Ismerd meg: Donny van de Beek

Csakúgy, mint a Manchester United, az Ajax is büszke saját nevelésű játékosaira, Donny van de Beek pedig az elmúlt évek egyik legizgalmasabb holland fővárosban pallérozódott tehetsége.


Miután megmászta az amszterdami klub ranglétráját, már tinédzserként a felnőtt csapat sztárja lett, az Old Traffordra való átigazolása véglegesítésével pedig karriere új fejezetét nyithatja meg a középpályás.

 

A 23 éves játékost klasszikus box-to-box középpályásként jellemezték a Hollandiában eltöltött időszakában és általában a csatár mögött, 10-es pozícióban szerepelt az Ajaxnál. A sokoldalú holland ugyanolyan szinten képes egy két fős belső középpálya tagjaként is jó teljesítményre, ahonnan számtalan passzal képes segíteni a társait és a gólszerzéshez is jó szeme van.

 

A koronavírus világjárvány miatt félbeszakadt 2019/20-as Eredivisie szezonban Van de Beek nyolc gólt és öt gólpasszt jegyzett, emellett pedig 41 helyzetet dolgozott ki csapattársai számára.

 

Az 1997. április 18-án a hollandiai Nijkerkerveenben született játékos a helyi Veensche Boys színeiben kezdte pályafutását, majd 2014 augusztusában meghívást kapott az Ajax híres akadémiájára.

 

Donny a klub tartalék csapatában, a Jong Ajaxban 2015 januárjában mutatkozott be, két hónappal később pedig már a felnőtt csapat kispadjára is leülhetett egy ADO Den Haag elleni bajnoki összecsapáson. Bár edzője, Frank De Boer nem vetette be azon a napon, felcsillantotta a lehetőséget a fiatal játékos számára, hogy mi áll előtte.

 

A 2014/15-ös szezon végén megkapta az Ajax Jövő Tehetsége-díját, amellyel olyan játékosok közé csatlakozott, mint Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Daley Blind és Christian Eriksen.

 

Felnőtt csapatbeli debütálása 2015 novemberében egy Celtic elleni Európa-liga mérkőzésen jött el, majd abban a szezonban minden sorozatot figyelembe véve összesen 10 mérkőzésig jutott a felnőtt csapatban és érdekes módon pont Ole Gunnar Solskjaer Moldeja ellen tudott eredményes lenni először.

 

 

Van de Beek teljes jogú csatlakozása az Ajax felnőtt csapatához a 2016/17-es szezonban történt meg, amikor 29 tétmérkőzésen jutott szóhoz, az utolsó ráadásul pont a United ellen volt, amikor a 70. percben csereként állhatott be a stockholmi Európa-liga fináléban.

 

A 2017/18-as idényben további 35 mérkőzésen szerepelt és bemutatkozhatott a holland felnőtt válogatottban is, ám az angolok Jesse Lingard góljának köszönhetően 1-0-ra nyerni tudtak.

 

Van de Beeket innentől kezdve már mindenhol top tehetségnek tartották, de az igazat megvallva a felvillanyozó játékot nyújtó Ajax európai kupaszereplése során robbant be a köztudatba, amikor egészen a Bajnokok Ligája elődöntőjéig meneteltek a 2018/19-es idényben és vitte a hátán a csapatot az olyan szintén saját nevelésű tehetségek oldalán, mint Matthijs de Ligt és Frenkie de Jong.

 

Danny három gólt szerzett a legjobb négyig tartó útjuk során, köztük a Tottenham Hotspur elleni elődöntő idegenbeli első mérkőzésén győztesgólt. Új igazolásunk a 2019/20-as szezonban is bevette angol csapat hálóját, amikor a Chelsea elleni 2-2-es döntetlen alkalmával tudott eredményes lenni a Stamford Bridge-en.

 

Bár az Eredivisie legutóbbi szezonját a koronavírus világjárvány miatt érvénytelenítették, Van de Beek a lejátszott 23 mérkőzésén szerzett nyolc góljával és öt gólpasszával egyértelműen sikeres évet zárt, amelyet az is mutat, hogy ez pályafutása eddigi legjobb mutatója ebben a tekintetben.

 

A 23 éves játékos így holland bajnoki címmel, holland kupa és szuperkupa győzelemmel távozhatott az Ajaxtól.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!