Carrick: Lesz beleszólásunk a bajnoki címbe

Michael Carrick 10, a Manchester Unitedben eltöltött éve apropóján számot vetett a klubnál elért sikerei és eredményei kapcsán, de nem felejtett el a jövõbe nézni se.


Elismerések, kitüntetések és mérföldkövek jellemzik Michael Carrick pályafutásának utóbbi idõszakát, hiszen már 10 éve szolgálja a Manchester Unitedet, átlépte az 500 mérkõzéses álomhatárt a Premier League-ben, illetve egy FA-kupa gyõzelmet is feljegyezhet amúgy is sikerektõl gazdag önéletrajzába.

 

Ám ez a pozitív hangulat nem idézi elõ, hogy a 35 éves játékos sikeréhsége múlóban lenne, ugyanis ebben a szezonban hatodik Premier League aranyérmének megszerzésére törekszik.

 

Bár a United jelenleg nyolc pontos hátránnyal a hatodik helyet foglalja el a Premier League tabelláján, Carrick õszintén hiszi, hogy ebben a szezonban a bajnoki címért folytatott harc nagyon szoros lesz, amelyben õ maga szeretne sokkal jobban érintett lenni, a statisztikák pedig vágyai jogosságát támasztják alá.

 

"Az élen akarunk harcolni. Voltak hullámhegyeink és -völgyeink, de az nem mondható, hogy feladtuk volna annak lehetõségét, hogy valamit nyerhetünk - ehhez még túlzottan korán van, mi pedig túlzottan magas szintet képviselünk és jó csapat vagyunk ahhoz, hogy bármit is feladjunk" - kezdte Carrick exkluzív interjúját a Sky Sports News HQ-nak.

 

"Egyszerûen az az érzésünk, hogy nem azokat az eredményeket értük el, amit a játékunkkal kiérdemeltünk; tudjuk, hogy ez változni fog, még nem vagyunk Karácsonynál, sok mindenért játszhatunk még, és továbbra is hisszük, hogy amikor számítani fog, a legvégén, akkor ott leszünk, ahol szeretnénk."

 

A középpályás José Mourinho irányítása alatt eddig csak hat alkalommal kapott játéklehetõséget, de a csapat gyõzelmi mérlege vele 100 százalékos, passzainak pedig 96 százaléka sikeres volt.

 

Ilyen mértékû hatékonysága, illetve életkorának elõrehaladta automatikusan az olasz Andrea Pirloval hozta párhuzamba, amely bár hízelgõ számára, Carrick azonban megpróbál csak a feladatai elvégzésére koncentrálni.

 

"Néhány játékos nagyon korán eléri pályafutása csúcsát, míg másoknál ez késõbb következik el, de egyéniségeket összehasonlítani nagyon nehéz. Úgy érzem, hogy a tapasztalatom nagy segítségemre van, a játék minél jobb megértése pedig hatalmas haszonnal kecsegtet" - tette hozzá.

 

"De ezzel egy idõben azokat a képességeidet is elveszítheted, amelyek fiatalabb korodban jellemeztek, mert például a fizikum se ugyanolyan már ilyenkor, mint az ember karrierjének korábbi szakaszában. Ebben a pillanatban nagyon jól érzem magamat fizikálisan, azonban ha más játékosokhoz hasonlítunk, az félrevezetõ lehet bizonyos szempontból."

 

Carrick, akit Mourinho "a játék nagy értõjeként" aposztrofált, természetesen azt is tudja, valószínûleg hétrõl-hétre már nem lenne képes a legmagasabb szinten teljesíteni, és egyre jobban hallgat teste visszajelzéseire.

 

 

"Korábban is már sokszor elmondtam, azok a játékosok, akik ennél a klubnál játszottak évekig és elértek karrierjük végéhez, még képesek lehetnek a csapat segítségére lenni, igen nagy mértékben ráadásul."

