Folytatódik Mourinho lenyûgözõ hazai rekordja a Unitednél?

A futball egyik legnagyszerûbb hazai bajnoki mérlegét tudhatja magáénak, de vajon a Manchester Unitednél is erõd lesz a hazai pálya Mourinho irányítása alatt? Nézzük, milyen eredményeket ért el a portugál hazai környezetben az elmúlt években...


Minden 2000 októberében, egy 2-2-es Braga elleni döntetlennel kezdõdött a Benfica kispadján töltött rövid idõszakában. Több, mint egy évtizeddel és 168 mérkõzéssel késõbb Mourinho csak egy vesztett hazai mérkõzést számlált.

 

Még a Chelsea kispadján megélt nehéz második idõszakának végével is két kezén megtudja számolni, karriere során hányszor veszített hazai pályán a bajnokságban. Lássuk a mérleget...

 

Benfica (4 gyõzelem, 1 döntetlen, 0 vereség)

 

A szezon kezdete után négy héttel, Jupp Heynckestõl átvéve a stafétabotot, Mourinho öt hazai mérkõzésen ülhetett a fõvárosi klub kispadján - döntetlennel kezdve, majd utána sorozatban négy gyõzelmet aratva.

 

 

Ezek közül az utolsó, a városi rivális Sporting ellen 3-0-ra megnyert találkozót követõen Mourinho szerzõdéshosszabbítást kérvényezett a vezetõségtõl, amelyet elutasítottak, õ pedig azonnali hatállyal felmondott.

 

Uniao de Leiria (7 gyõzelem, 3 döntetlen, 0 vereség)

 

Mourinho nagy hatással volt a Leiria csapatára, hazai mérkõzésen pedig nem talált legyõzõre a klubnál töltött idõszak alatt, ismételten egy 2-2-es döntetlennel kezdve a Santa Clara ellen.

 

A Sportingot és a Benficát is pontosztozkodásra kényszerítette, mielõtt sorozatban hat hazai sikert arattak volna, majd 2002 januárjában elhagyta a csapatot úgy, hogy éppen harmadikok voltak.

 

Porto (38 gyõzelem, 2 döntetlen, 1 vereség)

 

Mourinho elsõ hazai mérkõzését a portóiak kispadján már megtudta nyerni, 2-1-re a Maritimo ellen, de hamar megkellett tapasztalnia a vereség ízét is, amikor kilenc emberrel 3-2-es bukta lett a Beira Mar elleni meccsbõl.

 

 

Amellett, hogy ez volt az egyetlen hazai zakója, egyben azon három mérkõzés egyike is a 41 közül, amit Mourinho nem tudott megnyerni a Portoval - mindez 93 százalékos gyõzelmi mutatót eredményez.

 

Chelsea (46 mérkõzés, 14 döntetlen, 0 vereség)

 

Kemény kezdésbe ütközött a Stamford Bridge-n a friss Bajnokok Ligája-gyõztes Mourinho, hiszen hazai pályán a Manchester United ellen nyitották a szezont, azonban a Chelsea 1-0-ra gyõzni tudott. Tudni kell, hogy az egész szezonban csak hat gólt engedélyeztek hazai pályán az ellenfeleknek.

 

 

A következõ két szezonban a londoni Kékek nem találtak legyõzõre hazai környezetben, majd 2007 szeptemberében egy hazai, Blackburn Rovers elleni gólnélküli döntetlent követõen Mourinhonak a hazai mérlegével együtt távoznia kellett.

 

Internazionale (29 gyõzelem, 9 döntetlen, 0 vereség)

 

2 éves olaszországi tartózkodásával Mourinho átlépte a sorozatban 100 vereség nélkül megvívott hazai mérkõzés álomhatárát, egy 2-1-es Catania elleni sikerrel indítva Milánóban.

 

 

A portugál menedzser nemcsak kétszer tudta elhódítani a Serire A bajnoki címét, de mindegyik Derby della Madonnináját és Derby d'Italiaját megnyerte az AC Milan, illetve a Juventus ellen.

 

Real Madrid (49 gyõzelem, 5 döntetlen, 3 vereség)

 

Mourinho hazai veretlensége majdnem 10 évet követõen ért véget, amikor 2011 áprilisában a Real Madrid a Bernabeuban 1-0-ra kikapott a Sporting Gijontól.

 

 

Ezt hamarosan a második hazai kudarc követte, de Mourinho így is tartani tudta lenyûgözõ hazai teljesítményét - 57 madridi meccsébõl 49-et sikerrel vívott meg, a 2012/2013-as szezont pedig veretlenül hozták le csapatával.

 

Chelsea (33 gyõzelem, 8 döntetlen, 5 vereség)

 

Mourinho a Chelsea kispadján eltöltött két idõszaka során egészen a 78. hazai bajnokiig húzta veretlenül, majd 2014 áprilisában a Sunderland tudott 2-1-es gyõzelemmel távozni Nyugat-Londonból.

 

 

A 2014/2015-ös, bajnoki címmel végzõdõ idényben aztán nem találtak legyõzõre, majd jött a pocsék következõ idény kezdete, ahol Karácsonyt megelõzõen négyszer is három ponttal tudtak tõlük távozni a vendégcsapatok bajnoki mérkõzésen. Ez a sorozat pedig Mourinho állásába került.

 

Összesítésben (206 gyõzelem, 42 döntetlen, 9 vereség)

 

Mourinho elsõ 168 hazai bajnoki mérkõzésébõl csak egyet veszített el menedzserként, és jelenleg is 80 százalékos gyõzelmi mutatóval rendelkezik összes korábbi klubjának eredménysorát egybevéve, amely ilyen hosszú idõszakot felölelve fantasztikus eredmény.

 

Azonban utolsó 7 hazai bajnokijából négy alkalommal vesztesen jött ki, amelyet maga Mourinho "katasztrófaként" jellemzett. A kérdés tehát az, hogy a hazai bajnokik köré szõtt aurája már a múlté, vagy egy újabb nagy sorozat kezdetének lehetünk szemtanúi a következõ hetekben?

 


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!