Taktikai Mágnestábla: Everton 0-2 Manchester United

Kedves Olvasó! Ezúttal a Ligakupa negyeddöntő mérkőzésről olvashatsz pár sort a karácsony hivatalos beköszönése előtt. Hogy tetszett a mérkőzés? Mit gondolsz a Ligakupa sorozatról?


Elővetted a laptopot vagy megnyitottad a karácsonyfa alól kihalászott új telefonodon? Semmi gond! Egy a lényeg, hogy újra itt! Valószínűleg ez most egy rövidebb elemzés lesz (most nagyot sóhajt az olvasó, szinte hallom) de azért azt elárulom, hogy én mindig úgy állok neki, hogy ezt most rövidebben fogom megírni. Észre sem veszem, aztán csak mennek a sorok! Boldog karácsonyt neked, nektek és a családotoknak! Ha esetleg valaki élt a "légy te a környezeted Marcus Rashfordja" felhívással, akkor most veregesse meg a saját vállát és legyen magára büszke. :)

 

Kezdjük is hát! A Ligakupának egyébként mennyi értelme van még a mai világban? Régen azért mindenki aránylag csikó csapattal állt fel ezekre a mérkőzésekre. Most azért ha megnézzük a négy elődöntőbe jutott csapat kezdőjét, akkor nem ez a helyzet. Vagy a kiesett Arsenal és Everton kezdőt. Az lehet a gond, hogy annyira sok lett az "éhes száj", és annyira mindenki a kupát várja el még a frissen feljutott csapat menedzserétől is, kis túlzással persze, hogy minden sorozat számít. Nézzük is meg, milyen kezdőt álmodott meg OGS (Only Group Stage - sajnos ez nagyon megtetszett és már nem tudom melyik oldalon láttam, szóval nem én voltam ilyen kreatív) az Everton elleni mérkőzésre.

 

 

Felállások: 4-2-3-1 vs 4-2-3-1

 

Ezúttal a whoscored.com oldaláról mutatom meg nektek a felállásokat. Nem véletlenül választottam most ezt. Nekem a tegnapi este pozitív meglepetése Tuanzebe játéka volt. Biztos, hogy kell nekünk jobbhátvéd? Tudom, hogy alapvetően középső védő, de szerintem egész jól elmozgott ott a jobb oldalon.

 

 

A mérkőzés elejét rendkívül jól kezdte ismét a United. Úgy látszik ezen a téren fejlődik a csapat rendesen. A támadásépítés kulcsfigurái ezúttal Matic és Pogba voltak, valamint Van de Beek nagyon okos üres területre mozgásai. Van de Beek alapvetően balszélső posztra lett jelölve a mérkőzésen, de támadásban ez a United nagyon hajazott arra a Lipcsére, aki a második mérkőzésen meglepte Ole-t. Ugyanis Matic rendszeresen visszacsúszott a védelembe, és a két szélső védő azonnal ment feljebb. Az Everton 4-4-2-s védekezési formát vett fel az átmenetek után. Pogba pedig a két első Everton játékos közé próbált meg helyezkedni. Van de Beek és Bruno pedig állandó mozgásukkal passzopciókat nyújtottak a hátulról való építkezéshez.

 

 

Matic szerepe és játékintelligenciája nagyon kiemelendő. Kár, hogy nem 10 évvel fiatalabb. A védelem minden pontján képes volt a támadásszervezésére. Természetesen az alapfelállásban a védelem bal oldalán szállt be a játékba, ott fordult meg a legtöbbször.

 

 

A legjobb példa a mérkőzés elején a United presszingre és a szélső védők szerepére Tuanzebe labdaszerzése volt a jobb oldalon. Az átmenet után pedig egyből meghúzta a jobb oldalt. Végre egyszer nem a United védelme csúszott el védekezésben. Mennyit is számít, ha egy szélső védő belép oda a pálya szélén elhelyezkedő képzeletbeli kockába is. Teljesen más szögből tud beadni és az ellenfél védelmének is máshogy kell reagálnia.

