A hangadó: Tamás Nándor

Tamás Nándor interjút adott a ManUtdFanatics.hu rovatának, amelyben híres magyar emberekkel beszélgetünk és esély latolgatunk a Manchester United aktuális rangadója elõtt.


Ha van rangadó, amelyet a Manchester United szurkolók világszerte tûkön ülve várnak, az minden kétséget kizáróan a Liverpool elleni derbi. Tamás Nándor, a Hajdú-Bihari Napló sportújságírója évek óta figyelemmel követi az angol futballpályákon zajlódó történeseket. Publikációi, valamint cikkei egyedi és különleges stílust képviselnek, kollégái többek között ezért is választották meg az Év Újságírójának 2014-ben. Ezúttal az õ segítségével vettük szemügyre a két csapat idei teljesítményét, emeltük ki a kulcsjátékosok szerepét és latolgattuk az esélyeket.

 

Mióta követi a Premier League–et?

 

Tamás Nándor: 1992 óta nevezik így ezt a bajnokságot, elég sokat olvastam már akkor is róla, de igazából a Manchester United miatt kezdtem el érdeklõdni 1995 körül az angol bajnokság iránt. Jól emlékszem, se internet, se kábeltévé nem volt akkoriban, tehát a Nemzeti Sportot és a Focivilágot forgattam, amelybõl közel sem lehetett annyit informálódni, mint manapság. Az angol csapatokat inkább a nemzetközi kupákban láthattuk, mert a tévé már rendszeresen adta a BL–t. Sötétebb korszak volt, nem tudtunk ennyi mindent.

 

Mi a véleménye a United-Liverpool derbirõl?

 

Tamás Nándor: Minden egyes alkalommal presztízsmeccsnek számít. Egyszer voltam Liverpoolban, balgán azt hittem, hogy az Everton az õsi ellenségük, ám az ottani drukkerek elmondták, hogy a Manchester Unitednél jobban egy csapatot sem utálnak.

A United arany korszaka a liverpooliaké után kezdõdött. Ami különösen édes lehet számukra, bajnoki címekben már meg is elõzték a 'Poolt.

 

Hogyan értékelné Louis van Gaal tevékenységét a Manchester United menedzsereként?

 

Tamás Nándor: Sir Alex Ferguson távozása után azt mondtam, akárki jön, kutya nehéz dolga lesz. Saját maga helyett David Moyes–t ajánlotta, akinek bele is tört a bicskája. Amikor kiderült, hogy a tapasztalt holland tréner veszi át a stafétabotot, éreztem, hogy ez lesz a legjobb igazolásuk, mert õ rendbe teszi a dolgokat az Old Traffordon. Az õ írányítása alatt se rajtoltak el túl fényesen, de már kezdenek belejönni. Nem csodatévõként érkezett, máshol is több idõre volt szüksége, de szépen a maga képére formálta a csapatot. Ha jól tudom, rengeteg pénz áll továbbra is a rendelkezésére, nyugodtan költhet új játékosokra. Úgy gondolom, lesznek még bajnoki arany és BL-gyõzelem közelében a következõ évek során.

 

Ha már költekezésnél tartunk. Mit szól a nyári érkezõkhöz?

 

Tamás Nándor: Angel di Maria és Radamel Falcao eleve világklasszisok, mégis tartom, hogy van Gaal volt a legjobb igazolásuk. Ennek ellenére Falcao játéka mindig is tetszett, bár azt hittem, azonnal beilleszkedik és jó teljesítményt nyújt majd. Igaz, nagyon sokáig küszködött sérülésekkel. Di Maria is rendkívül hasznos, jó labdarúgó, ugyanakkor igazán kiemelkedõ teljesítményt nem láttam tõle az õsszel, viszont néhány meccsen hátára vette az új együttesét. Mindenesetre vannak, akik eddig is jó teljesítményt nyújtottak, s nyilván lesznek, akik csak ezután indulnak be.

 

 

Luiz Suarez távozása közrejátszhat abban, hogy a Liverpool árnyéka önmagának ebben a szezonban?

 

Tamás Nándor: Egy ilyen kaliberû játékos elvesztése minden csapatot érzékenyen érintene, fõleg ha a támadójáték rá van kihegyezve. Hiába voltak gyors és tehetséges labdarúgók az oldalán, valami miatt nem volt meg bennük az átütõ erõ. Hiába rúgták a gólokat, és nyertek olykor akár 6–3-ra is, de nem éreztem õket vérprofinak. Szerettem volna, ha inkább Gerrardnak jön össze a bajnoki cím, mint a City-nek vagy a Chelsea-nek, de abban biztos voltam, ha most (2013/14-es szezonban - a szerk.) nem nyerik meg, akkor a következõ idényben biztos nem érnek még a dobogó közelébe sem.

 

Mi dönthet egyik vagy másik csapat javára ezen a mérkõzésen?

 

Tamás Nándor: A rangadókon többnyire az dönt, mentálisan ki milyen állapotban van. A Manchester zsinórban öt meccset nyert, van Persie parádézik, Rooney igazi vezér, ráadásul a dobogóra is odaértek. Ellenben a Liverpool teljesen meg van tépázva, nem jön össze semmi a számukra. Jellemzõ rájuk, hogy a kis csapatoktól képesek simán kikapni, ám a rangadókon minimum egy ikszre mindig jók. Azt sem lehet megmagyarázni, hogy a Ludogoretz, a Basel és a Real Madrid csoportjából, hogy nem tudtak tovább jutni. Teljesen a padlón vannak, de nagyon nagy küzdõk.

 

Melyik négy csapat érhet oda a Bajnokok Ligáját érõ helyezésre az idény végén?

 

Tamás Nándor: Nem azért, mert listavezetõ, de a Chelsea–t érzem a legerõsebbnek és a legegységesebbnek. A City és a United nagyjából egy polcon van, ami az elõbbi malmára hajthatja a vizet, talán nagyobb az összeszokottság, és jóval nagyobb merítési lehetõség van a kispadon. Rooney-éknak nincs nemzetközi kupa, ezért jobban tudnak összpontosítani a bajnokságra. Szívem szerint második lesz a United, harmadik a City. Az Arsenalt nem érzem annyira erõsnek, de a negyedik helyet megcsíphetik Wengerék.

 

Tippelje meg a mérkõzés végeredményét!

 

Tamás Nándor: 2–1-re nyer a United.

 

A ManUtdFanatics.hu hatalmas köszönettel tartozik Tamás Nándornak az interjúért!


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!