Hétvégén már Lukaku hessegetheti el a Sirályokat

Vasárnap a Manchester United a Brighton & Hove Albion otthonában állomásozik a Premier League rögösnek ígérkező útján, s ezúttal Jose Mourinho már minden bizonnyal ismét Romelu Lukakut bízza meg a csatárposzttal. Peter Smith, a Sky Sports munkatársa fejtegetett a 2. fordulóhoz közeledve.


"Miért mindig Lukaku? Mindenki tudja nagyon jól, miért mindig Lukaku" - fogalmazott nemes egyszerűséggel a futballszakértő.

 

A májusi, hasonszőrű párosítás során a Vörös Ördögökre meglehetősen kínos, 1-0-s vereséget mértek a kiesés elől menekülő hazaiak, a 90 perc után pedig Jose Mourinho a tőle megszokott módon, emlékezetes interjúban "értékelte" a látottakat. Mivel Lukaku sérülés miatt akkor képtelen volt vállalni a játékot a dél-angliai kikötővárosban, a két ifjoncnak, Marcus Rashfordnak és Anthony Martialnak kellett átvenniük a stafétabotot támadófronton. Meccs utáni reflektálásában a portugál sokat sejtetően a két fiatal támadó nevét sem említette meg, pedig szembetűnő volt, már csak az eredmény láttán is a támadók impotenciája.

 

Az eredmény és a látottak alapján Mourinho számára az említett bajnoki kudarc is csak egy újabb megerősítése volt annak, hogy a mélyen az elvárt alatt teljesítő Martial-Rashford páros helyett egyrészt a belgát kell erőltetnie a támadószekció központi posztján, másrészt pedig, hogy további erősítésekre lesz szükség a nyár folyamán.

 

Utóbbi mondhatni elmaradt, mert bár három új játékos is érkezett a csapathoz, ebből egyedül a brazil Fred lendítheti fel a támadójátékot. Mourinho ezzel együtt nem kapta meg egyetlen támadó kiszemeltjét sem a vezetőségtől, így gyakorlatilag az új szezonban is azzal kell főznie, amiből tavaly. De hogy ne szemléljük a dolgokat ennyire negatívan, az kétségkívül a csapat előnyére válhat a múlt héthez képest, hogy a Brighton ellen már legalább ismét kezdőbe teheti első számú csatárát az Amex Stadionban.

 

Mourinho mindig számíthat leghűségesebb "katonájára"

 

Lukaku, aki azon United-sztárok közé tartozik, akik kénytelenek voltak rövidre fogni nyaralásuk időtartamát a hosszú világbajnoki szereplés miatt, csereként már 23 percet lejátszott a Leicester ellen, múlt pénteken. Újabb egy hétnyi edzéssel a háta mögött pedig igencsak valószínű, hogy vasárnap már a kezdő sípszónál a pályán lesz, hogy vezérletével rohamozzák társaival a Sirályok védelmét.

 

A belgával egyetemben, Rashford is amolyan rapid nyaralást volt kénytelen leszervezni magának, hiszen az angolokkal ő is a vártnál sokkal tovább menetelt Oroszországban, egészen a bronzmeccsig eljutva - ahol éppen Lukakuéktól szenvedtek vereséget. Rashford az edzőbázisra való visszatérésekor nem kisebb megtiszteltetésben részesülhetett, mint hogy megkapta a United híres 10-esét a 2018/19-es szezonra. Ezzel a klubnak nem titkolt szándéka természetesen az volt, hogy kimutassa tehetségük felé a belé fektetett bizalmukat.

 

Annyi azonban bizonyos, hogy nem a Leicester elleni meccs után csapta össze a kezét a United tábora, konstatálva, hogy Rashford minden kétséget kizáróan méltó lesz Rooney, s aztán Ibrahimovic dresszére. Az ifjú titán váratlanul a támadóék poszton kapott szerepet Vardy-ék ellen, azonban egészen lecseréléséig képtelen volt eljutni még lövésig is a kapu előtt. Ami pedig Martialt illeti, úgy látszik, még mindig bőven van teendője, hogy ismét visszanyerje Mourinho bizalmát a felkészülési szezon alatti összezörrenésük után.

 

Akárhogyan is, Lukaku vezérszerepét a támadásokban nem lehet elvitatni, sőt pillanatnyilag megdönthetetlennek is látszik egyben, már csak azért is, mert messzemenőkig elkötelezett Mourinho módszerei iránt. Míg Paul Pogba burkolt megjegyzéseket tett arra vonatkozóan, hogy kétszer is meg kell gondolnia mit és mit nem mond menedzseréről, Lukaku még a hónap elején egyenesen "nyerőembernek" titulálta a portugált, aki nem fél hangot adni nemtetszéseinek.

 

"Jó kapcsolatot ápolunk" - mondta akkor a támadó a Business Insidernek. Márciusban még ennél is továbbment egy Thierry Henry-nak adott interjújában, amikor úgy írta le magát, mint Mourinho "katonája a pályán", ezzel is kifejezve elhivatottságát csapata magasabb céljai érdekében. Azt nem lehet elvitatni, hogy ilyen és ehhez hasonló mentalitásra van szüksége annak, aki meg akar felelni Mourinhónak, Lukaku pedig ezzel párhuzamosan a pályán is rászolgált a bizalomra.

 

Részben a fenti számokkal támasztja alá vélekedéseit a Sky Sports szakembere

 

A portugál szakember a United első 35 Premier League találkozójából egy híján az összesen szerepeltette Lukakut, minden sorozatot figyelembe véve pedig összesen 27 találatot jegyzett a szezonban, ami karriercsúcs a VB-bronzérmes csatárnak. Bár szezon közben akadtak kisebb-nagyobb gólcsendjei, mindent összevetve rászolgált a tavalyi 90 millió fontos vételárára. A 27 góllal ráadásul még a 2016/17-es idényben, még az Everton színeiben szerzett találatainak számát is túlszárnyalta. Mourinho tehát joggal reménykedhet abban, hogy a most indult szezonban ezek a statisztikák még tovább javulnak, hiszen senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy idén is Lukakura fog elsősorban támaszkodni majd támadófronton.

 

Egész egyszerűen tehát nem más, mint ezek a számok azok, amelyek messze elhomályosították csapattársai erőfeszítéseit az elmúlt szezonban. És ez az, amiért: "mindig Lukaku." Eközben pedig Rashford, Alexis Sanchez, Juan Mata, Jesse Lingard és Martial számára pedig nem marad más, mint a 4-3-3-as játékrendszer szélső támadóposztjainak egyikéért való küzdelem és a beletörődés abba, hogy Lukaku kirobbanthatatlan Mourinho terveiből és a center pozícióból.

 

Visszakanyarodva arra az emlékezetes meccs utáni nyilatkozatra a Brighton elleni vereséget követően, Mourinho a következőket mondta a mikrofonba akkor: "Ha egyénileg nem teljesítenek jól a játékosok, a csapatnak is nehéz jól teljesítenie." Ezúttal tehát Romelu Lukakun lesz majd a teher, hogy jó játékkal rukkoljon elő legelöl az Amexben, hiszen Mourinho egész biztosan azzal számol, hogy a belga szerepeltetésével szintet fog lépni csapata játéka.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Brighton & Hove Albion - Manchester United

Premier League 2. forduló ÉLŐ

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!