Exkluzív interjú Jose Mourinhoval

A Manchester United menedzsere a Sky Sports-nak tett exkluzív interjújában sok témát érintett a péntek esti mérkõzés elõtt.


A Southampton Old Traffordra látogatása elõtt a portugál menedzser számos témában mesélt a Sky Sports riportereinek, többek közt a United szurkolóival ápolt kapcsolatáról, a nyári költekezésrõl, és arról, miért nem szabad elsõ szezonjában megszállottan a bajnoki címet kergetnie.


Jose a péntek esti mérkõzésekrõl...

Boldog vagyok emiatt, mert a játékosok nagyon keményen dolgoznak és ez egy remek lehetõség, hogy szabadnapokat kapjanak szombaton és vasárnap, melyre nem sok lehetõségük lesz, és ezt most igazán megérdemlik. Remélhetõleg élvezni fogjuk a péntek estét, és hogy ez így lehen, ahhoz nyernünk kell, ez a filozófiánk.


Az Old Traffordról és a United szurkolóiról...

Sokszor, nagyon sokszor szerepeltem a Manchester United ellenfeleként. Élveztem. Még ellenfélként is képes voltam jó kapcsolatot kialakítani a szurkolókkal, sosem voltak problémáim és nem viselkedtem mindig a legjobb módon. Az elsõ ilyen alkalom az volt, amikor az oldalvonal mellett rohanva ünnepeltem a gólunkat. Talán Sir Alex Ferguson tette, hogy ilyen jó kapcsolatunk volt, mindig próbáltam kedves lenni és jó kapcsolatot ápolni az Old Trafford rajongóival.

Most pedig megyek és azt tehetem, amit eddig sosem, a támogatásukat kérhetem. Mindig ellenük játszottam, azonban immár az én oldalamon vannak.

Szurkolóként elmehetsz a stadionba és nézheted a mérkõzést, vagy elmehetsz és együtt élhetsz a játékkal, és én erre kérem õket, menjenek az Old Traffordra és éljenek együtt a meccsel. Ha így tesznek, ez a közel 80 ezer ember plusz a pályán lévõ 11 az ellenfél 11 embere ellen esélyt sem ad majd az ellenfélnek. Ezt a felelõségget nekik szánom, ha a játékosaim mögé állnak, hatalmas esélyünk lesz.

Próbálom védeni magam és nem túl feltûnõen élni. Reggel 7:30-ra beérek az edzõközpontba és 17:30, 18:00 órakor távozom, utána ott a vacsora és a pihenés ideje. Nincs olyan szociális életem, ahol sokat találkozhatnék a szurkolókkal, de szerepeltem már pár barátságos találkozón a Wembley-ben, Bournemouth-ban, Rooney tiszteletmérkõzésén, és tudom, hogy ott lesznek a játékosok miatt.

A Bournemouth-ban lejátszott meccs után mondták, hogy egy dalt énekeltek, de nem tudtam reagálni, mert nem értettem meg, vagy a meccsre fókuszáltam. Csak a tipikus "Ülj le, Mourinho!" dalra reagáltam, amihez hozzászokhattam tõlük! Természetesen viccesen fogtam fel!

 

 

 


Karrierjérõl

Ez a karrierem csúcsa, de ez karrierem korai szakaszában jött el. Menedzserként még igazán fiatal vagyok, és úgy gondolom, legjobb éveim még csak most jönnek. Nem vicceltem [amikor azt állítottam, még 15 évig dolgozni fogok menedzserként]. 53 meg 15 az 68, szóval azt mondanám 14, 15, 16 vagy még több év, de nem igazán látom a jövõmben azt, hogy 70 éves koromnál elõbb hazamenjek.


Trófeákról

Elõre tekintek, arra hogy mi következik. Néha, amikor kicsit megállsz, jó visszatekinteni, hogy motivációt találj. Van pár szám, amit szeretnél megismételni, a futballban a memória sokszor rövidtávú és elfelejtik, hogy mit tettél, szóval az egyelen megoldás legtöbbször, hogy mindvégig megismételd a tetteid.

A statisztikák azonban nem nyernek mérkõzéseket neked, a játékosok erõfeszítései és a mérkõzések elõtti munka az egész szezon során az, ami meccseket nyer.


A Southamptonról

A Southampton egy jó csapat, stabilak maradtak, nagyon jól vásárolnak, és az elmúlt szezonban gyõztek itt.

Úgy vélem jó érzéssel jönnek az Old Traffordra, nem pedig félelemmel, mivel tudják, mi kell ahhoz, hogy legyõzzenek minket a saját stadionunkban. Szóval nagyon nehéz lesz, de ha 80 ezren plusz 11-en leszünk, nagyon erõsekké válunk.

 

 

 

 

A futball hiányáról, miután távoznia kellett a Chelsea-tõl

Az elsõ hónapokkal nem volt gond, az elsõ hónapokban olyan dolgokat csinálsz, amit elõtte nem tudtál a munka miatt. Együtt tölthettem a karácsonyt a családommal Brazíliában, amire nincs esélyed, ha menedzser vagy. De a következõ karácsonykor már csak a játék, a játék és a játék járt a fejemben, az, hogy fáradt, kimerült legyek.

