Ismerd meg: Anderlecht

Csütörtökön este az Anderlecht vendége lesz Brüsszelben a Manchester United, de kik is tulajdonképpen a belgák és mire számíthatnak ellenük a Vörös Ördögök a negyeddöntõben?


Kik õk?

Az 1908-ban alapított Anderlecht a brüsszeli Constant Vanden Stock Stadiumban játssza mérkõzéseit, amelyet 1983-ban adtak át, európai kupamérkõzéseken pedig 21 ezer 845 nézõ befogadására alkalmas. De a klub költözése éppen folyamatban van egy nagyobb stadionba, és a 60 ezer fõ befogadására alkalmas Eurostadium lesz az otthonuk az építkezések várhatóan 2019-ben való befejezõdését követõen, amelyben egyben a belga válogatott is fogja hazai mérkõzéseit játszani és a 2020-as Európa-bajnokságon is pályára lépnek majd benne válogatottak. Az Anderlecht a belga futball történetének legsikeresebb klubja, ugyanis több európai kupagyõzelemmel (5) és belga bajnoki címmel rendelkeznek (31), mint bármely más csapat. A teljes nevük Royal Sport Club Anderlecht, becenevük pedig "Lila-fehérek", amely a klub tradicionális hazai szerelésére reflektál.

 

 

Hogyan jutottak el idáig?

Az Anderlecht európai kupaszereplése már igen korán, tavaly júliusban megkezdõdött a Bajnokok Ligájában, ahol már az elsõ akadálynál elbuktak a Vörös Ördögök által az Európa-liga elõzõ körében kiejtett FC Rostov ellen, akik a selejtezõkör harmadik fordulójában összesítésben 4-2-vel búcsúztatták õket. Ezáltal a belga bajnok a második számú európai kupasorozatban folytathatta csak szereplését, ahol a cseh Slavia Prague nem jelentett számukra igazán akadályt és 6-0-s összesítéssel jutottak a csoportkörbe. A C-jelû kvartettben a német Mainz, az azeri Gabala és a United számára szintén ismerõs Saint-Etienne volt az ellenfelük. Az Anderlecht a manchesteriek által a kieséses szakaszban búcsúztatott franciák mögött második helyen, elismerésre méltó 11 ponttal jutottak tovább hat mérkõzés után - 3 gyõzelemmel, 2 döntetlennel és 1 vereséggel. Úgy tûnt, hogy a legjobb 32 között lesz számukra a végállomás, ugyanis a Zenit 2-0-s hátrányból fordítva 3-2-re vezetett összesítésben a második összecsapásukon, amikor Kiese Thelin utolsó pillanatokban elért drámai fejesgóljával, idegenben lõtt góllal továbbjutott az Anderlecht. Ezt követõen az Apoel Nicosia kemény feladat elé állította õket, ám két 1-0-s gyõzelemmel 20 év után elsõ európai kupa negyeddöntõjükre készülhetnek.

 

Milyen formában vannak most?

Miután szoros csatában, két ponttal megelõzve a Club Brugge elõtt az átnevezett belga elsõ osztály A-divíziójának élén végeztek az alapszakaszban, az Anderlecht megkezdte a hat csapatos, oda-vissza mérkõzésekkel tarkított play-offot, amely arról dönt, ki indulhat a következõ szezonban a Bajnokok Ligája és az Európa-liga küzdelmeiben. Jó rajtot vettek, ugyanis két mérkõzésükön négy pontot gyûjtöttek, elõbb a Zulte Waregem elleni 2-1-es idegenbeli gyõzelemmel, majd egy Gent elleni hazai döntetlennel. Hazai pályán az európai porondon is jól szerepeltek az utóbbi hónapokban, hat mérkõzésükbõl ugyanis ötöt megnyertek.

 

Ki az edzõjük?

Az Anderlecht menedzsere Rene Weiler, aki elsõ szezonját tölti a csapat kispadján, miután tavaly nyáron az albán Besnik Hasit váltotta. A 43 éves szakember két évet töltött a német másodosztályú 1. FC Nürnberg kispadján, mielõtt áttette volna székhelyét Belgiumba. Az egyszeres svájci válogatott, egykori védõ hazájában, a Schaffhausen és az Aarau kispadján elért sikereivel szerzett népszerûséget és ismertséget magának.

 

 

Ki az, akire érdemes odafigyelni?

