Ryan Giggs interjú

Kevés futballista van a föld kerekén, aki tapasztaltabb lenne, mint Ryan Giggs. Igazából csak Paolo Maldininek és Raulnak van több Bajnokok Ligája szereplése...


Egy igazi Manchester United legenda, Ryan Giggs pályafutása 20. szezonját kezdi meg az európai kupaporondon, amellyel kapcsolatban a Manutd.com készített fele interjút, ahol beszélt milyen érzés két évtizede európa legrangosabb kupasorozatában szerepelni.

 

Mint ahogy minden csapat, amely az Old Traffordra látogat, úgy a Rangers is szeretné a futballvilág egyik legnagyobb skalpját begyûjteni. Élvezed, hogy mindenki titeket akar legyõzni?

Igen, jó érzés tudni, hogy mindenki ránk feni a fogát. Csak néha érzem azt, hogy ez kicsit rossz dolog. Ha mondjuk nem otthon játszunk és az ellenfelünk 1-0-ra vezet, a szurkolók azt már úgy ünneplik, mintha ez lenne a leglenyûgözõbb dolog, ami valaha történhetett velük. Ebbõl is látszik, mekkora nagy dolog legyõzni a Manchester Unitedet. Néha a szurkolók még a döntetlent is megünneplik ellenünk.

 

A szurkolók elégedettek a döntetlennel, de az idegenbeli mérkõzések sosem könnyûek. A Rangershöz és a Valenciához nem lesz sétagalopp ellátogatni és akkor még van egy út Törökországba is...

Kegyetlen volt, amikor elõször játszottam a Rangers ellen. Nagyon is jól emlékzem azokra a dolgokra akkorról, amik nehézzé tették egy vendég csapatnak egy jó eredmény elérését. Biztos vagyok benne, hogy ugyanezt tapasztalhatjuk majd meg idén is. Valenciában is játszottam, a Mestalla egy gyönyörû stadion, a Valencia pedig remek csapat. A Bursasporral kapcsolatban nagyon hasonlóra számítunk, mint amikor a Besiktassal, illetve néhány évvel elõtte pedig a Galatasarayjal kerültünk össze. Nagyon fanatikusok arrafelé az emberek. Ezért úgy gondoljuk, hogy pokoli hangulat fog ránk várni, de mi ezt már nagyon várjuk.

 

A fergeteges hangulat és európai kupaporond úgy tûnik, kéz a kézben jár egymással...

Igen, és nem akarok senkit megbántani, de ez az Old Traffordra kiemelten igaz volt az utóbbi idõben. A közönség nagyon sokat segített nekünk. Ellenfélként soha nem jó érzés kisétálni egy olyan stadionba, ahol majdnem felrobban az egész közeg. Mindenképpen hatással van rád. Néhány játékost ez még jobb teljesítményre hajtja és megtud vele birkózni, valakit viszont teljesen leblokkol és nem tud úgy játszani, ahogy máskor. Ez egy nagyon fontos elõnye a hazai pályának.

 

 

 

 

Mindannyian remekül ismerjük a Rangerst és a Valenciát. De mi a helyzet a Bursasporral? Õk eléggé ismeretlenek mindenki elõtt...

Igen, azok, de nem kell félnünk, mert a megfigyelõink már elkezdtek dolgozni az ügyön, rengeteg DVD-t néztek már meg róluk. Egyébként igazad van, õk eléggé fehér folt a futball térképén. A Valenciát és a Rangerst gyakorlatilag akkor láthatjuk a tv-ben, amikor akarjuk, de török futballhoz csak a legritkábban jut az ember. Már jócskán benne leszünk a szezon sûrûjében, amikor szembe kerülünk a Bursasporral, úgyhogy ha mást nem, akkor a Valencia és a Rangers elleni mérkõzéseiket mindenképpen megtudjuk nézni.

 

Ez a 20. európai kupaszezonod. Mi teszi olyan különlegessé az európai porondot?

Szerintem ez egy olyan kihívás, amely évrõl-évre nagyobb feladatok elé állít. Sok minden hozzájárul a különlegességhez - az utazás, ismeretlen ellenfelek, és légkörök. De ez nem csak abban tûnik ki, hogy az otthonunktól távol kell játszanunk - nincs annál jobb, mikor a legnagyobb csapatok ellen léphetünk pályára az Old Traffordon. A legkedvesebb emlékeim a Unitednél eltöltött idõszakom alatt, amikor európa élklubjai ellen játszhattam az Old Trafforodn, mert akkor a stadion atmoszférája, és sokszor a teljesítményünk is kiemelkedõ volt.

 

Mit tanulhatnak a játékosok az európai kupaporondon, amit a hazai színtéren nem sajátíthatnak el?

Európában semmit nem vehetsz biztosra az ellenfeleid viszonylag feltáratlan képességei miatt. Vezethetsz 3-0-ra a kieséses szakaszban a visszavágón, de egy gól is hatalmas változást idézhet elõ. Az összecsapások sokkalta kiélezettebbek egy hiba is dönthet arról, hogy a gyõztes vagy vesztes oldalon állsz-e majd a végén. Természetesen ez sokszor a Premier Leagueben is megfigyelhetõ, de Európa egészen más.

 

Öt nap alatt fogadjuk a Rangerst és a Liverpoolt az Old Traffordon. Ez ugyanannyira tölti el a játékosokat is izgalommal, mint a szurkolókat?

Teljes mértékig. A szezon eléggé dadogósan kezdõdött a válogatott mérkõzések miatt, de most végre igazán belevágunk. Az olyan heteket vártam, mint a mostani, amely során elõbb az Everton, majd a Rangers és a Liverpool ellen kell bizonyítanunk. Nagyon örülünk, hogy beindult a nagyüzem - a játékosok is csak erre vártak. Eddig hetente csak egy meccsünk volt, ezért nem is éreztem úgy igazán, hogy a szezon már megkezdõdött, de most hogy már hétközben is lesznek meccseink, és egyre-másra követik egymást a megmérettetések, most már igazi az érzés.

 

Miben különbözik a csapat felkészülése, amikor egy ilyen fontos hét elé néztek?

Az egész csapat tudja, hogy nagy versenyfutásban vagyunk, és mindenki maximálisan a feladatára koncentrál. A szezon eddigi részében voltak egy páran, akik különbözõ okok miatt nem kaptak játék lehetõséget, de most hogy sok nagy mérkõzés elõtt állunk, rövid idõ alatt mindenkinek lehetõsége lesz a bizonyításra. Fontos, hogy mindenki felkészült legyen, ha eljön a lehetõsége.

 

Nemsokára 37. évedbe lépsz: biztos vannak fájdalmaid az olyan mérkõzések után, mint amik elé néztek most...

Nem érzem rosszul magamat, legalábbist most nem. Talán még jobban is vagyok, mint pár évvel ezelõtt. Már nem futok olyan gyorsan, ahogy korábban megszokhatták tõlem, és most már rutinommá vált, hogy mindennap jógázok és jeges fürdõt veszek - ezek segítenek abban, hogy a legtöbb mérkõzésen pályára léphessek. A legnagyobb változás abban állt be, hogy már nem tudok egy szombat-szerda után szombatra újra megfelelõ erõnléti állapotba kerülni. Régebben ez nem okozott problémát, de a mérkõzések után nem tudok olyan gyorsan fitt lenni. Ha több idõm van pihenni, akkor nincs probléma.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!