Taktikai Mágnestábla: Manchester United 0-0 Manchester City

Kedves Olvasó! Örülök, hogy újra itt vagy és olvasod a rovatot. Járjunk utána, hogy a városi derbi alkalmával lejátszott 0-0-s mérkőzés milyen finomságokat tartogatott. Vigyázat! Csak ínyenceknek :)


Az igazat megvallva neked, nagyon déjá vu érzés fogott el, amikor leültem a United – City mérkőzéssel foglalkozni. Tavasszal az első mérkőzés, amelyet próba alapon elemeztem a karantén ideje alatt, a United 2-0 City volt. Ekkor még nem tudtam, hogy hosszútávon is lehetőséget kapok majd a Fanaticsnál, mint rovat és nem tudtam azt sem, hogy ti Olvasók, hogy fogtok reagálni az ilyen cikkekre. Szóval köszönöm a ManUtdFanatics.hu szerkesztőségének a lehetőséget és a bizalmat még egyszer! Nagyszerű munkát végeznek a többiek is! Plusz köszönöm nektek Olvasók a rengeteg visszajelzést, akár pozitív, akár negatív is volt az! Köszönöm, hogy befogadtátok ezt az egyébként nem könnyű műfajt. Ezúttal is kíváncsian várom a véleményeteket! Tudom, hogy van akit már megfertőztem, hisz írta korábban kommentben, téged sikerült?

 

No, de United – City!

 

Felállások: 4-1-2-1-2 vs 4-2-3-1

 

 

Ha jól megnézzük a felállásokat, akkor feltűnhet, hogy végre láttunk egy 4-2-3-1-t az Old Traffordon, amit nem a United játszott. A hazai csapat ugyanis a papíron 4-1-2-1-2-vel állt fel a városi rangadón. A gyakorlatban ez a hazai felállás inkább hasonlított egy torzított gyémántra vagy 4-2-2-2-re. Ezt rábízom az olvasóra, hogy melyiket szeretné magáénak tudni ezúttal. Ugyanis a játékosok átlagos pozíciójából láthatjuk igazán, hogy mennyire tartották magukat a csapatok az előzetesen felvázoltakhoz.

 

 

A fenti képből Te mit olvasnál ki? Én azt, hogy ez hazai oldalról valóban inkább egy 4-2-2-2, hiszen McTominay és Fred szinte az egész mérkőzésen a védelem előtt játszott. Fernandes mellett pedig többnyire Pogba tűnt fel. A vendégeknél a 4-2-3-1 inkább megvalósult a gyakorlatban is.

 

 

Letámadások

 

Mivel gól ezúttal nem született és amúgy is támadtam jó magam is sokszor Ole Gunnar Solskjaert és a stábot, így arra gondoltam, hogy megnézem kicsit részletesebben a játék egyik meghatározó részét mind a két csapatnál. Ami engem ezen a mérkőzésen nagyon foglalkoztatott, az a letámadás. Meg akartam vizsgálni, milyen elképzeléseket használt a két csapat a presszingeknél.

 

Nézzük:

City kapusánál a labda. A két belső védő nyit területet azzal, hogy a tizenhatos két szélén helyezkedik el. A United támadók ugrásra készen, amennyiben bármelyik középhátvéd labdát kap. Eközben Bruno a két City védekező középpályás között helyezkedik el. Rashford és Greenwood is a két mélységi irányító előtt áll, hogy passzárnyékba kerüljön Rodri és Fernandinho. Azaz elmondható, hogy a középpálya közepét duplán fedte le a hazai csapat. Ezért a City teljesen logikusan megpróbálta a pálya szélén elkezdeni a támadásépítést. Ederson tehát Cancelonak vagy Walkernek passzolt. Ekkor a hazai csapat szélső védője érkezett meg nyomást gyakorolni. Ebben persze fenn állt a veszélye, hogy AWB mögött Sterling üresen maradt, pontosabban Lindelöf váltott ki rá.

 

 

Előfordult ugyanis, hogy AWB lekéste a csatlakozást és Cancelo fel tudta játszani a labdát a mögötte levő üres területbe. Így a mögötte levő társaknak kellett kisegíteni a bajból a csapatot. Az alábbi általam kiragadott jelentnél pl: Maguire csípte el az indítást Jesus elől, miután Cancelo AWB-t átjátszotta.