 

"Ez nem minden hétre vonatkozik, nem kell, hogy minden hétvégén errõl szóljanak a címlapok, de a korosabb játékosok is képesek hozzátenni a csapat teljesítményéhez, mióta itt játszom ezt már számtalan alkalommal láthattam a saját szememmel. Remélhetõleg ebbõl tanulni tudtam és én is hasonló módon tudok hozzájárulni majd a sikerekhez."

 

Carrick életkora, tapasztalatai és eredményei alapján jelenleg a Manchester United öltözõjének rangidõs tagja.

 

A fiatalabb játékosok felnézhetnek egy olyan társukra, aki 34 angol válogatottságával tanácsot adhat, miként kell olyan körülmények között is sikeresnek lenni, amely számára is kihívásokkal teli és inspiráló szerep lehet, a vele járó néha kellemetlen és nyomással együtt járó érzéssel is - a csapat 16-osa pedig élvezi is az apafigura szerepet.

 

"Az idõ elõrehaladtával elõbb-utóbb mindenkivel megtörténik, hogy egyszer csak õ lesz a legidõsebb. Persze ez nem azt jelenti számomra, hogy olyan vagyok, aki körbe-körbe ordítozik, kiabál és megmondja a fiatalabbaknak, hogy mit hogyan csináljanak."

 

"Inkább arról szól számomra ez a szerep, hogy ha látok valamit, akkor megpróbálok tanácsot adni, ha pedig õk jönnek hozzám és kérdeznek, akkor mindig rendelkezésükre állok, hogy megbeszéljünk dolgokat és megpróbálok nekik segíteni, mert ezt nagyon fontosnak tartom."

 

 

Természetesen a már egy évtizede az Old Traffordon szolgálatot teljesítõ játékos nem csak visszafelé tekintget, már a jövõre is gondol és azt se úgy teszi, hogy csak magával kapcsolatban.

 

Jelenleg is folyamatban van az UEFA "A"-licenszes képzése, emellett Carrick az Aon Training Complexben a klub akadémiájának fiataljaival is foglalkozik, akik még a saját játékának fejlõdésében is szerepet játszanak.

 

"Jól haladok jelenleg a képzés teljesítésével, most már nem vagyok messze az "A" szint teljesítésétõl. Rengeteget dolgozok együtt az U14-es korosztállyal, amit nagyon élvezek."

 

"A beilleszkedés a legnagyobb probléma a sok gyakorlás és különösen a mérkõzések miatt, ugyanis azokból mostanában nagyon sok van. Szerintem játékosként is fejlõdtem mióta elkezdtem a képzést és már egészen másként gondolkodok a játékról is."

 

Carrick egyértelmûen jobban élvezi a pályán való játékot, mint a nézõként való szemlélõdést, azonban mivel következõ mérkõzésük egy Arsenal elleni rangadó lesz az Old Traffordon, felidézte egyik legkedvesebb emlékét a lelátóról szemlélõdve, amikor a United 8-2-re legyõzte az Ágyúsokat öt évvel ezelõtt.

 

Ezúttal sokkal keményebb összecsapásra számít Arsene Wenger tanítványai ellen, de figyelmeztet, hogy õ és csapattársai még nem érték el azt a kiegyensúlyozottságot, amit a szurkolók, a menedzser és saját maguk is elvárnának.

 

"Remek játékosokkal rendelkezik az Arsenal. Ha minden passzol náluk, akkor életveszélyes csapatot tudnak alkotni. Már a szezon elején is bizonyították, mennyire veszélyesek tudnak lenni."

 

"De szerintem mi is nagyon veszélyesek tudunk lenni, és mi eddig még nem is tudtunk a legnagyobb sebességi fokozatba se kapcsolni, ami valamilyen szempontból jó is, mert így tudjuk, hogy még mi van elõttünk. Ha sikerül elérnünk a legmagasabb fordulatszámot, akkor mi is hallatni fogjuk a hangunkat a megfelelõ helyeken."


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!