Carrick állhat Shaw remek formája mögött

A BBC szakértője szerint Luke Shaw ragyogó formája és repülőrajtja mögött Michael Carrick személye állhat, aki első szezonját kezdte idén segédedzőként játékoskarrierje után. A felvetés ugyan vitatható, az azonban kétségtelen, hogy az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva Shaw-t nem sokan várták a kezdőbe a szezonnyitányon.


Ennek ellenére a 23 éves balszélső meglepetésre megkapta a bizalmat már a szezon első tétmérkőzésén, amellyel maximálisan élt is az angol labdarúgás egyik nagy-nagy ígérete. Bár Gary Neville, a United legendája és a Sky Sports jelenlegi munkatársa is elismerte, hogy ezt az ígéretet és a hozzá fűzött reményeket még nem sikerült teljességgel beváltania, ez könnyen megváltozhat az új idényben.

 

Pénteki játéka láttán a BBC szakértője, Garth Crooks pedig odáig ment, korántsem meglepő módon, hogy a United még mindig fiatalnak számító védőjét a hét csapatába válogassa David de Geával és Paul Pogbával egyetemben. Mint ismert, a Vörös Ördögök a Leicester City ellen kezdték meg versenyfutásukat a bajnoki aranyért az Old Traffordon. Jose Mourinho legénysége már a második percben büntetőhöz jutott, melyet Pogba értékesített jó adag pimaszsággal. A kegyelemdöfést pedig Luke Shaw vitte be az utolsó tíz percben egy csatárokat megszégyenítő kivitelezéssel, így már Jamie Vardy szépítőgólja mit sem változtatott a három pont sorsán.

 

A United második találata egyben Luke Shaw pályafutásának első gólja is volt, melyet profi felnőttcsapat mezében szerzett. Értékét ezzel együtt is valószínűleg abban látja a - leginkább fizikai állapota miatt - sokat kritizált védő, hogy a találat pazar üzenetet jelent kiváló játéka megkoronázásaként annak a Jose Mourinhónak, aki rendre Ashley Young szerepeltetése mellett döntött az elmúlt években.

 

Crooks álláspontja szerint az érdem abban, hogy Shaw-t egyáltalán a kezdőbe állította a portugál szakember, nagyban Michael Carrické, akivel hamar megtalálták a közös hangot a United edzői stábjában. Tény, hogy Carrick számtalan olyan faktort is figyelembe tud venni, melybe még a csapat korábbi és jelenlegi edzői sem láthatnak bele, hiszen az egykori angol válogatott 19 éves pályafutása alatt nem egy jelenlegi kerettagnak számított csapattársának.

 

Mourinho és Carrick szemléli a múlt pénteki első bajnokit a kispadról

 

A BBC munkatársa a következőket fogalmazta meg Shaw-ról, amikor a Premier League első játékhetének válogatottjában helyet adott a United védőjének: "Nos, a Manchester United tele van meglepetésekkel, ugye?"

 

"Nem számítottam arra, hogy ennyire ösztönösen és ezzel az önmegvalósítással kezdik a szezont. Meggyőződésem, hogy ebben is Michael Carrick játékosból edzővé való faragása játszott szerepet. Én egy percig sem gondoltam, hogy Shaw a kezdőcsapatban fog majd helyet kapni."

 

"Emlékszem Shaw-ra, amikor pár éve a Uniteddel a Stamford Bridge-en játszott - úgy festett, mint egy görcsös roncs. A Leicester ellen ezzel szemben viszont lenyűgöző volt. Természetesen még nagyon korai a válogatottságról beszélni - de bizonyára ez meg fog változni, ha továbbra is így játszik. Jó újra látni, kölyök."

 

Shaw 2014-es szerződéskötése óta szenved az Old Traffordon, pedig a Southamptonban egyik erényének számított a kiegyensúlyozott, jó teljesítmény. 2015-ben ráadásul a lábát is eltörte egy PSV Eindhoven elleni BL-meccsen, ezt követően pedig képtelen volt állandó helyet követelni magának Mourinho keze alatt. Mindazonáltal, Gary Neville, a Manchester United korábbi védője és kedvence hisz abban, hogy ez lehet Shaw nagy szezonja, amikor végre beváltja mindazt, amire a megkérdőjelezhetetlen potenciálja alapján hivatott lenne.

 

"Rengeteg ilyen angol játékost láttunk már, ha csak az Arsenalra gondolunk is: Alex Oxlade-Chamberlain, Theo Walcott, Kieran Gibbs, Jack Wilshere, de mondhatnánk akár Ross Barkey-t is. Mindegyiküknél megvolt a tehetség, a potenciál, de a nagy kérdés adott volt: 'megérnek-e, hogy igazi játékos váljon belőlük?' Az ehhez hasonló kérdések keringenek Luke Shaw személye körül is megállás nélkül. Nincsenek kétségeim a benne rejlő potenciált illetően. Ő egy különleges balhátvéd, ha fitt, formában van és az önbizalma is a helyén. A Manchester United azonban egy nagyon kemény hely. A nap minden egyes percében rendben kell lenned, nem csak a meccseken. Rendelkezned kell a megfelelő mentalitással."

 

"Pénteken megkapta az esélyt és bár voltak nehéz pillanatai, egy ilyen gól mindig is nagy pillanat lesz neki, ha majd visszaemlékszik. Ami engem illet, és főleg azok után, hogy a fittsége és egyéb dolgok miatt folyamatosan górcső alatt volt, remélem, hogy megragadja ezt a lehetőséget, mert a Manchester Unitednél nincs bőség balhátvédekből. Tudom, ott van még Ashley Young is, úgyhogy Shaw-nak úgy kell felfognia, hogy még mindig kieshet a pixisből. Reméljük, hogy ez valami különlegesnek a kezdete számára."


express.co.uk

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!