Giggs: A minõségnek folyamatossá kell válnia

A Manchester United másodedzõje, Ryan Giggs a szezonvégi gála keretében a MUTV riporterével, Mandy Henryvel tekintett vissza a szezonra a csapat, és személyes perspektívájából...


Tavaly, mint a csapat menedzsere ültél itt, milyen érzés ezúttal másodedzõként itt lenni?

Ebben az évben kicsit nyugodtabb! [nevet] Tavaly ilyenkor sokkal stresszesebb voltam. Tényleg nagyon élveztem ezt a szezont - új kihívást jelentett Louis [van Gaal] mellett dolgozni, ahelyett, hogy csak a labdával kellett volna foglalkoznom! Nagyszerû tapasztalat és élmény volt.

 

Miként hasonlítható a mostani szereped ahhoz, amikor az elõzõ szezonban néhány mérkõzésen, mint menedzser ülhettél a kispadon? Azt mondtad, hatalmas ugrás volt játékosból azonnal menedzserré lenni, tehát ez a mostani a megfelelõ pozíció számodra ahhoz mérten, hogy hol tartasz?

Igen, ez fantasztikus számomra. Mostanra megszereztem minden szükséges edzõi képesítést, de teljesen más felkészültséget és képességet igényel az, hogy valaki játékosként, menedzserként, vagy éppen másodedzõként akarja megállni a helyét. Élveztem az átmenetet. A fiúk nagyszerûek voltak velem, ahogy Louis és a stáb többi, újonnan érkezõ része is. Minden nap tanulok, azzal pedig, hogy az edzéseken nem játékosként, hanem a gyakorlások levezénylõjeként veszek részt, hihetetlen tapasztalatot biztosít számomra.

 

Milyen a kapcsolatod Louis és közted - jól tudtok együttmûködni, vagy éppen rosszul, vagy esetleg hol így, hol úgy?

Nem, egyáltalán nem. Természetesen én ismerem az összes játékost, azokat kivéve, akik ebben a szezonban érkeztek, így betekintést adhatok Louisnak, mit miért tesznek a játékosok, és a legapróbb részleteket ismerve tanácsot tudok neki adni. Louis a központi személy, a vezetõ, és ahol csak tudok, segítek neki.

 

 

Mennyire volt élvezetes számodra a szezon maga?

Személy szerint nagyon élveztem, de egy kicsit fura volt, hogy ennyi idõt a klub sikerkorszakában eltöltve, most azt kell sikernek elkönyvelnünk, hogy elértük a Bajnokok Ligája-indulást érõ helyet. De, ha õszinték vagyunk, ezt tûztük ki célul magunk elé a szezon kezdetén, az pedig, hogy a hetedik helyrõl sikerült biztosítanunk a jövõ évi BL-indulást, nagyszerû eredmény. De jövõre szeretnénk már trófeákért harcban lenni.

 

Mennyire mutatkozik nehéz feladatnak utolérni a Chelsea-t? Hamar megszerezték a bajnoki címet, de akár azt is lehetne mondani, hogy az olyan csapatok, mint mi, a Manchester City vagy az Arsenal nem üldöztük õket eléggé...

Kétség kívül a Chelsea volt a szezon legjobb csapata Angliában. Az elégedettségre okot adó dolog az számunkra, hogy a nagy rangadókon bizonyítottuk, hogy minõséget képviselünk. Talán csak a folyamatosság hiányzott, ez volt a különbség. Buta helyzetekben hullajtottunk pontokat, a Premier League megnyeréséhez ezt pedig nem engedheted meg magadnak. Minden mérkõzés egy csata, legyen az otthon, vagy idegenben. Bizonyítottuk, hogy bennünk van a minõség, de a következõ szezonban szükségünk van arra, hogy mindezt folyamatosan hozni tudjuk, és ott legyünk az élén, vagy legalábbis annak a közelében. A múltban mindenki láthatta, hogy ha ez a klub lendületbe kerül, akkor megállíthatatlan, és sorozatban nyeri a mérkõzéseit, ilyenkor pedig nehéz elvenni tõlünk a bajnoki címet. Szóval azt szeretnénk, ha már a következõ szezon elsõ mérkõzésétõl ez így lenne.

 

Ki számodra az Év Játékosa?

Érdekes volt hallani, Wayne [Rooney] mit mondott nem sokkal ezelõtt Ashrõl [Young], és hogy milyen nehéz volt az elõzõ szezonja, de aztán visszatért és remekül megállta a helyét a szerepkörében ebben az idényben. De ha mindenképpen választanom kell, akkor szerintem David [De Gea] lenne az, mert õ sok mérkõzést nyert meg nekünk. Pedig igazán a szélsõk pártján kellene állnom! [nevet] De valószínûleg David lenne az, mert a szezon folyamán végig kimagasló teljesítményt nyújtott.

 

A menedzser elmondása szerint a szurkolóknak bízniuk kell benne a nyári távozók, és érkezõk kapcsán, és egyre inkább úgy tûnik, hogy érdekes hónapok elébe nézünk az elsõ alkalommal, amikor egy teljes átigazolási idõszak áll a rendelkezésére, és azt csinál, amit akar...

Igen. Ahogy korábban is mondtam, tudjuk, hogy rendelkezünk minõségi játékosokkal, mert a nagy csapatok ellen idén bizonyítani tudtunk. Most az a legfontosabb, hogy megtaláljuk a folyamatosság kulcsát. Ha megnézzük azokat a játékosokat, akik érkezni fognak - elmondható, hogy szükség van rájuk, hogy megerõsítsük a keretet, emellett pedig helyre kell billenteni az egyensúlyi állapotot is, amelyrõl a menedzser is beszélt. Újra Európában játszhatunk, úgyhogy más dinamizmusra lesz szükségünk, mert szerda-szombat-szerda-szombat ritmusban kell majd játszanunk, tehát szükség lesz a rotálásra. Egyértelmû, hogy erõsítenünk kell, és ezt meg is fogjuk tenni.

 

 

A menedzser elmondta, mennyire élvezte a veled való közös munkát, de azt is elárulta, amikor néhány éven belül átadja a stafétát utódjának, téged fog elsõ körben jelölni a pozícióra - nagyszerû lehet tudni, hogy ennyire bízik benned, nemde?

Igen, az. Ebben a szezonban minden tõlem telhetõt megtettem, ahogy tettem azt játékosként is. Ez teljesen más feladat volt - edzõként, nem pedig játékosként kellett gondolkoznom. Minden amit tehettem, az az, amit játékosként is vallottam - akkoriban szombatonként én akartam lenni a legjobb, most pedig minden nap arra törekszem, hogy a lehetõ legjobban készítsem fel a fiúkat. Szeretném, ha élveznék a gyakorlatokat, de azt is akarom, hogy eredményt érjünk el ezekkel. Ez a tökéletes átmenet számomra - hogy aztán ez hova visz engem, azt nem tudom még. De bármit is csináljak, legyek edzõ, menedzser, vagy másodedzõ, én akarok lenni a legjobb, ahogyan játékosként is ilyen voltam.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!