Miként változtatta meg Mourinho a Unitedet

José Mourinho a Manchester United menedzsereként kevesebb ponttal rendelkezik a bajnokságban, mint ilyenkor az elõzõ szezonban Louis van Gaal, mélyebb vizsgálat után azonban látható, a portugál miként változtatott a csapat játékán.


Négy gyõzelemmel és egy döntetlennel a Premier League elsõ hét fordulóját követõen José Mourinho 13 pontot gyûjtött a Manchester United kispadján, szemben Louis van Gaal elõzõ idénybeli 16 egységével, amellyel ebben a szakaszban vezették a tabellát.

 

Két hónap alatt azonban Mourinho drámai módon megváltoztatta a csapat támadási stílusát, labdabirtoklását, munkabírását...

 

Elsõ hét bajnoki a 2016/17-es szezonban a 2015/16-os szezonhoz hasonlítva

  Mourinho (16/17) Van Gaal (15/16)
Lövések 92 (PL 1.) 54 (PL 17.)
Passzok 3623 (5.) 4053 (2.)
Passzok a támadó harmadban (%) 31.5% (7.) 29.6% (14.)
Átadások 179 (2.) 123 (17.)
Futómennyiség 735.6km (20.) 802.2 (3.)
Sprintek 3524 3363
Átlagos labdabirtoklás 55.9% 59.8%

 

TÁMADÁS

 

Ugyanennyi fordulót követõen a United eggyel több rúgott góllal áll, mint Louis van Gaal irányítása alatt az elõzõ szezonban, a lövések száma azonban majdnem megduplázódott Mourinhoval.

 

Hét bajnoki után csak 54 lövést jegyeztek fel a statisztikusok a Vörös Ördögök neve mellé a tavalyi idényben, amellyel ebben a rangsorban csak a 17. helyet foglalták el, most azonban ebben a tekintetben elsõ a United szám szerint 92 próbálkozással, bár ezek közül csak 45.7 százalék talált kaput (amely rangsorban 11. helyen állnak a Premier League-ben).

 

Bár Van Gaal Unitedje relatíve lövésiszonyos volt, a szezon elsõ hét mérkõzésén próbálkozásaik 22.2 százalékát gólra tudták váltani (2. legjobb a PL-ben), szemben a Mourinho alatti 14.1 százalékkal (10. a PL-ben).

 

Jól példázza Mourinho Unitedjének ezen aspektusát a Stoke City elleni 1-1-es hazai döntetlen, ahol 24 lövésbõl csak egyetlen gólt sikerült szerezniük.

 

Az embernek az az érzése támadhatott a lefújás után, hogy ez "egy ilyen nap volt", de hányszor volt hasonló a helyzet a 2015/16-os idényben Van Gaalnál is, ahol mérkõzésenként átlagban 13.1 lövésük volt. Ebben a szezonban ez a szám 16.5-re kúszott fel.

 

Ettõl függetlenül Mourinho elégedett volt a Stoke ellen látottakkal, és ezt nyilatkozta:

"Akár 3 vagy 4-0 is lehetett volna a félidõben, a végére pedig 6-7 gólt is szerezhettünk volna. Az eredmény azonban 1-1 lett. Ilyen a futball. Nem ezt érdemeltük, de ez volt eddig a legjobb teljesítményünk."

 

A pálya másik oldalán a csapat védelme sokkal többször került tesztelésre. Több lövés érkezett a kapujukra, többet kellett blokkolniuk, több tisztázásuk és labdaszerzésük volt, egy kicsivel kevesebb sikeres becsúszásuk volt és hárommal több gólt kaptak. Hogy mi a konklúzió? Mourinho egyértelmûen merészebb.

 

 

PASSZOLÁS

 

A United Community Shielden aratott 2-1-es Leicester City elleni gyõzelmét követõ Mourinho nyilatkozat egy része, amely Antonio Valencia beadása után Zlatan Ibrahimovic fejjel szerzett gyõztesgóljával volt kapcsolatos, nem maradt észrevétlen.

