Manchester United 2015 üzleti év

2015 eredménye Bajnokok Ligája bevétel nélkül, adósság átrendezés, Woodward nyara a transzferpiacon, Glazer hírek


Szeptember 17-én megjelent az utolsó negyedév beszámolója, ezzel ismert a 2015. június 30-ig tartó üzleti év:

 

 

A Q4 adatokról külön nem lesz szó, a táblázat teljes üzleti évre vonatkozó részén látszik a Bajnokok Ligája szereplés hiánya 38 millió font veszteséget jelentett. Meccsnapi bevétel 18 millióval kevesebb, média 28 millióval, csak a kereskedelem nõtt. Viszont mutatja a United erejét, hogy százalékosan nézve csak 9% a BL bukta hatása a teljes bevételre. Remélhetõleg egyszeri eset volt ez. Az EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés, amortizáció elõtti eredmény) 130 millióról 120 millióra esett. Ami így is erõs, fõleg ha visszanézzük még a Q2 jelentésben 90-95 milliót terveztek, Q3-ban már emelték 103-110 millióra, most Q4 alapján kiderült 120 millió lett. BL nélkül kevesebb meccset kellett rendezni, lásd egyéb mûködési költség illetve a játékosoknak nem kellett fizetni a BL bónuszt. Az alkalmazottak száma a tavalyi 879 helyett 778 fõ,  valószínûleg a kevesebb meccs miatt nem kellett annyi ideiglenes segítõt hívni az Old Traffordra. 

 

Egy másik viszonyítási alap a United BL nélküli évét a Real Madrid eredményéhez hasonlítani: a madridi klub a 2015 üzleti évben 577,7 millió euró bevételt és 135 millió euró EBITDA eredményt ért el. Ez a két összeg június végi árfolyamon 412 és 96 millió font, a BL pénz nélküli Unitednél 395 és 120 millió font. Egy kis kitérõ: 2012 táján sokan kérdezték tõlem fórumokon és blogokon mikor veheti át a United a Deloitte Football Money League bevétel listán az elsõ helyet a Realtól. Én akkor az üzleti növekedés trendje (szponzorok, közvetítési jogok) alapján a 2015-ös üzleti évet jósoltam, feltételezve a BL szereplést. Nem rossz, hogy most BL hiányzás ellenére alig maradt el a United. Sok tényezõrõl a Gill/Woodward vezetés nem tehetett, pl. a font-euró árfolyam tavalyig még a Realnak kedvezett, közben Sir Alex is visszavonult, de az üzleti gépezet halad elõre. A csapat szempontjából két gyenge év után is közel a Real rekordjához. De a BL hiányzás miatt Woodwardnak a partit el kellett halasztani a mostani 2016-os üzleti évre, jövõ nyárra. Az idei nyáron be kellett érnie Perez megleckéztetésével. 

 

Bevételt nézve hazai pályán a City-t lehet nézni, csak nem túl fair a házi szponzorok tuningolása miatt és egyébként is minden trükköt bevetnek a számolás során. A 2015-ös adatuk még nem ismert, a 2014-es 347 millió fontról ki tudja mennyit javulnak, mert ugye piaci alapon nem lehet kalkulálni az arabok miatt. Aztán a házi szponzorokon kívül ott a kreatív bevételnövelés: a New York City, Melbourne City fiókcsapatoknak kiszámlázott tanácsadó díj. Vajon Lampard fizetését melyik City állta a kölcsön idején? A sajtó gondolom imádná ha elérnék a United BL nélküli 395 millióját. Szerencsére itt lesz a 2016 üzleti év, ezzel már trükközve sem lehet versenyezni. Tovább nehezíti az összehasonlítást, hogy a Financial Fair Play szabályok miatt a cégcsoporton belül alaposan variáltak, hogy az alapból a klubhoz tartozó költségek egy része eltûnjön az UEFA szeme elõl. Például fogtak 100 embert a stábból és a fizetésük a klub helyett egy másik cégtõl származik a csoporton belül.  

