Stam is edzõnek áll

A Manchester United legendája, Jaap Stam a következõ Sir Alex Ferguson volt játékosai közül, aki edzõnek áll, a holland a Reading együtteséhez írt alá két évre.


A ManUtd.com kutatása szerint a Triplázó, háromszoros Premier League bajnok a 31. olyan volt United játékos, aki Sir Alex Ferguson alatt játszott korábban a Unitedben és klub irányítását átvehette akár hosszútávon, akár ideiglenesen. A teljes lista a cikk végén megtalálható.

Stam 1998 nyarán csatlakozott a Unitedhez, és három teljes szezont játszott végig 127 alkalommal pályára lépve. 2001 augusztusában a Lazio csapatának adta el Sir Alex, aki késõbb hangot adott annak, hogy megbánta tettét, amikor továbbadott a hórihorgas védõn.

2014-ben a ManUtd.com-nak nyilatkozva Stam elárulta, miután Hollandiában honfitárs fiatal játékosokkal dolgozott együtt, úgy véli, megfelelõ lenne számára az edzõi pálya.

"Amikor még játszottam, mindig azt mondtam, hogy sosem szeretnék menedzser lenni, mert nagyon sok stressz éri õket és nagyon, nagyon keményen kell dolgozniuk" - mondta Jaap.

"Nem csak egy játékosra kell figyelned, hanem az összesre és az ellenfélre is. Minden ezzel járó dolog nehézzé teszi ezt a munkát."

"Miután felhagytam a futballal egy évig nem csináltam semmit sem. Aztán a játékoskarrierem elsõ klubja, az FC Zwolle megkért, hogy segítsek nekik."

 


"Amikor újra a pályára léptem, kicsit magával ragadott és jó érzéssel töltött el, hogy tanácsokkal láthatom el a srácokat. Könnyebb lett számukra és ez jó érzés. Belenõttem magam a dolgokba és még észre sem vettem, de már azon dolgoztam, hogy edzõvé váljak."

"Szeretem ezt csinálni és sosem tudhatod, hogy mi történik majd. Kijelentheted, hogy nem fogod ezt csinálni és amikor elkezded, kiderül, hogy élvezed, pontosan ez történt velem is."

Stam a Reading hivatalos oldalának kérdésére árulta el, melyik edzõ gyakorolta rá a legnagyobb hatást: "Sir Alex már akkoriban is a világfutball egy nagy nevének számított, de folyamatosan fejlõdött, mint menedzser. Ha egy ilyen emberrel dolgozhatsz, nagyon sok olyan impulzus ér, amit felhasználhatsz késõbbi edzõi pályafutásod során."
 

Sir Alex Ferguson United játékosai, akik késõbb menedzsernek álltak*
 

Viv Anderson, Michael Appleton, Henning Berg, Clayton Blackmore, Laurent Blanc, Steve Bruce, Chris Casper, Peter Davenport, Simon Davies, Darren Ferguson, Ryan Giggs, David Healy, Gabriel Heinze, Mark Hughes, Paul Ince, Andrei Kanchelskis, Roy Keane, Henrik Larsson, Pat McGibbon, Gary Neville, Paul Parker, Mike Phelan, Bryan Robson, Mark Robins, Teddy Sheringham, Ole Gunnar Solskjaer, Jaap Stam, Frank Stapleton, Gordon Strachan, Chris Turner, Neil Webb.

*A lista csak elsõ csapatot irányító menedzserekrõl szól, nem szerepelnek, akik csak másodedzõi vagy menedzser-asszisztensi munkát végeztek.

 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!