorst nagyon sokszor cserél helyet Fernandessel és a mostani mérkőzésen Sanchoval is. Bátran visszamer lépni elkérni a labdákat. Abszolút céljátékos szeretne lenni a United támadásépítéseinél. Ezen állításokat alátámasztva nézzük meg a játékosok átlagos pozícióját. A képen látható, hogy a középső hármas szinte széttaposta egymást a mérkőzésen. Azonban ez nyilván a sok helycserének tudható be.

 

 

Ami szembetűnő lehet a felső képen, hogy Sancho is a United bal oldala felé tolódik el az átlagos pozícióját illetően, holott korábban láttuk, hogy az elsődleges posztja a jobb oldal lett volna. Antony ezáltal elszigetelten játszott. Casemiro kiállítása után Weghorst helyére érkezett McTominay stabilizálni a középpályát. A skót a következő mérkőzéseken is várhatóan szerepet fog kapni a holland mestertől.

 

Szabad szemmel is jól látható volt tegnap (is), hogy a United mennyire csak a bal oldalát erőltette a támadásépítéseknél. Ez főleg a kiállítás után Weghorst és Casemiro kiszállásával fajult látványossá. Egészen 58%-ig ment fel a tegnapi napon a bal oldal támadás mutatója, ami azt gondolom a túl oldal 25%-ával szemben nagyon magas szám. Így már azért érthetőbb, hogy Sancho miért is tolódott el előszeretettel a bal oldal irányába. A statisztikai adathoz Sanchoval kapcsolatban még hozzátartozik, hogy a második félidőben ő volt a United legfelső embere az esetek nagy többségében. A 73.percben Garnacho váltotta őt.

 

 

Azért megmutatnék egy példát arra, hogy milyen volt a játékfelépítés elképzelés még 11v11 ellen. Antony kapta meg a jobb szélen a labdát, AWB pedig elképesztően bátran nyargalt fel mellette. Nagyon jó ütemben tálalt elé a brazil, így a United jobb hátvédje az ellenfél tizenhatosán belül találta magát relatíve jó helyzetben. Sajnos a centerezésbe beleért a védő így nem sikerült középre gyömöszölni a labdát.

 

 

Nagyon érdekes volt egyébként a mérkőzés pszichológiája. Hiszen a United emberhátrányban volt, mégis csak az Old Traffordon odahaza, erre a csapatra nem jellemző, hogy hazai pályán bárkivel szemben kegyes lenne. Előzetesen valószínűleg várhatóan győzelemmel lehetett kalkulálni, így tehát az X semmiképp sem jó eredmény. Azonban a kiállítás mindent felforgatott.

 

Sok esetben én azt éreztem, hogy a Soton alig várta, hogy kontrázhasson, a United pedig csak - csak igyekezett előre jönni, mégis csak meg kellene nyerni valahogy ezt a mérkőzést. A második félidőben azonban a Unitednál csupán 39%-ban volt a labda. Viszont az ellenfél nagyon nem találta az ellenszerét Ten Hag csapatával szemben. Akkor ott voltak a kétes tizenegyes gyanús esetek, amelyek közül azért láttunk már hasonló szituációkban büntetőt megítélni. Weghorst hasznosságát mindenképp jelzi, hogy Erik a kiállítás után csupán 10 perccel cserélte le. 

 

A csapat a második félidőre a 4-4-1-es felállást alkalmazta a leginkább. Sancho játszott legmagasabban, Fernandes - McTominay páros ügyelt a középpályára, Antony - Rashford a két szélért felelt.

 

 

Térjünk rá egy kicsit a kapus posztra, hiszen ezúttal is komoly szerepet játszott a spanyol hálóőr abban, hogy az eredményjelzőn maradt a 0-0. Kettő emlékezetes védését szeretném nektek megmutatni. Főleg a második volt nagyon fontos, hiszen ott a United előrehúzódott a Soton pedig egy könnyelműen elpasszolt labda után kontrát vezethetett a United kapujára.

 

De Gea pillanatai:

1. nagy védése. Még 11v11 ellen volt, amikor egy beadást Walcott elképesztően közelről fejelhette a United kapujára.

 

 

2. nagy védés

 

Összefoglalva a látottakat:

Alakulhatott volna ez a mérkőzés jobban is rosszabbul is. Sajnos a kiállítás és a véleményes tizenegyes döntések nem a United irányába húzták a szekeret ezúttal. Az xG mutató alapján igazságos lett a döntetlen, kapufák, védések mind a két oldalon voltak.

 

 

A Betis ellen azt gondolom, hogy a gyalázatos 7-0 után gála előadást láthatott a közönség. A bajnoki címért folytatott csatából legkésőbb a Pool ellen kiesett a csapat. Most már számomra egyértelmű, hogy az Európa-liga, FA kupa és a Top 4 maradt. Amivel egyébként semmi baj nincs, hiszen azt gondolom, hogy a tavalyi teljes káosz szezon után előre nagyon sokan aláírtuk volna ezt így március közepén. Nagyon szurkolok, hogy a United jöjjön Budapestre az idén. Jó lenne látni a csapatot a fővárosban. 

 

 

Nektek, hogy tetszett a mérkőzés? Kíváncsi lennék a véleményetekre egy félig meddig off témában. Jövőhéten szeretnénk elkészíteni a következő podcast adást. Kérlek írjátok meg a cikk alá kommentben, hogy titeket milyen téma érdekelne most aktuálisan a Uniteddel kapcsolatban?! Köszi előre is! Remélem tetszett a cikk! :) 

 

 

 

források:

https://www.youtube.com/watch?v=LjtT_RbqTsk

https://www.sofascore.com/southampton-manchester-united/KV

https://www.manutd.com/en/mutv

https://www.whoscored.com/Matches/1640907/MatchReport/England-Premier-League-2022-2023-Manchester-United-Southampton

https://understat.com/match/18468


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!