Taktikai Mágnestábla: Manchester United 5-0 RB Leipzig

Kedves Olvasó! Köszöntelek újra itt. Nézzük meg közösen mi történt a Lipcse ellen a Bajnokok Ligájában! Remélem hasznosnak fogod tartani a cikket.


Kommentszekció

 

Először is szeretnék kiemelni pár kommentet az előző hetek megnyilvánulásai közül. Mindig igyekszem én is válaszolni ezekre, ahogy a szabadidőm engedi. Szerencsére sokféle hozzászólás érkezik, ebből mutatnék meg bevezetésként párat. Akit ez a rész nem érdekel, nyugodtan görgessen túl rajta. A következő rész már a Lipcse elleni mérkőzésről fog szólni. :)

 

Van, amikor az Olvasó ír építő jellegű kritikát. Én szeretem az ilyeneket, mert vallom a magánéletemben is, hogy ettől lehet fejlődni. Többnyire nem a bólogatás, ami előre visz. Persze, nem azt szeretném sugallni, hogy ebben az elemzésben keressük meg a kákán a csomót is. Csupán megszeretném mutatni, hogy akad ilyen is.

 

 

Előfordul, hogy az Olvasó nem ért egyet a metodikával, amit használok. De ezzel sincs gond, amikor teljesen kifogástalanul írja ezt le. Hiszen sokféleképpen lehet egy mérkőzést elemezni, ízlelgetni, megrágni.

 

 

És persze, ha úgy gondolod, hogy minőségi a tartalom, akkor nyugodtan megoszthatod azt bármilyen csoportban vagy oldalon. Egy a lényeg, hogy ne úgy tedd, mintha te írtad volna. Ahogy látod, én is mindent lehivatkozok az elemzések végén. Azonban az oldal (ManUtdFanatics.hu) és én is nagyon büszkék vagyunk rá, ha minél több emberhez eljutnak a cikkek. Nem csak a mérkőzés elemzések, hanem adott esetben másik anyag is. Szóval én úgy gondolom, hogy a Manchester United szurkolóknak ezt nem kell külön elmagyarázni, hisz egy csapat sikerének szurkolunk!

 

 

Köszönjük ezúton is és az összes most kiemelt és nem kiemelt kommentelőnek is. Szerencsére a mágnestáblás cikkek alatt már nagyon jó eszmecserék szoktak véghez menni. Ne legyen ez másképp most sem. Térjünk rá a Bajnokok Ligája mérkőzésre.

 

MU vs Lipcse

 

Nyilván nem titok senki előtt, hogy mi lett a mérkőzés végeredménye. Azt gondolom, hogy teljességgel álomszerűen kezdődött a Manchester United kalandja az idei Bajnokok Ligája szezonban. A tavalyi két BL elődöntős elrendezve, ráadásul a német ellenfél ki is ütve. No, de nézzük, hogy mi kellett a Leipzig ellen ahhoz, hogy ez így alakuljon?! Vajon csak a csillagok szerencsés állásának volt köszönhető? Nézzük meg együtt.

 

Felállások:

4-1-2-1-2 vs 5-3-2

 

 

Ole Gunnar Solskjaer előtt le a kalappal, mert ismét felszívta magát egy (szerintem) nem rossz csapat ellen. A harmadik formációt adja elő a gárda az elmúlt hetekben, ráadásul ismét csak sikeresen. Azt gondolom, hogy a mai modern fociban, amikor a játékosokat szinte 0-24-ben megfigyelik, óriási előny lehet, hogy kiszámíthatatlan az MU. A keret az meg van hozzá, hogy taktikailag sokszínűek legyenek, az tény. Szóval emelem kalapom a játékosok előtt, hogy ismét egy új felállásban sikeresen vizsgáztak. Van de Beek is végre megérkezett a kezdőbe.

 

No de miről is szólt ez az új felállás? A vendégek a BL képpel ellentétben nem 4-1-4-1-t játszottak, hanem 5-3-2-t. Szóval ismét egy csapat, aki szárnyvédőket alkalmazott az Old Traffordon. Számomra örömteli, hogy egymás után a második ellenfél, aki nem szerzett gólt a United ellen a szárnyvédős felállásban.


