Herrera: Trófeákért Mourinhóval

Ander Herrera lett a Manchester United legjobbja és Jose Mourinho irányítása alatt a rangadók embere. De mi a következõ számára? Adam Bate leült vele beszélgetni a menedzserrel való kapcsolatáról és arról, miért lesz még jobb és jobb...


Amikor arról kérdezte Andert, mi a célja a következõ szezonra, a középpályás így felelt: "Mi már az európai szuperkupára gondolunk." Jose Mourinho három trófeás szezonja meghozta a játékosok számára az érzést, milyen is nyerni valamit. Ezt az érzést ismét át akarják élni.

 

Az Európa-liga megnyerésérõl...

 

"Ez volt az a serleg, ami még hiányzott a Manchester United vitrinjébõl. De ezzel mindannyian a klub történelemkönyvébe kerülünk, ami fontos dolog."

 

Elcserélné a Tottenham második helyére? Mi a helyzet a Man City harmadik helyével és azzal, hogy a Bajnokok Ligájában eljutottak a kieséses szakaszig? Nem sok esély van arra, hogy cserélne velük.

 

"A labdarúgás a trófeákról szól, nem igaz? Arról, hogy elérjük a célokat. Immár ott vagyunk a BL-ben. Három serleget nyertünk: Ligakupát, Community Shieldet és az EL-t. A szezon elején errõl beszéltünk. A menedzser azt mondta, azért jött ide, hogy trófeákat nyerjen a Manchester Uniteddel, és meg is tette. Elsõ szezon, három siker."

 

Kevés játékos vett ki nagyobb részt, mint Herrera.

 

Paul Pogba és Antonio Valencia mellett õ volt az, aki kezdõként szerepelt a klub mindkét idei döntõjében, amiket meg is nyertek, valamint a Chelsea elleni, 2-0-ra megnyert rangadón - a Vörös Ördögök olyan meccsén, mely kiemelkedõ eredményt hozott egy nehéz szezon során. Ott volt az Ajax elleni EL-gyõzelem során, amin õt választották a meccs emberének, akárcsak a bajnok elleni Premier League összecsapáson.

 

"Tökéletes lezárása volt a szezonnak" - folytatta Herrera. "Kézben tartottuk a találkozót és újabb trófeát tehettünk a múzeumunkba." És mi a helyzet a döntõ legjobbjának járó elismeréssel? "Nagyon hálás vagyok érte, de õszintén szólva úgy gondolom, mindannyian elnyertük a meccs embere címet. Amikor a labdarúgásra gondolok, csapatsportról beszélek. Nem nagyon hiszek az egyéni elismerésekben."

 

Még így sem, hogy sorra jönnek az elismerések. Hat éve lõtte a gyõztes gólt az U21-es Európa-bajnokság döntõjében - "csodálatos emlékek" - ám egészen a tavalyi évig kellett várnia arra, hogy bemutatkozhasson a felnõtt nemzeti együttesben. Jelenleg õ az év játékosa a Manchester Unitednél és nem kétséges, ki érdemli meg azt a folyamatos fejlõdéséért.

 

"A menedzserünk egy gyõztes alkat" - mondta Ander.

 

 

Mourinhónak van egy szokása, teszteli játékosait. A mentális szívósság érdekében addig hajtja õket, míg elérik saját határaikat. Néhányuk esetében fel is bukkant ez a téma a múlt szezonban, de valószínûleg nem kellett sok idõ a portugál számára, hogy rájöjjön, Herrerában hasonló szellemiség uralkodik. Tény, a páros között kezdetektõl fogva megértést lehetett felfedezni.

 

"A szezon kezdetén tudtam, fontos szerepet tölthetnék be a csapatban. Volt egy megbeszélésem vele [Mourinhóval] és azt mondta, fontos tag leszek nála, ha néhány dolgot elfogadok és én megtettem."

 

"Tudom, hogy nehéz 10-es poszton olyan nagy klubnál játszani, mint a Manchester United, hiszen tudod, mennyi gólt kell szerezz ott játszva. Úgyhogy azt gondoltam, valamit hozzá kell tennem a játékomhoz. Több opciót kell nyújtanom a menedzsernek. Ezzel mindketten egyetértettünk."

 

A Premier League-ben nyújtott formájáról...

 

"Mindannyian tudjuk, hogy a Premier League a legfontosabb, és olyan, amiben fejlõdnünk kell a következõ szezonra. Tudjuk, hogy túl sok döntetlenünk volt. Ezért nem jutottunk be a top 4-be. A következõ szezonban javulnunk kell a bajnokságban, ez 100 százalék."

 

"Azt mondta nekem, olykor más szerepkörben fogok játszani. Azt mondta, olykor sokkal védekezõbb feladatot fogok kapni, míg máskor többet támadhatok. Én azt feleltem, ott játszom, ahol szeretné és a tõlem telhetõ legjobbat nyújtom."

 

"Ugyanúgy látjuk a focit mindketten."

 

A szurkolók is így érzik. Herrera energikus játéka párosulva harcias focijával biztosította, hogy zökkenõmentes legyen az átmenet a mélyebb szerepkörbe. A Unitednél senki nem rendelkezett több szereléssel és labdaszerzéssel, mint a spanyol középpályás.

 

 

"Csak próbálom úgy befejezni a meccseket, hogy ne tudjak panaszkodni önmagamnak azáltal, hogy tudom, mindent beleadtam" - folytatta a 27 éves játékos. "Ez az, amiért a szurkolóink mögöttem állnak, ezért hisznek bennem és ez az a mód, ahogyan a továbbiakban is játszani fogok."

 

És folytatódik a fejlõdés?

 

"Eddig ez volt a legjobb szezonom, de remélem, lesznek jobbak is, mert nem akarok leállni. Továbbra is játszani akarok, fejlõdni és büszkévé tenni a drukkereinket. Továbbra is hozzá akarok tenni dolgokat a játékomhoz, stílusomhoz."

 

"És meg is fogom tenni!"

 

Ez az a hozzáállás, amit Mourinho annyira értékel. Hogy mi a következõ? Az európai szuperkupa.

 


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!