Taktikai Mágnestábla: Sevilla 2-1 Manchester United

Kedves Olvasó! Tekintsük át közösen, mit hozott taktikai szempontból a 2019/20-as évad utolsó mérkőzése. Köszönöm az előző elemzésnél kapott építő jellegű hozzászólásokat. Ezúttal is bíztatok mindenkit, hogy ha van meglátása írja ki magából bátran.


Felállások: 4-2-3-1 vs 4-3-3

 

 

A kezdőcsapatokra pillantva láthatjuk, hogy a United nem sok újdonságot tartogatott. Szokásos 4-2-3-1, a szokásos figurákkal. Egy európai kupa elődöntőben nem is volt elvárható, hogy kísérletezésbe kezdjen Ole Gunnar Solskjaer.

 

A játékosok átlagos pozíciója is tökéletesen visszaadja, mennyire meg volt a szerepe mindenkinek a csapatban, ezúttal is. A Sevilla csapatára pillantva láthatjuk, a kirajzolódó 4-3-3–as felállást. Banega és Jordan irányított, míg Fernando a védelem előtt játszott mélységi irányító szerepkörben. Érdekesség, hogy mind a két csapatban a szélső védők feltoltan játszottak, teljesen megnyitva a pályát szélességében.

 

Forrás: whoscored.com

 

A Sevilla próbálta a széleket támadni. A támadásaik mindössze 26%-a érkezett középről, ahogy a lenti képen láthatjuk. Ha az átlagos pozíciókat nézzük, látható, hogy Williams és AWB a mérkőzés nagy részében ember hátrányos szituációkat kellett, hogy megoldjon.

 

Forrás: whoscored.com

 

Nézzük, hogy festett a mérkőzés a gyakorlatban. Kezdjük a United féle 4-2-3-1-el…

 

 

…és folytassuk a Sevilla féle 4-3-3-al.

 

 

A Sevilla nem véletlenül választotta erre a mérkőzésre a 4-3-3-as formáció e változatát. Várható volt, hogy a United ismét 4-2-3-1-ben fog felállni. A középpályán így a Banega – Jordan páros a Fred – Pogba párost próbálta lefedni. Főleg a labdakihozataloknál jelentett ez gondot az angoloknak.

 

 

A pályán is jól látható módon próbálták Fredet és Pogbat kikapcsolni a támadásépítésből. Amit én sajnálok, hogy ilyen esetben, amikor kis túlzással a Sevilla már lesétálta a United labdakihozatalát, akkor is nagyon ritkán fordult elő, hogy bárki egy mozgással megtörje a merev állóháborút.

 

 

A Sevilla nagyon ügyesen csinálta a letámadást. Itt éppen Maguire-nél van a labda. A csatár a mozgásával kizárja Lindelöföt a játékból. A két szélső hátvéd szintén kikapcsolva. Egyetlen hely marad, megjátszani Pogbat. Akire már szintén érkezik a nyomás hátulról. Becsapdázva?

 

 

Jellemző volt, hogy mire odaért a labda, addigra Fred embere is Pogba nyakára ugrott. Így egy abszolút előnytelen szituációban találhatta magát a United középpályása. 2 ellenfél a nyakán, az ellenfél kapujának háttal.

 

Csoda, hogy itt pont labdavesztés lett belőle?

 

 

A United korai vezető gólja után nem meglepő módon a Sevilla volt a kezdeményezőbb. Hiszen nekik lett hirtelen sürgős gólt szerezni. Így a United beállhatott a saját térfelére, várhatta a kontra támadásra alkalmas helyzeteket. A Sevilla pedig bátran tolta fel a szélső védőket.

 

A Sevilla labdakihozatalairól és a United nem túl hatékony letámadásairól is kapjuk le gyorsan a leplet.

