Taktikai Mágnestábla: Fulham 1-2 Manchester United

Kedves Olvasó! Rengeteg a mérkőzés, az ember csak úgy kapkodja a fejét. Épp, hogy csak most játszott a United a Liverpoollal, aztán már egy másik Pool elleni rangadóra készül. Közben egy lesajnált londoni csapathoz, a Fulhamhez is el kellett látogatnia. De vajon mennyire jogos a Fulham lesajnálása? Mit láthattunk a mérkőzésen? Gyere, nézzük meg közösen!


Január 21-e van. Azt szokták mondani a december a hajtós, de én, aki igyekszik minden mérkőzésről elemzést írni, azt tudom mondani, hogy januárban sem csillapodott a tempó. Minden hétre jut legalább kettő mérkőzés. Elképesztő igénybevétel ez. Persze nem nekem, aki csak egy laptop mögött ül és próbál valami pluszt adni, sokkal inkább a top játékosoknak. Éppen ezért kíváncsi voltam, hogy a Fulham ellen milyen kezdőt láthatunk. A Fulham jelenleg a 18. helyen áll a bajnokságban, azaz kieső. Azonban nagyon veszélyes volt a nagy csapatokra idén. Korábban megverte a Leicestert idegenben 2-1-re. December 5-én játszott a City vendégeként. 2-0 a Citynek. Utána fogadta a Liverpoolt, 1-1. Januárban a Spurs vendégeként 1-1. Nem rég pedig a Chelsea tudott itt emberelőnyben nagy nehezen nyerni 0-1-re! Ha ezt megnézzük, akkor jelentheti ez is akár év végén a különbséget! Azonban ehhez győzni kellett!

 

Felállások: 3-4-2-1 vs 4-2-3-1

 

 

Elemezzük kicsit a két kezdőt! Hazai oldalról egyértelmű volt, hogy védekezésben egy öt védős, a pályát teljes szélességében lezáró csapatot fogunk látni. Valószínűleg a labdáról lemondanak és a wing backek segítségével fognak kontrákat, támadásokat vezetni. Vendég oldalon konstatálhattuk, hogy Pogba a harmadik mérkőzésen a harmadik poszton tűnik fel, elképesztő taktikai szabadságot adva ezzel Ole-nak. Akárhova teszik most be a franciát, mindenhol nagyon kitűnik és hasznos. Szerintem jó hatással volt rá, hogy Bruno Fernandes kissé elvitte Pogbaról a reflektorfényt. Emlékszem amikor Pogba visszatért, milyen közösségi média kampánnyal lett felhúzva, hogy köré építik a csapatot. Nem tudom így utólag, hogy elbírta-e ő ezt a terhet?! Szerintem nem, de azzal, hogy Fernandes jött és magára irányított jó pár reflektort, Pogban is csökkent a nyomás, az elvárás. Én ennek tudom be a formajavulást. Rossz nyelvek szerint persze csak el akarja adni magát, azonban szerintem nem erről van szó. Egyszerűen csak jól érzi magát abban a szerepben, amit rászabtak mostanság. Greenwood és Martial pedig Pogba tündöklésével egyetemben lett sajnos hullócsillag az elmúlt időben. Értetlenül állok a két formahanyatlás előtt. Van de Beek pedig ezen a mérkőzésen is végignézte a találkozót a lelátóról! Mondjuk én speciel lennék Van de Beek helyében, szívesen nézném én is az MU meccseket a lelátóról! Ő azonban nem hiszem, hogy így van ezzel...

 

Fulham a gyakorlatban

 

A hazai csapat védekezésben öt védős rendszerre állt át. Előtte pedig felhúzott egy hármas középpályát, akik mindig a labda irányába tolódtak el. Elöl pedig két csatár várta a kínálkozó lehetőséget. Ezt láthattuk a mérkőzés elején AWB eladott labdájánál is. Egészen egyszerűen AWB előtt elfogyott a terület és nagyon rossz pánik megoldást választott.

 

 

 

Lényegében egy nagyon masszív felállt fal ellen kevés volt az álmoskás mérkőzés kezdés. Sokkal nagyobb ritmusban kellett volna az oldalakat váltani, mert bizony többször besült mind a két oldalon a labdafelhozatal.

 

 

A Fulham védekezésben mindig a labda irányába tolódott. A következő jeleneten is ezt láthatjuk. A United egy lassabb, komótosabb labdajáratást követően besül a jobb oldalon. Greenwood türelmesen visszaforgatja a belső védőig, aki egyből dobja Frednek, a forgatónak. Fred egyből tolja át Shawnak a labdát a bal oldalra. Guardiola mondjuk Frednél tuti kijavítaná a labdaátvételét. Ellenfél kapujának teljesen háttal, úgy, hogy a Fulham támadókat is szem elől veszíti, plusz így lassabb is a forgatás, mert nagyobb ívet kell Frednek és a labdának leírnia.

 

 

Mondjuk valahogy így, ahogy Rodri tette, szintén a Fulham ellen egy nagyon hasonló labdajáratásban. Végig szemben áll az ellenfél játékosaival, egy másodpercre sem veszíti őket szem elől. Plusz általában a szélességi passzokkal, a labdajáratással, a mélységi passz lehetőségeket keresik a csapatok. Ez egészen logikus, hiszen az ellenfél kapujához vezető legrövidebb út középen van. Ha ott tudsz támadást vezetni, akkor vagy a legközelebb a célodhoz, azaz, hogy a kapuba juttasd a labdát. Jól látható, hogy Fred a mozgásával, a fordulásával a mélységi passzlehetőséget ki is zárja egy az egyben, míg Rodri hasonló poszton egyből tudja is passzolni a mélységi passzt.