Nem szeretnék ismét Brazíliába menni karácsonyt ünnepelni. Két hónap után már hiányzik, két hónap után már a jövõt kezded el szemlélni, milyen opciók állnak rendelkezésre. Ezt követõen érkezik néhány javaslat, elkezdenek suttogni az emberek, pletykálni és ez után már csak várni kell a megfelelõ klubra és a megfelelõ idõre.


Arról, hogy elköltötte volna-e a Pogbáért kifizetett 89 millió fontot, ha az õ pénze lett volna...

Azt hiszem igen. A piac manapság egy olyan irányt vett, ahol azt gondolod, minden egy õrült befektetés, az azonban évek múltán már nem az.

Úgy vélem, azok az emberek, akiknek a futball a biznisz, nem veszítenek pénzt. Mindig van lehetõségük arra, hogy pénzt teremtsenek, de ez nem az én asztalom. Az én dolgom az, hogy a klubért dolgozzam, hogy mindent beleadjak, felvegyem a fizetésem minden hónapban és, hogy a legjobbat tegyem a klub, a játékosok és a szurkolók számára.

Mindig azt tanácsolom a klub számára, ami úgy gondolom a legjobb nekik. Olvasva a Manchester United történetét Sir Alex Ferguson távozása után mindannyian arra gondolunk, hogy egy ilyen hatalmas klubnak szüksége van a változásra, vissza kell térni a pozitív irányba.

Négy nagyon jó játékost szerzõdtetni jobb, mint tizenöt átlagost. Meghoztuk ezt a döntést és remélhetõleg az eredmények is jönni fognak.


Pogba Unitedes múltjáról...

Nem ismertem õt akkoriban. Amit tudok, az az, hogy a klub mindent megpróbált, hogy meg tudja tartani õt, szóval az emberek néha kicsit igazságtalanok ezzel kapcsolatban. Tudom, hogy a klub mindent megtett, Sir Alex is, azonban néha a játékosok, családok és ügynökök máshogy döntenek.

A valóság az, hogy õ azért tért vissza, mert pozitív érzései vannak a klubbal kapcsolatban. Nem tért volna vissza, ha negatív érzései lennének a csapatról. Ez az érzés és a kapcsolat itt volt.

Amikor õt látod, nem olyasvalakit szemlélsz, aki négy évig távol volt, hanem olyasvalakit, aki mindenkivel nagyon jól jön ki. Nem nagy sztárként tért vissza. Õ egy nagy sztár, de nem úgy viselkedik, hanem úgy, mintha ugyanaz a srác lenne, aki elhagyta a klubot.

 

 

 



A Premier League megnyerésérõl...

Nem gondolok erre törvényszerûségként. Úgy vélem, ha ilyen szempontból közelíteném meg, az nem segítene a munkámban. Nem lehet rögeszmeként tekinteni rá, keményen kell dolgoznod, hogy javulj. Amikor hiszel a munkádban, a játékosaidban, és mindenkiben körülötted, egész biztosan fejlõdni fogsz. Elegendõ-e ez, hogy az elsõ szezonban bajnoki címet nyerhessünk? Talán igen, talán nem.

Az a helyzet, hogy éreznünk kell a fejlõdést. Ez a cél, és nagyon sok a tennivalónk még. Jól kezdtünk, megnyertünk két meccset, szóval jó hangulat uralkodik. De már sok éve a futballban vagyok, szóval most nyugodtan szemlélem a dolgokat, és tudom, hogy sokat kell fejlõdnünk, ez az üzenetem a játékosok felé és õk szeretnének ehhez mérten cselekedni.


A fiatal játékosokról...

Az üzenetem elõször is az, hogy remélem nem áll elõ az a helyzet, mint a múlt szezonban. Olykor azért hozol fel játékosokat, mert igazán bízol bennük, olykor azért, mert szükséged van rájuk, nincs más választásod.

Tavaly azért jöttek fel, mert nem volt más választás. Tíz játékosuk is sérült volt, se csatár, se védõ, én nem szeretem ezt. Szeretem azt érezni, hogy a csapatom stabil, egészséges, hogy a gyógyulási folyamat megfelelõ.

Akkor szeretném felhozni a játékosokat, amikor a megfelelõ pillanat elérkezik számukra. A realitás azonban az, hogy némelyikük azért jött, hogy itt is maradjon. Példaképpen ott van Tim Fosu-Mensah és Marcus Rashford. Felfedeztük, hogy nagyon jó szinten állnak, nincs szükségük visszalépésre. Õk elsõ csapatos játékosok, mi pedig négy különbözõ sorozatban szerepelünk, csütörtökönként az Európa-ligában játszunk, így mindannyiukra szükségünk lesz és nagyon sokat fognak szerepelni.
 


SkySports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!