A Manchester United a legértékesebb európai klub

A Premier League folyamatosan növekvõ gazdasági ereje megmutatkozott az Európa elitklubjairól a KPMG által elkészített tanulmányban is, amelyben a Manchester United szerezte meg a legértékesebb klub pozíciót.


Most már második éve, hogy a tanulmányban 39 klub pénzügyeit vizsgálják, amelyeket közösségi médiás népszerûségük, a 2014/15-ös és 2015/16-os szezonbeli bevételük, illetve az európai kupasorozatokban elért sikereik alapján választottak ki.

 

A klubokat úgynevezett cégérték alapján rangsorolták, amely számviteli szempontból kimutatja, mennyi pénzbe kerülne az adott klub, vagy vállalat megvásárlása, annak adósságaival együtt, amihez a KPMG saját formuláját használta.

 

Két, relatíve csalódást keltõ szezonja ellenére 2014 és 2016 között, a Manchester United egyértelmû elõnyre tett szert az elõzõ évben a Real Madriddal és a Barcelonaval szemben, miután a Vörös Ördögök lettek az elsõ klub, amely cégértéke elérte a 2.7 milliárd fontos összeget.

 

 

 

A United nem csak több pénzt generál, mint bármely más futballklub a világon, de továbbra is közel fél milliárdos adóssággal rendelkeznek.

 

Negyedik helyen maradt a Bayern München, míg a Manchester City, megelõzve az Arsenalt, feljött az ötödik pozícióba, miután mindkét klub esetében valamivel 1.7 milliárd font alatt maradt cégértékük. 

 

A top 10 további pozícióit a Chelsea, Liverpool, Juventus és a Tottenham foglalják el, így az elsõ 10 helyen hat Premier League klub is található.

 

"Európa vezetõ futballklubjainak összesített értékében beállt növekedés azt mutatja, hogy a futball, mint iparág, összesített értéke is növekedett" - áll Andrea Sartori a KPMG sportügyekkel foglalkozó globális igazgatójának közleményében.

 

"Míg ez részben magyarázható a közvetítési bevételekben bekövetkezett boom-hatással, szintén kulcsfontosságú tényezõnek bizonyult ebben a tekintetben a klubok kereskedelmi tevékenységeinek nemzetköziesedése, saját tulajdonú és modern létesítményekbe való befektetéseik és összességében fenntarthatóbb menedzsment gyakorlataik."

 

"A média jogok értékének tekintetében a Premier League kényelmes elõnnyel rendelkezik az európai bajnokságok versenyében, de a többi ország pontvadászata is sikeresen próbál meg apellálni a nemzetközi médiafigyelemre."

 

A Premier League tavalyi bajnoka, a Leicester City 16., az Everton 17. helyet foglalja el a KPMG top 32-es listájában. 


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!