 

 

Bocsánat, elragadtattam magam, ez csak egy kis stílustanulmány volt. Mondjuk, hidd el kedves Olvasó, hogy sok ilyen apróságból tevődik össze a nagy egész. Amikor azt látod, hogy egy United pl. ugyanaz ellen a csapat ellen komótosabban járatja a labdát, az sok apró ilyen dologból tevődik össze. Nézzük meg miből szerzett a Fulham gólt és térjünk át a Unitedre. Gondolom az jobban érdekel mindenkit. Viszont őket minden mérkőzésen elemezzük, az ellenfelet pedig csak aktuálisan. Kezdjük kb. 40-50 másodperccel a bekapott gól előtt. Shaw-t a fellépő Fulham szárnyvédő kihúzza a helyéről, mögé csúszik Maguire, azonban a Bailly és Maguire közötti területet nem tölti be senki. Ha szemfüles a Fulham, már itt kiugrathatták volna a beinduló mélységi játékost.

 

 

Az űrt végül a beinduló Lookman előtt Pogba és Fred betölti, de érdemes megnézni, hogy Maguire és Bailly között nem egészséges távolság alakult ki. Mintha a United védelmét egyszerűen kettészakították volna. A két védekező középpályás viszont jelenlétével kellően letudta itt még lassítani a hazaiak támadását, így Maguire visszaért a helyére.

 

 

 

A Fulham ennek következtében újra elkezdi a labdajáratást. Visszaviszik a belső védőig, onnan a bal oldalra folyik a labda, majd pedig vissza középre. S láss csodát, fél perc múlva ugyanez a figura már megtalálja az utat a két belső védő között. Fred közben felszívódott a környékről, pedig eredetileg az az ő oldala lett volna, Pogba pedig lemaradt a kiugratásról. Azt meg sem nyitom, hogy a védelem bal oldala lesre állít, a jobbos pedig nézelődik.

 

 

 

A United a gyakorlatban

 

Ahogy ilyenkor idén lenni szokott, ezután pedig érkezett a főnixmadár feltámadása. Sejteni lehetett, hogy felállt fal ellen a Unitednak sokkal nehezebb lesz. Sajnos a kontrák ezen a mérkőzésen nem játszottak szerepet. A Fulham be is ásta magát a saját tizenhatosára. Felhúzta az öt védős falat, előtte pedig szűrtek rendesen. Egyedül Bruno beindulásai hoztak egy kis színt, kis váratlant a játékba. Ő ugyanis a két szélső mellett bátran támadta a Fulham wing backje és belső védője közötti területet. Itt éppen Martial próbálja meg kiugratni.

 

 

A leglátványosabban talán a 43. percben láthattuk a gyakorlatban, amikor végül is nem ő kapta a labdát, de ki lehetett volna ugratni. Csak úgy, mint az egyenlítő gól előtt tették.

 

 

 

Ezt láthattuk Cavani egyenlítő gólja előtt is. Akkor is a bal oldalon tűnt fel Bruno, aki a kiugratás után centerezett. A remekül védő Areola azonban nagyot hibázott.

 

 

Térjünk is rá a győztesgólra, amit ezúttal Paul Pogba jegyzett. Hát nem tudom minek örültünk volna jobban, ha a Pool ellen ennél sokkal nagyobb helyzetet berúgja vagy itt marad az x, mert nem jön ez a lövés. Igazából nehéz is erre mit írni, egy remek egyéni megoldás révén szerzett vezetést a United.

 

 

A gól után pedig volt még olyan támadás, ami gólt érdemelt volna. A legnagyobb talán mind közül Cavani fejese volt. A kapus óriásit védett.

 

 

Összefoglalva a látottakat:

Megérdemelten nyert a vendégcsapat. Az ilyen mérkőzéseket egy fél éve tuti x-re hozták volna. Azonban most már szerintem a mérkőzésen végig érezni lehetett, hogy meg fogják szerezni a három pontot. Egyszerűen nekem ez járt végig a fejemben. Nem is tudtam volna más forgatókönyvet elképzelni. Ezúttal a Fulham volt a passzívabb, valószínűleg ez a hétvégén a United irányában fog újra elő jönni az FA-kupában a Pool ellen.

 

 

A fenti adatokból kiolvasható, hogy a Fulham átlagosan 17 passzt engedélyezett, mielőtt megtámadta a labdát, a Unitednél ezen a mérkőzésen ez 7 volt. Emlékszünk még a Pool elleni statra? Ott kb. fordítva volt a United szempontjából.

 

 

A játékosok átlagos pozíciójából pedig kiolvashatjuk, hogy Shaw-nak Martial csinált gyakran befelé helyet, Fernandes pedig szinte végig Cavani nyakán játszott. Persze a gyakorlatban láttuk, hogy Fernandes sokszor mozgott ki a szélre. Cavani visszalépései ezúttal nem voltak olyan fajsúlyosak és látványosak, köszönhetően a Fulham dupla fedezékének középen.

 

Cserékkel ismét nem sietett Ole. Az első két csere a 85. percben érkezett, ekkor kapta le a két szélsőt, Martialt és Greenwoodot. Még Matic is beállt pár másodperc erejéig a mérkőzés legvégén. Mindez azt jelenti, hogy Maguire és Bruno ismét szinte végigjátszott egy mérkőzést. Gondolom hétvégén a Pool ellen is így lesz!

 

Neked mi a véleményed? Hogy tetszett a mérkőzés?

 

Köszönöm, hogy itt voltál és elolvastad!

 

 

Források:

https://understat.com/match/14607

https://www.whoscored.com/Matches/1485344/MatchReport/England-Premier-League-2020-2021-Fulham-Manchester-United

https://www.eredmenyek.com/merkozes/tnblQEXg/#osszefoglalas

https://football.instatscout.com/teams/84


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!