 

United kilátások a mostani szezonra: 500-510 millió font bevételt és 165-175 millió font EBITDA eredményt vár a klub, hiszen már újra lehet számolni a BL bevétellel (ráadásul 25%-kal növelte az UEFA a pénzdíjakat) és elkezdõdött az évi 75 millió font értékû Adidas szerzõdés is. Majd meglátjuk jövõ nyáron hogyan alakul a font-euró árfolyam, mostani árfolyamon nézve ez kb. 700 millió euró. Tehát a Real Madridnak idén kb. 120 millió euró pluszt kellene elõhúznia a kalapból, hogy tartani tudják a lépést. Mivel 2014-rõl 2015-re "csak" 5%-kal növelték a bevételüket, most már tényleg a United lesz a legnagyobb bevételû klub. Szóval árfolyamtól függõen lesz egy 100 millió eurós különbség a United javára, kb. 700 vs 600 millió. 

 

Kereskedelmi bevétel 

 

197 millió font, ez 2014-hez képest 7,6 milliós növekedés (4%). Woodward igazán elintézhetett volna még egy rágógumi szponzort, hogy a 200 milliós határ elérésérõl tudjak írni. A három alkategória teljesítménye a következõ:

 

  • Szponzoráció 154,9 millió. Ez 19,1 milliós növekedés, leginkább a Chevrolet miatt, az ütemezés alapján most fizették elõször a teljes összeget. 
  • Merchandising és egyebek 31,6 millió. Csökkent 5,9 millióval, mert a Nike a BL hiányzás miatt kisebb összeget fizetett és az eladásokra hatással volt a tény, hogy a Nike utolsó éve volt. Tavasszal már kevesen vásároltak Nike logós mezeket, pólókat. 
  • Digitális média 10,4 millió. Ez a kategória is csökkent 5,6 millióval a lejáró telekom szerzõdések miatt. Korábbi negyedéves jelentésekben említettem ezeket szándékosan nem pótolták egy az egyben, mert a klub egy új digitális stratégián dolgozik. 

 

A játékosok regisztrációjának amortizációs költsége kerekítve 100 millió, majdnem duplája a 2014-es adatnak, hiszen erre az idõszakra esett a klubrekord igazolás Di Maria. A másik hatás a többiek összeadva, pl. Blind, Rojo, Memphis ha még 2015-höz számolták. (A transzfer vételárat elosztják a szerzõdés idõtartamával, azaz egy 20 millió fontért 4 évre igazolt játékos éves amortizációs költsége 5 millió font.) 

 

Kivételes költség 2,3 millió volt ügyvédi és tanácsadói díjakra amikor Glazerék Q1 idején újabb részvényeket dobtak piacra a tõzsdén. Nettó pénzügyi költség 35,2 millió, ami 7,8 millióval több, mert a szokásos kamatfizetés mellett a júniusi adósságcsere költségét le kellett nyelni a kedvezõbb új hitelért. Adózás elõtt 4 milliós veszteség, Glazerék adópajzsával kicsit több mint 1 millióval a mínuszban lehozta ezt a BL nélküli évet a klub. Könyvelés szempontjából nem hivatalos, de valóságnak megfelelõbb módosított profit 3 millió font. Ez tisztább képet ad a teljesítményrõl, mert nem tartalmazza az egyszeri vagy nem készpénzes költségeket mint az értékcsökkenés és egyszerûsített adózással van számolva. A bruttó adósság 411 millió font, az emelkedés a dollár fonttal szembeni jelentõs erõsödése miatt történt 2014-hez képest. 155 millió feletti készpénz volt a klub számláján június végén.

 

Adósság refinanszírozása 

 

A korábbi adósságcserék története részletesen itt. A naprakészek számára itt tartott a dolog: 

 

Kiindulópont a 2013 Bank of America megállapodás. 5 évre szólt, 315,7 millió dollár LIBOR 2,78% kamattal. Ebbõl törlesztették a 2010-es font alapú (8% feletti kamat) kötvénytartozást, most annak a konstrukciónak a dollár alapú részét fizetik vissza a 2017-es lejárat elõtt. 

 

2015 refinanszírozás: 425 millió dolláros kötvénykibocsátás 3,79% kamattal, 2027 a lejárat éve. 

 

Ebbõl a pénzbõl kifizetik a 2010-es kötvénytartozás maradék részét, 269 millió dollárt és 225 millió dollárra csökkentik a 2013-as Bank of America tartozást, ezt a hitelszerzõdést 2025-ig terjesztik ki a bankkal és a kamat is kevesebb lesz, LIBOR 1,25-1,75% közt. 

