Taktikai Mágnestábla: Brighton 2-3 Manchester United

Kedves Olvasó! Nézzük át közösen, hogy húzta be a Manchester United a három pontot annak ellenére, hogy taktikailag nagyon elverték a szakmai stábot Brightonban. Előre leszögezem, örülök, hogy nyert a United. De ettől még a szemem nem csal. Egyéni gondolatokat szokásos módon a komment szekcióban meg lehet osztani.


Felállások:

 

3-4-3 vs 4-2-3-1

 

Ole Gunnar Solskjaer kezd visszatérni a Gála XI alkalmazásához. Szegény Van de Beek csak a padon kezdett, lehet még nem tudta elsajátítani a csapat jellemző taktikai jegyeit. Megmondom őszintén, hogy a Luton elleni teljesítménye után én a kezdőbe vártam. Üzenet lehetett volna a kerettagoknak, hogy kemény munka kell a kezdőbe kerüléshez.

 

 

A játékosok átlagos helyzetét vizsgáljuk meg egy kicsit, ebből ugyanis már rá tudunk világítani, hol okozott gondot a Brighton a vendégeknek. Unitednél kirajzolódik, hogy a csapat bal oldala volt aktívabb támadásban. Rashford Martial felé történő befele mozgásával próbált területet előkészíteni Shawnak. Greenwood ezzel szemben most a jobb oldalon tűnt fel, nem játszott bent annyira sűrűn, mint amennyire talán tavaly tőle megszokhattuk. A Brighton 3-4-3-as felállása is szépen kirajzolódik az alsó képen. Látható, hogy March (20-as számban) mennyire fent játszott szárnyvédőként. Nagy szerepe volt a United vergődésében. Gólt is szerzett a mérkőzésen és a rá kijátszott figura nem kicsi borsot tört a csapat orra alá. A vendégek jobb oldalát támadta le a Brighton minden mennyiségben. AWB-t nem egyszerű helyzetek elé állítva. De erről majd később. Gyere tarts velem! Nem lett rövid elemzés, tudom, de hidd el, volt mit elemezni ismét. Sok-sok kép egészíti ki a meglátásokat.

 

Forrás: whoscored.com

 

Makacs dolgok a számok, azt szokták mondani. Azt már halkan jegyzem meg, hogy a kapura lövési mutató 19-7 volt a Brighton javára. Azonban van egy mutató, amiben még látványosabban a Brighton sokkal jobb volt a Unitednél. A labdabirtoklás elvesztése. A hazaiak 21 alkalommal adták el a labdát, ebből mindössze 6 történt a saját térfelén. Ezzel szemben a United 19 alkalommal adta el a labdát, ebből 10 alkalommal már a saját térfelén. Meglepő, hogy a vendégek labdavesztésénél a jobb oldal dominál?

 

A United labdavesztései:

 

 

Nézzük meg a valóságban, hogy néztek ki a csapatok a mérkőzésen! Az alsó képen látszik az MU 4-2-3-1-s felállása és ahogy a Brighton a szélső védőkkel és a három belső védővel teljesen megnyitotta a területet. A képen számomra szembetűnő, hogy a United védekezésben mennyire szűkíti a területet és teljesen a szélére szorítja a hazaiakat. Később pedig nagy szerepe lesz a United védelmének eltolódásának a rengeteg Brighton helyzet kialakításában. Az éles szemű olvasó észreveheti, hogy Rashford és Greenwood épp az ellentétes oldalon játszik. A mérkőzés elején jellemző volt, hogy szabadon váltogatták az oldalakat.

 

 

United presszing

 

A Luton elleni elemzésben nagyon kritikusan írtam a Manchester United számomra nem létező presszingjéről. Nézzük, ezen a mérkőzésen hogyan valósult ez meg! Az egyik olvasó a komment szekcióban feldobta az ötletet, hogy lehetne GIF-et belecsempészni az elemzésbe, sajnos még nem tudtam megoldani. Szóval egyelőre beszéljenek a képek.

