Manchester United 2018 második negyedév jelentés

2018. február 8-án közzétették az üzleti év Q2 okt-nov-dec eredményeit, ezzel ismert a 2017 júliustól decemberig tartó időszak pénzügyi helyzete.


A meccsnapi bevétel 1,7 millió fonttal csökkent a tavalyi 2. negyedévhez képest, mivel akkor kettővel több hazai kupameccset játszott a csapat. (Ligakupa) A jobboldali féléves oszlopban viszont már látszik a Bajnokok Ligája meccsek jegyárainak hatása a tavalyi Európa Ligához képest. 

A média bevétel 9 millióval emelkedett a BL miatt és mert kettővel több PL meccset közvetítettek élőben. BL-hez megjegyzés: a csoportkörben kb. 10 millió font market pool pénztől elesik a klub, mivel EL győztesként BL résztvevő a csapat, nem bajnokság útján. 

A kereskedelmi bevétel 1,4 millióval csökkent negyedéves összehasonlításban (kifutott telekom szponzor), féléves szinten rendben a kategória. 

Bérek terén szintén látszik a BL hatása +9%, újra "normál" fizetést kapnak a játékosok, illetve 839-ről 923-ra nőtt az alkalmazotti létszám. Egyéb működési költségeknél az árfolyamhatás is közrejátszott. 

Működési kiadás tekintetében az értékcsökkenés és a játékosok regisztrációjának amortizációja nem készpénzes tételek és kivételes költség nem volt. 

Az EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) az EL-BL bérek okozta különbség miatt negyedéves szinten kb. 1 millióval csökkent, félévet nézve már 4 milliós növekedés látszik a három fő bevételi forrás időszakosan jobb számai alapján ahogy annak lennie is kell. Működési profitnál ugyanez az elv negyedéves és féléves viszonylatban, illetve a játékos eladásból származó profit sorban a féléves oszlopban látszik a Q1 jelentésben említett Adnan Januzaj, Michael Keane, Danny Drinkwater után kapott összeg. A nettó pénzügyi költség és adósság terén a szokásos ismételt megjegyzés: dollárban van az adósság, dollárban is van pénze a klubnak az éves kamatot fizetni, így ténylegesen változatlan a dolog, csak fontban kifejezve változik az adósság papíron az árfolyam miatt. 

Adózás előtti profit az EBITDA és működési profitnál leírtak alapján EL-BL bérek miatt negyedéves szinten 1 millióval kevesebb, féléves viszonylatban 12 millióval több. 

Adó: most külön megjegyzés szükséges mielőtt megijedne valaki a szokatlan 50 millió feletti összegen. Donald Trump adóreformja miatt 2017 decemberében 35%-ról 21%-ra csökkent az amerikai társasági adó. Ez hosszú távon természetesen kedvez a vállalatoknak, azonban az átállás miatt újra kell tervezni az eddigi adózási stratégiát a halasztott adókövetelések vs jövőbeli bevételek pozíció kapcsán. Technikailag most a könyvelésben egy nem készpénzes leírást kell végrehajtani, ennek összege papíron 48,8 millió font. Ez szerepel a beszámolóban az eredetileg számolt 7-8 milliós összegen felül, így jött ki az 50-60 millió adó. Ez a leírás tehát nem készpénzes tétel, nincs valós hatása viszont a könyvelésben szerepelnie kell, ezért papíron adózás utáni veszteség szerepel. Ilyenek miatt közöl a klub egy módosított profit értéket is, amely jobban tükrözi a valós teljesítményt, ez 15 milliós profitot jelentett a negyedévben és 21 milliós profitot a félévben. 

 

Cash flow 2. negyedév:

 

Konferenciahívás 

Woodward: "A szilárd üzleti modellünk révén ismét a jövőbe fektettünk a menedzser, José Mourinho szerződésének meghosszabbításával és Alexis Sanchez megszerzésével. Önbizalommal nézünk előre a szezon hátralévő részére." 

A negyedéves bevétel 4%-kal emelkedett és a negyedévben új szponzor a Melitta kávé. Több mint 200 automatát és kávéfőzőt helyeznek el az Old Traffordon és közreműködtek a Red Café felújításában. A több évre szóló szerződés az Egyesült Királyságra, Írországra és Németországra érvényes. 