 

 

Az Everton a mérkőzés során a 4-4-2-s felállást használta védekezésben. Azonban Matic visszalépései és Van de Beek okos visszamozgásai igazából szétszedték az első fedezetét a hazai csapatnak.

 

 

A legutóbbi találkozáskor a United szintén a 4-2-3-1-es formációt pakolta fel a pályára, az Everton azonban védekezésben a 4-5-1-t erőltette. Akkor Fred és McTominay volt a pályán, ezúttal Pogba és Matic. Hiába 4-2-3-1 volt mind a kettő, teljesen más tartalommal töltötte meg a stáb és a keret ezt. Azon a mérkőzésen a United nehézkesen tudta felvinni a labdát, mert Fredre és McTominayre állandóan kiléptek a középpályáról, attól függően kinél volt a labda. A szélen sem voltak ennyire feltolva a szélső védők, mert nem volt, aki a védelembe besüllyedjen. A következő kép az idei bajnokiról származik.

 

 

Ez a párharc idén talán tényleg a legjobb példa arra, hogy hiába írom én vagy Manchesterben bárki fel a táblára, hogy 4-2-3-1, a játékelképzelés, ami mindent meghatároz. Viszont most ezen a mérkőzésen jó volt látni, hogy a 2 csatár 3 védőt kerget dolgot végre egyszer nem a mi csapatunk szenvedi el. Ezen a mérkőzésen a két Everton csatárnak szinte esélye nem volt labdát szerezni a 3 belsővédővel szemben. Egészen egyszerűen addig mozgatta őket a United, ameddig nem keletkezett hely egy mélységi passzra. Plusz itt jött a képbe Pogba, aki rendkívül taktikusan, sokszor a két ember között helyezkedett el. Nem tudták őt mindig megjátszani, mert ő Matic kilépésével abból a zónából egyértelműen hátrányban volt a középső zónában, de rendkívül jól helyezkedett.

 

 

A következő jelenetsor mutatja meg talán a legjobban, hogy szerzett csupán mozgással labda nélkül területet a United a pálya közepén. A védők járatják a labdát Maticcsal kiegészülve és keresik az üres területeket. Pogba pedig egészen egyszerűen csak kimozog Maguire elől. A két Everton csatár pedig követi. A keletkező területbe ezúttal Bruno lép vissza. A szokottnál is fásultabbnak tűnt az Everton. Nagyon túl akartak lenni ezen a mérkőzésen, de az átütő erőt nem éreztem bennük. A mérkőzésen összesen 65%-ban volt a labda a Unitednál. Ez talán elmondja, mennyire lemondott róla a hazai csapat.

 

 

A 67. percben Martial érkezett Van de Beek helyére a bal oldalra, Rashford pedig Greenwood helyére a jobb oldalra. Talán nem csak a csapatnak, hanem Greenwood karrierjének is jót tenne, ha találna a United egy jobbszélsőt, mert ő láthatóan nem érzi magát nagyon jól. Még mindig tartom magam hozzá, hogy csatárposzton a legjobb. Itt éppen a United 4-4-2-s védekező felállásában látható Martial és Rashford.

 

 

88. perc Cavani 0-1

 

Cavani vezetést jelentő gólja sem a véletlen műve lett. Történt ugyanis, hogy a United belső hármasa járatta a labdát a saját térfelén. Pogbát ekkor már követő emberfogással próbálta kikapcsolni az Everton, így Pogbának egy dolga volt: kisétálni a mélységi passz elől a területből.

 

 

Érdekes, hogy Brunonak is a Leeds ellen egy dolga volt, hogy az őt követő emberfogással fogó Phillipset eltakarítsa a védelem elől. Ezt általában úgy oldotta meg, hogy egyszerűen csak szélre mozgott, így maradt hely McTominaynak belépni. Ezúttal Pogba dolga volt, hogy egészen egyszerűen elsétáljon a mélységi passz elől. Így kapta meg Martial légüres térben a labdát, amivel rátudott gyorsítani az ellenfél védelmére. Bejelöltem nektek, hogy a szélen bátran fellépő Tuanzebe is passz opciót nyújtott. Martial Cavanit választotta, aki befele húzott és klasszis megoldással a hosszúba bombázott.

