A United top 50 kútba esett igazolása – 3. rész

Zinedine Zidane, Virgil van Dijk, Ronaldo és Ronaldinho is azon játékosok közé tartoznak, akiket a United végül nem tudott leigazolni.


A Manchester United számos jó játékost szerződtetett, de le is csúszott néhány, talán még jobb igazolásról.

 

Ha a listán szereplő összes játékost megvásárolták volna, akkor valószínűleg minden évben megnyerték volna a bajnokságot és a Bajnokok Ligáját, és ez nem túlzás.

 

Íme, az 50 legjobb játékos, akiket nem sikerült leigazolni, és néhány, akiket valószínűleg nem is akartak…

 

30. Paolo Di Canio

 

 

 

Paolo Di Canio és a United igazi, mennybéli páros lehetett volna. Az olasz hasonló hatást gyakorolhatott volna, mint Eric Cantona az Old Traffordon, ha a United kísérlete az átigazolására sikerrel zárul 2002. januárjában.

 

Ferguson szerint az üzlet akkor omlott össze, amikor Di Canio túl sok pénzt kért. "Nagyon meg akartam szerezni Di Caniót" – mondta. "Az üzlet teljesen kész volt. Volt egy ajánlatunk, amit elfogadott, majd visszajött, és még többet akart. Az új igényét már nem tudtuk elfogadni."

 

Di Canio szerint azért nem jött létre az átigazolás, mert nem tudott hátat fordítani a West Hamnek. Egy másik elmélet szerint azért nem ment végbe az üzlet, mert a Unitednek először el kellett adnia Dwight Yorke-ot, ő pedig visszautasította a Middlesbrough-t.

 

29. Michael Essien

 

Nem igazán lehet hibáztatni a Unitedet, amiért nem sikerült leigazolniuk Michael Essient. Meginvitálták őt egy próbajátékra Carringtonba, amikor még csak 17 éves volt, de végül nem tudták leigazolni munkavállalási engedély problémák miatt.

 

Essient annyira megrémítette a tapasztalat, hogy túlságosan félt bármelyik United játékossal is beszélni a hét nap alatt, amit Manchesterben töltött. Lehet, hogy félénk volt, de így is eltökélt volt, hogy a csúcsra érjen.

 

Tett egy kis kitérőt a Premier League-be vezető útja során a Bastia és a Lyon csapatain keresztül, mielőtt a Chelsea-hez szerződött 24 millió fontért 2005-ben. A Stamford Bridge-en a világ egyik legjobb középpályásává vált és nyolc szezon alatt hét nagyobb trófeát nyert.

 

28. Toni Kroos

 

 

 

Toni Kroos 2014-ben közel járt ahhoz, hogy csatlakozzon a Unitedhez, nagyon közel.

 

Kroos szerint szóbeli megállapodás volt arról, hogy a Bayern Münchentől a Unitedhez igazol, de az átigazolás dugába dőlt, miután David Moyes-t kirúgták.

 

Négy nappal azután, hogy megnyerte a világbajnokságot Brazíliában a német válogatottal, Kroos a Real Madridhoz szerződött, ahol három alkalommal nyerte meg a Bajnokok  Ligáját, de ez még mindig nem akadály, hogy minden nyáron szóba hozzák a Uniteddel.

 

27. Terry Butcher

 

Ha 1986 nyarán a United leigazolta volna Terry Butchert, Alex Ferguson talán sohasem lett volna a United menedzsere pár hónappal később.

 

Ron Atkinson szerette volna leigazolni Butchert, és az angol válogatott védő is szeretett volna az Old Traffordra szerződni, miután az Ipswich kiesett.

 

Atkinson azt gondolta, hogy Butcher lehetne a tökéletes középhátvéd partner Paul McGrath mellé. Egy elnökségi ülés alkalmával felvetette az ötletet, de ledöbbentette a válasz, amikor 750,000 fontot kért Butcher leigazolására.

 

Atkinson szerint azt mondták neki, hogy Butcher jó játékos, de a pénzt a Manchester United múzeumának szánták.

 

26. Cesc Fabregas

 

 

 

A United kétszer is megpróbálta leigazolni Fabregas-t. Először 2003-ban, amikor a Barcelona La Masia akadémiáján pallérozódott, de miután meghallgatta a Unitedet, végül az Arsenal csapatához igazolt.

 

Másodjára 2013-ban próbálkoztak, amikor David Moyes az első igazolásai között szerette volna tudni az Old Traffordon. A Barcelona elutasította a United első, 25 millió fontos ajánlatát, és egy újabb ajánlatra is nemet mondtak.