A Megastore rekord decembert zárt és az online értékesítésnél a Black Friday miatt is rekord e-commerce bevétel a gyengébb font ellenére is, hiszen van már külön amerikai webshop is.  
MUTV előfizetők 40%-a három nagy piacról származik: USA, Kína, India és jelentős emelkedést láttak Thaiföldön is. A United honlapja továbbra is a leglátogatottabb klub weboldal globálisan minden sportágat beleértve. Itt tennék egy dőltbetűs kitérőt, saját megjegyzés: régóta ígérik, de még mindig várhatjuk mikor cserélik a honlapot egy frissebbre. Mobilnézetben jó, viszont asztali nézetben nem sokban különbözik a 10 évvel ezelőttihez képest. Ferguson után a social media nagyon komoly, ugyanakkor sokan kérdezik miért nincs YouTube csatorna, mint a városi riválisnál. Erre a magyarázat a sikeres MUTV, valószínűleg mérlegeltek és öngólnak tartanák más platformon is mutatni a behind the scenes videókat és egyelőre elég amit Facebookon és a manutd.com-om reklámoznak. Egyszóval az újonnan indított MUTV.com stream felé akarják csalogatni a szurkolókat. 

Visszatérve Woodward szavaihoz, a Premier League globális nézettsége 9%-kal nőtt és a következő héten kiderül az új PL-TV ciklus Egyesült Királyságbeli közvetítési jogainak értéke is. 2013-2016 ciklusban kb. 3 milliárd font a UK jogok értéke, 2016-2019 ciklusban kb. 5,1 milliárd font, a mostani aukción 2019-2022 ciklusra a kérdés lesz-e 7 milliárd? A hagyományos versenyzők, mint a Sky Sports és BT Sport mellett ismét pletykálják az Amazont és Facebookot is, hogy talán beszállnak a licitbe. Az Amazont inkább el tudnám képzelni, miután tenisz jogokra is költöttek. A lényegi kérdés a Sky-BT között dőlhet el most is. A harmadik negyedéves jelentésben visszatérek a témára. 

A Manchester United tagságival rendelkezők száma már 210 ezer fő felett. És akkor most a social media adatok, szokás szerint a konferenciahíváson Woodward total geek lett: Twitteren a Unitedé a legtöbb interakció, közel annyi mint a Real, Barca együtt. Alexis Sanchez remek zongorás Glory, glory Man United bejelentése legtöbb like és retweet. (megjegyzés: a Twitter elsősorban angol nyelvű országokban népszerű platform, így természetes a legnépszerűbb angol klub előnye) 75%-kal több interakciót generált, mint Neymar-PSG átigazolás. Az eddigi januári mezeladási rekordot háromszorosan döntötte meg Alexis. 

A konferenciahíváson a Chief Financial Officer, Cliff Baty külön kitért a feljebb részletezett amerikai adóreformra, hogy lényeges szempont nem készpénzes tétel a technikai leírás és nincs hatása sem a transzferekre, sem az UEFA Financial Fair Play szabálynak megfeleléshez. Remélhetőleg a mainstream médiában is észreveszik mielőtt farkast kiáltanak a nem készpénzes 49 milliós leírás okozta papíron veszteség miatt. (megjegyzés kitérő: Bár Alexis Sanchez bérét ahogy kommentálták összevissza, azok után nem csodálkoznék semmin. A Unitedtől szóltak is nem hivatalosan, kissé túlzás a médiacirkusz amikor már heti 500 ezer fontról írtak. A klub részéről a lényeg az íratlan szabályként a fizetés-bevétel arány 50% körül legyen éves szinten. Ezt a lapok elfelejtik általában és a szenzációs cikkekből az is kimaradt a cserével Mkhitaryan bére kiesik. Alexis kb. Pogba szintű és Özil új szerződéséhez hasonló heti 300-350 ezer fontot kereshet bónuszokkal. Jelentős különbség nem lehet szerintem, mert azt Pogba ügynöke Raiola nem hagyná. Aki Mkhitaryannak is jó üzletet hozott össze, kb. megkapta Özil eddigi fizetését és az Arsenalban stabil kezdő lehet. A United ingyen igazolt egy PL-ben bizonyított támadót, újra van gazdája a 7-es meznek és ahogy Lukaku leigazolásakor Rooney, most a Mkhitaryan probléma is megoldva egy füst alatt. Ezzel a tavalyi Griezmann tervnek vége, az ő kivásárlási árát lehet másra költeni a nyáron.) 

