Legendák, akiket imádunk: Sir Bobby Charlton

A Manchester United történelme legendás játékosainak ragyogásával van átitatva, közülük idézzük ma fel minden idõk gólkirályának, Sir Bobby Charltonnak alakját!


Sir Bobby 1937. október 11-én született, a mai napon ünnepli 77. születésnapját.

 
Hogy mi teszi õt oly különlegessé? Hol is kezdjük? 
 
Bobby Charlton az egyik legismertebb angol labdarúgó a világon mindmáig, aki Angliával 1966-ban világbajnok lett. A Manchester Unitedben 758 mérkõzésen szerepelt, és 249 gólt szerzett, ezzel 12 trófeát begyûjtve, továbbá számtalan egyéni elismerése között az Aranylabda is szerepelt. Pályafutása során soha nem kapott sem sárga, sem piros lapot. Ez páratlan a futball történetében. Õt, aki nemessé tette a labdát, a királynõ 1994-ben lovaggá ütötte. Neve világszerte egyet jelent a sportszerûséggel, a szerénységgel és az alkotói önállósággal...
 
Sir Bobby Charlton igazi úriember. Soha nincs udvariatlan gesztusa, mindig mindenkivel készséges, fõleg ha az illetõvel közös szerelmükrõl, a futballról beszélgethet.
 
Sir Bobby túlélte a müncheni tragédiát mindössze 20 évesen, és nap mint nap képes volt visszatérni arra a pályára, ahol elhunyt társai már nem lehettek vele. Úgy folytatta, mintha minden játéka elvesztett csapattársaiért szólna. Ez adott neki erõt, hogy elérje karrierje csúcspontját, mind a Manchester Unitedben, mind hazája színeiben.
 
 
Az önéletrajzában leírja, milyen érzés volt a magasba emelni az Európa-kupát egy évtizeddel a müncheni légi katasztrófa után, amikor 1968. május 29-én a Benfica ellen duplájával gyõzelemhez segítette a Manchester Unitedet... 
 
"Hogy teljesen õszinte legyek, nem tudom elmondani, pontosan milyen érzéseim voltak abban a pillanatban. Fáradtság, természetesen. Emlékszem, mit jelentett átölelni olyan csapattársakat, mint Bill Foulkes, Nobby Stiles és Shay Brennan - különösen Billt, aki ott volt a havas reptéren velem és látta, ahogy a barátaink, a csapatunk megsemmisül."
 
"Matt Busby mindig azt mondta nekünk: 'A futball több, mint egy játék. Ez egy olyan hatalom a kezetekben, amivel emberek millióit tehetitek boldoggá' - és ez engem hihetetlen büszkeség töltött el."
 
Sir Bobby napjainkban nagykövetként járja a világot. Tekintélyével és népszerûségével igyekszik segíteni a labdarúgás mindennapjait és megkönnyíteni a bajbajutott emberek helyzetét. Személyes kampányt indított, hogy megtalálják egy új módját a taposóaknák felderítésének.
 
 
"Nekem futballistaként a lábam volt a munkaeszközöm, ha ezt valaha is elvesztettem volna, nem tudtam volna tovább élni, de minden tiszteletem ezeknek az embereknek, akik hatalmas bátorsággal és akaraterõvel képesek tovább küzdeni."
 
A háború tragédiáját átélõk számára focitáborokat hozott létre, ahol feledtetni próbálta velük a szörnyû emlékeket.
 
 
"Tudom, hogy ezek a gyerekek sokat szenvedtek. Azért vagyok itt, hogy segítsek, amennyire csak tudok. Talán ez jelent némi segítséget a srácoknak. A foci nyújthat kiutat bármilyen rossz helyzetbõl és talán segíthet túllépni szörnyûségeken."
 
A ManUtdFanatics.hu közössége még nagyon sok egészségben eltöltött boldog évet kíván 77. születésnapján e hatalmas embernek, a Manchester United csodálatos legendájának! Isten éltesse, Sir Bobby Charlton!
 
Forrás: ManUtd.com
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!