 

Évi 10 millió dollárral kevesebb kamatot kell fizetni ezentúl, ami a klub 2015 üzleti évének becsült bevételének csak 4%-a. Több pénz marad a klubnál az EBITDA eredménybõl. 

 

Egy elõtte és utána kép: 

 

Adósság szerkezete a refinanszírozás elõtt: 
Bankhitel 316 millió dollár 2019-ig 
Kötvény 269 millió dollár 2017-ig 
össz. 585 millió dollár (382 millió font) 
Kamat: 30 millió dollár 

 

Refinanszírozás után aktuális árfolyamon: 
Most júniusban új kötvénykibocsátás 425 millió dollár értékben 2027-es lejárat. Az új hitelbõl rendezik a régi kötvényeket és a bankhitelt csökkentik 225 millió dollárra, ennek az új lejárati ideje 2025. A teljes adósság így most 650 millió dollár (411 millió font), a kamat 20 millió dollár (12-13 millió font). Amennyivel nõtt az adósság (585-rõl 650-re) ez a 65 millió dollár most készpénzben a csapaté, ez 44-45 millió fontot jelent. 

 

Röviden tehát a 2008-as pénzügyi válság után 2010-ben érdemes volt lecserélni a banki adósságot kötvénytartozásra, igaz 8% feletti magas hozamot kellett ígérni, azóta javult a helyzet és 2013-ban elkezdték visszacserélni kedvezõbb és rugalmasabb bankhitelre. Illetve most már 4% alatt is lehet új kötvénykibocsátást csinálni, meg lehet szabadulni a 2010-es drágább hiteltõl. 

 

Cash flow

 

 

Konferenciahívás és egyéb hírek 

 

Bérek terén növekedésre számítanak, hiába távozott több komoly fizetésû játékos (Di Maria, Falcao, Van Persie), azért az új játékosok érkezése és De Gea új szerzõdése, valamint a BL bónuszok visszabillentik a fizetéseket. Ami nem baj, ez a normál kerékvágás. Normális alatt úgy értem ha elfogadjuk a mai foci viszonyait és a United lehetõségeit. Tehát ha a béreket várják az új évben mondjuk 220-230 millió font körül, ez így leírva hatalmas összeg. Ha úgy nézzük a jelzett 500 millió feletti bevételhez képest, akkor üzletileg teljesen egészséges 50% alatti arány.  

 

A világrekord Chevrolet szerzõdés mellé üdvözölte Woodward a világrekord Adidas szerzõdést is, kiváló a viszony a céggel és mindkét fél elégedett. Richard Arnold kérésére még a legnagyobb United drukkerek kedvére is tett a német cég, gyártanak XXXXL-es méretû mezt. Korábban a Nike nem vállalta a macerát. Az amerikai nyári túra Van Gaal kikötései miatt csendesebb lett, kevesebb meccs, kevesebb szereplés, nem jött ki jól még Nike mezben kellett játszani. (anno a régi PLC pénzügyi éve július végéig tartott, így a Nike szerzõdést is így kötötték, ezért az Adidas üzlet csak augusztusban indulhatott) 

 

Már 2016-hoz fog tartozni, a májusi Q3 jelentés óta új szponzorok: A Bwin helyett Marathonbet, a Donaco kaszinó Dél-Kelet Ázsiában öt országban lett partner, technológiai vonalon globális partner a HCL nevû IT cég, Dél-Koreában a Sbenu cipõgyár.

 

Az UEFA nyári Financial Fair Play enyhítése kapcsán Woodward nem panaszkodott a szövetségre, valószínûleg egyik szeme sír, a másik nevet módon gondol erre. Ha nem oldja fel az UEFA a szankciókat, a PSG nem veszi meg Di Mariát. Viszont így a városi rivális is rögtön óriási költekezésbe kezdett. Amirõl Woodward úgy gondolja a zajos szomszédoknak nem lesz nagy gondjuk az UEFA-val emiatt. Magyarázat: a híreknél mindenki De Bruyne vételárán döbbent meg, pedig ott volt az is hogyan fogja megúszni a City. Egyenesen 6 éves szerzõdést kapott ami azt jelenti az 55 millió font hatoda, 9 millió kerül be most amortizációs költségként a könyvelésbe. Sterling 44 millió 5 év. 30 milliós Otamendi szintén 5 éves szerzõdés rögtön, így most csak 6 milliót kell nézni. Tehát meglévõ játékosok hosszabbításával és az újaknak a szokásos 3-4 éves helyett rögtön 5-6 éves szerzõdést kínálva lehet játszani az éves amortizációs költséggel.