Cliff Baty elmondta még a teljes üzleti évre egyelőre 575-585 millió font körül várják a bevételt és 175-185 millióra az EBITDA eredményt. PL helyezéstől, kupaszerepléstől függően. Q3-ban majd látni fogjuk a meccsnapi bevételt, ugyan EL helyett már BL, viszont FA kupában a tavalyi két hazai meccs helyett most a sorsolás eddig idegenbeli meccseket hozott. Ha BL-ben negyeddöntőnél tovább jut a csapat, akkor jelentősen változhat az előrejelzés. Cliff Baty-t egyébként decemberben beválasztották az igazgatótanácsba is. 

 

Egyéb hírek 

Sevilla jegyárak miatti diplomáciai háború: 100 euró felett, 89 fontért árulta a spanyol klub a belépőt az utazó United drukkereknek. A csoportban a Liverpool drukkerektől 54 fontot kértek. Az UEFA érdemben nem lépett a panaszra szokás szerint, ezért a United saját kézbe vette a dolgot: szintén 89 fontot kér a klub az Old Traffordra érkező Sevilla drukkerektől és így 35 fontot jóváírnak a United szurkolóknak. Az UEFA elvben egyetért a 100 eurós belépőknek véget kell vetni, de évek óta nincs érdemi lépés központilag. 

További jegyek miatti ügy felmerült a novemberi szurkolói fórumon: a klub sajnálatára gyakran előfordul az idegenbeli lefoglalt jegyek megvásárlása ellenére mégsem utazik el a szurkoló, ezért sok szék üresen maradt adott meccsen a United szektorban az utolsó pillanatban történt lemondások miatt. A klub arra kéri a szurkolókat ne szúrjanak ki társaikkal. Moszkvában kb. 300, Lisszabonban 500 üres szék, a baseli meccsre már szigorított a klub a visszamondási lehetőséggel, így is 269 fő mégsem utazott el, azaz 269 üres szék a United szektorban. A klub kénytelen megfontolni a jövőre nézve, hogy aki nem veszi át az idegenbeli jegyét egy évig nem jelentkezhet újabb idegenbeli meccsre. Olyan esetekre, amikor indokolt a távollét a jegyiroda egyénenként megbeszéli az esetet. 

Az Old Traffordon a törvényi előírás szerint szükséges kerekesszékes helyek bővítése megfelelően halad, eddig 1200 bérletest ültettek át máshova, hogy legyen hely 300 mozgáskorlátozott hely létrehozására. 3 millió fontba került eddig az átalakítás. Októberben a mozgáskorlátozott szurkolók csoportjának éves vacsoráján hatszázan vettek részt Ryan Giggs jelenlétében. A klub alapítványa három új iskolával kötött megállapodást, egy meglévőnél pedig Denis Irwin avatott fel egy focipályát. A szokásos Unicef gála és a karácsony előtti kórházlátogatások is megtörténtek. 

Mez ujján lévő szponzori felület: a PL már engedi ebben a szezonban, a United azonban nem kötött ilyen szerződést sem új céggel, sem meglévő szponzorral. Két eset lehetséges: a világrekord Chevrolet és/vagy Adidas szerződésben szerepel záradék csak ez a két logó lehet a mezen a címeren kívül, vagy a United mérlegelt, mint MUTV/YouTube példában, hogy nem éri meg felrúgni a status quo-t. 

Alexis Sanchez hasonlóan járt, mint Cristiano Ronaldo, a spanyol adóhatóság kb. 1 millió euró és kamatokra büntette 16 hónap felfüggesztett börtönnel még a Barca időszaka miatt. A szokásos ügy: a legtöbb focistának az image rights bevételük nemzetközi részét egy alacsony adózású helyen könyvelték el, viszont a spanyol adóhatóság azóta szigorított és azt mondja minden jövedelem után ott kell adózni. Tehát egy korábban legális bevett módszerre utólag azt mondják mégse legális, Mourinhonak is a madridi időszaka miatt ezért kellett megjelennie. Csodálom Ibrahimovic még nem került sorra... 

