Solskjaer sikerhez vezető terve

Solskjaer Klopphoz és Guardiolához hasonlóan egy olyan kultúrát kíván kialakítani a klubnál, ami elfogadó a támadó harmadban vétett hibákkal szemben.


Ha elképzelünk egy sikeres futballklubot, az utolsó dolog, ami eszünkbe jut, az a hiba. Lehengerlő sikerek jönnek a rutinból, a hibák elkerüléséből, a pályán a legjobb lehetőség kiválasztásából, a játékosok tökéletes technikai képzettségéből és abból, hogy mindenki radarpontossággal tudja a szerepkörét a pályán.

 

A Premier League játékosok nem hibázhatnak, kiváltképp igaz ez az elit kluboknál szereplőkre. Igaz ez? Nem teljesen.

 

A Premier League menedzserek vitatják ezt, és épp az ellenkezőjét bizonyítják címek megnyerésével. Mind Jürgen Klopp, mind Pep Guardiola évek óta hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a játékosaik szabadon elveszíthessék a labdát az ellenfél térfelén. Amint a játékos egy bizonyos helyzetbe került a pályán, onnantól kezdve minden rajta áll, vagy bukik. Próbáld ki, amit akarsz, mert a pálya azon területe már túl kaotikus és kiszámíthatatlan ahhoz, hogy előre tervezzünk. Minél többet próbálkozol, és minél több eshetőség jut az eszedbe, annál nagyobb eséllyel találja el a labda a kaput.

 

E tekintetben Ole Gunnar Solskjaer sem különbözik, az elmúlt három és fél hét pedig azt mutatja, hogy igaza lett.

 

 

A Manchester United a Premier League első olyan csapata, amelyik négy egymást követő meccset legalább három gólos különbséggel képes volt megnyerni; minden győzelem, és mind a 14 gól a bátor támadójátékból született megpróbálva ezt, megpróbálva azt, és nem idegeskedve egy támadóharmadban elrontott passz miatt.

 

"Az első két, vagy három pillanatban miután megszerezted a labdát, lehetőséged van előre felé játszani?" - tette fel a kérdést a Sky Sportsnak a hétfői Old Traffordon megrendezésre kerülő Southampton elleni összecsapást megelőzően. "Van lehetőség első szándékból rögtön megindulni? Ha elveszted a labdát ne aggódj! Olyan közel vagy hozzájuk, hogy vissza tudod azt szerezni. Remek látni ezt a felfogást: 'OK, megpróbálom, és ha nem sikerül megyek és visszaszerzem a labdát!'"

 

"Remek látni, ahogy a srácok kifejezik magukat a pályán, mert ez a Manchester United. Helyzeteket kell kialakítanunk, kockázatot kell vállalnunk, bátornak lennünk, az esetek többségében pedig meglesz a jutalma a bátorságnak. Meg kell tartanunk ezt a mentalitást és bátorságot, és menni előre."

 

Egy ilyen környezet előnyei - ahol a hibák csapaton belül nincsenek büntetve - határtalanok. Nehezebb megtörni a csapat önbizalmát, olyan dolgokat próbálsz meg, amiket egyébként nem tennél, és a Unitednél ez az olyan csapatok megtörését is jelenti, akik a saját tizenhatosuk elé tömörülnek be. Egy túlszabályozott támadóharmad eredménye gyakran a szenvedés.

 

Már Klopp és Guardiola is erre a tervre építette a sikerét, ha pedig Solskjaer is sikeressé válik, annak az alapja biztosan ez lesz.

 

 

Ezt a szokást azonban nehéz kiépíteni. Fiatalkorunktól kezdve - az iskolától a szülőkön át, az edzőkig befejezve - azt tanuljuk, hogy a hibák magukban hordozzák a büntetés és a megalázás lehetőségét, Solskjaer azonban ennek ellenkezőjét építi a Unitednál a kinevezése óta. Októberben arról beszélt, hogy folyamatban van a klub kultúrájának kiépítése, az eredmények pedig egyre tisztábban láthatók. Nehéz pillanatokat élt meg, és köszöni a Manchester Unitednak a hitet, amit belé fektettek.

 

"Volt pár nehezebb időszakunk, különösképpen októberben, a klub azonban nagyon jól bánt velünk. Folyamatosan tartották velünk a kapcsolatot, látták és tudták, hogy min dolgozunk, valamint hittek is benne."

 

"Úgy hozhattunk döntéseket, hogy nem kellett azon gondolkodnunk, hogy mi lett volna, ha. Tudják mik a céljaink, mit akarunk elérni, milyen környezetet akarunk kialakítani, ami aztán az alapja lesz annak, hogy felfelé menetelhetünk a tabellán."

 

Akárcsak Klopp és Guardiola, Solskjaer is hajthatatlan e tekintetben. A norvég úgy hiszi, hogy a kemény munka egy olyan választás, amit bármikor bekapcsolhatsz magadon, vagy elhagyhatsz, a hatékonyságát pedig könnyebb szabályozni.

 

 

"A megfelelő gondolkodásmód választás kérdése. Nem választhatod azt, hogy ne rakj a munkádba 100%-ot. Nem gondolhatsz arra, hogy: 'Oh nem, most nem fogok a labda után futni.' Ki tudod alakítani a megfelelő gondolkodásmódot, hogy a mérkőzés előtt már arra gondolj: "Manchester United játékos leszek, kockázatot fogok vállalni, bátor leszek, meg kell próbálnom kialakítani, és ki is kell alakítanom különbséget a pálya megfelelő szegleteiben, és ha ez nem jön össze, akkor mi van?' Mi a legrosszabb ami történhet? Elveszíted a labdát, aztán megpróbálod visszaszerezni!"