 

Fernando a két belső védő előtt próbálta elkéregetni a labdát. Rá általában vagy Rashford vagy Bruno Fernandes lépett. Előtte Jordan helyezkedett el, akit Frednek kellett volna fognia. Fred azonban a két feltolt Sevilla belső védő miatt, de főleg Navas oldalától tartva hátrébb maradt. Hiszen Rashford eleve már feljebb játszott, így be kellett segíteni. Pogba Banegat kapta meg ellenfélül. A sevillai belső hármas azonban egy háromszöget alkotott, aminek segítségével és Fred kiesésével könnyen játszották át a United letámadását. Korábbi elemzésekben említettem, hogy hiányolom a Unitedtől az egységes letámadást. Jövőre a BL-ben kevés lesz, az alkalomadtán valahogy felmegyünk zavarni hozzáállás.

 

 

Nézzük meg a gyakorlatban:

 

Az alsó képen látszik igazán, hogy mennyire kiürítették a United bal oldalát.

 

 

Ismerős a lenti ábra? Rutinos olvasók a korábbi elemzésekben láthatták, hogy a United ugyanezt szokta csinálni, amikor AWB vagy Williams is támad. Akkor Rashford és Greenwood lép befelé területet nyitva a szélső védőknek. Fernando vagy Banega pedig ezúttal amolyan Maticosan olykor - olykor visszalépett a két belső védő közé. Így a két szélső védő az ellenfélnél könnyedén nyitotta meg oldalirányba a területet. A United szintén hasonlóval próbálkozott a mérkőzés során. Bár ezúttal a szélső védők nem tudtak annyit rohamozni, köszönhetően a Sevilla széljátékának.

 

 

A United 4-4-1-1-es védekezését egy ismerős módszerrel próbálta tehát a spanyol csapat átjátszani.

 

 

Ameddig pedig én az olvasónak itt elemzek, addig Banega átveszi a labdát. Suso a felső képen látszik, hogy Pogba és Greenwood védekező vonala között helyezkedik el. Ezzel kicsalja AWB-t a helyéről. Reguilon pedig Greenwoodtól nem zavartatva már iramodik is meg a szélen. Miért fontos a Banega és Matic szintű játékos a mai fociban még mindig? Mert a Sevilla játékosának ebben a szituációban 3 másodperc sem kellett és már úton volt a labda a Sevilla balhátvédje irányába. Persze AWB fejvesztve menekül, mert ismét meg kellene oldania egy 1v2-s szituációt.

 

 

Miért is elemeztem ezúttal ennyire a Sevilla széljátékát a United helyett? Mert véleményem szerint ezen ment el a United mérkőzése a sok kihagyott ziccer mellett.

 

Elemezzük ki a Sevilla egyenlítő gólját.

 

Reguilon és Navas feltolva. AWB már ismét egy 1v2-es szituációban találja magát.

 

 

Greenwood ahelyett, hogy besegítene AWB-nek, inkább kirohan labdát kergetni. Mögé játszák be természetesen a labdát. Innentől pedig elcsúszik a United, a támadás végére mint egy kártyavár, úgy omlik össze a védelem.

 

 

Reguilon miután megkapta a labdát, fel tudta játszani Ocamposnak, aki a Sevilla szélsője. Vele szemben mégis a nem túl gyors Lindelöf állt már ebben a helyzetben. A támadás kulcsa pedig ezután jött, amikor is Reguilon lefutotta Wan-Bissakat a felpassz után. Sajnos Williams is teljesen rosszul helyezkedett ebben a szituációban, hiszen bement Maguire mellé. Nem érzékelte az igazi veszélyt, amit Suso jelentett. Rutintalanság? Bizonyára igen. Fiatal játékosról van szó, ez a tanuló pénz. Mindig mondják, hogy egy edző kockáztat a fiatal játékosok beállításával. Amikor ilyen és ehhez hasonló mondatokat hall az olvasó, akkor az ilyen döntő szituációkról van szó.