 

 

Jöjjön egy másik példa erre a fajta labdakihozatalra. Ezúttal is (egyébként nem mindig, AWB sokszor már Cancelonál megállította a labdakihozatalt) feljátssza a labdát AWB mellett. Azonban a Unitednál számítottak erre, mert már McTominay és Lindelöf fogadta Sterlinget.

 

 

Később itt már rájött a vendégoldal, hogy ez így nem lesz jó. Ezért a két belső védekező középpályás többször visszalépett a két belső védő mellé. Amikor ez előfordult, akkor a hazai csapat első hármasa leosztotta Fernandinhoval kiegészült három belső védőt egymás között, mozgásukkal Rodrit továbbra is passzárnyékba helyezve.

 

 

Shaw pedig a mérkőzés során végig rendkívül fegyelmezett Pogbától kapott segítséget a balszél lezárásában.

 

 

Végezetül pedig, amikor a hazai csapat nem támadott le, hanem átadta a területet, akkor 4-4-2-es alakzatra váltott vissza.

 

 

A legemlékezetesebb jelenet pedig, ami a United letámadás veszélyességéhez köthető, az Bruno Fernandes labdaszerzése után kialakult helyzet. Amikor is Ederson úgy látta, hogy Bruno elég messze van a középpályán ahhoz, hogy felpasszolja Fernandinho irányába a labdát, azonban Rodrirol leválva Bruno megszerezte azt becsúszva, a labda pedig Rashfordhoz került, aki középre játszotta Pogbanak. Sajnos a helyzetet nem sikerült értékesíteni.

 

 

Nézzük az ellenfél megoldásait a labda nélküli játékra: a City egy 4-4-2 vagy 4-4-1-1 formációra váltott a letámadásoknál. De Bruyne szinte mindig Maguire-t, Jesus pedig Lindelöföt presszingelte, Mahrez és Sterling pedig a két szélső hátvédet AWB és Shaw személyében.

 

 

A kulcs a két elől levő játékos mozgása volt. Amikor Jesus támadt ki, akkor KdB biztosított vissza és zárta ki Fredet és McTominayt a játékból. Ellentétes oldalon pedig Jesus lépett visszább, amíg De Bruyne adta a nyomást.

 

 

A United célja a labdakihozataloknál a két védekező középpályás megjátszása, vagy pedig a két szélső hátvéd játékba hozatala volt, természetesen azon kívül, hogy földön a támadóharmadba juttassa a labdát. Erre az egyik megoldás, amit erőltetett volna a hazai csapat, hogy megtalálja középen a két mélységi irányítót, Fredet és McTominayt.

 

 

A másik variáció szerint pedig a földön még a szélen tudta feljuttatni a labdát a csapat Bruno Fernandes vagy Pogba irányába.

 

 

Amikor a City átadta kissé a területet, akkor a vendégek szintén a 4-4-2-s formációt vették fel. Erre is mutatok mind a két félidőből 1-1 példát.

 

 

Összességében a vendégek valamelyest közelebb álltak a győzelem megszerzéséhez. A két csapat letámadását azért elemeztem most ennyire részletesen, mert a mérkőzés egészét nézve kioltotta egymást a két csapat. Nem állíthatom, hogy a valaha volt legjobb manchesteri derbit láthattuk szombaton délután. Taktikai csata zajlott a pályán, amelyben igazán egyik csapat sem tudott felülkerekedni a másikon. Olyan esemény ezúttal nem történt, ami ki tudta volna mozdítani a mérkőzést vagy az egyik vagy a másik irányba. Azért az érezhető most már a csapatokon, hogy az extrém magas mérkőzésszám mindenkin kezd kijönni. A presszingek nem olyan hatékonyak, valamint a játékosok is fásultabbak. Érdekes lesz így a decemberi meccsdömpingre rákanyarodni. Nem véletlen, hogy a PL is nagyon kiegyensúlyozott idén. Azok a csapatok, akik most nem játszottak plusz mérkőzéseket Európában, egyértelműen előnyt élveznek erőnlétben azokkal szemben, akik játszanak a kupákban. A rotálás minden csapatnál nagyon előtérbe kell, hogy kerüljön a még csak most rendkívüli módon besűrűsödő menetrendben. Érdekes volt, hogy mind a két szakvezető 1-1-t cserélt csupán az egész mérkőzés során. Valahogy az volt az érzésem, hogy ez az 1-1 pont nem is rossz és nem is jó egyik csapatnak sem, de kikapni egyik sem szeretett volna. Persze akadtak helyzetek és talán mindkét csapat problémáira rávilágított ez a mérkőzés. A United rendkívüli módon szenved idén az Old Traffordon. Csak a bajnokságot nézem most: 6 mérkőzést játszott le, ahol 1 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség a mérleg. 3 (!!!) rúgott gól és 10 kapott mellett. (Idegenben 5 mérkőzés 5 győzelem 16 rúgott és 7 kapott gól. Ki érti ezt?) A Citynél pedig ami kijött, hogy nincs, aki gólra váltsa a kialakított helyzeteket. Ezzel szenved a Guardiola csapat egész évben.