 

"Vannak változások, ezek átültetése pedig idõbe telik" - mondta Mourinho.

 

"Az elõzõ évben a második gól elõtt Valencia valószínûleg elfutott volna a vonal mellett, majd visszafelé passzolt volna."

 

Van Gaalt hevesen kritizálták csapata oldal- és visszapasszokkal operáló játéka miatt az elõzõ szezonban, és bár Mourinho a Manchester Citytõl elszenvedett vereséget követõen elismerte, bizonyos szokásokat nehezebb megváltoztatni, mint másokat, õ ezen dolgozik.

 

Elsõ hét Premier League mérkõzésén több mint négyszázzal kevesebb passza volt a Unitednek, mint az elõzõ szezonban, a passzok sikeressége azonban megmaradt 85 százalékos szinten (második legjobb a PL-ben).

 

Labdatartás szempontjából a United már kevesebbet akarja birtokolni a labdát, a 2015/16-os szezonbeli 59.8 % ugyanis 55.9-re esett vissza.

 

Támadóharmadbeli passzaik hasonlóak az elõzõ szezonbelihez, Mourinho csapata azonban sikeresebb a széleken, amely nem éppen volt jellemzõje Van Gaal munkásságának.

 

179 beadásuk volt eddig a szezonban (2. legtöbb a PL-ben), szemben a 2015/16-os 123 beadással (17. a PL-ben), eddig szerzett 13 góljukból ötöt megelõzõen a szélrõl érkezett a labda.

 

A beadásokat azonban nem szükségszerûen kell Mourinho védjegyének tartanunk. Bajnoki címmel végzõdõ szezonjában a Chelsea élén csapata mérkõzésenként csak 18 alkalommal próbálkozott ezzel a fegyverrel, amely a második legalacsonyabb szám volt akkor a Premier League-ben.

 

Az Ibrahimovic és Paul Pogba szerzõdtetésével együttjáró magasságbeli fölény azonban a csapat fizikális erõsségeinek kiaknázását ösztönzi, szemben a spanyol viasz feltalálásával.

 

 

FUTÓMENNYISÉG

 

Mourinho Unitedje sereghajtó, ha az eddigi bajnokikon megtett távolságot nézzük, ráadásul Van Gaal együttesének 802.2 kilóméteréhez képest csak 735.6 kilómétert futottak játékosai, amellyel a holland tanítványai akkor ebben a rangsorban harmadikak voltak a ligában.

 

Eddig csak egyszer tudta ellenfelét felülmúlni ebben egy mérkõzésen belül a United - a Leicester 4-1-es legyõzésekor - míg Pep Guardiola Cityje csak egyszer talált legyõzõre ebben a tekintetben, amikor a végeredményt tekintve is vereséget szenvedtek, a Spurs elleni 2-0-s idegenbeli zakókor.

 

Jelenleg Pogba a United motorja, ugyanis õ az egyetlen játékos, aki minden egyes mérkõzésen 10 kilóméter felett fut, a többieket tekintve úgy tûnik, Mourinho az energiák tartalékolására törekszik.

 

Amelyeket a kontráknál ki is használ, a Mourinho vezette csapat ugyanis majdnem kétszázzal több sprintet teljesített, mint Van Gaal Unitedje tavaly a szezon ezen szakaszában.

 

 

KONKLÚZIÓ

 

Mourinho Unitedje kevesebbet passzol és fut, de elõrefele gondolkodnak, nem oldalra vagy hátra, a labdatartást helyezve az elsõ helyre.

 

Levegõvételhez engedi sztárjátékosait, és bár hatalmas kérdõjelek tornyosulnak Wayne Rooney és Henrikh Mkhitaryan szerepét illetõen, az eddig látott játékstílussal elégedettek az Old Trafford szurkolói.

 

Hogy mi a probléma? A United riválisai is fejlõdtek. Mourinho jó úton halad, de a versenyhelyzet élesebb lehet, mint korábban bármikor.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!