Stepney: De Gea túl lesz a kezdeti nehézségeken

Lehet, hogy David de Gea átesése a bajnoki tûzkeresztségen, olyan volt számára, mintha egy bokszolónak kiütötték volna az egyik fogát, de akkor manchesteri elõdje, Alex Stepney fogatlanul fejezte be karrierét.


A Manchester United 1968-as BEK-gyõztes csapatának 1-es számú kapusának minden egyes labdáért keményen meg kellett küzdenie a futball azon korszakában, amikor még közel sem álltak ekkora védelem alatt a kapusok.

 

A Vörös Ördögök nyáron szerzõdtetett új portása, David de Gea is megtapasztalhatta a múlt hétvégén, mennyire fizikális az angol futball stílusa, miután a West Bromwich Albion elleni idénynyitón a hazaiak támadói több alkalommal is tesztelték állóképességét a szögleteknél, és a beívelt labdáknál.

 

De Gea többször is kemény ütközéseknek lett kitéve, ráadásul egy a teste alatt átsuhanó labdából született meg a birminghamiek egyenlítõ találata is. Ez már nem az elsõ hibája volt az U-21-es Európa-bajnok játékosnak, ugyanis az egy héttel korábbi Community Shield döntõben Edin Dzeko távoli lövését is bepotyázta a Wembleyben.

 

Természetesen a számára nem túl szép emlékû mérkõzéseket követõen az ezzel járó kritikák össztüze is az egykori Atletico Madrid játékosra zúdultak, azonban Stepney szerint átfogja vészelni a kezdeti megpróbáltatásokat.

 

"Ezzel keményen felnyitották a szemét, de a United végül mindkét mérkõzést megnyerte, úgyhogy nem történt akkora nagy baj" - kezdte Stepney a Manchester Evening News-nak.

 

"Ha hibázol, akkor azokon jobb túlleni most, amikor a csapat nyer, és még rengeteg idõ van a végéig. Így már korán tanulhat a hibáiból. Szerintem sokkal jobb, ha most túlesik a hibáin, mintha a szezon közben történik ez meg vele."

 

"Kezdõdhetett volna minden jól is számára, amitõl aztán azt hihetette volna, hogy minden simán megy majd a maga útján. Aztán amikor beütött volna az elsõ hiba, akkor teljesen összeomlott volna. A lehetõ legjobb dolog az, ha most az útjába kerül egy-egy ilyen eset, és levonja a szükséges konzekvenciákat belõle. Õ egy nagyon összeszedett, nyugodt fiatalembernek tûnik, aki képes megbirkózni az elõtte álló feladatokkal."

 

 

A United menedzsere, Sir Alex Ferguson ahhoz hasonlította De Gea West Brom elleni fizikai megpróbáltatásait, mint amit anno Peter Schmeichel élt állt a Leeds és a Wimbledon elleni, manchesteri karriere elején.

 

"A Premier League fizikai megpróbáltatásai sokkolólag hathatnak rá" - tette hozzá.

 

"Nem számít hányszor látott Premier League meccset a tv-ben, mert addig nem kapsz igazi képet róla, amíg a saját bõrödön nem tapasztalod. Ez alapjaiban hatalmas változás számára. A La Ligaban megszokta, hogy nagyobb védelmet kap a játékvezetõtõl, Spanyolországban ugyanis még érintkezni se szabad a kapussal."

 

"Angliában a bírók sokkal többször engedik a testi kontaktust. De ezt Davidnek meg kell szoknia. Ez része a tanulási folyamatának. Fiatal kapusként én is megfizettem a tanulópénzt, amikor a Millwallal a harmad-, és a negyedosztályban játszottam."

 

"Higyjék el nekem, kemény idõszak volt az számomra. És ilyenkor az embernek gyorsan kell tanulnia. Karrierem során szinte az összes fogamat kiütötték a helyére, mert olyan fizikai jellegû volt a játék Angliában. De ez a jövõben nem akadályozhatott meg, hogy ne menjek ugyanolyan elánnal a labdákért."

 

"Ha egyszer is az jut eszedbe, hogy összetörheted magad, akkor már nem tudsz száz százalékosan a feladatodra koncentrálni. Ez mentális kérdés. El kell felejteni, hogy könyökökbe, lábakba, és testekbe ütközhetsz. Uralnia kell a kapujsa elõterét. Ha látja, hogy egy labda felé tart, akkor azt kell mondania magában, ez az enyém, és ki kell zárnia minden mást."

 

"Nem vonhatja el a figyelmét, hogy a labdára egy másik ember is vadászik. Lehet, hogy De Gea nem tûnik olyan erõsnek, de minden az idõzítésrõl szól. Ha te tudsz odaérni elsõként, akkor nem tudnak legyõzni. 

 

Stepney játékospályafutása befejeztével a Manchester Citynél vállalt kapusedzõi állást, és soha nem okozott gondot számára, hogy megszoktassa az angol játékstílust egy külföldi kapussal.

 

"Eike Immel Németországból igazolt hozzánk, amikor a Citynél edzõsködtem, és õ már a 30-as évei közepén járt, szóval nem sok mindenen lehett már nála változtatni. De ha olyan helyzetben lennék, mint amilyen David de Gea-é, akkor nem kérném arra a mezõnyjátékosokat, hogy minél többször kerüljenek vele testközeli szituációba."

 

"Szerintem itt csupán mentális kérdés az, hogy túllendül-e a nehézségeken. Idõvel megszokja, hogy fizikailag másféle játékot üznek errefelé, és majd belejön. Ebben biztos vagyok. Vétett már néhány alapvetõ hibát, de ezekbõl is tanulni fog."

 

"Eric Stelle egy nagyon jó, tapasztalt kapusedzõ, és nem hiszem, hogy hagyná, hogy David de Gea ne foglalkozzon ezzel a kérdéssel, amikor Carringtonban együtt készülnek. Ezeket a dolgokat rendeznie kell a fejében. Nem hiszem, hogy ez a fejlõdésében maradandó problémát okozna."

 

Annyi bizonyos, hogy minden szempár Sir Alex Ferguson kezdõcsapatának elsõ nevére fog majd szegezõdni a hétvégi, Tottenham Hotspur elleni hazai bajnoki elõtt, ugyanis sokak szerint kérdéses, hogy újból bizalmat szavaz-e számára, vagy kiveszi a tûzvonalból, és Anders Lindegaardot dobja be helyette.

 

"David képletesen fogalmazva csak 5 perce van a Unitednél, éppen ezért nem hinném, hogy a menedzser azon gondolkodik, hogy egy kicsit pihentesse. Ha ehhez hasonlót tenne, azzal még jobban rombolná David önbizalmát. Biztos vagyok benne, hogy rá szavaz a Tottenham ellen is, hétfõn este."

 

Manchester Evening News


MEN

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!