 

Jövõ nyártól pedig indul az új 3 éves Premier League TV ciklus, ez becslésem alapján min. 8,5 milliárd fontot jelent a PL kluboknak és hatással lesz a játékospiacra. Az Egyesült Királyságból a Sky, BT, BBC révén 5,3 milliárd már biztos 70%-os növekedéssel, a külföldi jogok aukciója 2015 végén, 2016 elején zárulhat le szerte a világban. Az elemzõk 30%-os növekedéssel számolnak, én kicsit optimistább vagyok. Két fontos piacról már van konkrét információ, kapásból duplázás történt. Az egyik Hong Kong: az eddigi ciklusért a PCCW 200 millió dollárt fizetett, az új aukción a LeTV 400 millió dolláros ajánlattal nyert. Az USA-ban pedig az NBC hosszabbított, esélyt sem hagyva a Foxnak. Woodward eddig csak általánosan fogalmazott jól alakul az amerikai piac, látják a nézettséget és óriási a fejlõdés. Most már ismerjük a számokat, miért mondta ezt. A mostani szezonban lejáró 3 éves ciklusért 250 millió dollárt fizetett az NBC, most egyenesen 6 évre hosszabbítottak 1 milliárd dollárért, tehát évi kb. 160 millió a jogok értéke, ez is duplázást jelent. Az új ciklust lefordítva szezononként a klubok számára: a PL bajnoka 150 millió font környékén kaphat, az utolsó kb. 100 milliót. Másképpen fogalmazva a PL kiesõje árfolyamtól függõen euróban számolva nagyjából annyit kap mint a két spanyol óriás az egyéni TV szerzõdésük alapján. 

 

Új digitális stratégia: végre egy kevés konkrétumot elárult Woodward, az e-commerce üzlet a korai szakaszban van még, de hamarosan érkezik a klub új honlapja és a mobil appok. Annak idején a United az elsõk közt hozott létre saját TV csatornát, most ideje online is úttörõ szerepet vállalni. A közösségi médiában átlépte a 100 millió fõt a klubot követõk száma. (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, kínai oldalak stb.) 

 

Woodwardot megválasztották az ECA (Európai Klubok Szövetsége) vezetõségének tagjai közé. Van der Sar mellett, aki az Ajaxot képviseli.

 

David Gill interjú

 

A United is csatlakozik az 1 eurót a menekülteknek minden eladott jegy után kampányhoz.  

 

Fekete karszalag: nyáron elhunyt Gail Stephenson doktornõ, 20 éven át dolgozott konzultánsként a csapattal, az õ lánya Rebecca hunyt el tavaly 32-33 évesen, õ is dolgozott a klubnak: United Review, MUTV, stadiontúra. Fergie jóbarátja, Joe Corcoran ír játékosmegfigyelõ 73 évesen hunyt el. 40 éven át dolgozott a klubnak. 

 

Transzferek 

 

Óriási átalakuláson esett át a keret, felsorolni is nehéz. A januári távozókról (Fletcherék) már írtam a Q2 jelentésben, most az üzleti naptárat félretéve a nyárról egy összefoglaló következik kerekített kb. összegekkel millió fontban és jövõbeli bónuszok nélkül: 

 

Távozott: Di Maria 44, Evans 6, Chicharito 7, Nani 4,5, Van Persie 4, Rafael 2,5, Henriquez 1, James 1. Ingyen vagy minimális kompenzációval: Lindegaard, Amos, Cleverley, Thorpe, Janko. Kölcsön: Blackett, Keane, Pearson, Rothwell, Januzaj 

 

Érkezett: Depay 19, Darmian 13, Schneiderlin 25, Schweinsteiger 6,5, Martial 36. Romero ingyen és egy ifi játékos Regan Poole minimális nevelési díjért. 