 

Első félidő

 

A legjobb dolog a középkezdés előtti teljes képekben, hogy sok esetben már ilyenkor kirajzolódik a két csapat felállása. Ez történt most is.

 

 

Már az első képen, a 6. másodpercben látható az a tény, ami az egész mérkőzésen meghatározó lett végül. A United totálisan megszállta a pálya közepét. A vendégek védősoránál van a labda, középen azonban a három Leipzig középpályás teljesen eltüntetve látszik. Ole Gunnar Solskjaer masterclass course 1. rész.

 

A következő jelenetnél is azt szeretném megmutatni neked, hogy mennyire lezárta az MU a pálya közepét. Védekezésben Van de Beek sokszor csúszott fel Greenwood és Martial mellé. A Lipcse így a pálya közepén teljesen kiszolgáltatottá vált. A támadásépítésüknél amikor valaki belépett a United első védekező vonala elé, ugyanazzal a látképpel szembesült, mint a vendégek védői. Átpasszolhatatlan United védekező vonalak. Így a pálya széle felé szorultak a vendégek. Nem véletlenül (később majd látni fogod) a jobb oldalon vezették a támadásaikat túlnyomórészt.

 

 

Nézzük meg a másik oldalt, azaz hogy a hazaiak miként boldogultak a támadásépítéssel. A vendégek főleg az első félidőben nagyon nehéz helyzet elé állították a Unitedet. Abszolút mai modern focit játszottak a letámadással. Míg a United labda nélkül többnyire visszaállt és megszállta a saját térfelét, addig a Lipcse már az ellenfél térfelén magasan megkezdte a letámadást. Pedig a vendég védelem is megzavarható volt egy aktív letámadással.

 

Szóval a Leipzig már az ellenfél térfelén a középhátvédekre igyekezett nyomást gyakorolni és a pálya széle felé terelni őket. A United gyémánt felállásából fakadóan Matic lépett vissza a védelem elé gyakran, de Pogba és Fred is megjátszható volt a pálya közepén. Hogy Matic miként csinált magának területet, erre mutatnék egy példát.

 

 

A vendégek elképesztő elánnal támadták a United labdakihozatalait. Mutatnék egy olyan példát is, amikor sikerült az első védekező vonalat átpasszolni. Mi történt ezután?

 

Maguire remekül ismerte fel, hogy nem feltétlenül a mellé visszamozgó Matic a megfelelő megoldás a következő szituációban. Pogbat látszólag üresen hagyta a Lipcse. Ment is irányába a mélységi passz, ami áttörte a vendégek első védekező vonalát. Azonban Pogba nyakára azonnal három irányból ugrottak a vendég labdaéhes ,,hiénák”.

 

 

Második félidő

 

A második félidő elején nem változtatott egyik vezetőedző sem. Lipcsei nyomás mellett telt el az első negyedóra. Ekkor érkezett a 63. percben McTominay Matic, Rashford pedig Greenwood helyére. Ezzel egy időben Nagelsmann is cserére szánta el magát. A jobb szárnyvédő Henrichs helyett Sabitzer érkezett. Ezzel Sabitzerrel egy inkább középen játszó játékos került jobb oldalra, későbbi cserével pedig megvalósítva a 3-3-3-1-s felállást. Valahol itt kezdett a Lipcse a vesztébe rohanni. Ahogy szokás mondani, a többi már történelem. No, de ne szaladjunk ennyire előre!

 

Solskjaer abszolút posztra cserélt, hiszen a United továbbra is megtartotta a gyémánt alakzatot. Sőt, Bruno Fernandes 68. percben történő beállásával Van de Beek helyére sem változott a leosztás.

 

A gólok története

 

Tekintsük át mi kellett ahhoz, hogy a Manchester United öt gólig jusson a Leipzig ellen.

 

Az első gól miatt kanyarodjunk vissza az első félidő közepére.