Michael Carrick tiszteletmeccsén 1,5 millió font gyűlt össze az alapítványának, jövőre az edzői stábban kaphat szerepet. Mata hosszabbított, Fellaini még kérdéses, Ibrahimovic bére is felszabadul nyáron. Az akadémián Angel Gomes hosszabbított és több játékos profi szerződést kapott, köztük Aliou Traore egy erős, ígéretes középpályás. Érkezett egy fiatal kapus is Matej Kovar. Borthwick-Jackson és Redmond visszatértek kölcsönből, Mitchell, Scott, Willock, Wilson és Tuanzebe elmentek kölcsönbe. Utóbbinak hasznos lehet Steve Bruce-nál ez a pár hónap a szezon végéig. Az 1937 óta tartó sorozat, miszerint minden meccsnapi keretben szerepel sajátnevelés, már 3900 meccs felett jár ez a statisztika. 

Február 6-án a müncheni tragédia 60. évfordulóján szép megemlékezést tartottak az Old Traffordon, beszédet mondott a klub káplánja, Sir Alex Ferguson és Ed Woodward. A menedzser José Mourinho és a csapatkapitány Michael Carrick koszorút helyeztek el az áldozatok emlékére. Münchenben is volt megemlékezés és Belgrádban Nicky Butt vezetésével az U19 koszorúzott. A klub a megemlékezésről és a müncheni tragédiáról szóló videókat a hétre ingyenessé tette a MUTV.com-on, hogy világszerte minden szurkoló láthassa. 

 

Deloitte Football Money League 2018 januári kiadás 

Egy éve ilyenkor az előre jelzett 540 millió font 2017 bevétel alapján és Brexit árfolyam miatt nem látszott esély a címvédésre a Deloitte listán, viszont a csapat azután megnyerte a Ligakupát és az Európa Ligát, ezáltal a harmadik negyedévben már emeltek a becslésen és végül 540 millió font helyett 581 millió font bevétellel zárta a klub a 2017-es üzleti évet. Így már volt esély a Deloitte címvédésre. Tehát köszönhetően a Ligakupa és Európa Liga győzelemnek, hajszállal ugyan 1,7 millió euróval, de sikerült megőrizni az első helyezést a Real Madrid Bajnokok Ligája győzelme ellenére. Brexit árfolyam ellenére is. 1 font = 1,1637 árfolyamon hasonlította a Deloitte a klubok bevételét a 2016/2017 szezon alapján:

 

 

További viszonyítás a mostani listán a Top20-hoz már 200 millió eurós bevétel kell és a Top10-hez 400 millió eurós bevétel szükséges. A Top20 felét angol klubok adják köszönhetően a TV szerződésnek. A Manchester United kapcsán érdekesség még a 325 millió eurós kereskedelmi bevétel mérhető a Borussia Dortmund és az Atletico Madrid teljes bevételével. 

Az évi két osztalékfizetésből egy megtörtént január 5-én 0,09 dollár/részvény áron, ez majd a Q3 jelentés témája lesz. A következő osztalékfizetés pedig június 5-én lesz ugyanilyen áron. A MANU részvény a Q2 negyedév során a 2012-es tőzsdére lépés óta először járt 20 dolláros szintnél:

 

 

forrás: hivatalos beszámoló, konferenciahívás, Deloitte

 

Frissítés: a cikkben előzőleg tévesen szerepelt az időszak, június-július N-L elírás keveredett össze, elég amatőr hiba részemről, természetesen a negyedévek helyesen így vannak:

Q1: július-augusztus-szeptember
Q2: október-november-december
Q3: január-február-március
Q4: április-május-június

Tehát az első félév július 1-től december 31-ig tart az üzleti évben.
Mivel korábbi Excel sablonból másolom a táblázatot új cikkeknél, valószínűleg korábbi Q2 táblázatoknál is hibásan szerepel az első félév: természetesen júl-dec időszakról van szó, nem jún-dec amit elírtam. Visszamenőleg javítom a tavalyi és azelőtti Q2 jelentéseket itt a manutdfanatics-on. Köszönet reddevil7-nek amit én évek óta nem vettem észre elírást és sorry! :)


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!