Egykori Vörös Ördög: Peter Davenport

Ötvenedik születésnapja alkalmából találkozott a Manutd.com a minap a United egykori támadójával, Peter Davenporttal. 1986-ban csatlakozott a Manchester Unitedhez a Nottingham Forest együttesétõl, elsõ teljes szezonjában pedig gólkirály lett.


Peter, mit csinálsz manapság?
Tartalékos felügyelõ tanárként dolgoztam a fiam iskolájában, a wirrali St. Anselm's Collegeben az utóbbi hat hónapban. Ha egy tanár beteg, vagy tanfolyamra megy, én veszem át az osztályt. Sporttudományi végzettségem van, de tanulok, hogy a tanári diplomát is megszerezzem. Korábban már voltam tanári asszisztens egy helyi általános iskolában, amely növelte bennem a tanári munka iránti vágyamat. Egy középiskolában látnám magam legszívesebben.

Mi a helyzet jelenleg a sporttal?
Segítem a St. Anselmet, amely egy rögbi iskola és edzõje vagyok egy hét éves csapatnak, melyben a kisebbik fiam is játszik. Második szintû horgász edzõ vagyok, öt éve segítettem létrehozni a Birkenhead Park Junior Horgász Klubot, ami nagyon lefoglal. A futball karrierem után a horgászatba kerültem.

Mi volt az, amiért a Unitedben szerettél volna játszani?
Annak ellenére, hogy Birkenheadbõl származom, gyermekként is United szurkoló voltam. Nehéz dolgom volt az iskolában, mert 15 Everton drukker és 15 Liverpool szurkoló mellett egyedüliként voltam United szurkoló az osztályban. Nagyon rossz volt, mikor kiesett a csapat a másodosztályba (1973/74). De én egy United fanatikus családból származom. Gyerekkori álmom volt, hogy itt játszhassak és nagyon különös volt, mikor elõször húzhattam fel a mezt. A bemutatkozó meccsem egy QPR elleni idegenbeli találkozó volt a mûfüves pályájukon, ami aligha volt ideálisnak mondható, ugyanis a labda szinte mérföldekre pattant az égbe. Szereztem egy gólt, amit les címén nem adtak meg.

Elsõ gólod épp a Stretford End elõtt esett...
Egy büntetõ volt a Leicester elleni 4-0-ra megnyert meccsünkön és ami még emlékezetesebbé tette számomra a gólt, az az, hogy a családom is ott állt a Stretford Enden.

Melyik volt a legfontosabb gólod United pályafutásod alatt?
Szerettem a Liverpoolnak gólt szerezni és talán az 1987. húsvétján, 1-0 arányban megnyert Old Trafford-i találkozónkon lõtt gólomat mondanám. A gyõzelmünk azt jelentette, a Pool nem lehetett bajnok, de ami talán még nagyobb fájdalom volt a számukra, hogy a következõ évben az Evertont koronázták bajnokká. De a Sheffield Wednesday elleni ollózásomra is szívesen emlékszem, vagy az Aston Villának és a Tottenhamnek lõtt néhány gólomra.

Játszottál Brian Clough és Alex Ferguson csapatában is. Van valami közös bennük?
Két kiváló menedzserrõl van szó, akikben sok közös van, bár Cloughnak volt egy egyedülálló stílusa, ami különleges volt. Szerencsés voltam, hogy játszhattam abban a csapatban, amivel a legnagyobb eredményeit érte el, nem sokkal azután, hogy kétszer megnyerték az Európa kupát. Ferguson akkoriban még rengeteget tanult és a legjobb évei még csak azután jöttek.

Tudjuk, hogy a Manchester-Merseyside szakadék áthidalásában sokat segítesz...
A Pensbyben játszom egy 5+1-es csapatban szerdánként és vezetjük a bajnokságot. Mellettem még a csapat tagja Lee Martin, aki szintén United játékos volt, de ott van an Molby és Michael Thomas is, akik a Liverpoolt erõsítették. Mellette még a United öregfiúk csapatában is játszom többek között David May, Arthur Albiston, Clayton Blackmore és mások csapattársaként. Sokat segít ez nekem, hogy kapcsolatban maradhassak az egykori csapattársaimmal.
 

Peter Davenport négy szezont töltött az Old Traffordon, 106 mérkõzésen lépett pályára és 26 gólt szerzett.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!