 

 

Társadalmi felelősség vállalás

 

Egy kissé kényesebb témával fejezném be a mai elemzést. Szeretném felhívni a figyelmeteket a társadalmi felelősségvállalásra. Lassan itt az év vége. Ha engem kérdeznétek, hogy ki idén a Manchester Unitednél a naptári év játékosa?! Akkor azt felelném, hogy idén 2 van. Egy a pályán nyújtott teljesítménye miatt: Bruno Fernandes.

 

Egy a pályán kívül mutatott magatartása miatt:

Gondolom már kitaláltátok kire gondolok: Marcus Rashford

 

 

Igazából a futball világában elveszve talán könnyen lépünk túl a fair play és az emberségből jeles dolgokon. Túlságosan a győzelem, a sikeréhség alapján ítélünk meg edzőket, játékosokat vagy stábokat. Pedig az edzői stábok, a játékosok sem gépek. Az emberi értékeket mégis hajlamosak vagyunk talán nem megfelelően megítélni. Azonban idén volt egy United játékos, aki úgy gondolom mindenki fölé emelkedett. Rashford történetét nem kell bemutatni senkinek, valószínűleg mindenki tudja, miről van szó. Számomra is példakép lett, és mivel én magamon is úgy éreztem, hogy talán nem is tulajdonítottam a COVID alatti tetteinek megfelelő hangsúlyt, ezért át akartam érezni kicsiben, amit csinált. Szóval, ha a naptárra néztek, akkor látjátok, hogy kicsivel több, mint egy hét múlva Karácsony (szenteste, amikor hagyományosan a gyerekek és felnőttek egyaránt ajándékokat bontogatnak az egész világon). A környezetedben / falvadban / városodban lehet, hogy van olyan család, ahol a járvány vagy egyéb ok miatt szomorú lesz idén a szenteste. Én megtudtam a környezetemben, hogy egy kisfiú csak egy focilabdát és egy másik dolgot szeretett volna karácsonyra, így úgy döntöttem, hogy segítek neki szebbé varázsolni az ünnepeket. Nem fogok álszenteskedni, soha nem csináltam ilyet, nem osztok ételt, nem a like-ra vágyom. Valamint addig ezt le sem akartam írni, amíg én magam nem cselekedtem meg a dolgot. Hisz nem akarok bort inni, de vizet prédikálni. Én hiszek a futball erejében és tudom, hogy több, mint csupán csak egy sport. Pont az ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt. Azt is tudom, hogy TE, aki az elemzéseket és ezeket a sorokat olvassa, TE is hiszel a futball erejében. Szóval, ha esetleg a tudomásodra jutott, hogy a környezetedben is van, ahol idén nem teljesül egy álom. Ha megteheted, hogy egy nálad rosszabb sorsú családnak, gyermeknek segíts, akár egy kisfiúról vagy kislányról legyen szó. Akkor arra buzdítalak, hogy segíts nekik szebbé varázsolni az ünnepeket. Legyél te a környezeted Marcus Rashfordja!

 

Köszönöm, hogy ismét velem tartottál! Folytatás már csütörtökön, ezúttal a Sheffield United vendégeként. Meg lesz a 6/6?

 

 

Források:

https://understat.com/match/14549

https://www.whoscored.com/Matches/1485288/MatchReport/England-Premier-League-2020-2021-Manchester-United-Manchester-City

https://www.eredmenyek.com/

https://football.instatscout.com/


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!