 

21’ Greenwood 1-0

 

Az első gólhoz Fred labdaszerzése után Pogba remek helyzetfelismerése és Greenwood nagyon pontos befejezése kellett. Fred nyert meg ugyanis egy párharcot a középpálya közepén. Pogba elé került a labda, aki látta maga előtt a légüres teret. Nem csak, hogy lendületesen be is vezette a labdát ebbe az üres területbe, hanem tűpontosan ugratta ki a keresztbe mozgó Greenwoodot. A támadásnál még megfigyelhetjük az ellenfél védekező felállását (4-4-2). Dicsérendő Greenwood mozgása, aki nagyon szépen bújt ki a szerintem amúgy nem ügyetlen két belső védő között.

 

 

74’ Rashford 2-0

 

Ugye mihez ért a világon a legjobban a Manchester United? Igen ahhoz! Szerintem már minden Manchester United szurkoló tudja, miről van szó. A kontratámadásokról. A cserék után a Lipcse egyre többet kockáztatott az egyenlítés érdekében. Mit nem szabad csinálni az MU ellen? Óriási területeket hagyni a védelmi vonal mögött, mert villámgyorsak a támadóik. Bizony! Viszont a Lipcse megtette ezt a szívességet. A második gól a legjobb példa erre.

 

Az ellenfél térfelének közepén (!! ugye itt vadászta a United egész mérkőzésen a labdákat) eladta a labdát a vendég csapat. Pogba Fredhez, Fred Bruno Fernandeshez passzolt egy sorral feljebb. Elképesztően brutális ez a kontratámadás gépezet, mert Bruno (direkt visszanéztem jó párszor) előtte kb 5 másodperccel már nem nézett Rashford irányába. Egyszerűen ezt edzésen már valószínűleg 100x begyakorolták, így csak tudta, hogy Rashford ott érkezik, mint a gyorsvonat. Be is gyalogolt vele a kapuig. De a Pogba – Fred – Bruno egyérintős játékot is érdemes visszanézni. Ez nem ösztön és játékos kreativitás.

 

 

A második gól látszólag megülte a vendégek gyomrát, mert kissé hitehagyottá váltak. A hazai csapat pedig megérezte a sebzett vadnál a vérszagot. Nem kellett sokat várni a következő gólra.

 

78’ Rashford 3-0

 

Egy De Gea által előre vágott labda után, a második labdát ismét remekül támadja Fred. Az első gól előtt Pogba elé is egy második labdát szerzett meg a brazil. Well done Fred! Ezúttal Rashford elé csorgatta, aki kis szerencsével 1v1-be beárazta Upamecanot (télen még tárgyalási alap lehet a jelenet), majd ismét a kapuba lőtt.

 

 

3-0 után a vendégcsapatnak már nem volt visszaút. Profi csapathoz méltóan azonban az eredményen mindenképpen szerettek volna kozmetikázni. Végképp kinyíltak hátul, ezzel teret adva a Unitednek a kontratámadásokra.

 

87’ Martial 4-0

 

A 4. gól egy tizenegyesből született. Azonban a tizenegyes előtti szituáció miatt érdemes vele foglalkozni.

 

A Lipcse védekezése teljesen szétesett ekkorra. A szívük vitte őket előre, de a lábuk már nem hozta őket vissza hátra. Gyakorlatilag a 3 védőjüket kiszolgáltatottan hagyták a gyors United játékosokra. Ez történt a 4. gól előtt. A United olyan kontratámadást vezetett végig, hogy 3 védőre 5 támadó jutott. Nem csoda, hogy csak így tudták megállítani a hazai csapatot. Dicséret illeti Rashfordot, aki nagyon nagy lendülettel loholt előre a labdával a saját térfeléről indulva. Valamint jól látta meg a második hullámban üresen érkező Fredet. Fred pedig ezúttal Martialt ugratta ki nagyon pontosan. Ha Martialt nem vágják fel, akkor Fred egy gólpasszal feltette volna a tegnapi teljesítményére a koronát.