 

Összegezve gyakorlatilag kb. 30 millió font net spend mutatóval lehozta a nyarat Woodward és bónuszként De Gea maradt és hosszabbított. Egy ideig úgy tûnt a távozásával nullás lesz a nyári egyenleg, aztán Madridban késõ éjjel valószínûleg a pincér kiborított egy italt a cirkuszigazgató laptopjára és hiába igyekeztek a Marca lapjaival felitatni, már késõ volt. Így jár aki elõtte 3 hónapig csak sziesztázik munka helyett. De Gea és Mendes elfogadták a United magyarázatát, Perez pedig ellentmondásba keveredett a United elleni támadásával.  
A United szintjén és az átalakítás nagyságához képest ez a 30 milliós költés teljesen racionális. Sõt, piszok hatékony adás-vétel volt. Még úgyis ha 35-36 millióval számolunk, mert pl. Memphis-rõl eleinte 25 milliót írtak, aztán a PSV szerint 19 millió az alap része. Még úgyis ha Törökországba csak piaci áron alul tudta a klub eladni Nanit és Van Persie-t. A török adókedvezmény miatt továbbra is jól keresnek, cserébe kikerült a magas bérük a klubtól. Az is kiderült Schweinsteiger milyen olcsó volt, mert a Bayern elõtti gyerekkori egyesülete hivatalosan közölte mennyit kapnak nevelési díjként és abból kiderült 9 millió eurót fizetett a United a Bayernnek. Valdes eladása nem sikerült, a Besiktas utolsó változtatását a tervezeten Valdes nem fogadta el. Woodward a konferenciahíváson azt mondta normalizálódik majd a helyzet, ekkora jövés-menés nem lesz a következõ nyáron. Schweinsteigert nem kell bemutatni, az olasz válogatott Darmian hamar felvette a PL ritmusát, Schneiderlin is PL rutinos és a legjobb korban van. Memphis megegyezés már májusban, aztán a túra elõtt 3 nap alatt 3 remek játékos és a végén a meglepetés Martial, valamint De Gea hosszabbítása szeptemberben. A nyár legjobbja:

 

 

Martial ára nem probléma, a Monaco szerint már figyelte több klub a tavalyi BL meccs miatt, így a United is. Nyár közepén a Spurs 20 milliót ajánlott érte, a Monaco BL kiesése után lett elérhetõ, így a United lecsapott rá. És sokan elfelejtik évek óta nem volt ilyen erõs a font az euróval szemben, így könnyebb a vásárlás. Ha tényleg õ az új Henry, akkor az Aranylabda és gólkirály bónusszal együtt is megéri. Ha nem válik be, akkor fiatal kora miatt kevés veszteséggel el lehet adni. Jövõ nyáron a nagyobb PL összegek miatt talán még drágább lett volna, fõleg ha Deschamps az EB keretbe is nevezi. Helyes döntés volt most leigazolni. És ahogy feljebb írtam a nyári nettó transzfer egyenleg szempontjából bõven belefért. 

 

Osztalék 

 

10 évvel azután, hogy a Glazer család megvette a klubot, most bejelentették elkezdenek osztalékot kifizetni. A szurkolók számára az adósság, kamat után az osztalék a harmadik tiltott szó. Tudtuk elõbb utóbb lesz, most a kamat lefaragás és a rekord szponzori és TV szerzõdések, Real Madrid idei megelõzésének tudatában meglépték. A 2012-es tõzsdére lépés óta csak idõ kérdése volt. Valószínûleg a sajtó tele lesz ezzel, de a klub általános mûködését nem fogja terhelni az osztalék. Részvényenkénti 0,045 dollár osztalékot határoztak meg az elsõ negyedévre, ez kb. 7,4 millió dollárt jelent. (0,045 dollár szorozva 164 millió db részvény) Ha késõbb is marad a 0,045 dollár/részvény osztalék, akkor egész évre számolva 29,6 millió dollár az osztalék teljes költsége, ez aktuális árfolyamon kerekítve 19 millió font. Visszanézve a múltba a régi PLC még Glazerék elõtt pl. 2003-ban 10 millió font osztalékot fizetett. Glazerék jelenleg a részvények kb. 80%-át birtokolják, éves szintre vetítve 15 millió fontot kapnak osztalékként, 4 millió marad a többi részvényesnek. Nem ez lesz az egyedüli zsebpénzük. A MANU részvény hónapok óta 18 dollár körül mozog, ahogy tavaly ilyenkor most is készülnek új részvények eladásával. Az amerikai tõzsdefelügyelethez (SEC) beadott elõzetes tervek alapján akár 400 millió dollár értékben is. Majd kiderül. 

 

Forrás: ir.manutd.com hivatalos beszámoló, transzferek becslése Sky Sports, Guardian


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!