 

Az MU első hármasa konkrétan leosztotta a Brighton belső hármasát. Amikor a jobb oldali középhátvédhez került a labda, akkor Rashford sprintelt ráijesztve, aki persze egyből tovább tudta passzolni a középsőnek. Amikor ez megtörtént, akkor Martial váltott ki a láncból, Rashford pedig visszatért a helyére. Mivel a Luton ellen tényleg kritikusabb voltam, így most már csak halkan jegyzem meg, hogy így a United maximum 3v3-as legkedvezőbb szituációt tudott elérni az ellenfél labdajáratása után. Sőt, ha a két szárnyvédő visszazárt a Brightonnál és elkérte a labdát, akkor már rosszabb a kép. Hiszen 5 hazai játékossal szemben 3, max. 4 United játékos állt. Emberhátrány…

 

 

Fernandes is középen Greenwood és Rashford segítségére volt utalva, ugyanis a Brighton két belső középpályása között általában egyedül ő mozgott. A felső képen is megfigyelhető, hogy állandóan a labdához közelebbi játékost követte, mivel sem Pogba, sem Matic nincs a környéken. Csupán tisztes távolságból figyelték a középső játékosokat. De az alsón látványosabb...

 

 

Ha bátran támadunk, akkor szerintem hatékonyabb, ha pl. Pogba becsatlakozna az ide-oda futkosó Fernandes mellé. Márpedig ha az ellenfelet a tizenhatoson támadjuk le, akkor az bátornak mondható. Szóval energiát spórolunk meg Brunonak, nagyon kockázatot sem vállalunk, hiszen még mindig ott marad Matic a védelem előtt. Így csak úton látom én a játékosokat. Mondanom sem kell, hogy egy dolgot ért el ezzel a United, szélre kiterelte a Brightont. Amit ha a szélső hátvédek lezártak, akkor jó, ha nem, akkor elcsúszott a csapat. Később lesz jelentősége, nem is kicsi!

 

Mennyire nem összehangolt a vendégek letámadása, és elnézést, hogy ismét ezt elemzem, de úgy gondolom, hogy a mai focinak ez alap szegmense. A második félidő egyik jelenete tökéletesen rávilágít a problémára. A 17-es számú Brighton játékos kapja a labdát a saját kapusától. Martial mögött eleve légüres térben mozog. Pogba és Fernandes hirtelen elindul, de egyszerre megtorpan, mikor észreveszik, hogy ugyanarra a játékosra akarnak menni presszionálni. Ezt észreveszi Martial és ő is elkezd visszafelé futni. Fernandes látja, hogy Pogba nem jön, így félkörívben próbál odaérni időben. Végeredmény? A játékos forog és megindul a United kapujával szemben. (Na jó, most én is sajnálom a GIF-et, házi feladat megnézni a jelenetet. A mérkőzésen 57:04-nél kezdődik.)

 

 

Miért gond ez? Mert a Brighton végig vitte belőle a támadást és kis híján tizenegyest harcolt ki.

 

Manchester United támadásépítés

 

Míg nálunk eszeveszetten futkosott jobbra-balra a két belső középpályás között Fernandes, addig nézzük meg az ellentétes oldalon, hogy figyeltek a United két belsőjére, Pogbára és Maticra.

 

 

Jött az ívelés? Jött...

 

A másik opció a szokásos recept volt. Matic elkérte a labdát, és próbált támadást építeni. Egyébként ezen a mérkőzésen is csak kontrából szereztünk akció gólt. Felépített megkomponált támadásból nem sikerült. Ez még gond lehet a jövőre nézve.

 

 

A Brighton taktikai húzása, ami látszólag meglepte a stábot

 

A hazai csapat végig arra játszott, hogy a vendégek csapatát az egyik oldalra áthúzza, majd a másik oldalon keletkező üres területen a szárnyvédő veszélyes helyzetben kapja a labdát. Amikor ez nem valósult meg, akkor még Trossard futott be a keletkezett üres területekbe. Trossard egyébként 3 kapufáig jutott, March meg egy gólig. Tekintsünk rá a taktikai mágnestáblára. A megoldás erre az lett volna véleményem szerint, ha Matic visszalépett volna védekezésben a középső védők mellé, és akkor sem Shawnak, sem Wan-Bissakanak nem kell befelé tolódnia. Mivel a befelé tolódással teljesen üresen hagyta az ellentétes oldalt, kis túlzással a Brighton azt csinált, amit akart. Nem a véletlen műve a 19 kapura lövés. Nézzük meg a mágnestáblán, mert érdemes.

 

 

Ha a United szélső védője kilépett az ellenkező oldali Brighton szárnyvédő elé, akkor pedig a közte és a középhátvéd közötti óriási területet támadta a Brighton. Igazából a 4 United védő 5 Brighton támadóval állt szemben egész mérkőzésen. Emberhátrány hátul is, nincs mit ezen szépíteni! A következő képen erre látunk példát, Matic fejvesztve rohan betömni a tátongó lyukat a védelemben.