 

 

United lehetőségek:

 

A mérkőzés kulcsa a második félidő első fele volt. A United rengeteg helyzetet alakított ki. Valósággal nekiesett az ellenfelének.

 

A párharc során talán ebben a szakaszban játszottak a szélső védők a leginkább fent. A Sevilla és a United is aktív letámadást alkalmazott, amitől a mérkőzés megbillent és valósággal szétszakadt a pálya. Ebből alakult ki a United első helyzete. Egy De Gea felívelést követően Bruno Fernandeshez került a labda, aki a szélső védő és középső védő közötti területen kiugró Greenwoodot hozta helyzetbe. Bono első nagy védése a második félidőben.

 

 

Ezen időszakban a Vörös Ördögök meglepték a spanyol csapatot azzal az intenzitással és hatékonysággal, ahogy letámadtak. A Sevilla nagyon nehezen vagy sehogy nem tudta a labdát kihozni. A United nem kis kockázatot vállalt a második félidő elején. Azonban hiába Martial cselei, az átlövési kísérletek, Bono vagy a védők mindent tisztáztak.

 

Kár, hogy a United egyelőre nem tudja huzamosabb ideig ezt a fajta letámadást produkálni.

 

Csak a hatékony letámadásra emelnék ki egy példát.

 

A Sevilla szinte az egész mérkőzésen Banega játékától függött. A labdakihozataloknál őt keresték folyamatosan, ahogy azt már elemeztük feljebb. Az alábbi képen látható, hogy a második félidő elején ő is gyakran csapdába esett. A leglátványosabban az 53. percben. A belső védőtől kapott egy labdát, azonban a United becsapdázta. 1 passz opciója maradt, amit ő nem láthatott, mert neki háttal volt. A United meg is szerezte a labdát, azonban egy 4v2-es szituáció végén sem tudott gólt szerezni. Ezen a szinten, Bono ide vagy oda, ez már sajnos luxus.

 

 

A kegyelemdöfés.

 

A 78. percben az ellenfél térfelén Greenwood veszített labdát, amelyből a Sevilla egyből egy súlypont áthelyezéssel megindult az ellentétes oldalon. Ez a valóságban még nem jelenthetett volna nagy gondot, mert a United 4v3-s szituációban volt. A Susot váltó Franco Vazquez befele mozgásával azonban a létszámelőny elolvadt.

 

 

Ezúttal Williams találta magát egy 1v2-s szituációban, miután Navas is belépett az ő oldalán a játékba. Előző elemzéseknél már írtam, hogy a védelmeket a belső védő és a szélső védő között érdemes bontani. A labda útja ezúttal is ez az útvonal volt. Igaz, utána Williams be tudott állni Navas elé. Navas mégis megverte 1v1-ben. Belül Maguire és AWB nem tudta elosztani az egyetlen Sevilla játékost, aki kibújt közülük és nagyon közelről a kapuba lőtt.

 

 

Sovány vigasz ugyan, de XG mutatóban a Manchester United majdnem kétszer jobb volt, mint a Sevilla. A mutató alapján a 2-1-es fordított eredmény lett volna a reális. Az élet és a foci azonban ettől is szép, hogy kevésbé kiszámítható.

 

 

Forrás: infogol.net

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Remekül felkészült mind a két csapat a másik játékából. Alapelképzelésük szerint a szélső hátvédek kaptak volna hangsúlyos szerepet mind a két oldalon.

 

Ole Gunnar Solskjaer csapata taktikailag nem vallott szégyent spanyol riválisa ellen. Azonban a jövőben fejlődnie kell az angoloknak. Sajnálatos módon kijött ismét az a tény, hogy mérkőzés közben nem tud a United meghatározó módon változtatni. Mindent elmond, hogy a 78. percben bekapott gól után, csupán a 87. percben érkezett három friss erő a padról. A bizalom hiánya a padon ülő játékosokkal szemben?

