A sorsdöntõ nap

Sir Alex Ferguson 1986. november 6-án vette át a Manchester United irányítását, hihetetlenül sikeres pályafutásának érdekes momentumait számtalan oldalról megközelítve elemeztük már, nézzük most az edzõlegenda magyar kapcsolatait.


Fergie játékosként lépett be az általa annyira csodált futballvilágába. Klasszis csatár volt, szókimondó, néha kicsit fegyelmezetlen, de megalkuvást nem tûrõ természete már fiatalon kialakult.

 
1957-ben, 16 évesen lépett elõször pályára, a Queen's Park színeiben, majd a St. Johnstone-ba igazolt, ahol mesterhármast lõtt a Rangersnek, amivel 3-2-re gyõztek. Azután a Dunfermline-hoz került, majd rekordösszegért megvásárolta a Glasgow Rangers. Ott ötvenhét meccsen, negyvennégy gólt szerzett két szezon alatt, ám 1969-ben õt okolták egy elveszített kupadöntõ miatt, és elhagyta a Rangerst. A Falkirkbe kötött ki, majd az Ayrs Unitednél fejezte be labdarúgó karrierjét egy térdsérülés miatt, 33 évesen.
 
Edzõi pályafutását is Skóciában indította, elsõ menedzseri megbízatását 1974 nyarán az East Sterlingshire-nél kapta. Hamar híre ment különös szigorának, de munkabírásának és rátermettségének is. Elõre is léphetett, a St. Mirrenhez, ahol négy évig edzõsködött. Szinte gyerekekkel jutott fel az elsõ osztályba, a második vonalat 1977-ben megnyerõ csapatának átlagéletkora 19 év volt, csapatkapitánya 20 évesen a tapasztaltabbak közé tartozott.
 
Ez volt az egyetlen klub, amely kirúgta de nem a teljesítménye miatt,  hanem túl keményen védte játékosai érdekeit, ezért még a vezetõséget is megfélemlítette, és hetekig nem beszélt fõnökeivel. A hivatalos indok kirúgására aztán az lett, hogy a klub engedélye nélkül tárgyalni kezdett az Aberdeennel - amivel aztán meg is egyezett.
 
1984 tavaszán  KEK-meccsre érkezett a skót csapat a Megyeri útra, ahol az Újpest nyert 2-0-ra. A visszavágót viszont Fergusonék 3-0-ra gyõztek, így az Aberdeen jutott tovább.
 
 
Ekkorra nyúlik vissza a skót edzõlegenda elsõ itteni barátságnak kezdete is. Az Újpest akkori edzõje, Temesvári Miklós már a meccset megelõzõen elhívta vacsorázni kollégáját, amikor õ eljött feltérképezni a lilákat. Skóciában újra randiztak a felek, utána pedig összefutottak az Eb-n is, majd 18 év szünet következett a kapcsolatukban. 
 
 
A United edzõjeként Pécsett járt elõször nálunk Ferguson. Akárcsak korábban az Aberdeennel, a Uniteddel is a KEK keretein belül. A 2-0-s manchesteri gyõzelmet hozó elsõ meccs után a visszavágón már nem erõltette meg magát az angol csapat, de a gyõzelmet azért behúzták Brian McClair góljával.
 
 
Elsõ BL-meccsét (ami egy selejtezõ volt) is Magyarországon, egészen pontosan Kispesten játszotta a Ferguson-féle United. Itt volt Peter Schmeichel, a meccsen duplázó Roy Keane, Giggs és Cantona is. A kispestiek nagyot küzdöttek, a United csak 3-2-re nyert. A visszavágón sem volt alázás, csupán egy 2-1-es United gyõzelem.
 
 
Legközelebb a 2002-es ZTE-Manchester United BL-selejtezõn találkozott a két mester, és ekkor szorosabbra fûzték a viszonyukat. Ennek is köszönhetõ, hogy 2007-ben Ferguson elõadást tartott a magyar edzõknek. 
 
Tehát 2002. augusztus 14-én, a Beckhammel, Giggszel, Van Nistelrooy-jal felálló Manchester United a magyar bajnok Zalaegerszeggel játszott BL-selejtezõt, és Koplárovics Béla utolsó másodpercekben szerzett gólja pár napra világhíressé tette az egykor valóban fényes labdarúgásunkat. A skót menedzser a meccs után csak annyit mondott: sokkolja a vereség. A magyar gyõzelemnek nem is volt túl nagy jelentõsége, hiszen a visszavágón 5-0-ra nyert Ferguson csapata.
 
 
A Debrecen elleni 2005-ös BL-selejtezõn már nem tette ki magát hasonló kellemetlenségnek a Unired, Cristiano Ronaldo is ott volt a kezdõben, a Vörös Ördögök pedig 3-0-ra nyertek.
 
Temesvári Milkóson kívül az óriási United drukkerként is ismert Kemény Dénes (akivel a ManUtdFanatics.hu is exluzív interjút készített) és a Kecskemét focicsapatát korábban edzõ Török László (tõle egy KTE-mezt kapott ajándékba a menedzser) is járt tanulmányi úton az Old Traffordon. 
 