 

Fabregas szeretett volna visszatérni az Arsenalhoz, de miután nem tudtak élni a lehetőségükkel, hogy újból leigazolják, végül a Chelsea mellett döntött.

 

25. Trevor Francis

 

Ron Atkinson nagy rajongója volt Trevor Francis-nek. Már a West Bromnál is megpróbálta leigazolni, és a Uniteddel is megpróbálta ezt, miután 1981-ben a csapat menedzsere lett.

 

Az önéletrajzában, A Menedzser-ben Atkinson elmondta, hogy a United vezetősége vétózta meg az átigazolást, mert aggódtak a játékos sérülékenysége miatt.

 

"Amikor megemlítettem ezt Trevornak egy este Manchesterben, nagyon megsértődött, és pár évig nem is beszélt velem" – mondta Atkinson.

 

24. Manuel Neuer

 

 

 

Alex Ferguson önéletrajzai olykor nehezen olvashatóak, mert nagyon keveset árul el. Időnként betekintést ad, hogy mi zajlott a színfalak mögött, és az Önéletrajz-ban egy egész mondatot szán Manuel Neuernek.

 

2011 volt és Edwin van der Sar távozóban volt a nyáron. Neuer, aki a Schalke kapuját védte akkoriban, a világ legjobb fiatal kapusának bizonyult. Ferguson nagy rajongója volt, és a könyvében elárulta, hogy Neuer "napirenden volt."

 

A United kapusedzőjének, Eric Steele-nek azonban más ötletei voltak. Meggyőzte Fergusont, hogy David de Gea jobb kilátásokkal bírt, és a United inkább a spanyol mellett döntött 19 millió fontért az Atletico Madridból. Eközben Neuer ugyanazon a nyáron a Bayern Münchenhez igazolt.

 

23. Stuart Pearce

 

Stuart Pearce a Unitedben? Megtörténhetett volna. Az erő, a szerelések, a kegyetlen szabadrúgások – Pearce hős lehetett volna az Old Traffordon, a fiókjában tele érmekkel.

 

Alex Ferguson kétszer próbálta leigazolni Pearce-t, de a Nottingham Forest mindkét alkalommal nemet mondott az üzletre. Ferguson szerint egyszer még Nottinghambe is elment, hogy beszéljen Brian Clough-fal Pearce-ről, de a Forest menedzsere úgy tett, mintha nem lenne bent a munkahelyén annak ellenére, hogy az autója kint parkolt.

 

Ferguson meg volt győződve, hogy Pearce kiteljesedett volna a Unitedben, kijelentve, hogy: "Ez a klub az olyan hősök számára készült, mint ő."

 

22. Raheem Sterling

 

 

 

Gyakorlatilag minden nagy klub Angliában megpróbálta leigazolni Raheem Sterlinget 2010-ben, és a United sem különbözött ettől.

 

Az akkor 15 éves Sterling forró portékának számított. Még nem játszott a Queens Park Rangers-ben, de a körülötte lévő felhajtás olyan nagy volt, hogy hajlandóak voltak pénzzé tenni.

 

Sterling mindössze 50 fontjukba került, ennyit fizettek a megfigyelőnek, aki felfedezte és a QPR-hoz vitte.

 

A United elküldte az Akadémia igazgatóját, Brian McClairt, hogy megnézze Sterlinget egy U18-as meccsen, de a Liverpool gyorsabb volt, és leigazolták 450,000 fontért, később további 2 millió fontot fizetve.

 

Az eladási záradéknak köszönhetően a QPR végül 11 millió fontot keresett azzal a játékossal, aki sohasem játszott náluk és mindössze 50 fontjukba került.

 

21. Arjen Robben

 

Csukd be a szemed és elképzelheted, ahogy Arjen Robben a United mezében becsap pár embert, jobbról befelé vág, nem passzol és elhibázza a kaput 23 méterről.

 

Ha a dolgok másképp alakultak volna, a holland ezt tehette volna minden hétvégén a Unitedben a Chelsea, a Real Madrid és a Bayern München helyett.

 

Robben elmondta, hogy a United leakarta igazolni 2004-ben, és őket hibáztatja, amiért nem jött létre az üzlet. Találkozott Fergusonnal, és egy túrán is részt vett a United edzőközpontjában, de később nem hallott felőlük, miután visszatért a PSV-hez.

 

A Chelsea szintén tárgyalt a játékossal az átigazolásról, és az elmondása szerint azért ment oda, mert tetszett neki az elképzelésük, és a Unitedtől nem érkezett ajánlat.

 

Ez valószínűbbnek tűnik, mint Rio Ferdinand legutóbbi bizarr állítása, miszerint Robben azért nem a Unitedet választotta, mert nem tetszett neki a United edzőközpontjának szaga.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!