 

A mai modern fociban egyre többször támadásban és védekezésben is külön felállást játszanak a csapatok. A United jövőre a BL-ben fog szerepelni, ha továbbra is ilyen egysíkú lesz a játéka, akkor a nálam sokkal jobb elemzők könnyen szétfogják szedni. Nehéz lesz a jelenlegi kerettel meglepni Európát. Azt pedig kötve hiszem, hogy egy sima 4-2-3-1-el végig lehet verni, támadó minőség ide vagy oda.

 

A következő szezonban vagy Greenwood és Rashford védekező játékát kell az edzői stábnak fejleszteni, vagy minőségibb szélső bekkek kellenek a csapatba. Legalább a rotáció miatt. Williams-szel és AWB-vel semmi bajom, bírom őket, de nem fognak hiba nélkül, rotáció nélkül egy teljes szezont lejátszani. Az pedig, hogy a mérkőzés(ek) nagy részében emberhátrányos helyzeteket kell megoldaniuk, mentálisan sokat kivesz belőlük.

 

A mérkőzést egyértelműen a szélen veszítette el a United. A Sevilla sok esetben tudott a szélső védőkkel szemben 2v1-es helyzeteket kialakítani. Williams és AWB rutintalansága is kijött a kulcsszituációkban. Maguire-től én mindenképp azt várom a jövőben, hogy a fiatalokat jobban irányítsa. Mind a kettő Sevilla gól elkerülhető lett volna jobb kommunikációval és helyezkedéssel. Mind a kettő Sevilla gólpasszt a szélső védő jegyezte Reguilon és Navas személyében.

 

A mérkőzésen időszakosan tudta csak a United a Sevillat a kapuhoz szegezni. Az biztosan elmondható, hogy jövőre a bajnokságban és a BL-ben is több kell majd. Főleg, mert várhatóan a nézők visszatérésére még várni kell egy darabig. Így a hazai pálya előnye sem olyan hangsúlyos, mint előtte.

 

A végére hagytam a fekete levest. Időszakosan tényleg szépen játszik a United, rengeteg helyzetet alakít ki, azonban az EL-ben az utolsó két mérkőzésének a statisztikája: Köbenhavn 90+30 perc, Sevilla 90 perc. Ezalatt az idő alatt 0 akció gól. 2 gólt rúgott a csapat, tizenegyesből. A LASK mérkőzést nem veszem ide, mert nem az alap csapat játszott és valódi tétje nem volt a mérkőzésnek. A gond inkább az, hogy ez még mindig csak az EL, amiről beszélgetünk. Akció gólt a PL-ben az utolsó fordulóban Lingard szerzett utoljára, egy óriási kapus hiba után a 98. percben. Előtte éles helyzetben 0-0-nál ismét csak büntetőből volt eredményes a csapat. A jövőbe próbálok nézni, mi lesz, ha egyszer nem jönnek a büntetők? Meglátjuk...

 

Kedves olvasó! Ez volt a 2019/2020-as szezonzáró elemzése. Találkozunk a következő évadban. A kialakult helyzetnek köszönhetően ez az időszak most nem lesz olyan hosszú, mint szokott lenni. Örülök, hogy velem tartottatok, és bízom benne, hogy tudtam segíteni kicsit jobban megérteni a futballt, amit a United játszik. Remélhetőleg az ,,egyszerű fotel taktikus”, ahogy az egyik hozzászólásban írta valaki, tanult a cikkekből, én is sokat tanultam a mérkőzésekből és hozzászólásokból. Köszönöm a pozitív fogadtatást is. Minden kezdet nehéz, de úgy éreztem, hogy a ManUtdFanaticson nyitottak voltak nem csak a szerkesztők, hanem a szurkolók is az ilyen fajta irányvonalra. Ha valaki pedig a rövid uborkaszezonban elemzésre vágyik, neki tudom ajánlani az összes eddig megszületett cikket. :)


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!