 

Amikor a mérkőzés elején még Matic befoltozta a védelem gondjait a következő kép címe.

 

 

Szóval, már a 24. percben megbosszulhatta volna magát a United taktikai hátránya. Ebből is látszik, hogy a Brighton egy világos taktikával érkezett, amit 100%-ban meg is tudott valósítani. Sajnálatos, hogy mindenféle taktikai reakció nélkül vendégoldalról. Persze, értem én az egyéni hibákat, de a nagy egészet nézve sem jobb az összkép.

 

És amikor már nem foltozta be senki az üres helyeket.

 

 

Befűzve az oktató film

 

Maupay büntető 40. perc 1-0

 

Bruno Fernandes butasága kellett a Brighton vezető góljához. Rohant hátra, hogy besegítsen Shawnak, Lamptey azonban ügyesen belépett elé. Sajnos jogos volt a büntető, szerencse, hogy az ekkor már sárga lapos Fernandes nem kapott újabb lapot. Kiemelném, hogy a büntető a Brighton tudatos játékfelépítésének volt köszönhető.

 

A lényeg, hogy a United teljesen el lett billentve a jobb oldalára, így a Brighton gyorsan visszajáratta a labdát a túloldalon menetrend szerint érkező Lamptey elé. Fernandes segíteni igyekezett Shawnak. Butaság volt tőle a szabálytalanság, mert ezúttal Shaw szemből fogadta a Brighton játékosát. Azonban ez ekkor már a sokadik alkalom volt, amikor így átjátszotta a Brighton a vendégeket.

 

 

A United legszebb pillanatai a mérkőzésen

 

Rashford 55. perc 1-2

 

Ha valamiért, akkor ezért a gólért és Rashford egyéni megmozdulásaiért érdemes volt megnézni MU szempontból ezt a mérkőzést. Kiemelném, hogy a gól ismét egy átmenetből született. A Brighton elvesztette a labdát a United tizenhatosánál egy rossz beadással. Innentől a labda útja. Matic – Fernandes – Rashford. Azaz kettő passz elég volt, hogy kontrából az egész pályát átjátssza a vendégcsapat. A játék ezen elemében biztos vagyok, hogy világelső Ole Gunnar Solskjaer csapata. Más kérdés, hogy mennyire erről szól a mai modern foci?!

 

A kontratámadás kulcspassza Fernandes nevéhez fűződik, Rashford óriási, hogy kettő lövőcselt is be mert dobni, míg Greenwood a helyezkedésével végig alternatívát nyújtott Rashfordnak. Megjegyezném még Martial kifele mozgását, amivel a kulcspassz pillanatában a Brighton középső belső védőjét még arra készteti, hogy távolodjon a saját kapujától. A Brighton teljesen feltolt védekezése egyébként értelmezhetetlen számomra. Nyilván ők is tisztában voltak a United kontratámadásaiban rejlő potenciállal. Talán az egyetlen szegmense a játéknak csapatszinten, amiben világklasszis a United.

 

 

Beérett a gyümölcs

 

March 95. perc. 2-2

 

A Brighton a saját kapujához szegezte a Unitedet. Próbálták megszerezni az egyenlítő gólt, ami a 95. percben össze is jött. No de mennyi tudatosság lehetett ebben a támadásban?

 

A Brighton folyamatosan Marchnak csinált helyet a United jobb oldalán vagy az első félidőben a másik oldalon Lampteynek. Ahogy ezt már elemeztem. A második félidőben is ezt a játékot játszották szinte végig, de inkább March oldalát erőltették. Később megmutatom. De ha visszalapozunk a játékosok átlagos helyzetére, ott is láthatjuk, hogy mennyire March felé tolódott el a Brighton. Itt is AWB-t és a védelmet teljesen behúzzák a tizenhatoson belülre. Míg March zavartalanul botorkált be a 95. percben a United tizenhatosára. Egyébként erre semmi edzői reakció nem jött taktikai oldalról.

 

 

Fernandes ugyan érzékeli a veszélyt, mégis későn ér már be a hosszú oldalon teljesen üresen érkező Marchra, ami pedig végzetes volt a United szempontjából. Egyébként kettő Fernandes védekezési hiba kellett mind a kettő Brighton gólhoz. Biztos, hogy a legkreatívabb játékosunknak kellene védekezni? Sokat elmond, hogy már neki is be kell segíteni.

 

 

Miből lesz a cserebogár?