 

 

92’ Rashford 5-0

 

Ekkor már szinte vége volt a mérkőzésnek. A Lipcse próbált ugyan még letámadni, de ez már nem igazán volt egységes. Ezért a hazai csapat könnyedén tudta átjátszani őket és ölni az időt. Martial azonban gondolt egyet a baloldalon, befelé húzott és a középen érkező Rashford elé tálalt. Rashfordnak pedig amilyen napja volt a Lipcse ellen, nem történhetett más, mint, hogy megszerezte a mesterhármasát.

 

 

Összefoglalva a látottakat

 

A kontrafoci nagy napja volt a tegnapi. Efelől semmi kétség. Magam is a futball világában dolgozom, éppen ezért rengeteget gondolkoztam már azon, hogy vajon mennyire modern és mennyire lehet sikeres ez a fajta futball, amit Solskjaer képvisel. Az első félidőben nem éreztem azt, hogy ennek a mérkőzésnek ilyen arányú győzelem lehet a vége. Az én szememben a Lipcse jobban játszott az első félidőben, jól támadtak le, könnyen zavarba hozták a Unitedet a labdakihozataloknál. A második félidei naivitásuk és a Unitedban tegnap dolgozó gyilkos ösztön azonban fölényessé tette a különbséget. Azonban azt mindenképp el kell ismernem, hogy a harmadik taktika ül most már két héten belül a hazai oldalon. Ráadásul a kapott gólok száma is megcsappant szerencsére.

 

Tartom magam ahhoz, hogy ez a tegnapi skalp egy nagyon nagy győzelem. Ez a Lipcse sokkal jobb csapat annál, hogy az 5-0-al rálegyintsünk. Nagelsmann nagyon fiatal edző még. Azt hiszem tegnap kapott egy nagy leckét, mert bizony nagyon belerohant a végén a Lipcse a késbe. A játékstílust, amit képvisel, én személy szerint nagyon szeretem. Viszont tegnap óriási leckét kapott az Old Traffordon. Szóval le a kalappal Ole előtt és a szakmai stáb előtt. Tökéletesen működött az alapterv is, valamint a cserék is abszolút ültek.

 

Az biztos, hogy óriási harc lesz még ebben a csoportban a továbbjutásért. A PSG és a Lipcse sem véletlenül játszott tavaly BL elődöntőt. Most jön majd a BL-ben a papíron könnyebb feladat a Basaksehir ellen. Nagyon bízom benne, hogy a United azokra a mérkőzésekre is kellően felkészül. Ott a Vörös Ördögök lesznek az esélyesek, szóval megváltozhatnak a szerepek. Kíváncsian várom a folytatást.

 

Egy kis statisztika

 

Nézzünk meg még pár dolgot, mielőtt közösen bezárjuk a cikket.

 

A játékosok átlagos pozíciójából kiolvasható, hogy Matic (31) – Fred (17) – Pogba (6) – Van de Beek (34) valóban gyémánt alakzatban helyezkedtek el a mérkőzésen. A túloldalon a Lipcsénél látszik, ahogy az öt védő megnyitotta a területet. Angelino (3) és Henrichs (39) nagyon feltoltan játszottak.

 

Mindkét csapat a pálya ugyanazon szakaszán szerette volna a támadásait vezetni. Ezért magasabb ott a népsűrűség az átlagos pozíciós képen. Az ellenfélnél nem véletlen talán, hogy miután realizálták a gyémánt felállást, akkor Pogba gyengébb védekezésében bíztak. Ezért nem Fred oldalát támadták főként.

 

 

A Lipcse presszingjét megvédve mutatnék még egy adatot. A United 29 alkalommal veszítette el a labdát, ebből 15 alkalommal a saját térfelén már. Míg az ellenfél 19 alkalomból csak négyszer tette ezt meg a saját térfelén. Ebből is látszik, hogy a hazai csapat sokkal nagyobb nyomás alatt volt kénytelen focizni már a saját oldalán.

 

 

Folytatás vasárnap az Arsenal elleni rangadón. Kíváncsian várom, hogy milyen felállást láthatunk. Vajon mi kerül elő a cilinderből legközelebb?

 

 

Forrás:

https://www.uefa.com/

https://www.whoscored.com/

https://www.facebook.com/manchesterunited


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!