Sir Alex Ferguson 2007-ben tehát visszatért Budapestre, hogy a VII. szakmai napok edzõi konferencia végén, Nagy-Britannia budapesti nagykövetségén elõadást tartson kb. száz magyar edzõ elõtt. Hogy mi a siker receptje, mi a titka a Manchester Unitednek, nem könnyû egy-két óra alatt elmondani. Az azonban biztos, hogy nem volt fukar a skót mester, aki szívesen jött Magyarországra, és mint elmondta: Megtiszteltetésnek tartja, hogy ennyi edzõ elõtt tarthat beszédet. Ilyet nem is csinált még soha ezelõtt.
 
A magyar edzõk végig ott lehettek, de 15 perc erejéig a tévések és fotósok is megörökíthették, a követségen miként adja át tudását Ferguson a magyar futballvezetõknek. Állítólag volt olyan honi szakember, aki hazavitte a tábla méretû papírt, amire a kétszeres BL-gyõztes szakember felvázolta a mondandóját. Azonban amikor az elõadás végén Sir Alex megadta a lehetõséget az elmondottakkal kapcsolatos kérdésekre, igen kínos csend következett, ugyanis a több mint száz magyar szakembertõl egyetlen kérdés sem érkezett a skót tréner felé. Sõt a legendák szerint az egyik neves szakember kifelé menet azt kérdezte társától. "Szerinted tudott nekünk valami újat mondani?”
 
Ferguson ez alkalommal felkereste Puskás Ferenc özvegyét is, akinek egy kis aranylabdát adott ajándékba.
 
 
További közös szál Puskás és Ferguson között egy róluk elnevezett díj is, amit az év szponzorának szoktak átadni Manchesterben. 2012-ben a Norwich elleni bajnokira esett ez az esemény, amelyen Ferguson is kapott egy ajándékot Magyar Zoltántól. A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány és a Magyar-Skót Társaság alapítójától az 1938-as magyar-skót meccs jegyzõkönyvét vehette át.
 
 
Ferguson amúgy személyesen látta Puskást, a Real Madrid-Eintracht BEK-döntõn, amelyen Öcsi (bácsi) négy gólt szerzett. Az Aranycsapat játékstílusa és taktikája Sir Alex szerint magában hordozta a 4–4–2-es formációk csíráját. 
 
 
Puskás Ferencné viszonozta a skót tréner ajándékát, amikor Sir Alex fogadta a magyar–skót delegáció tagjaként az Old Traffordon, s a mintegy húszperces beszélgetés elején régi ismerõsként köszöntötte Puskás Ferencnét, aki hasonmás magyar válogatott Puskás-mezzel ajándékozta meg a skót világhírességet, míg Magyar Zoltán elsõrangú magyar vörösborokkal lepte meg a köztudottan nagy borszakértõ és -gyûjtõ edzõt.
 
 
De, hogy Magyarországgal kapcsolatban, ne csak a futballal, hanem egyetemesen a sporttal is összefüggésbe hozzuk Sir Alexet, nézzük a magyar jégkorong utánpótlás válogatottainak mentoredzõje, Glen Williamson hogyan vélekedik a skót trénerrel kapcsolatban.
 
"Mint az már a könyv elejébõl kiderül, Ferguson nem azért érkezett 1986-ban Manchesterbe, hogy egy csapatot építsen. Sokkal inkább azért, hogy egy komplett futballklubot építsen, olyan utánpótlással, amely állandó forrást jelent a mindenkori felnõttcsapatnak. A félelmet nem ismerõ mentalitás, az egymásért való küzdés, a lojalitás volt az, amely naggyá tette Fergusont és csapatait. Valami ilyesmit szeretnék  idehaza is a jégkorong utánpótlásban..."
 
Sir Alex Ferguson, minden idõk legsikeresebb edzõje aki évtizedeken át formálta a futballvilágot, akirõl azt mondták: "...nem azt nehéz megállapítani, hogy hol kezdõdik az ereje, hanem hogy hol ér véget" 28 évvel ezelõtt vette át a Manchester United irányítását, majd az Old Traffordon eltöltött évei alatt történelmet írt. 
 
"Mindannyian nagyon szerencsések vagyunk, hogy Alex lett a klub menedzsere. Olyan szintekre juttatta a Manchester Unitedet, ahol mindig is szerettem volna látni a csapatot. 25 év abszolút paradicsom. Minden szezonban nyerünk valamit és ezt csak õ tudja, senki más. Alex egy elsõosztályú vezetõ, mondhatnám a legjobb menedzser a futballtörténelmében, de õ ennél is több. A sport egyetlen ágában sincs még egy olyan ember, aki többet tett volna a csapatáért és nagyobb sikereket ért volna el, mint õ. Amit tett a csapatért az utolérhetetlen, utánozhatatlan és fenomenális." /Sir Bobby Charlton/
 
Források: icehockey.hu, fourfourtwo.hu,magicmagyars.hu, theguardian.com


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!