 

Tekerjünk vissza az időben a 63. percig. AWB-t teljesen behúzza a Brighton középre, amitől a United jobb oldalát teljesen ki tudják üríteni. Egyébként AWB látszólag teljesen felesleges középen, hiszen 4 United játékos őriz 2 Brighton játékost úgy, hogy közben a jobb oldal teljesen üres. A figura lényege, hogy March teljesen üresen marad, ezúttal Greenwood a tűzoltó és csak Lindelöf blokkjának köszönhetően marad el itt az egyenlítés. Ismétlem 63. perc, 30 perccel korábban az egyenlítő gólt megelőzően. (Az első félidőről ne is beszéljünk, mert ugyanezt játszották.)

 

 

Miből kapta hát a gólt a 96. percben a vendégcsapat? Ugyanabból a szituációból, ami a 67. percben lezajlott. A két jelenetet akár ki is lehetne cserélni, vagy az órát átvágni arra a percre. Csak abból gólt lett, ebből nem. AWB megint sehol, teljesen betolva. Maguire üresen tátong, Lindelöf helyett vigyázhatna a Brighton kilencesére, Lindelöf pedig akkor a hetesre és AWB mehetne a hosszúra. De természetesen nem ez történt. Teljesen rosszul helyezkednek a United védők végig a mérkőzésen. A létszámhátrányt nem sikerült eltüntetni kommunikációval sem.

 

 

Azt gondolod, hogy Trossard a 76. percben nem ebből a figurából rúgott óriási kapufát? Hát tévedsz, kedves olvasó. Mutatom, mert ettük, mint kacsa a nokedlit. AWB kihúzva, értelmezhetetlenül sehol. Persze a jobb oldal teljesen üresen tátong, és csodálkozunk, hogy De Gea-ig gyalogolhat Trossard. Dehogy csodálkozunk…

 

 

Hihetetlen volt számomra, hogy nem bírunk egy ilyen nyilvánvaló begyakorolt sémát lereagálni. Sőt, szinte segédkezünk hozzá. Ígérem, nem vágok ki több ilyen jelenetet, csak érzékeltetni szerettem volna, hogy az egyenlítő gól a hosszabbításban egyáltalán nem a véletlen műve volt. Sőt, rúghattak volna még három gólt ebből. Egyébként nekem nagyon tetszett. Tetszetős volt, egyedül a Brighton játékosok minősége miatt nem lett ez hazai győzelem.

 

Na jó egy utolsó, 80. perc. A sztori változatlan, szóval már le sem írom. (Maguire üresen, Lindelöf és AWB eltolódva)

 

 

Csak nem bírtam abba hagyni. Számomra döbbenet, a kotta ugyanaz. Kulisszatitok: mérkőzés közben mindig felírom, hogy melyik jeleneteket próbálom meg felhasználni majd az elemzéshez. Hát itt abbahagytam a jegyzetelést, annyira egyértelmű volt, hogy ha lesz egyenlítő gól, akkor ehhez kísértetiesen hasonló helyzetből lesz. De úgy látszott csak nekem, pedig aztán én sehol nem tartok ehhez a szinthez képest.

 

Aztán végül tegyük össze a kezünket, hogy Maguire sikeresen lefejelte Maupay kezére a labdát, mert March még amúgy a sima fejest is kivágta volna a gólvonalról. Így lett 2-3 (a lefújás után, időn túli tizenegyessel).

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

A rovat e részén mindig több pontban össze szoktam szedni röviden az elemzést. Hát most annyit tudok írni, taktikailag a Brighton nagyon elverte a Unitedet, főleg a második félidőben.

 

De a legvégén, ami legjobban megmutatja, mennyire nem volt megérdemelt a három pont sorsa, az nem más, mint az elvárható gólok száma.

 

 

Szóval, mint United szurkoló, teljesen örülök a három pontnak, de ennyi, semmi több. Amúgy teljes KO nálam a mérkőzés. Nem szeretnék tényleg negatív lenni és nem szeretném Solskjaer távozását sem, mert nem kicsi edzők égtek már meg az amúgy teljesen érthetetlen vezetőségünk alatt. Azonban ez nagyon csúnya taktikai vereség volt.

 

Folytatás szintén a Brighton ellen szerdán a Ligakupában. Vajon addigra sikerül elemezni a Brighton játékát? Én nagyon kíváncsi leszek mi lesz a stáb megoldása. Nem lepődnék meg egy háromvédős felálláson, hiába a 4-2-3-1 szerelem.

 

Itt jegyezném meg, hogy utána érkezik José a buszával az Old Traffordra…


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!