Danny Welbeck-portré - 1. rész

A hétvégi lesz a fiatal, tehetséges csatár elsõ Liverpool elleni mérkõzése az Old Traffordon - és már alig várja...


Egy kedd délután volt Manchesterben, és Danny Welbeck nagyon nyugodt állapotban volt. A Manchester United csatára több mint egy órán keresztül beszélt, amely során mindenrõl beszélt az adrenalin szint emelkedéstõl kezdve, amit akkor élt át, amikor elõször szerzett gólt a Stretford End elõtt, egészen a Nano nevezetû étteremben való csirkeevésig, és a kellemetlen érzésig, amelyet akkor érzett, mikor ráeszmélt, hogy az öltözõszekrénye éppen Cristiano Ronaldoé mellett van.

"Ilyenkor azt gondolod: Talán túlzottan elveszem elõled a helyet?"

 

Welbeck nevetésben tör ki, amikor elmeséli a legutóbbi történetet, miután felidézte, milyen érzés volt tizéndzserként olyan játékosok körül lenni, mint Ryan Giggs, akire azóta idolként nézett fel, hogy elõször labdába rúgott a Marfield Avenue-n, amely ugyanaz az utca Longsight kerületben, ahol Wes Brown is felnõtt. Manchesterben született és nõtt fel, és Welbeck egész életét áthatotta a United, amely meg is magyarázza, hogy miért nyíltak tágra a pupillái, amikor a beszélgetés a szombati, Liverpool elleni mérkõzésre terelõdik.

 

Gondolataiban egészen azokig a napokig repül vissza, amikor a United junior csapataiban játszott, amikor az eredménynél még sokkal fontosabb volt a teljesítmény - kivéve, ha a Liverpool volt az ellenfél.

 

"Ez egyszerûen egy olyan rivalizálás a Manchester United és a Liverpool között, amelyben nem veszíthetsz" - kezdte ledarálva a mondatot Welbeck.

 

"Még amikor még csak kisgyerekek voltunk, a különbözõ korcsoportokban is az volt az érzésünk, hogy itt gyõznünk kell. Az edzõk akkor is azt várták el tõlünk, hogy futballozzunk, de a legfõbb cél az volt, hogy nyerjünk."

 

 

Miután a két klub közötti rivalizálásban soha nem ásták el még a csatabárdot, és a hangulat mindig elmérgesedett, ha egymás ellen játszanak, nehéznek tûnhet elhinni, hogy a játékosok élveztek ezeken a mérkõzéseken pályára lépni, különösen, mindezt idegenben kellett megtenniük. Welbeck azonban kijelentette, hogy õt nagy mértékben hajtották elõre ezek a mérkõzések ebben a szezonban.

 

"Szerintem ilyenkor állnod kell a kihívást, és megfelelõ módon le kell tenned a névjegyed" - tette hozzá az angol válogatott csatár, aki mind az októberi, mind az elõzõ hónapban lejátszott FA kupa mérkõzésen pályára lépett az Anfield Roadon.

 

"Ez nagyon kemény. A hangulat olyan, mint egy katlanban. De amikor ilyen nagy mérkõzésen lépsz pályára, akkor nyerni akarsz. Ez lesz az elsõ Liverpool elleni mérkõzésen az Old Traffordon, és alig várom. Ezzel azt hiszem mindent elmondtam."

 

Welbeck elárulta "lesz éle a mérkõzésnek" Luis Suarez jelenléte miatt, azonban a Patrice Evrára tett rasszista megnyilvánulása miatt kapott 8 mérkõzéses eltiltását nem kommentálná. Azonban azt elmondja, hogy nagyon csalódott, hogy Evra milyen fogadtatásban részesült az Anfielden rendezett FA kupa mérkõzésen. "Erre eléggé lehetett számítani. De egyáltalá nem értek vele egyet. Szerintem, ha bárki a pártatlan oldalról nézi az eseményeket, és látja, hogy olyan esik áldozatul, aki nem a rossz oldalon áll, akkor úgy gondolja, hogy valami egyáltalán nincs rendben."

 

Mindezt finoman, és megfelelõen körítve tette hozzá Welbeck. Õ egy alázatos, és udvarias fiatalember, aki erõs vallásos értékrenddel nõtt fel, és a Ghánából az 1970-es évek végén emigrált, keményen dolgozó szülei mindig is a jó oktatás fontosságát helyezték elõtérbe, még akkor is, amikor Elizabeth és Victor ráeszméltek, hogy harmadik fiúkból futball sztár cseperedhet. Welbeck nem is hagyta õket szégyenben, és kilenc tárgyból tett 3-as, vagy annál jobb érdemjegyû érettségivel hagyta el az iskolát, amelyek közül angol irodalomból és matematikából ötössel végzett. 

 

 

A futballhoz szükséges képességei már fiatal korában feltûntek, ennek ellenére érdekes, hogy a Manchester City hagyta kicsúszni kezei közül. "Nyolc éves koromban próbajátékon vettem részt a Manchester Citynél" - mondta Welbeck. "De Karácsony elõtt nem sokkal azt közölték apámmal: 'Nem elég jó'. Az apám nem akarta elmondani nekem, mert Karácsony volt, úgyhogy el is feledkeztem a dologról, mert apám azt mondta, hogy most szünet lesz. Egy héttel késõbb részt vettem egy versenyen a helyi csapatommal, ahol felfigyelt rám a United, és onnantól kezdve már nem tekintettem vissza."

 

Anyja beleegyezésével a vasárnap reggeli miséket meccsek váltották fel a United edzõpályáján, ahol Welbeck azonnali fejlõdést mutatott. 14 éves korában már az U16-os angol válogatottban játszott, és döntõt játszhatott az Ifjúsági FA kupában, pedig még iskolába járt, és itt arra egy kitûnõ példa csatár szerénységére, rengetegen egyáltalán nem voltak tisztában azzal, milyen életet is él az osztálytermen kívül. "Rengetegen voltak, akik egyáltalán nem tudták, hogy a Unitedben játszom. Nem vagyok az a fajta ember, aki ezt nagy dobra veri. És én soha nem voltam azzal elégedett, hogy 14 vagy 15 évesen a Unitedben játszom; én a Manchester United felnõtt csapatában akartam játszani." 

 

Danny Welbeck-portré - 2. rész


Guardian

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!