Neville az új korszakról

A klub legendája és egyben nagykövete, Gary Neville beszél a ManUtd.com-nak arról, hogy véleménye szerint hogyan alakul majd a Vörös Ördögök közeli jövõje új menedzserük, David Moyes irányítása alatt.


Vajon hogyan alakul az elõszezon Sir Alex távozását követõen?

Azt hiszem, hatalmas érdeklõdésre tart majd igényt nem csak a szurkolók, de a riválisok részérõl is. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a csapatok a szezon elõtti felkészülésre, nem csak a United, de a Manchester City, a Chelsea, az Arsenal és a Spurs is. Utóbbi próbál megtenni mindent Bale marasztalása érdekében, ami valóban döntõ feltétele lehet az élbolyhoz való tartozásuknak. Szóval én úgy gondolom, az egyik legérdekesebb szezon elõtti felkészüléseknek lehetünk majd tanúi, amit valaha láthattunk. Ha csak arra gondolok, hogy a három legnépszerûbb klub élén egyszerre történt vezetõváltás, belegondolni is félelmetes, milyen izgalmas szezon elõtt állunk.

 

Vajon extra motiváció lesz a játékosok számára a felkészülés során az új menedzser?

Természetesen. Ez mindannyiuk számára egy új és fontos kihívást jelent majd. Tudom, hogy néhányan úgy gondolják, hogy Sir Alex visszavonulásával jövõre nagyobb eséllyel indulhatnak ellenünk a rivális csapatok. De ezek a játékosok, soha nem adják fel, és azt fogják mondani: kimegyünk a pályára és ugyanúgy a maximumot fogjuk hozni, mint ahogyan eddig is tettük. Ez egy nagy kihívás mind a játékosok, mind az új edzõ számára. Mindannyian bizonyítani akarnak, és én úgy érzem, hamar válaszolnak majd a kétkedõknek. Nem mondom, hogy könnyû lesz az átmeneti idõszak. Lesznek szép és lesznek nehéz napok is, ahogyan voltak az elmúlt 26 évben egyaránt. Nem mondom, hogy nem lesz nyomás az új menedzseren, amikor azt hallja az emberektõl: Ó ez nem ugyanaz már. De ezt a legkönnyebb mondani. Mindenki azt lesi majd, hogy vajon megfelel-e a Sir Alex által ráhagyott örökségnek. Sir Matt távozását valóban egy nehezebb idõszak követte, de most teljesen más a helyzet. Itt most már tényleg mindenki összetart, a vezetés, a stáb, a játékosok és biztos vagyok abban, hogy a szurkolók is ezt fogják tenni.

 

A jelenlegi keret biztató a jövõre nézve idei teljesítménye alapján?

Sir Alex pályafutása során négy nagy csapatépítést hajtott végre. 94-ben, 99-ben, 2008-ban és most távozása elõtt. Legújabb keretével már idén bajnokságot nyert. Az emberek, sõt jómagam is hajlamosak vagyunk összehasonlítani a különbözõ idõszakok csapatait. A legelsõ dolog, amit a jelenlegi keret teljesítményérõl elmondhatunk, felfelé ívelõ szakaszban van. De Gea, Rafael, Evans, Smalling, Jones, Cleverley, Welbeck és Hernandez nyolc olyan remek játékos, akik még fiatalok, és még nem érték el pályájuk csúcsát. És ott van velük néhány igazán tapasztalt top játékos, akik jelen pillanatban vannak a csúcson. Ez a csapat idén csak ízelítõt adott a jövõbõl, és még nem érte el a lehetséges maximumot. Sõt abban is biztos vagyok, hogy a nyár folyamán egy-két nagy névvel bõvülni fog a keret. Viszont hasonló cipõben jár a Chelsea is. Úgy gondolom, õk fogják a következõ szezonban a legnagyobb fenyegetést jelenteni a számunkra. A United remek irányba halad, és hogy jövõre vajon bajnokok lesznek-e? Nos csak meg kell ismételniük újra, újra és újra!

 

Sir Alex az utolsó sajtótájékoztatóján beszélt arról a tervérõl, hogy szeretné, ha  Ryan Giggs, Paul Scholes és Nicky Butt is részei lennének a jövõben a United edzõrendszerének. Fontos lehet az õ tapasztalatuk, nagyobb befolyással lehetnek õk a játékosokra?

Természetesen óriási befolyása lehet egy olyan embernek, aki elkötelezett, szenvedélyes, intelligens és járatos a United dolgaiban, és ez mindhármójukra egyaránt jellemzõ. Sok nagy klub mûködését szemügyre vehettem már, különösen az elmúlt években, mióta szögre akasztottam a futballcipõm, és mindenhol fontosnak tartják, hogy az edzõi munkában részt vegyenek a klub egykori játékosai. Fontos, hogy a kemény munka és a követelmények egyensúlyban legyenek a bizalommal, a szeretettel és a gondoskodással, amit Ryan, Paul és Nicky, akik oly régóta ennek a családnak a tagjai, tudnak majd nyújtani, természetesen a tapasztalataikon felül.

 

Voltál már ennyire izgatott egy újabb szezon kezdete elõtt? 

Nem! Most annyi minden történt egyszerre, hogy még fel sem tudtam fogni igazán. Sokan visszavonultak, de Sir Alex távozása még most is hihetetlen. Nem lett volna izgalmas a szezon hajrája, hisz már négy játékkal a vége elõtt eldõlt a cím sorsa, de ezek a bejelentések igen csak felkavarták az állóvizet. A szezon elején nagyon izgultam, hogy vajon hogyan alakulnak majd az utolsó napok, de megmondom õszintén erre egy pillanatig sem gondoltam volna. Azt hiszem, egy kicsit gyengébb volt az idei szezon, nem a United szempontjából, hanem úgy általánosan az egész ligán belül. A német liga erõsödött és nagy mozgások lehetnek a nyár folyamán, ami egy igazán izgalmas következõ szezont ígér a futballban. Nagyon izgatott vagyok, mert azt hiszem még soha nem látott átalakulások elõtt áll a legtöbb élcsapat, és most tényleg senki sem tud jósolni. A következõ szezonban minden klub egy hatalmas kihívással néz szembe a címért folyó harcban.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!