De Gea: Kiváltság a United mezét viselni

Egy újabb díjesővel teli szezon volt ez David de Gea számára - de a Manchester United kapusa a Sky Sportsnak adott interjúban elmondta, reményei szerint klub- és válogatott szinten is több trófea vár rá a jövőben.


Kezdjük a díjaiddal ... ismét az Év Játékosa lettél a szurkolnál és a játékostársaidnál egyaránt. Mit jelent számodra azt, hogy megkaptad ezeket az elismeréseket?

Nagyon boldog vagyok. Ez egészen hihetetlen. Előzetesen az ember nem képzeli el, milyen lesz megnyerni bármelyik díjat ezek közül, de az egészen fantasztikus, hogy nekem ez már négyszer is sikerült. Csak köszönettel tartozom a szurkolóknak és a csapattársaimnak, hogy az elmúlt évek során ilyen hatással voltak rám.

 

Mit jelent számodra a klub?

Egy olyan klubnak és a történelmének részesévé válni, mint a Manchester United, egy életérzés. Kiváltság a klub mezét magamra ölteni. Egy olyan klub része lehetek, ahol az elmúlt évek során számtalan legenda és történelmi személyiség járt-kelt a stadion falai között. Minden egyes alkalommal, amikor magamra húzom a csapat mezét, megtiszteltetést, kiváltságosságot és örömet érzek. 

 

 

A menedzsered, José Mourinho szerint valami nincs rendben, ha egy csapatnál a kapus nyeri ezt a díjat. Egyetértesz?

Talán az jobb, ha egy sok gólt szerző csatár vagy egy középpályás nyeri, de ilyen a futball. A játék fejlődik, és szerintem általánosságban kijelenthető, hogy a kapusok szerepe egyre fontosabb és fontosabb. Ebben az évben is úgy alakult, hogy erre láthattunk példát. Talán a következő szezonban reménykedhetünk abban, hogy csatár nyeri.

 

Ha már a játék és a saját fejlődésedről esik szó, ma miként írnád le azt a David de Gea-t, aki 7 évvel ezelőtt megérkezett Manchesterbe?

Fiatal, új srác voltam, aki más országból és kultúrából érkezett. Nem beszéltem a nyelvet és minden más volt; az étkezés és a kultúra is. Kemény volt és voltak nehéz pillanataim, de az egyetlen, amit nem tettem, az az, hogy feladom a saját magamban való hitemet. Bíznod kell a saját képességeidben és a legfontosabb dolog, hogy nagyon de nagyon keményen dolgozz és harcolj a fejlődésért. Szerintem ha visszatekintek akként az emberként, aki ma vagyok, akkor azt tudom mondani, hogy sokkal jobb kapus és érettebb személyiség vagyok. Játékos és személyiségi szempontból is teljesen más David de Gea vagyok.

 

Említetted a kapus posztnál megfigyelhető változást. Ebben a szezonban különösen nagy figyelem hárult az olyan játékosokra, mint Ederson, akik nagyon jók lábbal. Miként változott a kapusság fogalma a te fejedben az elmúlt 5-10 év során?

Ez az a szerepkör, amelynek az elmúlt évek során egyre nagyobb lett a fontossága. Ennek eredményeként a kapusoknak a játék minden aspektusában fejlődniük kellett. Sokoldalúbb játékossá kellett válnunk. Mindenkinek javulnia kellett a labdával, hogy miként érünk hozzá lábbal és időnként egy plusz mezőnyjátékosként kell beavatkoznunk a játékba. Szerintem a kapusság minden tényezője alapjában határozza meg azt, hogy milyen a csapat egésze.

 

Gyakran beszélnek rólad a világ legjobb kapusaként. Kik azok a kapusok, akikre felnézel és akiket követsz.

Minden kapusnak megvannak a maga erősségei és képességei. Én minden egyes kapust kettőzött figyelemmel követek. Minden kapus játékában van olyan részlet, amit erősségként ki lehet emelni és tanulni lehet belőle. Minden azon múlik, hogy az ember képes-e teljesebb képet nézni, megtalálni az erősségeket és azokat áttudja-e ültetni a saját játékába.

 

 

Ez a nyár nem a pihenésről fog szólni. Arra számítunk, hogy ott leszel a spanyol válogatott tagjaként a világbajnokságon. Milyen állapotban van jelenleg az a csapat?

Nagyszerű formában vagyunk. Remek keretünk van és rengeteg reménnyel illetve vággyal fogunk odamenni, nagyon izgatottak vagyunk a ránk váró események kapcsán. Az egész keretünk tele van ambiciózus játékosokkal. Nagyon jó selejtezősorozaton vagyunk túl, de az igazán szép része a folyamatnak maga a világbajnokság, és annak is a végső szakasza lesz. El kell odáig jutnunk, ráadásul a saját játékstílusunkat játszva, ehhez pedig mérkőzésről-mérkőzésre kell gyűjtögetnünk a győzelmeket, először a csoportkörben. Felejthetetlen élmény lesz és biztos vagyok benne, hogy a keret minden tagja 100 százalékot fog nyújtani és azon lesz, hogy Spanyolország ismét világbajnok lehessen.

 

Látsz bármi esélyt arra, hogy Anglia világbajnok lehessen?

Miért ne? Minden válogatott okkal lesz ott a tornán. Továbbjutottak a selejtezőből és azért lesznek ott, mert megérdemlik. Bármely csapat képes lehet a végső győzelemre. Minden egyes tornán vannak meglepetések, miért ne lehetne ezúttal Anglia az? Biztos vagyok benne, hogy mindenki minden tőle telhetőt megfog tenni a saját csapata sikeréért, és ebben Anglia se fog különbözni. 

 

Az interjú további része ebben a cikkben elolvasható!


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!