 

 

Dicséret illeti Maguire-t, aki nagyon jól passzolta fel a labdát Martialnak. Talán az alsó képen látszik igazán, hogy Pogba annyira magára húzta az Everton játékosát, hogy amikor megállt, szó szerint ráfutásos baleset lett a pálya közepén.

 

 

96. perc Martial 0-2

 

A gól után az Evertonnak ki kellett nyílni, ami nagyon feküdt a vendégeknek. Több lehetőségük is volt lezárni a mérkőzést. Volt itt kimaradt nagy Rashford helyzet, Bruno kapufa, de a kegyelemdöfés a 96. percben jött. Még mielőtt azonban a gólra rátérnék, kiemelnék valamit, ami bennem sok mindent megváltoztatott Cavaniról. Rashford puskázott el egy lehetőséget még a 95. percben. A labda nem ment ki, az Everton lendületből elindult. Mutatom Cavanit, aki végigjátszotta a mérkőzést.

 

 

6 másodperc alatt olyan sprintet levágott, nyomást helyezve a meginduló Everton belső védőre. Pár másodperccel később Matic hosszú lábában akadt el a labda. Ebből lett a végül az Evertonra nézve végzetes kontra. Ahogy megindult a csapat a visszajátszásból lehetett látni, hogy szegény Cavani nem bírt elindulni, úgy kihajtotta magát és térdre rogyott. Körbenézett előtte, aztán jobbnak látta megállni. Persze ez nem kritika, inkább azt gondolom példamutató hozzáállás. Talán sokan a világon nem csak a Manchester Unitedben, hanem amatőr szinten futballozva is megálltak volna elöl. Gondolva, hogy én rúgtam a mérkőzés úgy néz ki győztes gólját, fusson a középpálya. De ő nem így gondolta, az ilyen hozzáállású focistákra igenis szükség van a klubnál.

 

 

A gólban semmi meglepetés nem volt. Klasszikus United kontra, egymás után a harmadik volt a ráadásban. Matic megszerezte, Rashford kiugratta, Martial befejezte. Kicsit lassan értek már fel a játékosok, mert tényleg rövid időn belül sokadszorra nyargalták végig a pályát, azonban az Everton védői sem voltak gyorsabbak. Azért ha Matic lábában nem akad el a keresztpassz, akkor a hosszú oldalon meleg pillanatokat élhetett volna át a United. De HA mindig is volt és lesz is a fociban, általában nem számít se pozitív, se negatív irányban.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

 

Megérdemelten jutott tovább a Manchester United. Az Evertont én fáradtnak éreztem, nem tudták a bajnokságban megszokott veszélyességet hozni. Annak ellenére sem, hogy az a pár néző, akit beengedtek a találkozóra a lehetőségekhez mérten jó hangulatot csinált még a Ligakupában is. Ez a győzelem egy türelemjáték volt, de a csapatból mindenki hozzátette a maga részét. Bruno és Maguire a legtöbb időt pályán töltött MU játékosok ismét végigtolták a mérkőzést. Remélem, hogy bírni fogják és nem fognak megsérülni. Tudom, hogy Maguire személye megosztó, de a pályán nyugalmat sugároz a játékosoknak, ráadásul a legtöbbször ő irányít hátulról. Henderson és Tuanzebe játéka nálam a pozitív csalódás kategória volt.

 

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha tetszett, nyomj egy LIKE-ot, írj egy szép kommentet! Az elődöntőben majd városi derbi lesz. Mondjuk, remélem nem olyan borzalmas lesz, mint legutóbb a PL-ben. Folytatás szombaton a PL-ben igazi rangadóval, a Leicester ellen idegenben! Most aztán jöhet a bejgli addig is!

 

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

 

 

Forrás:

https://football.instatscout.com/teams/21

https://www.whoscored.com/Matches/1508788/Live/England-League-Cup-2020-2021-Everton-Manchester-United


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!