A futball világának jelenlegi legizgalmasabb tehetségei között tartják számon a 19 éves belga irányítót, Youri Tielemanst, aki a legnagyobb játékosok közé emelkedhet hamarosan, ehhez pedig a legnevesebb európai topklubok segítenék hozzá. A sokoldalú, rendkívül intelligens, remek passzokkal operáló középpályást 2013-ban és 2014-ben is az Év fiatal játékosának választották Belgiumban, tavaly novemberben pedig a felnõtt belga válogatottban is bemutatkozhatott. A klub egyik legkreatívabb játékosa a csapatkapitány, Sofiane Hanni, a francia születésû algír pedig rengeteg gólpasszal járult hozzá csapata sikereihez az idei európai kupasorozatban, de nem áll tõle messze a gólszerzés sem, ugyanis elõzõ klubjában, a KV Mechelenben 17 gólt szerzett az elõzõ idényben, amely után az Év játékosa díjat is elnyerte Belgiumban. A magasan taksált Nicolae Stanciu lett a legdrágább igazolás, amelyet belga csapat végrehajtott, amikor hazájából, a Steaua Bucharest együttesétõl az Anderlechthez igazolt tavaly nyáron. A magának Romániában technikásságával és gólérzékenységével hírnevet szerzõ játékosra is érdemes lesz odafigyelniük a Vörös Ördögöknek.

 

Sofiane Hanni (balra) és Youri Tielemans (középen)

 

Találkoztak már korábban a Manchester Uniteddel?

Nos, az Anderlecht volt a klub történetének elsõ ellenfele az európai kupaporondon, amikor a Sir Matt Busby vezette legénység Dennis Violett és Tommy Taylor góljaival 2-0-s sikert aratott 35 ezer nézõ elõtt az egykori Emile Verse Stadiumban. Az elõselejtezõs párharc visszavágója azonban a történelmi "belépõnél" is emlékezetesebbé sikerült, ugyanis a megállíthatatlannak bizonyult United 10-0-s verést mért a belgákra a Manchester City egykori pályáján, a Maine Groundon, amellyel amellett hogy elég stílusosan sikerült megváltaniuk belépõjüket az európai klubfutball színpadára, mai napig a klub történetének legnagyobb arányú sikere.

 

 

Milyen a mérlegük a többi angol csapat ellen?

Nem túlzás azt állítani, az Anderlecht igen vegyes mérleggel rendelkezik angol csapatok ellen Európában. A már fentebb taglalt, a Vörös Ördögöktõl elszenvedett súlyos kettõs vereségük mellett a belgáknak 32 angol csapat elleni meccsükön csak hétszer sikerült nyerniük, és öt döntetlen mellett 20 vereséget gyûjtöttek be. Legutóbbi 15 Angliába látogatásuk alkalmával egyszer se tudtak gyõzelemmel haza térni - amelybe bele tartozik a Tottenham Hotspur elleni, elõzõ szezonbeli 2-1-es vereségük is a White Hart Lanen az Európa-liga csoportkörében, akik ellen hazai pályán ugyanilyen arányú sikert tudtak viszont aratni. Azonban az Anderlecht háromszor is szembe került angol csapattal európai kupasorozat döntõjében, amelyek során sikerült egy említésre méltó sikert aratniuk saját városukban, Brüsszelben, amikor 4-2-re legyõzték a West Ham Unitedet a Heysel Stadiumban. A többi kettõ csalódással végzõdött: összesítésben 4-3-as vereség elsõ európai kupadöntõjükön az Arsenallal szemben és egy szívbemarkoló büntetõpárbaj után elbukott UEFA-kupa döntõ 1984-ben a Tottenham Hotspur ellen, 2-2-es rendes játékidõt követõen.

 

Milyen a történelmük összeségében az európai kupaporondon?

Az utóbbi idõben nem az Anderlechtrõl szól az európai klubfutball, ugyanakkor a klub legsikeresebb idõszakának számító 1974 és 1984 közötti idõszakban számtalan sikert és öt európai kupagyõzelmet tudnak felmutatni. Az emlékezetes évtized során a Lila-fehérek két-két KEK- és Európai Szuperkupa-gyõzelmet, illetve egy UEFA-kupa sikert arattak. Az Anderlecht legutóbbi európai kupa negyeddöntõjére az 1996/97-es szezonban került sor, ahol az Internazionale parancsolt nekik megálljt, hat évvel azt követõen, hogy ugyanebben a szakaszban a szintén olasz AS Roma jelentette számukra a végállomást.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!