 

Jelen szezon adatait összevetve az előzővel, Solskjaer hatása kézzel fogható.

 

Próbálkozz többször > Hibázz többször > Küzdj többet

 

 

Többet próbálkoznak a támadó harmadban, ami egyben azt is jelenti, hogy ott többet is vesztik el a labdát. A 'fel a fejjel' mentalitás - ahol a labda elvesztése egyszerre küzdelmet is jelent annak visszaszerzéséért idegeskedés helyett - is tisztán látható. Készen állnak visszaszerezni a játékszert, mivel megvan a képességük a támadó harmadban történő labdaszerzésre.

 

Sokat segít a hat játékos a fejlődő védelem előtt is, Bruno Fernandes mézes hetei pedig nem úgy néznek ki, mint amik a közeljövőben véget érnek, továbbá meglepő módon úgy tűnik, hogy Paul Pogba is sokkal komfortosabban tud szerepelni, ha nem főszereplő minőségében kell feltűnnie. Nemanja Matic Paul mögött a takarító szerepét végzi, amivel egy új szerződést is kiérdemelt. Mind Pogba, mind Matic jelenlegi formája elképzelhetetlennek tűnt néhány hónappal ezelőtt.

 

 

A támadó hármas nagyon jól összeszokott, Mason Greenwood pedig 18 évesen lehengerlő teljesítményt nyújt, akinél egyáltalán nem látszik az a tapasztalatlanság, amit a korából adódóan várnánk tőle. 16 gólja a Unitednél a pálya különböző szegleteiből született, - már most több különböző stílusú gólt szerzett, mint számos tapasztalt támadó - emellett pedig a Solskjaer-féle vakmerő szemléletet képviseli.

 

"Szerintem amikor ebben a korban vagy, semmilyen félelem nincs benned. Mason kifut a pályára, élvezi a játékot és ennyi, amit tesz. Gyermekkora óta így játszik. Mióta futballozik, egész életét a klubnál töltötte, itt tanították és edzették, és olyan fontos szokásokat alakított ki magában, mint a half-turn-ben (a szerkesztő: egy taktikai játékelem) történő labdakérés, ha meg akarja forgatni a védőjét külső, vagy belső irányba. Ugyanez a helyzet Anthony-val (Martial) és Marcusszal (Rashford) is, mindannyiuknak megvan ez a fajta pozitív értelemben vett gondolkodásmódja és modora. Számomra erről szól a futball."

 

"A támadószekciónk remek munkát végzett a kijárási korlátozások alatt, hogy fizikailag készen álljanak. Olyan játékosoknak ismerjük őket, akik technikásak, jól kezelik a labdát, azonban az első, amit kérünk tőlük, az a mentalitás és alázatosság kialakítása a kemény munka iránt. Ez az első, aztán majd beszélhetünk a képességeikről és a kapu előtti minőségükről. Saját maguknak alakítanak ki helyzetet a folyamatos nyomással és elmozgásokkal, úgyhogy ez nem csak a képességeikről szól."

 

 

A közelmúltban Rashford megmutatta milyen hasznos tagja is tud lenni a csapatnak gólszerzés nélkül is - ritkán van potyautas szerepben a United támadásai során - míg Martial megtalálta azt a pozíciót, ami a legjobban illik hozzá. Ami még fontosabb Solskjaer számára, hogy a francia megtanulta, hogyan is dolgozzon keményen.

 

"Nagyon elégedett vagyok Anthonyval. Láthatod a munkabírását, a képességeit. Volt pár adat előző szezonról a támadóinkkal kapcsolatosan, ő pedig felvette a kesztyűt és megválaszolta azokat a kérdéseket, amiket a munkakedvével kapcsolatosan tettem fel neki. Már a támadókkal kezdve meg kell kezdenünk a letámadást, ő pedig remekül alkalmazkodott ehhez."

 

"Marcus még mindig egy fiatal kölyök, aki még mindig fejlődik. Mindhármójuktól passzokat, gólokat láthatsz, erősek, jók az elfutásaik és helyzeteket alakítanak ki a többieknek. Folyamatosan fejleszteni próbáljuk őket; ez nem egy egy napos, vagy 'néhanapján' történet, ez a jó szokások kialakításáról szól."

 

Ami az elvárásokat illeti, Solskjaer menedzserként mindig kiegyensúlyozott e tekintetben is. Sosem tette túl magasra, vagy alacsonyra a lécet, és mindig kihangsúlyozta a folyamat, a mentalitás és a kultúra kérdését. A terv világos, nemrégiben pedig eredmények is társulnak mellé, Solskjaer siker fogalma azonban más és nem győzi hangsúlyozni, hogy a United jelen helyzetben továbbra sem ért még el semmit.

 

 

"Persze, amikor folyamatosan jó eredményeket érsz el, akkor láthatod a fejlődést a játékunkban és boldog vagy. De még egyszer ki kell hangsúlyozzam, el kellett érnünk ezt a sorozatot azért, hogy meglegyen az esélyünk arra, hogy elérhessük azokat a célokat, amiket kitűztünk erre a szezonra, mert jelen pillanatban még semmit nem értünk el."

 

"Egyetlen trófeát sem nyertünk még. A siker kulcsa, hogy a csapat egésze tovább és tovább fejlődjön, mert a mostani helyzet nem a siker mércéje, ez csak a jelen pillanat."

 

"Az eredmények tekintetében nem mindig mondhatod azt, hogy igazságosan alakulnak, mert ez nem igaz. Néha nem az az eredmény születik a futballban, amit megérdemelsz, de ha tartjuk a helyes irányt és napról-napra fejlődünk, akkor remélhetőleg egy sikeres Manchester Uniteddá válhatunk."


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!